Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Nattsvermeren (1991)

Originaltittel: The Silence of the Lambs

En psykotisk, sadistisk massemorder setter grå hår i hodet på FBI-agent Jack Crawford. Morderen, kjent under navnet Buffalo Bill, er uhyre intelligent og leker både med sine offer og politiet. Crawford ser ingen annen mulighet enn å be sin politipartner, den unge og vakre Clarice, om å prøve å finne hjelp gjennom det amerikanske fengeslsystem.

I en meget sikret celle sitter nemlig dr. Lecter, en psykiater med henfallenhet til kanniballisme. Og dessuten også en meget intelligent person som hittil ikke har vært særlig meddelsom gjennom sitt fengselsopphold. Men Clarice får Lecter på glid og nærmer seg med hans hjelp løsningen på Buffalo Bill-mysteriet. Uheldigvis rømmer Lecter. Og dermed har FBI et dobbelt problem...

Omtale

DVD-utgivelsen Thriller-klassikeren med Anthony Hopkins som den grusomme Hannibal Lecter.

En psykotisk, sadistisk massemorder setter grå hår i hodet på FBI-agent Jack Crawford. Morderen, kjent under navnet Buffalo Bill, er uhyre intelligent og leker både med sine offer og politiet. Crawford ser ingen annen mulighet enn å be sin politipartner, den unge og vakre Clarice, om å prøve å finne hjelp gjennom det amerikanske fengeslsystem. I en meget sikret celle sitter nemlig dr. Lecter, en psykiater med henfallenhet til kanniballisme. Og dessuten også en meget intelligent person som hittil ikke har vært særlig meddelsom gjennom sitt fengselsopphold. Men Clarice får Lecter på glid og nærmer seg med hans hjelp løsningen på Buffalo Bill-mysteriet. Uheldigvis rømmer Lecter. Og dermed har FBI et dobbelt problem...

SF


En psykotisk, sadistisk massemorder setter grå hår i hodet på FBI-agent Jack Crawford. Morderen, kjent under navnet Buffalo Bill, er uhyre intelligent og leker både med sine offer og politiet. Crawford ser ingen annen mulighet enn å be sin politipartner, den unge og vakre Clarice, om å prøve å finne hjelp gjennom det amerikanske fengeslsystem. I en meget sikret celle sitter nemlig dr. Lecter, en psykiater med henfallenhet til kanniballisme. Og dessuten også en meget intelligent person som hittil ikke har vært særlig meddelsom gjennom sitt fengselsopphold. Men Clarice får Lecter på glid og nærmer seg med hans hjelp løsningen på Buffalo Bill-mysteriet. Uheldigvis rømmer Lecter. Og dermed har FBI et dobbelt problem...

- En hypnotiserende thriller, som griper tilskueren fra første scene, mener Variety (11/2-91). rett til topps på bestselgerlistene i USA.

NKFF


** La du merke til **

Når Jodie Foster reiser til byen der morderen bor, og går inn i rommet hvor den første piken som ble myrdet bodde, forteller faren at rommet er akkurat likt som da hun døde. Men på veggen henger en Debbie Harry-plakat med tittelen `Def, Dumb and Blonde', en plate som ikke ble sluppet før tre år etter at den unge piken døde.

FilmMagasinet


I'm having an old friend for dinner...

En psykopat kalt "Buffalo Bill" er ettersøkt for å ha drept og flådd seks kvinner. Den ferske FBI-agenten Clarice Starling (Jodie Foster) settes på saken, og i et forsøk på å forstå massemorderes psyke oppsøker hun Dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) på Chesaspeare Hospital for the Criminally Insane. Lecter er en seriemorder med gode manerer og en gourmet med eksotiske smakspreferanser (han spiser ofrene sine "...with some fava beans and a nice chianti"). Før han ble tatt for drap og konsumering av ni mennesker var han også en høyst respektert psykiater, noe som danner grunnlaget for den intense spenningen som oppstår mellom ham og Starling. Hun er tydelig fascinert over denne høyst intelligente, men notorisk onde, herremannen, og på en mesterlig måte skildrer Jonathan Demme hennes følelser i skjæringspunktet mellom fascinasjon og frykt.

