Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Mafiabrødre (1990)

Originaltittel: GoodFellas

Mafiabrødre handler om den halvt irske, halvt sicilianske New York gutten Henry Hill. Hans store drøm er å bli gangster, og fjorten år gammel begynner han som læregutt for den lokale mafiaen. Sammen med sine kamerater blir han en "wise guy". Filmen skildrer hvordan Henry følger den paraniode Jimmy Conway (Robert De Niro) og den psykotiske Tommy De Vito i deres klatring i mafia hirarkiet. Henrys liv med illegale aktiviteter ender 30 år senere som FBI's vitne under rettssaken mot sine tidligere kamerater.

Omtale

Basert på Nicholas Pileggi’s bestselger fra virkeligheten, Wiseguy, kommer Goodfellas som utforsker det kriminelle liv ulikt noen annen film. Filmen er regissert og co-skrevet av Martin Scorsese og ble ansett som den beste filmen i 1990 av New York, Los Angeles og National Society of Film Critics og ble plassert på American Film Institutes Topp 100-liste over amerikanske filmer. Filmen er full av strålende rolletolkninger av blant andre Robert De Niro, Ray Liotta, Lorraine Bracco og Paul Sorvino. Joe Pesci vant Oscar® for Beste mannlige birolle.

Warner Bros Entertainment


Brødre i blodet

I Mafiabrødre møter vi den irsk-italienske Henry Hill. Han vokser opp i New York på 1950-tallet med én eneste drøm: å bli en del av mafiaen. Ved å se på hvordan det italienske familieoverhodet Paulie og hans håndlangere er konger i nabolaget, vil han gjøre alt for å bli som dem. Etter en stund åpner det seg en mulighet, og Henry får en fot innenfor hos den lokale mafiaen. Han gjør det bra, og stiger raskt i gradene på mafiastigen. Mafiabrødre er den klassiske historien om løpegutten som jobber seg oppover mot toppen. Noe av det som kjennetegner Scorseses filmer, er et høyt teknisk nivå, og nøye komponerte scener skapt gjennom ekstravagant kameraarbeid. Scorsese ville ha så mye kamerabevegelse at publikum skulle få følelsen av at hele filmen var ute av kontroll. Denne hastige, frenetiske stilen skulle reflektere mafiaens begivenhetsrike livsstil. En klassiske scene fra filmen er også den hvor man følger en persons vandring gjennom bakdøren inn til en nattklubb. Den nærmere ti minutter lange scenen filmes med håndholdt kamera og er uten klipp. Det blir i overført betydning en ferd gjennom en underverden der grådighet, narkotika, brutalitet og forræderi hersker. Etter åtte år fra hverandre, ble Mafiabrødre en gjenforening mellom Martin Scorsese og hans viktigste skuespiller, Robert De Niro. Ved å trekke en parallell tilbake til Mean Streets, kan man se at rollen som Jimmy Conway på mange måter er en videreføring av Johnnyboy: elskelig og sjarmerende på den ene siden, men samtidig gal og fullstendig uforutsigbar på den andre. Mafiabrødre er basert på boken "Wiseguy", og forteller om den virkelige forbryteren Henry Hills oppvekst og karriere i New Yorks mafia på 1950-, 60-, og 70-tallet. Boken konsentrerer seg i stor grad om Henry Hills beretning om ranet av en Lufthansa-transport ved New York-flyplassen Idlewild. Scorseses filmatisering utelater derimot ranet fullstendig, og fokuserer på det blodige oppgjøret blant ranerne etter kuppet. Mafiabrødre høstet mange lovord blant kritikerne, og Scorsese fikk prisen for beste regi ved filmfestivalen i Venezia i 1990. Samtidig kåret amerikanske kritikere Den rasende oksen til 80-tallets beste film.

Kort: Scorseses mafiaepos forteller om den virkelig forbryteren Henry Hills oppvekst og karriere i New York på 50-, 60-, og 70-tallet. En av 90-tallets beste filmer, fylt av grådighet, narkotika, brutalitet og forræderi mellom skurker.

