Logg inn | Opprett brukerkonto

Bursdager 16. januar

Mona Seilitz
Jesse Dizon
Jim Stafford
Joan Maude
John Carpenter
John Hamilton
Josh Evans
Juliet Berto

Forum

De 5 nyeste trådene (se alle)

Til Huttetuenes land
Film generelt
Av: Montecristo, 14. januar 06:48

Casanegra
Film generelt
Av: Montecristo, 11. januar 08:17

Up in the Air
Film generelt
Av: Montecristo, 6. januar 23:33

Menn som stirrer på geiter
Film generelt
Av: Montecristo, 5. januar 22:54

Tomme tønner
Film generelt
Av: Montecristo, 5. januar 10:11

Blodrød sol (1993)

Originaltittel: Rising Sun

Produsent: Peter Kaufman
Regi: Philip Kaufman
Manus: Philip Kaufman
Sjanger: action, krim, thriller
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 0 timer, 12 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 3
Arbeiderbladet: Terningkast 3
Dagsavisen: Terningkast 3
Dagbladet: Terningkast 4
VG: Terningkast 3

Rollebesetning

Sean Connery
John Connor
Wesley Snipes
Web Smith
Tia Carrere
Jingo Asakuma
Harvey Keitel
Tom Graham
Cary-Hiroyuki Tagawa
Eddie Sakamura
Kevin Anderson
Bob Richmond
Mako
Yoshida-San
Ray Wise
Senator John Morton
Stan Egi
Ishihara
Stan Shaw
Phillips
Vis alle roller

Basert på Michael Crichton bestselger ved samme navn. Dette er en thriller hvis historie er lagt til konkurranse-løpet mellom japanske og amerikanske forretningsmenn. En ung kvinne blir funnet myrdet i etasjen over innvielsespartyet til et japansk storkonsern. Sean connery og Wesley Snipes spiller de to politimennene som blir satt på saken. Morderen har blitt tatt opp på video, men identiteten er skjult av skygger. Det øyet ser er ikke nødvendigvis sannheten... de oppdager snart hva japansk høyteknologi kan utrette av mirakler!

Omtale

Rising Sun Denne “elegante, fengslende og ladede” (Joanna Langfield, The Movie Minute) filmatiseringen av Michael Crichton’s bestselger er like tankevekkende som den er spennende. Den lokalt stasjonerte etterforskeren (SNIPES) må oppklare mordet på en luksusprostituert i styrerommet til et japansk storkonsern. Hjulpet av en detektiv med uovertruffen innsikt i japansk kultur (CONNERY) må han trenge til bunns i drapsmysteriet gjennom en “skyggeverden” av ultramoderne teknologi, urgammel tradisjon og forræderiske omgivelser.

SF Norge


20th Century Fox presenterer `Blodrød sol', basert på Michael Crichton bestselger ved samme navn. Dette er en thriller hvis historie er lagt til konkurranse-løpet mellom japanske og amerikanske forretningsmenn. En ung kvinne blir funnet myrdet i etasjen over innvielsespartyet til et japansk storkonsern. Sean connery og Wesley Snipes spiller de to politimennene som blir satt på saken. Morderen har blitt tatt opp på video, men identiteten er skjult av skygger. Det øyet ser er ikke nødvendigvis sannheten... de oppdager snart hva japansk høyteknologi kan utrette av mirakler!

(Haugesund 1993)


Redselen for "den gule fare" er sterk i USA. Avspenningen og Sovjetunionens sammenbrudd , har ført til at Japan er den nasjonen de fleste amerikanere frykter mest på grunn av sin økonomiske styrke. Allerede for fem år siden ble Honda Accord den mest solgt bilen i USA, og i California er japanere de mektigste eiendomsbesitterne.

"Blodrød sol" er regissert av Philip Kaufman og basert på Michael Crichtons roman av samme navn. Som vanlig har Kaufman en sikker hånd om regien, og Sean Connery og Wesley Snipes i hovedrollene som de to politietterforskerne skulle garantere suksess hos publikum.

Elskerinnen til en japaner med tette kontakter til den japanske mafiaen og et japanske multinasjonalt selskap blir funnet kvelt i styrerommet til selskapet, mens innvielsesfesten for deres nye skyskraper foregår i etasjen under. Mordet kan skandalisere det japanske firmaet og forkludre dets forretninger i USA.

Etterforskningen blir et møte mellom to vidt forskjellige kulturer, noe som både kompliserer etterforskningen og forholdet mellom de to parter.

Den drepte kvinnen er kvalt og alt tyder på at hun har hatt sex rett før hun ble drept. I utgangspunktet virker dette som en opplagt sag. Etterforskningen forenkles ved at gjerningsmannen er filmet av noen av de mange overvåkningskameraene i bygget. Det gir de to etterforskerne mulighet til å se drapet på laser-disc gang på gang. Men det viser seg etter hvert at ikke alt er som det skal være. Bildene er manipulerte ved hjelp av moderne teknologi.

