Logg inn | Opprett brukerkonto

Et spørsmål om ære (1992)

Originaltittel: A Few Good Men

Produsent: Rob Reiner
Regi: Rob Reiner
Manus: Aaron Sorkin
Sjanger: drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2 timer, 18 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 4
Arbeiderbladet: Terningkast 4
Dagsavisen: Terningkast 4
Dagbladet: Terningkast 5
VG: Terningkast 4

Rollebesetning

Tom Cruise
Uspesifisert rolle
Jack Nicholson
Uspesifisert rolle
Demi Moore
Uspesifisert rolle
Kevin Bacon
Uspesifisert rolle
Kiefer Sutherland
Uspesifisert rolle
J.T. Walsh
Uspesifisert rolle
Cuba Gooding Jr.
Uspesifisert rolle
Kevin Pollak
Uspesifisert rolle
James Marshall
Uspesifisert rolle
Christopher Guest
Uspesifisert rolle
Noah Wyle
Uspesifisert rolle

To unge marinesoldater blir tiltalt for drapet på en medsoldat under en såkaldt "straffe-aksjon" - en ulovlig disiplinærstraff. Offeret hadde brutt kommando-kjeden og sin æreskodeks ved å sende et brev til sin eksterne base, hvor han truet med å avsløre lovbrudd på basen. Løynant Kaffee, en ung og ierfaren advokat fra forsvarets autoritærkorps, blir satt til å forsvare dem i håp om et raskt forlik og at man skal unngå skandale. Men saken stinker av korrupsjon, og Kaffee starter en grundig etterforskning sammen kapteinløytnant Joanne Galloway. En undersøkelse som langsom løfter sløret for drap, maktmisbruk og korrupsjon i elite-offiserenes rekker...

Omtale

DVD-utgivelsen To unge US-marines tiltales for drapet på en medsoldat. Selv hevder de bare å ha fulgt ordre, men ingen beviser for deres påstand blir funnet. Den unge marineadvokaten Daniel Kaffee (Cruise) utpekes til deres forsvarer sammen med Løytnant Joanne Galloway (Moore) setter de seg fore å bevise soldatenes uskyld. Men sporene fører helt til topps, hvor den fryktede Oberst Jessep (Nicholson) sitter. Han er en iskald og herdet soldat med mektige venner som for enhver pris vil forsvare sin ære...

Universal


To unge US Marines blir tiltalt for drapet på en medsoldat under en ureglementær refselse på den amerikanske marinebasen Guantanamo Bay på Cuba. Offeret hadde brutt kommandokjeden og sin æreskodeks ved å sende et brev til sin eksterne base, hvor han truet med å avsløre lovbrudd på basen. Løytnant Kaffee (Tom Cruise) kommer inn som soldatenes forsvarer, og inngår raskt en avtale med aktoratet, for å feie saken under teppet for godt. Men den unge kvinnelige kapteinløytnant Galloway (Demi Moore) vil ikke la saken bli med det. De velger å ta saken for retten, for å bevise at de to soldatene på tiltalebenken fikk ordre ovenfra om å henrette soldaten, og sporene fører opp til øverstkommanderende på basen, den fryktede oberst Jessep (Jack Nicholson), som ved hjelp av sin makt og innflytelse for enhver pris vil forsvare sin egen ære.

En storslått Hollywood-produksjon som treffer "blink", stråler Variety i sin anmeldelse (16/11-92), ikke minst på grunn av den imponerende rollelisten, og Rob Reiner styrker sin status som en av de ledende menn i Hollywood.

NKFF


-

Hva sa pressen?

Rettssalsthriller fra miilitærlivet der to unge marinesoldater anklages for å drept en medsoldat, men var det etter ordre fra en offiser? "Reiner bygger langsomt og sikkert opp spenningen til den store finalen i rettssalen, hvor Nicholson med ulvesmilet og kobrablikket duellerer med Cruise. Og selvsagt er det den fresende og spyttende Nicholson som stjeler showet, hans skurker er uten like, heldigvis. Det spilles godt ellers også, og filmen er både underholdende og spennende på en solid ja, meget kompetent måte." (P.H. Aft.) "Med fenomenalt regihåndverk og en serie skuespillere i toppform i saftige roller - derfor våre fem terningøyne." (T.E. Dagbl. 5 poeng.) "Hult soldat-drama." (H.K. Arb. 3 poeng.)

Film & Kino


** La du merke til **

For den bokinteresserte er det ikke vanskelig å se at i Tom Cruise's bokhylle står en bok som heter Misery's Child. Denne boken er merkelig nok den samme boken som James Caan skrev i Misery - Kidnappet basert på Stephen Kings roman. Misery - Kidnappet var den filmen Rob Reiner produserte før han laget Et spørsmål om ære.

FilmMagasinet


Vi følger en advokat i marinen og hans utrettelige kamp for å finne sannheten under en militær rettssak. To unge marinesoldater blir beskyldt for å ha drept en i sin egen tropp under en disiplinærøvelse kjent som "Code Red". Daniel Kaffee (Tom Cruise) får saken og vil i utgangspunktet gå for forlik, men etter hvert som det hele utvikler seg og hans advokatkompanjong Jo Anne Galloway (Demi Moore) kommer på banen, tar saken en annen retning. Filmen ble nominert til fire Oscar og er basert på et suksessrikt Broadway-drama.

TV3


To meniger er arrestert for mord på en annen soldat. Kaffee får saken. Gallaway mener at de har utført ordre fra obersten. Under rettsaken blir spørsmålet om de er skyldige, og om hvem som snakker sant.

(Filmtilsynet)


Vi følger en advokat i marinen og hans utrettelige kamp for å finne sannheten under en militær rettssak. To unge marinesoldater blir beskyldt for å ha drept en kollega i sin egen tropp under en disiplinærøvelse kjent som "Code Red". Daniel Kaffee (Tom Cruise) får saken og vil i utgangspunktet gå for forlik, men etter hvert som det hele utvikler seg og hans advokatkompanjong Jo Anne Galloway (Demi Moore) kommer på banen, tar saken en annen retning. Filmen ble nominert til fire Oscar og er basert på et suksessrikt Broadway-drama.

Viasat 2007


Vi følger en advokat i marinen og hans utrettelige kamp for å finne sannheten under en militær rettssak. To unge marinesoldater blir beskyldt for å ha drept en i sin egen tropp under en disiplinærøvelse kjent som Code Red". Daniel Kaffee (Tom Cruise) får saken og vil i utgangspunktet gå for forlik, men etter hvert som det hele utvikler seg og hans advokatkompanjong Jo Anne Galloway (Demi Moore) kommer på banen, tar saken en annen retning. TV2 Filmkanalen 2008

Alle bilder av Et spørsmål om ære
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid - Utviklingsversjon