Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Iron Maiden: Flight 666

Filmen om Iron Maidens verdensturné i 2008 skal vises én kveld på kinoer over hele verden

Hele saken (292 ord)

På TV i kveld: Terminator 3: Rise of the Machines (2003)

Vi avrunder påsken med litt god gammeldags Arnold.

Hele saken (68 ord)

På TV i kveld: Babel (2006)

Cate Blanchett og Brad Pitt har hovedrollene i det storslåtte dramaet Babel fra 2006.

Hele saken (53 ord)

På TV i kveld: Dark Water (2005)

Med Oscar-vinneren Jennifer Connelly i hovedrollen.

Hele saken (63 ord)

På TV i kveld: One Hour Photo (2002)

Robin Williams i en rolle du garantert ikke er vant å se ham i. På TV i kveld.

Hele saken (16 ord)

The Proposition (2005)

Originaltittel: The Proposition

Australia på slutten av 1880-åra er et brutalt og usivilisert sted, men kaptein Maurice Stanley har bestemt seg for å temme villmarka og villmennene som bor der.

Etter en voldsom skuddveksling blir brødrene Charlie og Mikey tatt til fange av Stanley. Sammen med broren Arthur er de ettersøkt for en serie svært brutale raid mot flere av gårdene helt i ytterkanten av det enorme outback. Stanley gir Charlie ni dager på å fange Arthur. Lykkes han ikke, vil Mikey henge.

Omtale

Australia på slutten av 1880-åra er et brutalt og usivilisert sted, men kaptein Maurice Stanley har bestemt seg for å temme villmarka og villmennene som bor der. Etter en voldsom trefning tar han til fange de to yngste Burns-brødrene og gir den mellomste et ultimatum: Fang og drep den eldste broren ellers blir den yngste hengt.

Medietilsynet


Barokk og brutal western fra et bare nesten sivilisert Australia, med manus av Nick Cave! Australia på slutten av 1880-åra er et brutalt og usivilisert sted, men kaptein Maurice Stanley har bestemt seg for å temme villmarka og villmennene som bor der. Etter en voldsom trefning tar han til fange de to yngste Burns-brødrene og gir den mellomste et ultimatum: Fang og drep den eldste broren din, ellers blir den yngste hengt! Charlie får ni dager på seg, ni dager der kaptein Stanley selv har sin fulle hyre med å beskytte gisselet fra en mobb som skriker etter hevn! Etter en voldsom skuddveksling blir brødrene Charlie (Guy Pearce) og Mikey tatt til fange av myndighetene. Sammen med broren Arthur er de ettersøkt for en serie svært brutale raid mot flere av gårdene helt i ytterkanten av det enorme outback. Myndighetene, representert ved kaptein Maurice Stanley (Ray Winstone), gir Charlie ni dager på å fange Arthur. Lykkes han ikke, vil Mikey henge.

Charlie legger altså ut på jakt. Oppdraget er selvsagt umulig å utføre og like umulig å ikke utføre, for hvordan kan en mann velge mellom sine egne brødre slik kaptein Stanley krever?

Han finner også snart ut at han ikke er den eneste som jakter på Arthur. Menneskejegeren Jellon Lamb (John Hurt), minst like hensynsløs som byttet, er også på sporet. Ikke minst er villmarka et utrolig farlig sted, så det er slett ikke sikkert Charlie vil greie å redde noen av brødrene.

Imens har kaptein Stanley nok med å holde en hevntørst mobb borte fra gisselet. Han vet utmerket godt at dersom noen får vite at han lot Charlie gå, vil helvete bryte løs. Banden brødrene er med i er nemlig skyldige i blant annet grusomme overfall og groteske voldtekter.

Ikke engang hans egen kone (Emily Watson) er fri for hevnbegjær, og de pengesterke på stedet bryr seg lite om fangers rettigheter og juridiske spissfindigheter. De gjenforente brødrene haster mot byen, og samtidig brygger det opp til storm...

Om filmen The Proposition er en barokk westernfilm (egentlig en westernpastisj, siden den handler om australske snarere enn amerikanske forhold) som absolutt tåler sammenligning med Sergio Leones Dollartrilogi. I disse filmene kan fremskritt, sivilisasjon og velstand bare bygge på grådighet, utbytting og vold, og hevntrangen er minst like sterk som kjønnsdriften. Slik er det også i The Proposition.

Kaptein Stanley ser at Arthur Burns må stilles for retten dersom samfunnet skal ha noen troverdighet, og han stoler på at Charlie Burns skal velge samfunnet framfor individet, selv om individet det er snakk om er hans egen bror. Feilgrepet hans er å glemme at de som har kommet seg opp og fram ved utbytting og vold ikke kommer til å legge fra seg råskapen så lenge de kan tjene på den.

Optimistisk er kanskje det siste man kan si The Proposition er, men den er overbevisende, tankevekkende, sterk og klar. Som film er den en fullendt enhet mellom bilde og ide, og er kanskje årets så langt viktigste film.

Nick Cave: Manus Den australske musikeren Nick Cave har levert manuskriptet til denne sterke westernfilmen. Det er hans første egne filmmanus, men slett ikke første gang han forteller en mørk og dyster historie. Plater som Henrys Dream og The Good Son har elementer av eposet i seg, og da romandebuten kom i 1993 med Eselet så Herrens engel skrev han seg nesten rett inn i Southern Gothic-tradisjonen.

John Hillcoat: Regi Australske John Hillcoat har samarbeidet med Nick Cave i mange år, blant annet har han regissert flere musikkvideoer for musikeren. Cave var også komponist, skuespiller og medmanusforfatter i Hillcoats regidebut Ghosts... of the Civil Dead, et usminket og kompromissløst fengselsdrama der sivilisasjonskritikken er enda sterkere enn i The Proposition. Han har også laget spillefilmen To Have and to Hold (1996)

ORO

Alle bilder av The Proposition

Trailer

Link til denne traileren

The Proposition (2005)

Produsent: Chris Brown
Regi: John Hillcoat
Manus: Nick Cave
Sjanger: krim, thriller, western, drama
Nasjonalitet: AUS, GBR
Spilletid: 1 time, 44 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 5
Dagsavisen: Terningkast 5
Dagbladet: Terningkast 5
VG: Terningkast 6

Rollebesetning

Guy Pearce
Charlie Burns
Ray Winstone
Capt. Stanley
Emily Watson
Martha Stanley
Danny Huston
Arthur Burns
John Hurt
Jellon Lamb
David Wenham
Eden Fletcher
Noah Taylor
Brian O'Leary
David Gulpilil
Jacko
Leah Purcell
Queenie
Richard Wilson
Mike Burns
Tom E. Lewis
Two Bob
Rod Steiger
Rod Steiger
Sarah Michelle Gellar
Sarah Michelle Gellar
Adrien Brody
Adrien Brody
Joan Darling
Joan Darling
John Gielgud
John Gielgud
John Howard
John Howard
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid