Logg inn | Opprett brukerkonto

The Break Up (2006)

Originaltittel: The Break-Up

Produsent: Scott Bernstein
Regi: Peyton Reed
Manus: Jeremy Garelick
Sjanger: komedie, romantikk
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 49 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 3
Dagsavisen: Terningkast 3
Dagbladet: Terningkast 2
VG: Terningkast 3

Rollebesetning

Vince Vaughn
Gary Grobowski
Jennifer Aniston
Brooke Meyers
Joey Lauren Adams
Maddie
Cole Hauser
Lupus Grobowski
Jon Favreau
Johnny O
Jason Bateman
Riggleman
Judy Davis
Marilyn Dean
Justin Long
Christopher
Ivan Sergei
Carson Wigham
John Michael Higgins
Richard Meyers
Ann-Margret
Wendy Meyers

Break Up begynner der de fleste romantiske komedier slutter, etter gutt-møter-jente, forelsker seg og flytter sammen for å leve lykkelig alle sine dager. Men noen ganger blir det som kjent ikke så perfekt, og slik er det for Brooke og Gary når filmen begynner. Spørsmålet er bare; hvem skal flytte ut av den koselige leiligheten som begge synes de har rett til?

Omtale

Noen ganger er ikke samlivet perfekt, og Brooke og Gary skiller lag.

Medietilsynet


Break Up begynner der de fleste romantiske komedier slutter, etter gutt-møter-jente, forelsker seg og flytter sammen for å leve lykkelig alle sine dager. Men noen ganger blir det som kjent ikke så perfekt, og slik er det for Brooke og Gary når filmen begynner. Spørsmålet er bare; hvem skal flytte ut av den koselige leiligheten som begge synes de har rett til?

UIP


I en romantisk komedie skjer ting etter en velprøvd oppskrift: gutt møter jente, ting går bra, så går det litt galt før det til slutt ender med at "de lever lykkelig alle sine dager".

Men hva skjer når gutten og jenta begge er slitne etter en lang dag? Når de daglige gjøremålene begynner å drive dem fra forstanden? Når alle de små tingene som de i begynnelsen syntes var så søte, begynner ... virkelig å gå dem på nervene?

Her begynner "The Break-Up". En uvanlig, romantisk komedie hvor vi følger et pars ofte noe komiske, noen ganger vonde, men alltid like underholdende, reise inn i oppløsningen og ødeleggelsen av et solid og varnt forhold.

Vince Vaughn og Jennifer Aniston spiller Gary og Brooke, et par som tilsynelatende har latt småkranglingen ta overhånd og - etter to år sammen - plutselig finner ut at de har valget mellom samhold og havari.

De to som utgjorde det en gang så lykkelige paret, står begge på sitt og nekter å flytte ut av leiligheten hvor de, fulle av omsorg for hverandre, bodde og dusjet sammen, men nå bryter krigen ut.

"The Break-Up" oppviser en stjernespekket liste over medvirkende i biroller som venner og familie som gir Gary og Brooke råd og veiledning fra alle mulige ståsteder.

På Garys side står bestevennen Johnny O (Jon Favreau), hans sindige eiendomsmekler Riggleman (Jason Bateman) og hans to brødre og businesspartnere; den lunefulle, arbeidsnarkomane Dennis (Vincent d'Onofrio) og den ultrakule Lupus (Cole Hauser).

Som Brookes rådgivere finner vi hennes faste panel bestående av Addie (Joey Lauren Adams), Addies satte og huslige ektemann Andrew (Peter Billingsley), Brookes prangende (men ikke homo, altså!) bror Richard (John Michael Higgins) som finner stor glede i sitt a cappella-mannskor The Tone Rangers, hennes velmenende mor (ANN-MARGRET) og kollegene; den fantastiske, men fryktsomme gallerieieren Marilyn Dean (JUDY DAVIS) og den naive resepsjonisten Christopher ( JUSTIN LONG).

Gary og Brooke følger de velmente, men misforståtte rådene fra sine respektive samlinger av rådgivere og forsøker seg med ulike tiltak som har som mål enten å skyve vekk eller vinne tilbake den andre. I denne muntre, men overraskende hjertevarme komedien innser de etter hvert at i kjærlighet er det ikke den som står lengst på bena som vinner, men den som forstår når man bør legge fra seg boksehanskene.

