Logg inn | Opprett brukerkonto

Wolf (1994)

Originaltittel: Wolf

Denne filmen vises på TV innen 7 dager:

- Lørdag 2. Mai 2009 klokken 22:50SVT2 [Varsle på SMS]

Filmer på TV de nærmeste dagene

Produsent: Douglas Wick
Regi: Mike Nichols
Manus: Jim Harrison
Sjanger: romantikk, thriller, drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2 timer, 5 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 4
Arbeiderbladet: Terningkast 3
Dagsavisen: Terningkast 4
Dagbladet: Terningkast 4
VG: Terningkast 4

Rollebesetning

Jack Nicholson
Will Randall
Michelle Pfeiffer
Laura Alden
James Spader
Stewart Swinton
Kate Nelligan
Charlotte Randall
Richard Jenkins
Detektiv Bridger
Christopher Plummer
Raymond Alden
Eileen Atkins
Uspesifisert rolle
Om Puri
Uspesifisert rolle
Ron Rifkin
Uspesifisert rolle
Prunella Scales
Uspesifisert rolle

En uværsnatt på en øde fjellvei. Forlegger Will Randall er på vei hjem. En ulv bykser frem fra mørket, og bilen treffer det ville dyret. Da Will vil undersøke om den ulven lever, angriper den før den atter søker tilflukt i mørket. Fra det øyeblikk er Will Randalls liv forandret. Han får en voldsom appetitt på livet. Sansene skjerpes. Han føler seg mer oppspilt, mer kraftfull og levende en noen gang.

Omtale

DVD-utgivelsen En uværsnatt på en øde fjellvei. Forlegger Will Randall (JACK NICHOLSON) er på vei hjem. En ulv bykser frem fra mørket, og bilen treffer det ville dyret. Da Will vil undersøke om den ulven lever, angriper den før den atter søker tilflukt i mørket. Fra det øyeblikk er Will Randalls liv forandret. Han får en voldsom appetitt på livet. Sansene skjerpes. Han føler seg mer oppspilt, mer kraftfull og levende enn noen gang. Den vanskelige jobbsituasjonen snus til hans fordel, og sjefens vakre datter, Laura, (MICHELLE PFEIFFER) blendes og forføres av hans dyriske utstråling. Han har fullstendig kontroll - for en stund. Inntil han en natt våkner og kjenner den stinkende, søtlige smaken av blod i munnen...

Universal


Will Randall, en bokredaktør som lever i kontinuerlig angst for å miste sin jobb, kjører målløst rundt på en øde landevei en sen kveld. Plutselig ser han en mørk figur fare over veien rett foran ham, og han står hardt på bremsene. Bilen får en sleng og havner i grøfta. Han tar seg forsiktig ut av bilen og følger en tynn stripe med blod i snøen fram til han ser kroppen av en stor, mørk ulv. Will oppdager ikke at ulven ennå er i live. Idet ulven skal til å reise seg, biter den Will i håndleddet. Fra og med dette øyeblikk forandrer livet seg for bokredaktøren. Forandringene er i begynnelsen små; sansene skjerpes og han blir mer observant for personer rundt ham. Men for hver dag som går dras han dypere og dypere inn i den mystiske mørke ulvens verden. Ingenting, hverken jobb, ekteskap eller følelsesliv, vil noen gang bli det samme for Will Randall.

Kalle Løchen

Film & Kino


Wolf er i utgangspunktet en realistisk film, som på en drepende måte tar et oppgjør med jappetida. Både manusforfatteren Jim Harrison, varulven selv, Jack Nicholson, og regissøren Mike Nichols bestemte seg på forhånd for å lage en film om et av ofrene for jappetyranniet, faktisk bygd på en sann historie, forlagssjefen Will Randall, som får sparken til fordel for, ja nettopp en japp, Stewart Swinton, spilt av James Spader. Forlagsverdenen er blitt pil råtten av sin jakt på lettvint profitt i bøker som følger oppslagene på Womens Magazine. Kulturen ofres, men det finner de tre filmpartnerne seg ikke i. Derfor snur de historien på hodet. Den slagne Will Randall , som allerede i åpningssekvensen blir bitt av ulven som for alltid forandrer hans liv, oppdager etter hvert som livet knuser ham, at ulven i ham faktisk gir ham de kreftene han trenger for å slå tilbake.

