Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

TV-oversikt for fredag den 30 januar

TV-oversikt med info og trailere for filmene som sendes på TV i kveld.

Hele saken (1265 ord)

Bolt

For superhunden Bolt er hver dag full av eventyr, farer og intriger, i hvert fall helt til kameraene skrus av.

Hele saken (135 ord)

Seven Pounds

Oscarvinneren Will Smith gjenforenes med regissøren og produsenten av Jakten på lykke.

Hele saken (64 ord)

Nord

Jomar legger ut på en lang ferd med snøscooter og hjemmebrent for å treffe sin ekskjæreste og sønn.

Hele saken (363 ord)

New York i et nøtteskall

Regi-debuten til den særdeles kreative manusforfatteren Charlie Kaufman.

Hele saken (298 ord)

Små, små mord (1971)

Originaltittel: Little Murders

En broket belysning av moderne amerikansk innstilling til liv og verdier, til voldens alvor og komikk i absurditet.

Omtale

En broket belysning av moderne amerikansk innstilling til liv og verdier, til voldens alvor og komikk i absurditet.

Filmkontrollen


Amerikanske filmregissører har i det siste laget et slags sex-krydret søtsuppe om opprørstendenser (f. eks. "Strawberry Statement"). En sterk oppfordring til selvransaking - på det personlige mer enn på det politiske plan - har en funnet i "Easy Rider" og "Five Easy Pieces". Men dybden i det amerikanske uføret, og den fortvilelse som tenkende mennesker føler, er kommet sterkest til uttrykk i svarte komedier slike som "Hvordan jeg lærer å elske bomben", "M.A.S.H." og "Catch 22".

Det er i den sistnevnte gruppen SMÅ, SMÅ MORD hører hjemme. I starten forvirrer filmen. Der går Feiffer/Arkin løs på to forskjellige, men hver for seg like fremmedgjørende familiemiljøer. I den velstående middelstandsfamilien møter vi: Ektemannen som projiserer sin egen homosex-skrekk på sønnen og døtrenes kavalerer, moren som krampaktig simulerer den tradisjonelle familielykken innenfor hjemmets fire vegger, og datteren, en pågående hyperaktiv, optimistisk, dominerende amerikansk yrkeskvinne. Hun vil "frelse" en ung mann, som aldri lar følelsene komme i kok og aldri tar igjen, om han blir slått. Til sin egen forbauselse er han blitt fotograf på moten ved manisk å velge dritt som motiv. Hans foreldre er intellektuelle radikalere som med besserwisser-fryd siterer Freud og alle hans etterplaprere. Men de har aldri oppdaget de virkelige behovene hos barnet de satte til verden.

Det synes som mange blir satt i gapestokken, men forsøket virker litt krampaktig. Så er det da heller ikke disse familiemønstrene filmen i grunnen er ute etter. Hovedangrepet rettes mot det amerikanske voldssamfunnet: Skytevåpen er på utsalg. Mordstatistikken skyter i været. Du kan kjøre på T-banen, såret og blodig, uten at noen tar notis av deg. Folk forskanser seg bak tredobbelt lås, for så å bli forfulgt av telefonterror.

I siste halvpart blir filmen nattesvart komedie. Angsten lurer under sirkusløyene og forplanter seg til tilskueren. Familiefaren forlanger desperat et fascistisk system til vern for friheten. Et slikt brøl kan vi få høre, når Nixons majoritet bryter sin taushet. Til slutt er far, sønn og svigersønn rede til å delta i alles krig mot alle. Moren hører deres seiersglade snikskytter-latter og sier: "Endelig er vi en lykkelig familie igjen. En stund var jeg faktisk litt bekymret".

Det er hard kost - og det er hjernegymnastikk for tilskueren, fordi innfallsvinklene er så varierte og høydepunktene ofte knyttet til replikkvekslingen. Feiffers spesielle tone har ikke vært enkel å overføre til filmens billedspråk. Likevel er SMÅ, SMÅ MORD en viktig film som vitnesbyrd om de mange uttrykk som opposisjonen i USA nå gir seg.

For politisk interesserte: En film som innbyr til detaljanalyse og diskusjon. Men et uforberedt publikum - uten personlig kjennskap til amerikansk storbymiljø - vil nok ikke så lett komme på bølgelengde med den mørke latteren.

Karakter: 6 Elsa Brita Marcussen

Publikumspanel 7,0 av 10

Film-Nytt 5/71 side 67

PUBLIKUMSPANELETS DOM:

K, sekretær, 34 år 9

Hyperaktuelle emner presentert på en morsom og fengslende måte. Utmerkede typer og godt spill hele veien. En film som fikk meg til å gruble.

K, student, 22 år 7

Filmen kaster frem problemer, får en til å reagere, men gir en ingen mulighet til i samme øyeblikk å kunne ta stilling til eller finne en løsning. Filmen vekker derfor til stor ettertanke og ønske om å se den en gang til. Replikken er rask og fantastisk god i sin dobbelthet. Elliot Gould mestrer spillet utmerket og scenene er fylt med symbolikk. Filmen bør sees.

K, kontorsjef, 52 år 7

En helt igjennom trist film. Gode skuespillere, spesielt "Alfred" som en lat langhåret nihilist. En film som kanskje ungdommen kunne lære noe av.

M, lektor, 64 år 7

Filmen er velspilt og på sin måte underholdende. Den tar opp problemer av betydning for mange - dog uten å gi noen løsning, dessverre.

M, skoleelev, 18 år 7

En godt regissert svart komedie. Brukbare skuespillerprestasjoner, men med tendenser til overspill i bi-rollene. Høyst ordinær fotografering. God musikk. Usedvanlig film til amerikansk å være.

M, entrepenør, 56 år 5

Skuespillerprestasjonene gode, spesielt hovedpersonene.

Små, små mord (1971)

Produsent: Jack Brodsky
Regi: Alan Arkin
Manus: Jules Feiffer
Sjanger: svart komedie, politisk
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 48 minutter

Kritikk

Dagbladet: Terningkast 4
VG: Terningkast 4

Rollebesetning

Elliott Gould
Uspesifisert rolle
Marcia Rodd
Uspesifisert rolle
Elizabeth Wilson
Uspesifisert rolle
Vincent Gardenia
Uspesifisert rolle
Alan Arkin
Uspesifisert rolle
Donald Sutherland
Uspesifisert rolle
Lou Jacobi
Uspesifisert rolle
Vanessa Redgrave
Vanessa Redgrave
Christian Bale
Christian Bale
Gene Hackman
Gene Hackman
André Bjerke
André Bjerke
John Ireland
John Ireland
Julie McCullough
Julie McCullough