Logg inn | Opprett brukerkonto

Bursdager 26. april

Claudine Auger
Giancarlo Esposito
Johannes Eckhoff
Joseph H. August
Anita Loos
Maria Sebaldt
Marianne Hoppe
Mike Kellin

Forum

De 5 nyeste trådene (se alle)

Cop Out
Film generelt
Av: Montecristo, 26. april 08:08

The Runaways
Film generelt
Av: Montecristo, 23. april 07:55

La Nana
Film generelt
Av: Montecristo, 22. april 08:14

Iron Man 2
Film generelt
Av: Montecristo, 21. april 07:54

We Live In Public
Dokumentarer og kortfilmer
Av: Montecristo, 16. april 08:13

Dragonheart (1996)

Originaltittel: Dragonheart

Produsent: David Rotman
Regi: Rob Cohen
Manus: Charles Edward Pogue
Sjanger: action, eventyr
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 43 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 2
Dagsavisen: Terningkast 2
Dagbladet: Terningkast 3
VG: Terningkast 3

Rollebesetning

Dennis Quaid
Bowen
David Thewlis
Einon
Pete Postlethwaite
Gilbert
Dina Meyer
Kara
Julie Christie
Aislinn
Sean Connery
Dragens stemme
Jason Isaacs
Felton
Brian Thompson
Brook
Lee Oakes
Den unge Einon
Wolf Christian
Hewe
Terry O'Neill
Rødskjegg

Ridderen Bowen er av den gamle skole, og står for ære, sannhet og rettferdighet. Når hans elev, prins Einon, viser seg å være enda ondere og mer hensynsløs enn sin far, blir Bowen bitter og forsøker å finne ut hva som er årsaken til at prinsens hjerte er fullt av ondskap. Han mener at prinsens hjerte er forgiftet av en drage, og sverger etter dette å drepe dem alle. Det vil si, helt til han treffer dragen Draco. Den digre dragens intelligens og kunnskap gjør at Bowen vakler i sin overbevisning, og ganske snart utvikler det seg et varmt vennskap mellom ridderen og dragen. Men farer lurer i horisonten!

Omtale

En gang for lenge siden, når majestetiske ild-sprutende drager svevde over himmelen, levde det en ridder som skulle stå ansikt til ansikt og hjerte til hjerte med et av disse utrolige vesnene. Dennis Quaid spiller helten, og vi hører stemmen til Sean Connery som dragen i dette heroiske eventyret fra produsent Rob Cohen. Filmen stråler av fantasi, humor, og de mest fantastiske spesialeffektene siden Jurassic Park!

Universal


En actionfylt blanding av myter, romatikk, humor og spesialeffekter. Filmens historie er satt til det krigsfylte 11. århundre og handler om forholdet mellom en ridder og en drage som prøver å frigjøre et land fra en tyrannisk leder.

(Filmtilsynet)


Filmen er lagt tilbake til det 1000. århundre, før en ny, og mer moralsk, verdensordning finner sted. Et møte mellom visdommen og tradisjonene i en gammel verden, og de nye idéene skapt for en ny verden. I dette tusenårsskiftet møtes en ridder og en drage, og både tenker og prater sammen, mens verdens kaos totalt omvelter dem. De har en felles fiende, nemlig kong Einon, som holder et fast og tyrannisk grep om befolkningen. Dragens dilemma er at den gang kongen var et barn ble en bit av hans hjerte gitt til barnet, og en ufravikelig kopling finnes mellom kongen og dragen. Ridderens dilemma er at hans oppgave som forfølger og tilintetgjører av drager, blir stilt på prøve når han møter denne dragen, som faktisk representerer noen av de verdier han selv søker. Dragen spilles av Sean Connery.

Tross disse filosofiske dilemmaer, så er "Dragonheart" en actionfilm som søker å utnytte spesialeffektene til dramaets beste. Rob Cohen har tidligere laget bl.a. "Dragon: The Bruce Lee Story".

