Logg inn | Opprett brukerkonto

Bursdager 14. august

Marcia Gay Harden
Steve Martin
Emmanuelle Béart
Halle Berry
Joseph Calleia
Angelo Ferrari
Jørgen Roos
Karl Ludwig Diehl

Forum

De 5 nyeste trådene (se alle)

G.I. Joe: The Rise of Cobra
Film generelt
Av: Montecristo, 12. august 07:38

The proposal
Film generelt
Av: Montecristo, 10. august 07:53

L.A. Gigolo
Film generelt
Av: Montecristo, 6. august 07:53

Den niende himmel
Film generelt
Av: Montecristo, 5. august 23:06

Metro 123 kapret
Film generelt
Av: Montecristo, 4. august 23:10

Min natt hos Maud (1969)

Originaltittel: Ma nuit chez Maud

Produsent: Pierre Cottrell
Regi: Eric Rohmer
Manus: Eric Rohmer
Sjanger: drama
Nasjonalitet: FRA
Spilletid: 1 time, 50 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 6
Arbeiderbladet: Terningkast 5
VG: Terningkast 3

Rollebesetning

Jean-Louis Trintignant
Jean-Louis
Françoise Fabian
Maud
Marie-Christine Barrault
Françoise
Antoine Vitez
Vidal
Leonide Kogan
concert violinist
Anne Dubot
blond friend
Guy Leger
preacher
Marie Becker
Marie, Maud's daughter
Marie-Claude Rauzier
student

Byen Clermont i Frankrike: En 34 år gammel ingeniørs møte med to kvinner, en fra skilt, moden som er lege, og den 23 år gamle studenten Francoise. Etter bare et par døgn, fulle av samtaler om religion, filosofi og kjærlighet, velger han Francoise og gifter seg med henne.

Omtale

Byen Clermont i Frankrike: En 34 år gammel ingeniørs møte med to kvinner, en fra skilt, moden som er lege, og den 23 år gamle studenten Francoise. Etter bare et par døgn, fulle av samtaler om religion, filosofi og kjærlighet, velger han Francoise og gifter seg med henne.

Filmkontrollen


En katolikk tilbringer en natt sammen med en kvinne, men har bestemt seg for å gifte seg med en annen.

Cinemateket


Rohmers internasjonale gjennombrudd (Oscar-nominasjon) med Jean-Louis Trintignant i en av sine store roller.


Livet leker gjemsel

Det var med denne filmen Eric Rohmer fikk sitt kommersielle gjennombrudd - og fortjent var det. Rohmer er det nærmeste man kommer en impresjonist på film, en som griper tak i hverdagslige situasjoner og stemninger og omformer dem til magiske, skimrende øyeblikk. Årsakene til dette ligger slett ikke i en teknisk briljering, selv om fotograf Nestor Almendros' svart/hvitt bilder er nærmest asketisk vakre. Rohmers mesterskap i Min natt med Maud ligger i manuskriptets håndtering av spenningsoppbygning og forløsning i den på samme tid kompliserte og enkle kjærlighetshistorien han spiller opp.

Min natt med Maud er tredje del av Rohmers seks "Moralske eventyr". Jean Louis Trintignant er en 34 år gammel troende katolikk, som stadig er blitt mer interessert i tilfeldigheter og sannsynligheter. Kanskje er det fordi (selv om han ikke vil innrømme det) han vil utfordre sin egen tro på at alt i livet er forutbestemt. Han har nylig ankommet en mellomstor fransk by i en ny jobb, og støter tilfeldigvis på en gammel venn han ikke har sett på 14 år, i en café ingen av dem tidligere har besøkt. Hans gamle venn inviterer til felles julemiddag hos hans legevenninne (og tidligere elskerinne) Maud, en frafallen katolikk; en skilt kvinne som lever med sin lille datter. Alle er de intellektuelle akademikere som har avanserte konversasjoner om Pascal, religion og filosofi - men mest av alt dreier samtalen seg om deres forskjellige holdning til det forutbestemte.

Julemiddagen ebber ut. Maud insisterer på at Trintignant skal overnatte, da hun er redd for at han skal lide samme skjebne som sin tidligere elsker, som døde på vei hjem på de isete veiene. Trintignant lar seg omsider overtale til å bli natten over. Det ligger adskillige doser uuttalt romantikk i luften, men ingenting skjer. Maud anklager feilaktig Trintignant for å være forelsket i en annen kvinne, en blondine. Neste morgen ser han imidlertid en vakker, ung blondine på gata, som han tidligere har lagt merke til i en gudstjeneste. Den ellers så korrekte og tilbakeholdne Trintignant kjører etter henne (hun kjører scooter) og løper impulsivt ut av bilen når hun stopper, for å presentere seg. Det viser seg at hun kjenner Trintignants gamle venn, og fra Maud finner han ut at hun har vært Mauds tidligere ektemanns elskerinne.

Som i et gresk drama spinner Rohmer lunefulle tråder mellom de impliserte. Er de bare brikker i et allerede forutbestemt spill, eller har de muligheter til å bestemme sin egen skjebne? Den seriøse tonen til tross, humoren er hele tiden til stede. Rohmer gir oss på subtilt vis en humoristisk fornemmelse av hvordan tilværelsen leker gjemsel med oss - så får vi bare fortsette så godt vi kan med å forsøke å finne ut av våre akk så uforutsigbare liv.

ys

Cinemateket 1996

Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid - Utviklingsversjon