Bergen Filmklubb


DVD-utgivelsen Han begynte som løpegutt for mafiaen, og lot seg raskt beruse av makt og rikdom. Men Henry gikk for langt – han brøt mafiaens uskrevne lov og begynte med narkotikahandel. Livredd for sitt eget liv, tystet han da han ble arrestert. Dette felte hele hans ”familie” og tidligere omgangskrets. Da Martin Scorsese, en av verdens dyktigste og mest respekterte regissører, ble gjenforent med to ganger Oscar®vinner Robert De Niro i Mafiabrødre, ble resultatet en av de mektigste filmene det året. Filmen er basert på en bestselger fra virkeligheten, Wiseguy, av Nicholas Pileggi og ble nominert til 6 Oscar®, inkludert Beste film og Beste regissør. Robert De Niro fikk bred anerkjennelse for sin rolle som veteranforbryteren Jimmy “The Gent” Conway. Og innsatsen i rollen som den flyktige Tommy DeVito, gjorde at Joe Pesci stakk av med en Oscar® for Beste mannlige birolle. Oscar®nominerte Lorraine Bracco, Ray Liotta og Paul Sorvino leverte også strålende rolletolkninger. Du må se den for å tro det – og så se den igjen.

SMN


"Å være noen i et naboskap fylt opp med idioter" det betyr i "Goodfellas" å utøve den makt og brutalitet som til en hver tid er nødvendig. Dette lærer løpegutten Henry, først når han jobber for den lokale gangsterbossen Cicero, og senere som læregutt under den middelaldrende, beryktede iren Conway. Dette postulatet serverer regissøren Scorsese fra første bilde i denne "gangsteroperaen". Det er slett ikke et syngespill det dreier seg om, men oppbygningen av dette dramaet - som viser en treårsperiode i gangsternes verden - er på mange måter bygget opp som en opera.

Fargerik men med utilfredsstillende dramatisk oppbygging er Varietys karakteristikk av gangstereposet. Og publikum strømmer til.

NKFF


"After a while it didn't seem like crime, more like Henry was enterprising".

Mafiabrødre handler om den halvt irske, halvt sicilianske New York gutten Henry Hill (Ray Liotta). Hans store drøm er å bli gangster, og fjorten år gammel begynner han som læregutt for den lokale mafiaen. Sammen med sine kamerater blir han en "wise guy". Filmen skildrer hvordan Henry følger den paraniode Jimmy Conway (Robert De Niro) og den psykotiske Tommy De Vito (Joe Pesci) i deres klatring i mafia hirarkiet. Henrys liv med illegale aktiviteter ender 30 år senere som FBI's vitne under rettssaken mot sine tidligere kamerater.

Boken "Wise Guy", som filmen bygger på, konsentrerer seg om Henry Hills beretning om ranet på en Luft Hansa transport på flyplassen i New York. Scorseses filmatisering utelater imidlertid ranet fullstendig og fokuserer istedet på det blodige oppgjøret blant ranerne etter kuppet.

Med Mafiabrødre vendte Scorsese tilbake til tematikken og det urbane miljøet i Who's That Knocking on My Door (1969) og Mean Streets (1973). Likevel er det mest naturlig å se filmen i sammenheng med Francis Ford Coppolas Gudfaren-trilogi. Det disse filmene har til felles er en blottlegging av mafiaens maktstruktur. I Gudfaren-filmene fokuseres det på mafiabossene, mens Mafiabrødre skildrer fotfolkene, de som utfører drittarbeidet for de overordnede. I Gudfaren-filmene skildres et hierarki bygget på makt og ære. I Mafiabrødre tar Scorsese for seg det underliggende profittmotivet: "What people don't understand is that a gangster's job is not to go around killing people. A gangster's job is to make money." Gjennom hele filmen framheves Henrys motforestillinger mot blodsutgytelse. Ikke fordi det er moralsk forkastelig, eller fordi det skremmer ham, men fordi det tiltrekker seg uønsket oppmerksomhet og forstyrrer deres "serious business of making money".