Film & Kino


DRAGONHEART Legenden om Dragonheart begynner på 900 tallet i et urolig og konfliktfylt England. Som fjortenåring blir prins Einon (Lee Oakes) vitne til at faren, en brutal og tyrannisk konge, blir drept i et bondeopprør igangsatt av hans utarmede og fortvilte undersåtter. Prins Einon sto gjennom oppveksten under beskyttelse av den mektige ridderen Bowen (Dennis Quaid), som sørget for prinsens våpentrening og innføring i ridderske idealer og æresbegreper fra The Old Code, som stammer fra Kong Arthurs sagnomsuste regjeringstid. På den skjebnesvangre opprørsdagen blir den unge prinsen borte for Bowen i kampens hete, og ulykken skjer. Prins Einon blir dødelig såret. Dronning Aislin, prins Einons mor, leder i desperasjon Bowen til en mørk grotte. Bowen blir, med den døende Einon i sine armer, vitne til hvordan dronningen påkaller den allvitende dragens hellige makt slik den keltiske mytologi beskriver. Hun bønnfaller den overnaturlige skapningen om å gripe inn i det uavvendelige og forhindre sønnens død. Først etter at den utmattede prins Einon på tro og ære sverger at han som konge skal herske med nåde og rettferdighet, skjenker dragen halve sitt hjerte og halve sin livsstyrke til Einon, for at han skal få leve og oppfylle sitt løfte. Prins Einon overlever, men overgår snart som konge sin far i ondskap, grusomheter og overgrep. Bowen holder ikke ut det han blir vitne til under den nye kongen, og starter sitt private korstog mot dragene. Han tror nemlig at dragens hjerte forgiftet Einon og fylte guttens sinn med ondskap. Full av hat vier han derfor sitt liv til å nedkjempe drager, og en navngjeten dragedreper blir han. Dennis Quaid (Bowen), en av Hollywoods mest ettertraktede skuespillere, har medvirket i mer enn 30 spillefilmer. Quaid fant veien til rampelyset gjennom sin innsats i Peter Yates' suksess «Breaking Away» i 1979.

Connery har vist seg å være en svært allsidig skuespiller, anvendelig til mye mer enn å kjøre Aston Martin kledt i smoking. I 1987 kunne han for sitt spill i filmen «De ubestikkelige», motta en Golden Globe og en Oscarstatuett for beste mannlige birolle. Hans lange merittliste består av filmer som «Mord på Orientekspressen», «Jakten på Rød Oktober», «Indiana Jones og det siste korstog», «Russlands hus», «Blodrød sol», «Medisinmannen», «Kongens ridder», «Kampene ved Arnem», «Robin og Marian», «Mannen som ville bli konge», «Millionkupp på bånd», «Høyden», «Rosens navn» og Alfred Hitchcocks «Marnie».

Rob Cohen er fødti NewYork i 1949 og startet sin karriere innen TV. 23 år gammel ble Cohen headhunted til stillingen som sjef for den ny opprettede spillefilmavdelingen i Motown Record Company. Her produserte han en lang rekke prosjekter som «Mahogany», «The Bingo Long Travelling All-Stars and Motor King» og «The Wiz - Trollmannen». 28 år gammel bestemte han seg for å starte sitt eget produksjonsselskap, og gikk over til United Artists. Her regisserte han den kritikerroste «En liten vennekrets» og «Scandalous». Cohen var senere medprodusent for filmene «Knivseggen/Mot det ukjente» med Bill Murray, «Legend of Billy Jean» og «Heksene i Eastwick», som han også var delvis manusansvarlig for. Han ble valgt av Michael Mann til å regissere tre episoder av Miami Vice, hvorav en ble nominert til Emmy. . Etter å ha vært produsent og medprodusent for en rekke filmer, bestemte han seg for å satse som regissør. Cohens første regijobb på mange år ble «Dragon - Legenden om Bruce Lee». Han har nylig avsluttet innspillingen av «Daylight» med Sylvester Stallone i hovedrollen.

(Programhefte film)


Året er 984 og landet plages av krig, opprør og oppløsningen av de gamle verdisystemene. Det er særlig det siste som bekymrer ridderen Bowen (Dennis Quaid). Han ser på måtehold og sannferdighet som sanne dyder, og mener makt bør utøves bestemt, men mildt. Ved siden av å lære Einon, den tyranniske kongens sønn, sverdkunst og strategi, prøver han også å gi ham visse moralske idealer. En dag gjør bøndene opprør, kongen blir drept og prins Einon dødelig såret. Dronningen (Julie Christie) ser ingen annen utvei enn å ta med seg sønnen til den mektige dragen Draco (Sean Connery) og be ham om hjelp. Draco låner prinsen sitt eget hjerte mot at gutten lover å forsvare de gamle verdiene. Men eple faller ikke langt fra stammen, og snart er prins Einon (Mike Thewlis) en verre tyrann enn faren var. Ridder Bowen tror Einons ondskap må skyldes dragehjertet og han sverger på å drepe alle drager, men så en dag treffer han Draco. Dragen er like dyktig slosskjempe som Bowen og kampen ender uavgjort, og et varmt vennskap oppstår mellom mann og drage. Når bøndene på nytt gjør opprør, går Bowen og Draco inn på opprørernes side. Dragonheart er et eventyr om vennskapet mellom to veldig forskjellige individer. Eventyret er fortalt med fantasi, godt humør, gode skuespillerinnsatser og stor håndverksmessig dyktighet. Dataguttene & jentene på Industrial Light & Magic har gjort en fantastisk jobb - dragen er alldeles strålende i alle sin grusomhet. Fortellingen er ikke særlig orginal, men det er heller ikke eventyrets oppgave å være orginalt. Eventyr skal om og om igjen fortelle det alle mennesker må lære seg; at vennskap og kjærlighet er de største eventyrene, at de kan stille krav som er større enn hva vi har forestilt oss, men også at de kan få oss til å gjøre ting vi ikke trodde kunne gjennomføres, og - fremfor alt - at de kan tvinge oss til smertefulle offer. Det er en visdom som er like urgammel som noen drage, men som tåler å gjenfortelles, gang på gang.

