Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Millions (2004)

Originaltittel: Millions

Brødrene Damian og Anthony har nettopp mistet moren sin, og skal flytte til et splitter nytt boligprosjekt sammen med sin far. Ved en tilfeldighet deiser en bag med flere hundre tusen pund i hodet på Damian mens han leker ved toglinjen. Hva skal brødrene gjøre med pengene? De har ikke all verdens tid til å bestemme seg, for om et par uker går britene over til euro, og pundet mister dermed sin verdi.

Omtale

Damian og broren Anthony får plutselig en kvart million pund i fanget, like før England skal gå over fra pund til euro.

Medietilsynet


Brødrene Damian og Anthony har nettopp mistet moren sin og skal flytte til et splitter nytt boligprosjekt sammen med sin far. Ved en tilfeldighet deiser en bag med flere hundre tusen pund i hodet på Damian mens han leker ved toglinjen. Hva skal brødrene gjøre med pengene? De har ikke all verdens tid til å bestemme seg, for om et par uker går britene over til euro, og pundet mister dermed sin verdi. Med en leken regi full av sprudlende overskudd og med en fantastisk rolleprestasjon av den unge Alexander Nathan Etel som Damian, balanserer Millions selvsikkert mellom fantasi og virkelighet, absurditeter og realiteter. Den fungerer godt som en kuppfilm for barn, men har kompleksitet, subtilitet og dybde som appellerer til et mer modent publikum. Her er etiske problemstillinger og kvaler som rører mye dypere enn dilemmaene i filmen.

Millions Having just lost their mother, the brothers Damian and Anthony are moving to a brand new housing project together with their father. By coincidence, a bag containing several hundred thousand pounds falls onto Damian’s head while he is playing beside the railway track. What shall the brothers do with the money? They do not have all the time in the world to decide – in just a few weeks, the British will convert to the Euro and sterling pounds can no longer be used. Playfully directed, full of lively energy and with a marvellous performance by young Alexander Nathan Etel as Damian, Millions confidently balances on the edge of fantasy and reality, absurdity and realism. It functions well as a caper movie for children, yet has a complexity, subtlety and depth that will appeal to a more mature audience. Here you will find ethical issues and difficult choices that will touch you deeper than the film’s actual dilemmas. <>

Haugesund 2005


Når Damian og broren Anthony plutselig får en kvart million pund i fanget, får de samtidig mye å tenke på. Skal vi si noe til de voksne? Skal vi investere? I hva? Kanskje gi pengene til de fattige? Hvem er egentlig fattige? Og hva skjer med pundene når euroen blir innført om to uker? 'Franskmennene har sagt au revoir til francen, tyskerne auf wiedersehen til marken og portugiserne har sagt... hva det enn er de sier til sin mynt. Og nå er det vår tur til å si farvel til gode gamle pund sterling.' Sånn starter Damian fortellinga om hva som skjedde da han fant en bag med en kvart million pund, penger som bare noen få uker senere skulle bli verdiløse.

Damian flytter til et nytt boligfelt sammen med broren Anthony og faren deres. Mora er død, og Anthony lærer Damian litt om hvordan akkurat den situasjonen kan utnyttes til å få noen ekstra kjeks, litt gratis godteri og i et knipetak kanskje til og med moralsk immunitet.

Damian er i bunn og grunn en god gutt, som er levende opptatt av hvordan andre har det. Hans store forbilder er helgenene, han vet mye om dem og får dem av og til på besøk. De inspirerer ham til å bruke pengene til fordel for de fattige, mens broren heller kjøper innflytelse og materielle goder.

Selvsagt dukker det opp problemer. En så stor pengesum kommer garantert ikke ingensteds fra, og det viser seg fort at pengene er stjålet. Tyvene som stjal dem i første omgang er selvsagt på jakt etter dem, og kommer snart på sporet av den troskyldige Damian.

En annen ting er at en formue på over 200 000 pund (godt og vel to millioner kroner) er vanskelig å holde skjult over lang tid. Selvsagt vil de voksne oppdage pengene, og da er det flere som vil ha et ord med i laget om hvordan pengene skal disponeres. Til slutt blir alt sammen for mye for Damian, som tar pengene og gjør som eieren av dem hadde tenkt ...