Selvsagt, i samme øyeblikk som dette skjer forandrer filmens form og innhold fullstendig karakter. For at Will skal blir ulv må realismen ofres til fordel for noe som bare er ren fabel. Spranget fra virkelighetens verden og over i eventyret er umulig, selv på film. Men det ignorerer Mike Nichols fullstendig. Hans eneste hensikt er å få vist at Will Randalls skjebne fortjener oppreisning, og om det skjer i virkelighetens verden, eller i den mørke fabelens mystiske skjær, gir han rett og slett faen i.

Filmens utvikling blir derfor varulvens infernalske hevn. Spilt så godt av Jack Nicholson, at vi tilgir filmens mangler bare for å se Will Randall få den moralske oppreisningen han fortjener.

Og som i alle eventyr hører det også en prinsesse med. Michelle Pfeiffer spiller den yndige datteren ( Laura Alden) til forlagseieren selv, den kyniske, og derfor kulturelt svaksynte Raymond Alden, spilt av Christopher Plummer. Og nå går det unna så pelsen fyker: Will biter Stewart, som biter Laura. Det blir for å si det mildt et skikkelig hundeslagsmål. Jappen Stewart Swinton blir om ikke spist, så i hvertfall revet i filler (det vil si drept på hundespråket). Og så?

Noen vei tilbake til virkeligheten er det ikke for varulver. Mike Nichols har ikke noe valg, han lar derfor sine helter ende der de hører hjemme, ute i den mørke skogen hvor den gamle myten om varulven begynner...

Hver og en av oss kunne trenge en varulvs hjelp når veien stenges av børstraktorer og trådløse telefoner. Så se den, og nyt den!

Karakter M- Truls Øra

FilmMagasinet nr. 3 - 1994


Få skuespillere har så mange tilhengere som Jack Nicholson. Enda flere vil han få etter denne filmen som på en drepende måte tar oppgjør med jappetida. Filmen baserer seg på en sann historie om en forlagssjef som sparkes til fordel for en ung japp. Forlagssjefen er produktet av en tid da da boken sto i høysetet, mens den unge jappen lar profitten komme foran alt. Jappen stikker ikke bare av med jobben hans, han stikker også av med kona.

Forlagsdirektøren som allerede i åpningen av filmen er bitt av ulven som for alltid forandrer hans liv, oppdager at etter hvert som livet knuser ham gir ulven ham nye krefter. Regissør Mike Nichols stiller seg på forlagsredaktørens side og gir ham den hevnen han har krav på. Filmens utvikling blir derfor varulven, i Jack Nicholsons skikkelse, sin hevn og kamp for den moralske oppreisning han fortjener.

Filmen er en eventyrhistorie, og prinsessen i denne er Michelle Pfeiffer, den yndige datteren til forlagseieren. Det hele topper seg seg etter hvert som varulvens bitt begynner å få sin virkning og det hele ender i et hundeslagsmål uten like. Og verst går det ut over jappen. Filmen er for en stor del bygget opp rundt Jack Nicholson. Og heller ikke denne gangen skuffer han fansen. Jack holder fremdeles stilen.

På Kino okt/nov 1994


Hva sa pressen?

Skrekkfilm om en forlagsredaktør som blir bitt av en ulv og utvikler rovdyrtendenser. " - er best når den er lett komedie om samtidens skikker og seder, med vittige små innspill og med småsalte kommentarer til manglende etikk i forretningslivet, til det siviliserte menneskes behov/ønske når det gjelder å komme i kontakt med det "naturlige" også i seg selv. Wolf er mindre vellykket når den skal være varulvfilm med skrekkeffekter, selv om Nicholson signaliserer effektfullt via lutende gange, elektriske øyenbryn og demonisk glimt i øyet... blir som skrekkfilm i tammeste laget." (P.H. Aft.) " - en litt melankolsk, romantisk komedie forkledd som "skrekkfilm"." (H.K. Arb. 3 poeng.) " - langt ifra hva den kunne vært, men likevel en meget underholdende film. Dette skyldes for en stor del Jack Nicholson som unnlater å dra i alle de vanlige Jack-trådene, og som derfor leverer et nyansert bilde av den noe forsofne forlagsredaktøren som forandres..." (K.K. Mbl.)