"Blodrød sol" er først og fremst en underholdende thriller. Framstillingen av japanerne i filmen er blitt vel stereotypiske, men for all del - Sean Connery er alltid en fornøyelse på kinolerretet.

Geir Kamsvåg

Filmaktuelt på kino nr. 9-1993


Handlingen har vi sett utallige ganger tidligere. To kjekke politimenn jakter på en sex-morder. Det som gjør Rising Sun anderledes er at hovedrollene bekles av stjernene Sean Connery og Wesley Snipes og at miljøet er japansk forretningsliv i USA. Japanernes stadige oppkjøp av amerikansk industri er den realistiske settingen for filmen som ble anklaget for å være rasistisk etter premieren i USA. Det er den neppe. Det å fremstille big business som et rotterace er vel riktig, uansett hudfarge på "rottene". Det mest interessante ved filmen er skildringen av kulturkollisjonene som oppstår når racet blir flernasjonalt, og det er ikke altid den amerikanske kulturen kommer seirende ut i denne filmen. Connery blir bare mer og mer sjarmerende med årene. Rising Sun går også uvanlig langt i sex-skildringene til en påkostet Hollywoodproduksjon å være. Riktignok fra et selskap kjøpt opp av japsene. Bare synd vi har sett handlingen så mange ganger før.

Karakter G DT

FilmMagasinet nr. 2 - 1994


Hva sa pressen?

Thriller om amerikanernes frykt for at japanerne skal overta deres finansimperium - en amerikansk callgirl blir funnet myrdet på et japansk styrerom, og detektivene Connery og Snipes settes på saken. " - starter umåtelig tregt, men tar til seg fart og spenning etterhvert... musikken med røtter i øst (og vest!) kler filmen." (H.L.J. Dagens N.) "Kaufman går ganske friskt ut, men brått forsvinner dristigheten. Eller for å si det annerledes: Filmen mister tennene." (P.H. Aft.) "Vi skjønner likevel ikke en døyt mer av japansk-amerikanske kulturforskjeller når filmen er over, men vi er blitt utmerket underholdt av proffe, nesten nonsjalante taskenspillere." (T.E. Dagbl. 4 poeng.)

Film & Kino


Kaldt gufs fra Kaufman Superprodusent og regissør Philip Kaufman står bak kveldens spillefilm på TV 2, Blodrød sol. En uhyggelig historie fra et uhyggelig miljø, med stjerneparet Sean Connery og Wesley Snipes i hovedrollene. Spesialetterforskeren Web Smith (Wesley Snipes) blir kalt inn for å etterforske drapet på en ung kvinne. Kvinnen er funnet drept i et av konferanserommene i hovedkvarteret til et stort japansk selskap. Det er klart at kvinnen har hatt sex like før døden inntraff og at hun har blitt kvalt.

Fremmed verden Med seg får Smith etterforsker og Japan-spesialist John Connor (Sean Connery) Connor sies å være under innflytelse av japanerne, noe som ikke regnes som positivt i en tid da det nærmest er krig mellom japansk og amerikansk forretningsliv.

Connor blir Smiths guide i en verden der alt, selv drap, blir sett på som ledd i forhandlinger. En verden der forretninger regnes som krig. Der den som kontrollerer teknologien kontrollerer sannheten. Den mystiske Connor vet også at den som kontrollerer sannheten kommer til å vinne krigen.

Farlig Gradvis lærer Smith at ingenting er hva det later til å være. Han lærer å ikke undervurdere motstanderen sin og at sannheten aldri er den som ligger opp dagen. Sakte men sikkert nærmer Smith og Connor seg løsningen på mysteriet, men motparten er ike langt etter. Bak dem går dører igjen. En hemmelig og livsfarlig verden åpner seg.

TV2 2003


To politibetjente i Los Angeles etterforsker mordet på en amerikansk prostituert som jobbet for et japansk firma. Etterforskningen avslører derimot langt mer enn forventet.

Viasat 2007


When a prostitute is found murdered in the boardroom of a powerful Japanese-owned corporation, seasoned cop (and Japanese expert) Connery and new partner Snipes are sent to investigate. Complicated yarn about business, prejudice, cops, and the differences between east and west. Filmed with stylized camera techniques, quick action, and good rapport between the two leads. Based on the book by Crichton, which offered ominous theories about international politics and business. These aspects had the film labeled as Japan-bashing, one of the reasons the script was rewritten to focus more on the murder mystery.

MovieGoods.com

Alle bilder av Blodrød sol

Trailer

Link til denne traileren
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid - Utviklingsversjon