"The Break-Up" er regissert av PEYTON REED (Bring it on, Down with Love). Originalmanuset er skrevet av manusforfatterene JEREMY GARELICK og JAY LAVENDER med story av Vaughn, Garelick og Lavender. Vaughn er også produsent på prosjektet sammen med SCOTT STUBER (de kommende "Du, jeg og Dupree" og "The Kingdom"). PETER BILLINGSLEY (Zathura, Made) og STUART BESSER (The Sweetest Thing, Identity) er sjefprodusenter. Reeds skapende team består av filmfotograf Eric Edwards (To Die For, Copland), scenograf ANDREW LAWS (Og så kom Polly, Avsporing), CAROL ODITZ som kostymeansvarlig (Murder by Numbers, The Ice Storm) og klipperne DAVID ROSENBLOOM (Harts War, Første oppdrag) og DAN LEBENTAL (Elf, From Hell).

OM SKUESPILLERNE:

Vince Vaughn(Gary Grobowski/story/produsent) benytter en kraftfull kombinasjon av sjarm og karisma og har gjort seg bemerket blant dagens generasjon av talenfullte unge skuespillere og produsenter.

Vaughn spilte nylig mot Owen Wilson i suksesskomedien "Wedding Crashers". Med et billettsalg i USA på over 208 millioner dollar spilte voksenkomedien fra New Line Cinema inn den nest høyeste summen noensinne, og den er den sjette voksenfilmen i kinohistorien som har spilt inn over 200 millioner dollar på hjemmemarkedet.

Skapt og produsert av Vaughn er "The Break-Up" også den første spillefilmen for hans Wild West Picture Show Productions som ble startet i 2005. For dette selskapet avsluttet Vaughn nylig opptakene til dokumentarfilmen "Vince Vaughn's Wild West Comedy Show: 30 Days & 30 Nights - Hollywood to the Heartland Tour". Filmen forteller om Vaughn og fire stand-up komikere, både på og utenfor scenen, som krysser landet i buss mens de i løpet av 30 dager opptrer i 30 byer.

Sommeren 2004 spilte Vaughn mot Ben Stiller i suksesskomedien "Kanonball". Filmen inntok umiddelbart førsteplassen på salgslistene og spilte inn hele 114 millioner dollar. Vi så ham også i rollen som skurken Reece Felman i "Starsky & Hutch" hvor han igjen arbeidet med regissør Todd Phillips fra filmen "Old School". Med blant annet Luke Wilson og Will Ferrell fikk "Old School" latterne til å runge blant publikum hele sommeren 2003, og den er blitt en moderne komedieklassiker.

Vaughn ble også lagt merke til da han spilte rollen som Raji, en oppkomling av en rapper og R&B-produsent i F. Gary Garys "Be Cool" for MGM. Blant de medvirkende var også John Travolta, Uma Thurman, Cedric the Entertainer og Andre 3000. Vaughn spilte også i Dough Limans "Mr. & Mrs. Smith" for Twentieth Century Fox. Her spilte Vaughn Eddie, bestevennen til John Smith spilt av Brad Pitt. Han medvirket også sist høst i "Thumbsucker" sammen med Keanu Reeves og Vincent D'Onofrio.

Vaughn er opprinnelig fra Chicago, og kritikere og kinopublikum ble først oppmerksom på ham da han spilte i Doug Limans publikumsfavoritt og kultklassiker "Swingers". I 2001 slo Vaughn seg igjen sammen med Jon Favreau, manusforfatter og medspiller fra "Swingers", i komedieklassikeren "Made" som han også produserte selv.

Blant Vaughns andre filmer finner vi "Domestic Disturbance", "The Cell", "Psycho", "The Prime Gig", "Clay Pigeons", "Vennskapets pris", "A Cool, Dry Place", "Edderkoppens nett" og Steven Spielbergs "Den tapte verden".

Født i Sherman Oaks i California og oppvokst i New York City er JENNIFER ANISTON (Brooke Meyers) en allsidig skuespiller som i ung alder ble introdusert for skuespilleryrket av sin far John Aniston, som spilte i NBCs dramaserie "Days of Our Lives", og sin onkel, avdøde Telly Savalas.

Anistons kunne vi sist oppleve i "Venner med penger". Med denne filmen vendte Jennifer tilbake til den uavhengige filmen, og både hennes innsats og filmen fikk gode kritikker. Aniston så vi også i Rob Reiners film "Ryktet går" og i thrilleren "Avsporing" der hun spilte sammen med Clive Owen.