Mafiabrødre verken unnskylder eller fordømmer gangsteren. Filmen har hele tiden en distanse til karakterene og lar dem snakke for seg selv. Karen, Henrys kone, gjenspeiler filmens gjennomgående tone: "After a while it didn't seem like crime, more like Henry was enterprising". Selv når Henry tilslutt vitner mot sine tidligere partnere, er det uten anger eller ny innsikt: "I still love the life". bfk

Cinemateket 1997


Basert på en sann historie, handler filmen om gangsteren Henry Hill og hans to ustabile kamerater som gradvis klatrer opp stigen fra å være kjeltringer til å bli kaldblodige mordere. Henry (Ray Liotta) blir en av mafiabrødrene sammen med fyrer som stilige Jimmy Conway (De Niro) og gærne Tommy DeVito (Joe Pesci). Henry gifter seg så med Karen (Lorraine Bracco), som sloss mot hans mystiske kriminelle og utro livsstil. Etterhvert innser hun imidlertid at hennes sosiale og ekteskapelige liv kun styres av mafiaen. Vi følger dem alle gjennom 30 år - først gjennom år med ubegrenset makt, så gjennom år med forfall og til slutt svik og forræderi.

TV3


En manns vekst og fall

Regissøren Martin Scorseses film bygger på Nicolas Pileggis bestselger ”Wiseguy”. Filmen forteller den sanne historien om mafia-medlem og FBI-informant, Henry Hill, en irsk-siciliansk New York-ungdom som vokser opp i den fattige delen av Brooklyn med stor beundring for mafiaen.

Henry (Ray Liotta) henger rundt ”the wise guys”, går ærend og utfører tilfeldige jobber inntil han blir lagt merke til av den lokale mafialederen Paulie Cicero (Paul Sorvino), som betrakter ham som sin ”sønn”. Når Henry kommer i tenårene, er han vel etablert i småkriminalitetens verden, hvor han blir respektert som en ”stand-up guy”, en som velger fengsel framfor å sladre på sine medskyldige. Nå er han med i ”familien”. Sammen med sin psykotiske partner Tommy (Joe Pesci) stiger han i gradene og blir Paulies nestkommanderende.

Men snart forstår Henry, som sin læremester Jimmy (Robert De Niro) som også er halvt irsk, at hans etniske bakgrunn forhindrer ham fra å bli opptatt som fullverdig medlem i ”familien”. Etter hvert blir han jaget av både myndighetene og mafiaen. Sistnevnte føler at han er en trussel mot deres sikkerhet med sin uforsvarlige omgang med FBI.

Filmen ble nominert til seks Oscar-priser, inkludert beste film. Joe Pesci fikk en Oscar for beste birolle.

NRK1

Alle bilder av Mafiabrødre

Mafiabrødre (1990)

Produsent: Irwin Winkler
Regi: Martin Scorsese
Manus: Nicholas Pileggi
Sjanger: drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2 timer, 26 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 5
Dagsavisen: Terningkast 5
Dagbladet: Terningkast 5
VG: Terningkast 5

Rollebesetning

Lorraine Bracco
Uspesifisert rolle
Joe Pesci
Uspesifisert rolle
Robert De Niro
Uspesifisert rolle
Ray Liotta
Uspesifisert rolle
Paul Sorvino
Uspesifisert rolle
Frank Sivero
Uspesifisert rolle
Tony Darrow
Uspesifisert rolle
Mike Starr
Uspesifisert rolle
Frank Vincent
Uspesifisert rolle
Chuck Low
Uspesifisert rolle
Samuel L. Jackson
Uspesifisert rolle
Jimmy Lydon
Jimmy Lydon
Keir Dullea
Keir Dullea
Anna Proclemer
Anna Proclemer
Lawrence Roman
Lawrence Roman
Louis Daquin
Louis Daquin
Louise Campbell
Louise Campbell