Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28

Han er faktisk ikke interessert (2009)

Romantisk komedie baser på boken med samme navn, skrevet av manusforfatterne bak "Sex and the City".

Hele saken (127 ord)

Bienes hemmelige liv

Fjorten år gamle Lily søker tilflukt hos tre birøkterkvinner etter og ha rømt fra sin brutale far.

Hele saken (349 ord)

Vals med Bashir

Råsterkt om krigens meningsløshet. Oscarnominert for beste fremmedspråkelige film.

Hele saken (734 ord)

Appelsinpiken

Appelsinpiken av Jostein Gaarder er en varm og vakker historie om å leve og om å våge å elske.

Hele saken (372 ord)

TV-oversikt for lørdag 14. februar og søndag. 15 februar

TV-oversikt med info og trailere for filmene som sendes på TV i helgen

Hele saken (2194 ord)

Schindlers liste (1993)

Originaltittel: Schindler's List

Jødene som ikke døde i konsentrasjonsleiren Plaszow ble fraktet til Auschwitz, der de ble gasset i hjel. Men det finnes unntak... 1100 av fangene overlevde. De var de 1100 "Schindler-jødene". Steven Spielbergs film om tyskeren Oskar Schindler, er en sterk opplevelse om en virkelighet som også gjelder mennesker i dag.

Omtale

Kinopremiere: 4. mars 1994, Klingenberg, Oslo.


Schindler's List er en sann historie bygd på tyskeren Oskar Schindlers liv. Han reddet mer enn 1100 jøder i Krakow fra å bli drept i gasskamrene under den annen verdenskrig. Schindler overtok en emaljefabrikk fra jøder som ikke fikk lov å drive den lenger. I starten var han opptatt på å tjene penger på krigen ved å bruke gratis jødisk arbeidskraft. Nazistenes grusomheter fikk ham til å kjøpe arbeiderne sine og opprette sin egen arbeidsleir.

800 menn og 300 kvinner og barn var på "Schindlers liste" og overlevde krigen. Mange av dem han reddet lever fremdeles og er med i filmen. Oskar Schindler døde fattig i 1974 og ble gravlagt i Israel etter eget ønske.

Filmen er spilt inn i Polen.

(Filmtilsynet)


Hva sa pressen?

Holocaust-drama om den tyske, kyniske forretningsmannen som ved å få et tusentalls konsentrasjonsjøder til å arbeide i sin fabrikk, reddet dem fra gasskamrene. " - den mest oppskakende spillefilm jeg har sett på svært lenge. Dette er et epokegjørende verk på hans opusliste, gjennombruddet til fullmodent kunstnerskap." (P.H. Aft.) "Steven Spielberg tar i bruk alle sine evner i denne drøye tre timer lange svart-hvitt-filmen, hvor ikke ett bilde virker overflødig. Han avstår fra flotte effekter og perfekte kjøringer og bruker ofte håndkamera i en tilnærmet dokumentarstil." (T.E. Dagbl. 6 poeng.) " - en uhyggelig viktig film. Viktig, fordi vi lever i en tid da de mest uhyrlige løgner vinner historieløst fotfeste. Den industrielle utryddelse av millioner jøder under annen verdenskrig hører til sårene menneskeheten MÅ holde åpne.... Men Schindlers liste er atskillig mer enn bare en viktig film. Den er også en meget god film." (J.S. VG 6 poeng.) "Antakelig... den beste film om nazistenes jøde-massakre som det var realistisk å vente seg fra dagens Hollywood. Filmens eneste store svakhet er at den ikke virkelig er et kunstverk." (H.K. Arb. 5 poeng.) "Dette er en sterk og rystende film, et gripende historisk dokument, så spennenede fortalt slik bar en mester kan gjøre det." (G.H. Vårt L.) "Den er i spillefilmens form et dokument som vil bli stående, og som kan og bør bli brukt som en vekker i vår historieløse samtid." (Y.F. Klassek.)

Film & Kino nr. 2-1994


"Schindlers liste" er en sann historie bygd på tyskeren Oskar Schindlers liv. Han reddet mer enn 1100 jøder i Krakòw fra å bli drept i gasskamrene under den annen verdenskrig. 800 menn og 300 kvinner og barn var på hans liste og overlevde krigen. Mange av dem han reddet lever idag og er med i filmen! Schindler døde fattig i 1974 og ble begravet i Israel etter eget ønske...

Dette kraftige filmeposet som for alltid vil bli stående som en milepel i filmhistoriens dokumentasjon om Hitlers vanvittige galskap er regissør Steven Spielbergs ultimate triumf. Filmen fikk totalt 11 Oscar-nominasjoner og stakk av med 7 statuetter når juryen hadde sagt sitt! Filmen er spilt inn i Polen i naturlige omgivelser, og Spielberg har gått bort fra supre effekter og har laget hele filmen i svart-hvitt og brukt mye håndholdt kamera for å gi et preg av realisme. Det klarer han!!

Liam Neeson spiller rollen som legendariske Schindler, mannen som først bare tenkte på penger og ville utnytte jødene som gratis arbeidskraft. Dette er uten tvil Liams største triumf så langt i karrieren, og har også vært et kraftig puff i hans popularitet. Han har hittil i 1994 medvirket i 3 spillefilmer, og det går rykter om at det blir flere!