Aniston fullførte sin tiende og siste sesong i komediesuksessen "Venner for livet" for NBC sammen med Courtney Cox-Arquette, Matt LeBlanc, Matthew Perry, David Schwimmer og Lisa Kudrow . Hennes innsats i rollen som Rachel Green har gitt henne to Emmy-nominasjoner for beste birolle; fire People's Choice-priser for beste kvinnelige skuespiller i klassen for komiserier; to Screen Actors Guild Award-nominasjoner for beste kvinnelige skuespiller i en komedie og nominasjoner til Golden Globe for beste kvinnelige birolle innen komedie, drama eller miniserie og for beste prestasjon av en kvinnelig hovedrolleinnhaver i en komedie. Hun vant sin første Emmy i 2002 for beste kvinnelig hovedrolle i en komiserie og sin første Golden Globe i 2003 for beste prestasjon av en kvinnelig hovedrolleinnhaver i en komiserie. Hun fikk nylig sin tredje Emmy-nominasjon for beste kvinnelige hovedrolle i en komiserie.

I tillegg til den enorme suksessen hun har hatt på tv-skjermen, har Aniston favnet om svært ulike roller på kinolerretet. Hun spilte mot Ben Stiller i Universals "Og så kom Polly" og mot John Carrey og Morgan Freeman i suksesskomedien "Bruce Almighty". Hun spilte også i Miguel Artetas kritikerroste film "The Good Girl" mot Jake Gyllenhaal, John C. Reilly og Zooey Deschanel - en rolle som Aniston fikk en Independent Spirit Award-nominasjon for. Filmen hadde premiere og høstet fremragende kritikker ved Sundance Film Festival i 2002 og ble sendt ut på markedet av Fox Searchlight.

Anistons andre filmer omfatter "Rock Star" mot Mark Wahlberg, regissert av Stephen Herek; "She's the One" mot regissør Ed Burns og Cameron Diaz; "Picture Perfect" mot Kevin Bacon og Olympia Dukakis, regissert av Glenn Gordon Caron; "'Til There was You" med Jeanne Tripplehorn, Sarah Jessica Parker og Dylan McDermott og den kritikerroste "Mannen i mitt liv" mot Paul Rudd. Blant andre filmer finner vi "Kontorrotter" og "Blue Eyes".

Aniston, som er av gresk herkomst, bodde et år i Hellas da hun var barn, men flyttet tilbake til New York da faren fikk en rolle i såpeserien "Love of Life". Hun fikk sansen for skuespill da hun som 11-åring ble med i en dramagruppe på Rudolf Steiner-skolen. Hennes erfaring fra Steiner-skolen gjorde også at Aniston har et lidenskapelig forhold til kunst. Da hun var 11, ble et av Anistons malearbeider valgt ut til en utstilling på Metropolitan Museum of Art i New York.

Hun begynte skuespillerutdannelsen ved New Yorks High School of the Performing Arts. Etter avlagt eksamen i 1987 fikk hun roller i off-Broadway-produksjoner som "For Dear Life" ved New Yorks Public Theater og "Dancing on Checker's Grave". I 1989 fikk hun sin første faste tv-rolle i serien "Molloy". Andre tv-jobber var faste roller i "The Edge" og "Ferris Bueller", en rolle i "Herman's Head" og gjesteroller i serier som "Quantum Leap" og "Burke's Law".

PEYTON REED (regissør) ble kjent i hele USA for sin spillefilmdebut som regissør for filmen "Bring It On". Med skuespillere som Kirsten Dunst, Gabrielle Union og Jesse Bradford fikk denne levende og inspirerende filmen om politikken bak chearleadingfenomenet på highschool fantastiske kritikker og ble en publikumsfavoritt sommeren 2000.

Reed fulgte på med "Down With Love", en visuelt slående hyllest til de solfylte Rock Hudson/Doris Day-filmene fra tidlig 60-tall. I filmen medvirket Renee Zellweger og Ewan McGregor. Filmen fikk strålende kritkker og er blitt en kultfavoritt.

Opprinnelig fra Raleigh i North Carolina og uteksaminert ved University of North Carolina begynte Reed sin karriere som dokumentarredaktør i ZM Productions. Etter å ha skrevet og regissert den prisvinnende kortfilmen "Almost Beat", regisserte han en rekke høyt profilerte bak-filmen-dokumentarer, blant annet "The Secrets of the Back to the FutureTrilogy", "Through the Eyes of Forrest Gump" og "The Honeymooners Anniversary Special".

Reed gikk videre til å bruke sitt ironiske vidd og visuelle oppfinnsomhet på en rekke svært variert prosjekter, fra tv-filmer (The Computer Wore Tennis Shoes og The Love Bug) til musikkvideoer (The Connells, Superhunk) samt noen av de siste tiårenes best ansette komiprogrammer på tv (HBOs Mr Show With Bob and David og Comedy Centrals Upright Citizens Brigade). Reed bor for tiden (2006) i Los Angeles i California

Oslo Kinematografer

Alle bilder av The Break Up
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid - Utviklingsversjon