Film & Kino


Jack Nicholson er i en klasse for seg. Han har tilhengere over hele verden, en skare som bare øker. "Wolf" kommer garantert ikke til å ha negativ innvirkning på denne trenden. Som ren grøsser eller thriller har ikke "Wolf" de helt store overraskelsene å by på. Ser man nærmere på handlingen, derimot, begynner det å bli artig. Filmen tar i sin første spillehalvtime et kraftig oppgjør med jappe-kulturen. Så kraftig at du neppe trodde det var mulig. Deretter begynner filmen å bli romantisk spennende. Så avsluttes hele i et voldsomt inferno av effekter - og mister hele sin bakkekontakt. Slik skal det også være. Når rulletekstene kommer, ønsker du at det var mer. Kanskje det blir det. Hvem vet.

Det er Jack og Michelle Pfeiffer som gjør "Wolf" til en stor filmopplevelse. Spesielt Jack. Han er så dyrisk at hadde man jobbet i filmstudioet under innspillingen ville man ikke tatt ham i hånden etterpå. Så har da også Jack sagt i et intervju at det var mye av ham selv i hans rolle som Will Randall.

"WoIf" er gjennomtenkt. Den må nytes. Jack må nytes. Det må til en viss grad også Michelle også, selv om hun ikke virker som en del av filmen. Hun liksom bare er der. Helt til de siste minuttene. "Wolf" er en kultfilm som slår et slag for de gamle mannsidealer. Den lar menn være menn, og kvinner være kvinner. Uansett likestilling. (SG) Filmspesialisten

(FSP 8)


Jack Nicholson er overraskende bra i en skrekk og gru historie som ikke er det. Den dempede bruken av effekter kler historien om den snille forlagssjefen som blir varulv. James Spader gjør også en herlig rolle som usympatisk japp. Det er bare Michelle Pfeiffer det er synd på i denne filmen, hun har fått svært lite å spille på. Som Spader sier i intervjuet med FilmMagasinet, må Nicholson ta roller som er større enn hans egen personlighet. I Wolf overbeviser han i begge rollene (hissig varulv/forsagt forlagssjef)

Karakter: M DT

FilmMagasinet nr. 2 - 1995


Bokredaktøren Randall (Nicholson) blir bitt av en ulv og sakte, men sikkert begynner han å få dyriske trekk. Forandringene er i begynnelsen små; sansene skjerpes og han blir mer observant på personer rundt ham. Men for hver dag som går dras han dypere og dypere inn i ulvens verden. Han må kjempe en desperat kamp mot villdyret i seg som holder på å ta overhånd, og ingen deler av livet hans, verken jobben eller ekteskapet, vil noen gang bli det samme igjen... Mange husker kanskje Jack Nicholson da han spilte brautende, høyrøstet og mektig i "Et spørsmål om ære" fra 1992. I "Wolf" spiller han Will Randall, en middelaldrende forlagsredaktør som røker pipe og snakker med en lav, avslappet og sexy stemme. Selv om Randall utvikler seg gjennom filmen, beholder likevel Nicholson den lavtliggende stilen, noe som faktisk gjør han ennå mer karismatisk enn fra før. Uunngåelig er det faktum at han må gjennom en forvandling som inkluderer pelskledde poter, skarpe tenner og gule øyne, men sminken tar aldri over for Nicholsons eget skuespill. Det er mannen vi tiltrekkes av, og merkelig nok - innerst inne er han en god mann - noe som er ganske nytt for Nicholsons roller.

Viasat 2004


Skjønnheten og udyret

Nattkinoen byr i kveld på et lite varulvgrøss med en hårete Jack Nicholson i hovedrollen. Til tross for et frastøtende utseende klarer han å tiltrekke seg en skjønn kvinne.

Will Randall er en av redaktørene i et stort forlag i New York City. I åpningssekvensen ser vi at Will kjører på en ulv i et forrykende snøvær et sted i Vermont. Han går ut av bilen for å se hva som skjedde og blir bitt av ulven.

Kort tid senere begynner han å merke virkningene av bittet – han får skjerpede sanser og forandrer seg radikalt fra å være en stille og beskjeden mann, til en aggressiv og ”ulveaktig” type. Spesielt da stillingen hans i forlaget plutselig blir truet av en ung spirrevipp, kommer varulven i ham frem…

Kjærlighet Milliardæren Raymond Alden tar over forlaget og ønsker å bytte ut blant andre Will Randall. Aldens vakre datter, derimot, begynner å falle for Will. Uten å helt være klar over at han er i ferd med å forvandles til en annen – eller noe annet…

NRK1

Alle bilder av Wolf
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid - Utviklingsversjon