Terningkast 4 PER AXEL NORDFELDT

FilmMagasinet nr.7 -1996


-

Det er den dype, mørke middelalder. Landet er plaget av ufred og opprør og gamle hevdvunne idealer står for fall. Den tapre ridderen Bowen (Dennis Quaid) forsøker å lære unge prins Einon litt om god folkskikk og ære, samtidig som han lærer gutten sverdkamp og strategi.

Så gjør bøndene opprør, og Einons tyranniske far, kongen, blir drept, og Einon selv dødelig såret. Dronningen (Julie Christie) ser ingen annen utvei enn å gå til den mektige dragen Draco og be om hjelp. Draco tilbyr seg å låne bort hjertet sitt til den unge prinsen, mot at han lover å bli en god hersker. Men eplet faller ikke langt fra stammen, og Einon vokser opp til å bli en tyrann som går sin døde far en høy gang.

Ridder Bowen blir fortvilet. Han er overbevist om at det er dragehjertet som gjør Einon så ond, og sverger å drepe alle drager. Men så en dag støter han på Draco...

Dragonhearter et tradisjonelt eventyr i beste betydning av ordet "tradisjonelt"; de tapre er veldig tapre, de onde er veldig onde, de vakre er de vakreste i verden og det vil helst gå godt til slutt. Og et skikkelig eventyr om drager, riddere og onde konger kan man trenge å bli fortalt med jevne mellomrom!

På kino

Desember 1996


Hva sa pressen?

Eventyrfilm rundt myten om Kong Arthur og ridderne av Det runde bord. "Her er nok en film som ikke helt kan bestemme seg for om det skal være historisk drama, et skikkelig riddereventyr eller parodi på det, eller... ?" (G.H. Vårt L,) "Lissom-poesi og påkostet dill. Men dragen er god. Draco heter den." (T.E. Dagbl. 3 poeng.) "Å fortelle eventyr på film på en måte som virkelig vekker barnet i oss, er slett ingen liten kunst. Rob Cohen mestrer den dessverre ikke." (H.K. Arb.)

Film & Kino


I en actionfylt blanding av eventyr, romantikk, humor og visuelle effekter fortelles historien om det utrolige båndet mellom en mann og et vesen fra legendene – den aller siste dragen. Filmen viser forholdet mellom den modige ridderen, Bowen (Dennis Quaid), og hans kompanjong, den 18 fot høye og 43 fot lange dragen kalt Draco (Sean Connery). Draco er den siste gjenlevende av sin sort. Sammen med Bowen reiser han landet rundt inntil de en dag møter den vakre Kara som leder et opprør mot den grusomme herskeren Einon og får dem med i kampen.

Hele eventyret starter med at den dengang 14-årige prinsen Einon blir lært opp til å beherske sverdet av sin beskytter, Bowen. Men en dag blir Einon kraftig skadet da Bowen ikke klarer å beskytte ham. Einons desperate mor, dronning Aislinn, leder den døende prinsen i Bowens armer inn i en mørk hule hvor hun ber til den overnaturlige makten til drager om å hele sønnens sår og redde livet hans. Det er ikke før Einon sverger å herske med rettferdig hånd og hjerte at en drage gir ham halvparten av sitt hjerte og sin livskraft slik at han kan leve. Einon overlever, men utvikler seg til å bli en verre tyrann enn faren sin. Bowen som mener det var dragens skyld at Einon forandret seg, sverger å utrydde landet for alle av hans sort. Tolv år senere er Bowen blitt en bitter og kynisk nomade, besatt av tanken på å drepe drager og apatisk til grusomhetene som blir begått av den onde Einon. Til slutt står han ovenfor den siste dragen igjen for ham å slakte. Men denne dragen er like utholdene som han selv.

TV3 2000


I en blanding av eventyr, romantikk og humor fortelles historien om det utrolige båndet mellom en mann og et vesen fra legendene - den aller siste dragen. Den modige ridderen, Bowen (Dennis Quaid), og hans kompanjong, den 18 fot høye og 43 fot lange dragen kalt Draco (Sean Connery) er et usannsynlig par. Sammen med Bowen reiser Draco landet rundt inntil de en dag møter den vakre Kara som leder et opprør mot den grusomme herskeren Einon. Sammen går de tre inn for å frigjøre et land fra den tyranniske lederen.

TVN 2004


Kong Einon er dødssjuk etter å ha blitt skada i kamp. Mot alle odds blir han frisk, og det er ved hjelp av ein drake. År seinare er det to menn som er ute etter å drepe denne draken. Dei meiner den terroriserer landsbyen, og at ingen er trygge før draken er død.

NRK3 2009

Alle bilder av Dragonheart

Trailer

Link til denne traileren
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid - Utviklingsversjon