Logg inn | Opprett brukerkonto

Imaginary Heroes (2004)

Originaltittel: Imaginary Heroes

Produsent: Illana Diamant
Regi: Dan Harris
Manus: Dan Harris
Sjanger: drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 52 minutter

Kritikk

Dagsavisen: Terningkast 5

Rollebesetning

Sigourney Weaver
Sandy Travis
Emile Hirsch
Tim Travis
Jeff Daniels
Ben Travis
Michelle Williams
Penny Travis
Kip Pardue
Matt Travis
Deirdre O'Connell
Marge Dwyer
Ryan Donowho
Kyle Dwyer
Suzanne Santo
Steph Connors
Jay Paulson
Vern

Utad er familien Travis den amerikanske idealfamilien. Men den perfekte fasaden sprekker når den eldste sønnen Matt, en fremgangsrik svømmer og hele skolens helt, tar livet av seg. Denne vonde og uforståelige hendelsen gjør at de andre familiemedlemmene gradvis mister kontrollen over sine liv. Tenåringen Tim, familiens sorte får, går gjennom livet som om hver dag skulle være et mareritt/en dårlig drøm. Hans far Ben behandler sin kone og barn som om de skulle være fremmede og tar fullstendig avstand fra alt som skjer rundt ham, mens moren Sandy begynner å røyke hasj og sprer om seg med spitord og sarkasme. Samtidig pågår det en feide mellom henne og naboen om skjulte hemmeligheter som truer med å splitte hele familien fullstendig.

Omtale

DVD-utgivelsen Utad er familien Travis den amerikanske idealfamilien. Men den perfekte fasaden sprekker når den eldste sønnen Matt, tar livet av seg. Denne vonde og uforståelige hendelsen gjør at de andre familiemedlemmene gradvis mister kontrollen over sine liv.

Tenåringen Tim, familiens sorte får, går gjennom livet som om hver dag skulle være et mareritt. Hans far Ben behandler sin kone og barn som om de skulle være fremmede. Han tar fullstendig avstand fra alt som skjer rundt ham, mens moren Sandy begynner å røyke hasj og sprer om seg med ondskapsfulle bemerkninger og sarkasme. Samtidig pågår det en feide mellom henne og naboen om skjulte hemmeligheter som truer med å splitte hele familien fullstendig.

Scanbox


Matt er et unikt svømmetalent, klar for olympiaden, og familiens helt. Men han er dypt deprimert og i løpet av filmens første minutter begår han selvmord. Tilbake står en sønderknust familie som prøver å bygge seg opp igjen. Faren trekker seg inn i seg selv og viker unna. Lillebror Tim har i tillegg til det vanlige tenåringshelvete og sorgprosessen også en mørk hemmelighet han bærer på. Sigourney Weaver gjør en fantastisk rolle som moren Sandy, som insisterer på å holde det hele sammen. Hun gir aldri opp, til tross for litt midtlivs-eksperimentering med både marihuana og flørting. Forholdet mellom mor og sønn er filmens kjerne, det som driver filmen framover og som gjør det, til noe annet enn et vanlig Hollywood-melodrama. Det er befriende å se en såpass utypisk morsrolle. Dan Harris klarer å gjøre rollefigurene levende, og gir oss dermed en film som både er rørende og medrivende – uten å bikke over i sentimentalitet og klisjeer.

Matt is a unique swimming talent, ready for the Olympics, and the hero of the family. But he is also deeply depressed and in the course of the film’s first minutes he shoots himself. He leaves a shattered family behind which must struggle to get things back together. The father withdraws into himself. The baby brother Tim has a dark secret, on top of his grief and the usual teenager problems. Sigourney Weaver is marvellous as Sandy, the mother who is determined to keep it all together. She never gives up, despite some midlife experimentation with marihuana and flirting. The mother-son relationship is at the core of the film, driving it forward and turning it into something more than your usual Hollywood melodrama. It is liberating to see such an untypical mother part. Dan Harris succeeds in making the characters come alive, and his film is therefore both moving and gripping – avoiding the usual traps of sentimentality and cliché.

Haugesund 2005


Mennesket er ikke alltid den man gir seg ut for å være

Hva gjemmer seg egentlig i menneskets indre? Selv små barn kan noen ganger føle at en person skjuler noe som er dypere og mørkere enn de noen sinne vil være villig til å innrømme. Der finnes historier under overflaten. Livet kan være et kaos av feilgrep og anger, noen bruker hele livet på å bygge opp en fasade rundt dette, en fasade som kan være umulig å bryte ned. En kraft utenfra må gjøre det – knuse det i tusen biter.

Hva skjer egentlig når ét enkelt feilsteg endrer historien så voldsomt at den preger alt som skjer i de neste tyve år? Hva om selve feilsteget er en godt bevart hemmelighet?

Utad er familien Travis den amerikanske idealfamilien. Men den perfekte fasaden sprekker når den eldste sønnen Matt, en fremgangsrik svømmer og hele skolens helt, tar livet av seg. Denne vonde og uforståelige hendelsen gjør at de andre familiemedlemmene gradvis mister kontrollen over sine liv. Tenåringen Tim, familiens sorte får, går gjennom livet som om hver dag skulle være et mareritt/en dårlig drøm. Hans far Ben behandler sin kone og barn som om de skulle være fremmede og tar fullstendig avstand fra alt som skjer rundt ham, mens moren Sandy begynner å røyke hasj og sprer om seg med spitord (???)og sarkasme. Samtidig pågår det en feide mellom henne og naboen om skjulte hemmeligheter som truer med å splitte hele familien fullstendig.

Med varme og klokskap og fortelles denne historien om et smertefullt år i livet til en familie i dyp krise.

Scanbox


Når fasaden slår sprekker Familien Travis fremstår utad som en amerikansk idealfamilie. I sentrum står sønnen Matt, et stortalent og mulig olympisk håp i svømming. Men like god som han er til å svømme, hater han å gjøre det. Dette er vanskelig å forstå for folk rundt ham. Dermed drives han til å ta sitt eget liv.

Faren, Ben, tar det tyngst, mens moren, Sandy, takler sorgen med å røyke hasj. Den yngste sønnen i familien, Tim, innser etter hvert at de heltemodige foreldrene hans bare er vanlige folk med hemmeligheter, ønsker og drømmer.

For faren var sønnen Matt hele familien. Uten ham behandler han resten av familien som fremmede, og distanserer seg mer og mer fra virkeligheten. Tim føler at alt han gjør er i utakt med omgivelsene rundt ham, og sliter med å finne sin plass i samfunnet og ikke minst i familien. Det eneste andre familiemedlemmet han kan forholde seg til er søsteren Penny, men hun har flyttet hjemmefra, så de ser ikke mye til hverandre.

Moren frykter at hun er ansvarlig for sin sønns død, samtidig som hun sliter med en gammel hemmelighet som omhandler hennes nabo, og hun velger dop som en utvei. Familieidyllen slår som vi ser snart sprekker. Men er Matts selvmord den eneste forklaringen på problemene, eller stikker det noe dypere?

”Imaginary Heroes” er et virkelighetsdrama om hvordan mørke hemmeligheter og hendelser påvirker og truer med å ødelegge en hel familie.

NRK1 2007

Alle bilder av Imaginary Heroes

Trailer

Link til denne traileren
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid - Utviklingsversjon