Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

North Country (2005)

Originaltittel: North Country

Josey Aimes ikke lenger bo sammen med en mann som slår. Hun tar med seg de to barna og kjører hjem til foreldrene sine i en liten gruveby nord i Minnesota. For å tjene noenlunde gode penger, begynner hun å arbeide i jerngruven på stedet.

Miljøet er mannsdominert og røft, med inngrodd skepsis til kvinner som forlater kjøkkenbenken.Josey vil ikke la seg kue, men sier fra til ledelsen om de uverdige forholdene. Hun får en kald skulder fra alle, til og med sine egne foreldre, og bestemmer seg for å anlegge sak mot gruveselskapet.

Omtale

Josey Aimes flykter fra et brutalt ekteskap og begynner å jobbe i et gruveselskap, en mannsdominert arbeidsplass der kvinner blir trakassert daglig. Etter hvert går hun til sak mot selskapet.

Medietilsynet


DVD-utgivelsen Det Josey Aimes vil ha, er en skikkelig jobb, slik at hun kan tjene til mat på bordet og ta vare på barna sine. Det hun får, er trusler, fornærmelser, slibrige blikk, tafsing, nedlatenhet og grisete kallenavn. «Ta det som en mann», sier den ufølsomme sjefen hennes. I stedet tar hun det som et menneske – og slår tilbake. Charlize Theron spiller Josey i North Country, en smertefull historie om kvinnene som brøt med kjønnsbarrierene da de tok arbeid i de farlige jerngruvene i Minnesota … og bante vei for USAs første gruppesøksmål mot seksuell trakassering. I tillegg til Theron ser vi Frances McDormand, Sissy Spacek, Woody Harrelson og Sean Bean i denne sterke og eksplosive beretningen om en gruppe mennesker som setter alt inn på å oppnå det enhver amerikaner vet er rett: Å bli møtt med respekt på jobben.

Special features • Å lage dokumentaren Stories from the North Country • Scener som ikke tidligere er blitt vist • Kinotrailer

Warner


Hun ville bare tjene til livets opphold, men skapte historie.

Josey Aimes flykter fra et brutalt ekteskap bare for å ende på en mannsdominert arbeidsplass der kvinner blir trakassert daglig. Hun bestemmer seg for å gjøre noe drastisk. Kampen mot overmakten kan bli historisk, med følger for hele USA.

Josey Aimes har nådd bristepunktet. Hun kan ikke lenger bo sammen med en mann som slår. Hun tar med seg de to barna og kjører hjem til foreldrene sine i en liten gruveby nord i Minnesota. For å tjene noenlunde gode penger, begynner Josey å arbeide i jerngruven på stedet, en hjørnesteinsbedrift som har livnært generasjoner av arbeidsfolk. Tradisjonene har sementert et mannsdominert, røft miljø med inngrodd skepsis til kvinner som forlater kjøkkenbenken. Josey og de få andre kvinnene blir ikke bare behandlet nedlatende, men med åpenlys forakt. Kvinnene prøver etter beste evne å legge panser på følelsene i frykt for å komme på kant med kolleger og ledelse. Josey vil ikke la seg kue. Hun sier fra til ledelsen om de uverdige forholdene. Det gjør vondt verre. Ingen vil ha sannheten på bordet. Josey får en kald skulder fra alle, til og med sine egne foreldre. Hun bestemmer seg for å anlegge sak mot gruveselskapet. Oppstyret som følger vil endre livet til Josey og hennes nærmeste - og amerikansk rettspraksis.

Niki Caro (regi) Niki Caro er en av de mest anerkjente regissørene fra New Zealand de senere årene. Hennes første spillefilm, "Memory & Desire" (1997) deltok i Critics Week under Cannesfestivalen i 1998. Den fikk flere priser i hjemlandet. Etter filmutdanning i New Zealand og Australia skrev og regisserte Caro flere kritikerroste TV-dramaer. Hun ble internasjonalt kjent med sin andre spillefilm, "Whale Rider" (2003), et drama fra maorimiljøet som ble nominert til Oscar-pris for beste kvinnelige hovedrolle (Keisha Castle-Hughes). Caro og filmen har vunnet eller blitt nominert til over 50 internasjonale priser.

Charlize Theron (Josey Aimes) Sminke og andre effekter gjorde henne nesten ugjenkjennelig, men skuespillerprestasjonen vakte enda mer oppsikt. Som seriemorderen Aileen Wuornos i "Monster" (2003) fikk Charlize Theron den største anerkjennelsen filmbransjen kan by på - en Oscar-pris. Den kom i kategorien Beste kvinnelige skuespiller. Hun fikk også flere andre store priser for tolkningen av den tragiske kvinnen som ble ble dømt for sju mord og henrettet i 2002. Charlize Theron vokste opp i Sør-Afrika, og er utdannet som ballettdanser. Et ødelagt kne satte en stopper for dansekarrieren, og isteden flyttet hun til Los Angeles i håp om å finne fotfeste i filmbransjen. Hennes første ordentlige filmrolle var i "2 Days in the Valley" (1996), og Oscar-vinner Tom Hanks trengte ikke mye betenkningstid for å gi Theron sjansen i hans regidebut, "That Thing You Do!" (1996). Hun fikk også god kritikk for innsatsen i "Djevelens advokat" (1997), med Keanu Reeves og Al Pacino. Hun var supermodell i Woody Allens "Celebrity" (1998) og kjæresten til Tobey Maguire i Oscar-nominerte "Siderhusreglene" (1999), Lasse Hallströms filmatisering av John Irvings roman. I 2000 var Theron særdeles flittig, med store roller i "Reindeer Games", "The Yards", "Men of Honor" og Robert Redford-filmen "The Legend of Bagger Vance". Hun spilte for Woody Allen igjen i "The Curse of the Jade Scorpion" (2001). Før hun ga seg i kast med å tolke seriemorderen, var Theron med i røverhistorien "The Italian Job" (2003).

Frances McDormand (Glory) Frances McDormand fikk Oscar-pris i kategorien Beste kvinnelige hovedrolle for tolkningen av den hjertegode politikvinnen Marge Gunderson i "Fargo" (1996), regissert av ektemann Joel Coen. Sammen med broren Ethan har Joel stått for en lang rekke anerkjente filmer siden debuten "Blood Simple" (1984), der også McDormand var med. Hun har spilt i flere av Coen-filmene: "Raising Arizona" (1987), "Miller's Crossing" (1990) og "The Man Who Wasn't There" (2001). McDormand har før og etter "Fargo" vært nominert til Oscar-pris for beste kvinnelige birolle, for "Mississippi i flammer" (1988) og "Almost Famous" (2000).

Woody Harrelson (Bill White) Woody Harrelson vant en Emmy-pris for Beste mannlige birolle i en komiserie som den naive bartenderen Woody (!) i klassiske "Cheers" (1982). Hans mest anerkjente prestasjon på det store lerretet var som en mann med en annen moral: en berømt pornograf. "Larry Flynt - skandalenes mann" (1996) ga Harrelson Oscar- og Golden Globe-nominasjon i kategorien Beste mannlige skuespiller. Han er også kjent for omstridte "Natural Born Killers" (1994), komedien "Kingpin" (1996) og "The Hi-Lo Country" (1998).

Sandrew

Alle bilder av North Country

North Country (2005)

Produsent: Helen Buck Bartlett
Regi: Niki Caro
Manus: Michael Seitzman
Sjanger: drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2 timer, 3 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 3
Dagsavisen: Terningkast 4
Dagbladet: Terningkast 4
VG: Terningkast 3

Rollebesetning

Charlize Theron
Josey Aimes
Frances McDormand
Glory
Woody Harrelson
Bill White
Sissy Spacek
Alice
Sean Bean
Kyle
Richard Jenkins
Hank
Ricardo Andres
Miner, Hockey Game Spectator
Wendi Andres
Hockey Game Spectator
Jillian Armenante
Peg
John Aylward
Judge Halstead
Vis alle roller