Handlingen i Nattsvermeren beveger seg således på to plan: jakten på Buffalo Bill og forholdet mellom Starling og Lecter. Den første - krimhistorien - blir nesten underordnet den andre, mer psykogiske handlingslinjen. Lecters hode er briljant, om enn aldri så pervertert. Han resonnerer logisk og fremstår som en slags overmenneskelig allvitende skapning som nyter andres smerte som dop. Med systematisk psykoanalyse avslører han Starlings indre demoner med åpenbar nytelse. Han peker på hennes svakheter og problemer, og leser fortiden hennes som en åpen bok: "Who was your father? Was he a coal miner? A farmer? Oh, how quickly the boys found you, all those sticky tedious fumblings in the back seats of cars while you could only dream of getting out, getting all the way out, gett ing all the way to the F...B...I..."

Nattsvermeren er et produkt fra folk som kan sakene sine. Fingernemme Jonathan Demme har gått gradene og blitt en særdeles velskolert og genrebevisst regissør. Jodie Foster og (spesielt) Anthony Hopkins bør også berømmes for sine nærgående portretter av psykologisk sammensatte karakterer. Begge fikk Oscar for sine roller.

jl

Cinemateket 1996


En sadistisk seriemorder setter grå hår i hodet på FBI. Morderen, kjent under navnet Buffalo Bill, er uhyre intelligent og leker både med sine offre og med politiet. Den unge og dyktige FBI-agenten Clarice blir satt til å prøve å finne hjelp gjennom det amerikanske fengselssystem. I en meget godt sikret celle sitter nemlig dr. Lecter, en psykiater med kannibalistiske tendenser. Med sjarm, intelligens og innlevelse forstår han både sitt eget og andres syke sinn bedre enn noen. Muligheten finnes for at han kan hjelpe FBI med å finne Buffalo Bill. Hittil har han ikke vært særlig meddelsom, men Clarice klarer etterhvert å få Lecter til å snakke. Ved å utlevere seg selv bit for bit, får hun, ved hjelp av Lecter, innblikk i seriemorderens tankesett. Hun nærmer seg løsningen, men så rømmer Lecter, og FBI får et dobbeltproblem… Filmen var nominert til syv Oscar hvorav den vant fem.

TV3 1999


Gjensyn med thrillersuksess I kveld møter vi igjen Anthony Hopkins og Jody Foster i den mesterlige thrilleren "Nattsvermeren". Den hyper-intelligente kannibalen Dr. Hannibal Lecter kjenner menneskesinnets mørke irrganger altfor godt, og er den eneste som kan hjelpe den nyutdannede FBI-agenten Clarice Starling i jakten på en sinnssyk seriemorder. En grusom seriemorder kalt "Buffalo Bill" er løs. Han er en psykopatisk sadist som tar livet av kvinner og flår dem etterpå. FBI-agenten Jack Crawford (Scott Glenn) har så langt vært ute av stand til å løse saken. Men han vet om en mann som kanskje kan gi ham noen spor - Dr. Hannibal Lecter, med det velfortjente kallenavnet "Hannibal The Cannibal".

Fersk agent Clarice Starling er en fersk, men lovende FBI-agent, som får i oppdrag å forsøke å komme inn under huden på Hannibal Lecter. Dette er ingen lett oppgave. Han var en tidligere anerkjent psykiater, men det var før han fikk smaken på mennesker - bokstavelig talt. Lecter sitter nå under strengeste bevoktning i et fengsel for sinnssyke kriminelle. Blant Lecters egenskaper finnes en velutviklet evne til å manipulere omverdenen. De fleste får en ekkel følelse av at Lecter kan se tvers gjennom dem.

Kannibal på frifot Lecter er i utgangspunktet lite meddelsom, men han fatter interesse for den unge Starling. Et mentalt spill starter mellom dem - Lecter gir Starling spor, men forlanger personlige opplysninger fra Starling i bytte. Han klarer til slutt å utnytte sin rolle i jakten på Buffalo Bill så godt at han rømmer, og dermed har FBI et lite hyggelig dobbeltproblem.

Mesterlig samspill "Nattsvermeren" er ikke bare en thriller på det ytre plan, men skildrer også et indre, psykologisk drama. Filmen byr på fortettet spenning og gnistrende samspill mellom Jodie Foster og Anthony Hopkins. Den griper deg i nakkehårene og holder deg fast til siste scene. Nattsvermeren gikk rett til topps på de amerikanske hitlistene, og gjorde stor suksess også i Norge.

TV2 2000


Oscar-belønnet thriller

I denne psykologiske thrilleren møter vi den begavede FBI-studenten Clarice Starling som får et spesialoppdrag: Hun skal finne og avsløre den grusomme seriemorderen som går under navnet Buffalo Bill. Sjefen hennes, Jack Crawford, vil at hun skal kontakte en av de innsatte i fengselet, psykopaten dr. Hannibal Lecter.

Seriemorderen Buffalo Bill dreper unge kvinner, og fjerner huden fra kroppene deres etterpå. Dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) er en glimrende psykiater, men også en voldelig psykopat. Han er fengslet på livstid for mord og kannibalisme. Jack Crawford (Scott Glenn) tror at Lecter kan hjelpe dem med å komme på sporet av Buffalo Bill, og at en ung kvinne som Clarice (Jodie Foster) kan få ham på glid.

Men Lecter gjør seg kostbar, og kommer med betingelser. Han vil flyttes til et mer komfortabelt fengsel, og viktigere, han vil snakke med Clarice om hennes fortid. Han er dyktig til å grave i hennes psyke og tvinger henne til å avsløre sine innerste traumer. Clarice blir svak og sårbar når hun minst av alt har råd til å være svak.

En dag flykter Lecter, og alle som har møtt ham gripes av en felles frykt. Men Clarice mister ikke oppdraget sitt av syne, nemlig å finne Buffalo Bill før han myrder sitt neste offer. Gjennom nøyaktig etterforskning og opplysninger som Lecter har kommet med, lykkes det til slutt for Clarice å finne psykopaten Buffalo Bill. Konfrontasjonen skjer i en liten by, og dette møtet er en av filmens mest skremmende og minneverdige scener.

Om filmen "Nattsvermeren" ("The Silence of the Lambs") er blitt en klassiker. Det samme kan sies om samspillet mellom Jodie Foster og Anthony Hopkins. Begge mottok hver sin Oscar for prestasjonen. Filmen fikk hele fem Oscar-priser til sammen, noe som tidligere bare hadde blitt "Det hendte en natt" i 1934 og "Gjøkeredet" i 1975 til del.

NRK1 2005

Alle bilder av Nattsvermeren

Nattsvermeren (1991)

Produsent: Edward Saxon
Regi: Jonathan Demme
Manus: Ted Tally
Sjanger: grøsser
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 56 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 5
Arbeiderbladet: Terningkast 6
Dagsavisen: Terningkast 6
Dagbladet: Terningkast 3
VG: Terningkast 4

Rollebesetning

Jodie Foster
Uspesifisert rolle
Anthony Hopkins
Uspesifisert rolle
Scott Glenn
Uspesifisert rolle
Ted Levine
Uspesifisert rolle
Anthony Heald
Uspesifisert rolle
Brooke Smith
Uspesifisert rolle
Charles Napier
Uspesifisert rolle
Diana Baker
Uspesifisert rolle
Kasi Lemmons
Uspesifisert rolle
Roger Corman
Uspesifisert rolle
Vis alle roller