Om filmen "Millions" er en på alle måter rik film. En ting er selvsagt at den handler om rikdom av den finansielle sorten, men den er også rik på innhold og og raus med hjertevarmen. Damian er et menneske som virkelig prøver å få gjort noe med litt av det som er vondt og leit i verden.

Filmen forteller oss at i alle fall på det personlige plan er det slett ikke sikkert det er store pengesummer som skal til for å gjøre oss gladere eller få oss til å føle oss tryggere. Tvert i mot (som St Paulus ville ha mint om dersom han var blant filmens medvirkende helgener), kjærlighet til penger er roten til alt ondt. Det er ikke sikkert Damian vet det selv, men hans oppgave er å balansere ut all den dævelskapen de stjålne pengene kan gi opphav til.

Det er nok ingen hemmelighet at filmen får en lykkelig slutt, men den blir lykkelig for langt fler enn den ørlille kretsen av personer filmen snevert sett handler om. Danny Boyle har gitt oss en film som viser hvilket nestekjærlighetspotensial som ligger i oss alle, og det har blitt en film med humor, varme og ikke minst strålende skuespill, særlig fra Alex Etel i hovedrollen.

Det er en film for hele familien, både barn og voksne har noe å lære av Damian, og alle kan hygge seg i hans selskap. Filmen byr på latter og gråt, og hele familien får noe spennende og viktig å snakke om når de går ut av kinosalen.

Om regissøren - Danny Boyle Danny Boyle er mannen bak "Millions". Han har tidligere regissert filmer som "Et høyst uvanlig liv" (1997), "The Beach" (2000) og nå sist "28 dager senere" (2002). I tillegg er han ansvarlig for kjempesuksessene "Trainspotting" og "Shallow Grave", to filmer som pangstartet både hans egen karriere og den til skuespilleren Ewan MacGregor.

"Millions" er hans første familiefilm, men den er ikke uten bånd til Boyles tidligere produksjon. Noen har kalt denne filmen 'Shallow Grave for barn', og det er kanskje ikke så langt unna sannheten? Begge filmene handler om folk som helt uventet får hånd om enorme pengesummer, men der "Shallow Grave" er kynisk på grensa til det nihilistiske, er "Millions" varm, åpen, generøs og voksen. Det er Boyles første familiefilm, men det er all grunn til å håpe at det kommer flere.

Om manusforfatteren - Frank Cottrell Boyce Frank Cottrell Boyce har etterhvert blitt en av de mest respekterte manusforfatterne i den britiske filmbransjen. Mye av grunnen til det er hans lange og produktive samarbeid med regissør Michael Winterbottom.

Sammen har de to stått bak blant annet thrilleren "Butterfly Kiss" (1995), krigsdramaet "Welcome to Sarajevo" (1997) og komediesuksessen "24 Hour Party People" (2002). Boyce har også skrevet manuset til dramaet "Hilary and Jackie" (1998).

ORO

Alle bilder av Millions

Millions (2004)

Produsent: Andrew Hauptman
Regi: Danny Boyle
Manus: Frank Cottrell Boyce
Sjanger: komedie, drama
Nasjonalitet: GBR
Spilletid: 1 time, 38 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 4
Dagsavisen: Terningkast 5
Dagbladet: Terningkast 5
VG: Terningkast 4

Rollebesetning

Alex Etel
Damian Cunningham
Lewis McGibbon
Anthony Cunningham
James Nesbitt
Ronnie Cunningham
Daisy Donovan
Dorothy
Christopher Fulford
The Poor Man
Pearce Quigley
Community Policeman
Jane Hogarth
Mum
Alun Armstrong
St. Peter
Enzo Cilenti
St. Francis
Nasser Memarzia
St. Joseph
Vis alle roller
Andy Griffith
Andy Griffith
Jonathan Pryce
Jonathan Pryce
Marilyn Monroe
Marilyn Monroe
Melissa Sagemiller
Melissa Sagemiller
Morgan Freeman
Morgan Freeman
René Auberjonois
René Auberjonois