Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

TV-oversikt for fredag den 30 januar

TV-oversikt med info og trailere for filmene som sendes på TV i kveld.

Hele saken (1265 ord)

Bolt

For superhunden Bolt er hver dag full av eventyr, farer og intriger, i hvert fall helt til kameraene skrus av.

Hele saken (135 ord)

Seven Pounds

Oscarvinneren Will Smith gjenforenes med regissøren og produsenten av Jakten på lykke.

Hele saken (64 ord)

Nord

Jomar legger ut på en lang ferd med snøscooter og hjemmebrent for å treffe sin ekskjæreste og sønn.

Hele saken (363 ord)

New York i et nøtteskall

Regi-debuten til den særdeles kreative manusforfatteren Charlie Kaufman.

Hele saken (298 ord)

Ennå er det tid (2005)

Originaltittel: Le temps qui reste

Romain, som er en vellykket motefotograf, er knapt 30 år. Men en dag får han likevel høre at han har en svulst som kommer til å ta livet av ham i løpet av de tre første månedene. Dette er en øm og vakker film om hvordan en ung mann av i dag kommer overens med sin dødelighet og går slutten i møte.

Omtale

Den unge fotografen Romain får vite at han har en svulst som kommer til å ta livet av ham i løpet av tre måneder.

Medietilsynet


DVD-utgivelsen Fra mesterregissør François Ozon kommer det en ny film du ikke kan gå glipp av. Romain, som er en vellykket motefotograf, er knapt 30 år. Men en dag får han likevel høre at han har en svulst som kommer til å ta livet av ham i løpet av de tre første månedene. Dette er en øm og vakker film om hvordan en ung mann av i dag kommer overens med sin dødelighet og går slutten i møte.

Pan Vision


Fra mesterregissør François Ozon kommer det en ny film du ikke kan gå glipp av. Romain er knapt 30 år, men en dag får han likevel høre at han har en svulst som kommer til å ta livet av ham i løpet av de tre første månedene. Dette er en øm og vakker film om hvordan en ung mann av i dag kommer overens med sin dødelighet og går slutten i møte. Det begynner som en vanlig arbeidsdag for motefotografen Romain. Lamper og rekvisitter er klare, og modellene gjør trutmunn det de er kar om. Plutselig blir alt svart og Romain ligger bevisstløs på bakken.

Noen ubehagelige legeundersøkelser senere får han de triste prøveresultatene: Den svære svulsten i ham er ondartet, og kreften har spredd seg til resten av kroppen. Legen gir ham ikke mye håp, verken operasjoner eller cellegift kan hjelpe Romain nå.

Så hva skal en stakkar gjøre? Kose seg med kjæresten de siste ukene? Slutte fred med familien? Gjøre alt han har hatt lyst til å ha unnagjort før det er for seint?

Romain velger ingen av delene. Han skyver fra seg kjæresten, og er minst like ufyselig mot familien som før han ble syk. Den eneste som får vite om sykdommen er bestemora (Jeanne Moreau). Det kan virke som Romain føler nærhet som noe klamt og hemmende, og dermed er han alene med sykdommen.

Men et tilfeldig møte på vei til bestemors hus forandrer retningen hans. En servitrise kommer i snakk med ham, og etter en kort samtale ber hun om en tjeneste: Mannen hennes er ute av stand til å gi henne et barn, så om Romain kunne være så snill? Han sier nei først, men har fått noe å tenke på. Kanskje han ombestemmer seg? Ennå er det tid...

Om filmen Regissør François Ozon har med Ennå er det tid (Le temps qui reste) levert andre del av en planlagt trilogi om døden.

Del en var Under sanden (Sous le sable, 2000), der Charlotte Rampling spilte hovedrollen som en kvinne som mister mannen sin under en badeferie, men som nekter å gå med på at han er død. Hun har forsåvidt et håp å klamre seg til, siden liket aldri blir funnet, men han kommer ikke tilbake heller.

Denne gangen er det derimot ingen tvil, Romain dør definitivt av kreft, men før han gjør det, har han vent seg til tanken på at hans tid på jorda er over.

Men Ennå er det tid er ikke bare del av en trilogi, den er også en del av filmografien til en av de mest spennende nålevende filmskaperne i Europa. Francois Ozon har i tale og praksis gjort det klart at hans sjanger er melodramaet, og spesielt i denne filmen kommer det tydelig fram at prosjektet hans på minst en måte omfatter en fornying av melodramaet. Dette er kanskje en 'firelommetørklærsfilm', men i så fall er den en firelommetørklærsfilm for vår tid.

Romain er nemlig en melodramatisk hovedperson som har begge beina plantet i våre dager. Alternative familieforhold, kokain, sæddonasjon og guttesex er alle med i filmen, og med disse ingrediensene i tillegg til et stort hjerte makter Ennå er det tid å fortelle en tidløs, om enn noe gammeldags, historie om for tidlig død på en måte som kan appellere til folk som ikke husker femtitallet og Douglas Sirks filmer.

Om regissøren François Ozon (født 1967) har siden langfilmdebuten Sitcom (1998) vært et av de heteste navnene i europeisk film. Filmene hans har vakt oppsikt og i noen tilfeller debatt, og så godt som alle har vært å se på norske kinoer. Det er faktisk ikke særlig mer enn et halvt år siden hans forrige film, Fem ganger to, gikk sin seiersgang over kinolerretene her på berget.

Sitcom sjokkerte med sin skildring av en familie som river seg selv i stykker, og 8 kvinner (2002) moret alle med sin blanding av mordmysterium og musikal. Også Under sanden (2000) og Swimming Pool (2003) inneholdt noe av mysteriet, men Ozon hevder selv at hans sjanger er melodramaet.

I så fall plasserer han seg i selskap med storheter som Sirk, Fassbinder og Almodóvar. Som dem har han et stort hjerte og et klokt hode, og slike egenskaper borger for god film!

ORO

Alle bilder av Ennå er det tid

Ennå er det tid (2005)

Produsent: Olivier Delbosc
Regi: François Ozon
Manus: François Ozon
Sjanger: drama
Nasjonalitet: FRA
Spilletid: 1 time, 59 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 4
Dagsavisen: Terningkast 3
Dagbladet: Terningkast 5
VG: Terningkast 4

Rollebesetning

Melvil Poupaud
Uspesifisert rolle
Jeanne Moreau
Uspesifisert rolle
Valéria Bruni-Tedeschi
Uspesifisert rolle
Daniel Duval
Uspesifisert rolle
Marie Rivière
Uspesifisert rolle
Christian Sengewald
Uspesifisert rolle
Louise-Anne Hippeau
Uspesifisert rolle
Henri de Lorme
Uspesifisert rolle
Walter Pagano
Uspesifisert rolle
Ugo Soussan Trabelsi
Uspesifisert rolle
Vanessa Redgrave
Vanessa Redgrave
Christian Bale
Christian Bale
Gene Hackman
Gene Hackman
André Bjerke
André Bjerke
John Ireland
John Ireland
Julie McCullough
Julie McCullough