Det føles nesten blasfemisk å omtale et tre timers filmatisk mesterverk på èn eneste A4-side som et Fakta-Ark tross alt begrenser seg til. Undertegnede vil imidlertid benytte anledningen til å ta av seg hatten å bukke meget dypt for filmskaperne og skuespillerne som har gjort "Schindlers liste" til det det er: et mesterverk! (SG)

Filmspesialisten


Schindlers liste handler om den tyske forretningsmannen Oskar Schindler som reddet over 1100 jøder ut av dødsleirene i Polen under påskudd av at han trengte dem som slavearbeidere på sin fabrikk. Før krigen sluttet, hadde Schindler sammen med jødene klart å ta seg ut av Polen og inn i Tsjekkoslovakia. Her ble de til allierte styrker kom og befridde dem. Filmen bygger på boka Schindler's Ark, skrevet i 1982 av den amerikanske forfatteren Thomas Keneally, og er belønnet med syv Oscar-priser. Fyldig studiehefte følger filmen.

NFI


Steven Spielbergs "Schindlers liste" er den utrolige, men sanne historien om hvordan ett menneske klarte å redde over tusen polske jøder under andre verdenskrig. Filmens hovedperson er den katolske krigsmillionæren Oskar Schindler, som utvikler seg fra å være en av nazistenes sterkeste støttespillere til å risikere sitt eget liv for å redde krigens tapere. Filmen var nominert til elleve Oscar og ble tildelt syv etter å ha gått sin seiersgang verden over i 1993.

Oskar Schindler "Schindlers liste" bygger på den tyske forretningsmannen Oskar Schindlers liv. På begynnelsen av andre verdenskrig var Schindler en av nazistenes ivrigste spyttslikkere. Han startet en emaljefabrikk i Polen med det mål for øye å tjene seg rik på jødene, men hans innstilling endret seg radikalt i løpet av krigen.

Nettopp det at Schindler ikke er noen edel helt i tradisjonell forstand, men derimot startet sin karriere som kyniker med menneskelige laster som alkoholmisbruk og grådighet, gjør ham interessant. Hva som fikk Schindler til å endre sin innstilling til mennesker så dramatisk er et spørsmål Spielberg klokelig lar stå åpent. Den eneste som kunne gitt et troverdig svar på det spørsmålet er vel hovedpersonen selv. Oskar Schindler døde imidlertid i 1974 og ble gravlagt i Israel etter eget ønske.

Jødisk regnskapsfører Schindler trengte en regnskapsfører i fabrikken sin og ansatte jøden Itzhak Stern. Under det påskudd at de trengte arbeidskraft satte Schindler og Stern opp en liste over nærmere 1100 polske jøder, "Schindlers liste". På mirakuløst vis ble disse jødene - menn, kvinner og barn- reddet ut fra konsentrasjonsleire der gasskamrene ventet.

Dokumentarstil Spielberg har laget hele den tre timer lange filmen i svart-hvitt. Han avstår fra overdådige effekter og bruker mye håndholdt kamera. Denne stilen gir filmen et dokumentarisk preg, og understreker det faktum at filmen er basert på en sann historie. I dette tilfellet er den sanne historien så spennende og så rystende i seg selv at spesialeffekter blir overflødig.

Mange av scenene er filmet på stedene der hendelsene faktisk utspilte seg, og flere av personene som ble reddet ut fra konsentrasjonsleirene med Schindlers hjelp medvirker i filmen.

Historisk dokument "Schindlers liste" er et gripende historisk dokument over andre verdenskrigs grusomheter. De makabre krigshandlingene trekkes frem i lyset på en måte som gjør det umulig å glemme dem, og det er også Spielbergs intensjon med denne filmen. Samtidig skildres medmenneskelighet, samarbeid og glede på en fin, varm måte.

TV2


Reddet fra holocaust

Oskar Schindler var en tilsynelatende samvittighetsløs forretningsmann i Polen under andre verdenskrig. Likevel reddet han over 1100 jøder fra den sikre død.

Gambler på sin hals, en født selger, uinteressert i politikk og medlem av nazipartiet. Oskar Schindler er den historiske person som ligger til grunn for den amerikanske regissøren Steven Spielbergs film ”Schindlers liste”. Schindlers liv og personlighet – og ikke minst motsigelsene man finner i Schindler som type – er et funn for enhver filmskaper.

Troen på menneskene Selv om filmen er en historie om fornedrelse og folkemord, er den i enda større grad historien om et enkelt menneskes tro på menneskene, og en historie om overlevelse.

Ut av jerngrepet Som så mange andre industriherrer hadde også Oskar Schindler jødiske slavearbeidere i sin bedrift i Polen. Men til forskjell fra de fleste i Schindlers situasjon, enset han hva som virkelig var i ferd med å skje. Mens holocaust tok jerngrep på Europa, risikerte Schindler alt for å holde er stort antall jøder trygt forvart innenfor veggene i sin fabrikk.

NRK2

Alle bilder av Schindlers liste

Trailer

Link til denne traileren

Schindlers liste (1993)

Produsent: Steven Spielberg
Regi: Steven Spielberg
Manus: Steve Zaillian
Sjanger: drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 3 timer, 15 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 6
Arbeiderbladet: Terningkast 5
Dagsavisen: Terningkast 6
Dagbladet: Terningkast 6
VG: Terningkast 6

Rollebesetning

Liam Neeson
Oskar Schindler
Ben Kingsley
Itzhak Stern
Ralph Fiennes
Amon Goeth
Caroline Goodall
Emilie Schindler
Jonathan Sagalle
Poldek Pfefferberg
Embeth Davidtz
Helene Hirsch
Beatrice Macola
Uspesifisert rolle
Michael Gordon
Uspesifisert rolle
Kelsey Grammer
Kelsey Grammer
Alan Rickman
Alan Rickman
Jennifer Love Hewitt
Jennifer Love Hewitt
John McEnery
John McEnery
Joseph Fields
Joseph Fields
Jørn Ording
Jørn Ording
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid