Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Good Night, and Good Luck (2005)

Originaltittel: Good Night, and Good Luck

USA i 1953. Joseph McCarthys kommunistjakt er i ferd med å spinne ut av kontroll. Journalisten Edward R. Murrow og produsenten Fred Friendly er begge ansatt i TV-kanalen CBS, og begynner å avsløre hvordan senatoren har ført befolkningen bak lyset og begått brudd på borgerrettighetene.

Omtale

Journalist Edward R. Murrow og produsent Fred Friendly er ansatt i TV-kanalen CBS. Sammen beslutter de å avsløre hvordan senator McCarthy har ført befolkningen bak lyset med sin heksejakt på kommunister.

Medietilsynet


DVD-utgivelsen USA 1953. På TV-kanalen CBS følger folkene bak det ukentlige nyhetsprogrammet ”See it Now” med stigende bekymring senator McCarthy og senatorshøringen. McCarthys heksejakt er omfattende og skremmende og berører tusener av amerikanere, som offentlig blir uthengt som kommunister, spioner eller på annet vis blir forbundet med et anti-amerikansk livssyn.

Journalist Edward R. Murrow (Strathairn) og produsent Fred Friendly (Clooney) er begge ansatt i TV-kanalen CBS og en konkret sak får dem til å trosse deres egen frykt. Sammen med en engasjert redaksjon av dedikerte journalister beslutter Murrow og Friendly, via sitt ukentlige nyhetsprogram ”See it Now”, å avsløre hvordan senatoren har ført befolkningen bak lyset med usanne opplysninger og hvordan han har brutt de sivile rettigheter.

Men i en tid og i et samfunn hvor alle er på vakt overfor hverandre, og ingen tør stå opp mot senatoren av frykt for å bli brakt i kne, kan det ha omfattende konsekvenser å gå mot strømmen.

Scanbox


Fotografert i svart-hvitt dykker Clooneys autentiske drama “Good Night, And Good Luck” ned i en fjern, men knusende aktuell, politisk periode i Amerikas historie. Den kalde krigen er på sitt kaldeste, fjernsynet er nytt og landets mest ytterliggående, konservative senator heter Joseph McCarthy. Journalist Edward R. Murrow (Strathairn) og produsent Fred Friendly (Clooney) er begge ansatt i TV-kanalen CBS. De bifaller slett ikke senatorens rettighetskrenkende avhøringsmetoder og hans utrettelige og nådeløse hets mot alt og alle med antatte kommunistiske relasjoner. McCarthys heksejakt er omfattende og skremmende og berørte tusener av amerikanere, som offentlig ble uthengt som kommunister, spioner eller på annet vis ble forbundet med et anti-amerikansk livssyn. Men det som virkelig skulle bli McCarthys bane var oppsigelsen av piloten Milo Radulovich, som jobbet i det amerikanske luftforsvaret. Han ble tatt ut av tjeneste uten noen formell høring i saken, kun på grunn av en påstand fra McCarthy og hans menn som gikk ut på at han var kommunist og derfor en fiende av staten. Sammen med en engasjert redaksjon av dedikerte journalister beslutter Murrow og Friendly, via sitt ukentlige nyhetsprogram ”See it Now”, å avsløre hvordan senatoren har ført befolkningen bak lyset med usanne opplysninger og hvordan han har brutt de sivile rettigheter. Men i en tid og i et samfunn hvor alle er på vakt overfor hverandre, og ingen tør stå opp mot senatoren av frykt for å bli brakt i kne, kan det ha omfattende konsekvenser å gå mot strømmen.

Scanbox

Alle bilder av Good Night, and Good Luck

Good Night, and Good Luck (2005)

Produsent: Marc Butan
Regi: George Clooney
Manus: George Clooney
Sjanger: politisk, drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 33 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 5
Dagsavisen: Terningkast 5
Dagbladet: Terningkast 6
VG: Terningkast 5

Rollebesetning

Rose Abdoo
Millie Lerner
Alex Borstein
Natalie
Robert John Burke
Charlie Mack
David Christian
Attorney
Patricia Clarkson
Jenny Darmondy
George Clooney
Fred Friendly
Jeff Daniels
Ted Church
Reed Diamond
John Aaron
Tate Donovan
Jesse Zousmer
Joseph Dowd
Reporter
Vis alle roller