Logg inn | Opprett brukerkonto

Før solnedgang (2004)

Originaltittel: Before Sunset

Produsent: Anne Walker-McBay
Regi: Richard Linklater
Manus: Richard Linklater
Sjanger: romantikk, drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 20 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 5
Dagsavisen: Terningkast 5
Dagbladet: Terningkast 5
VG: Terningkast 5

Rollebesetning

Ethan Hawke
Jesse
Julie Delpy
Celine
Vernon Dobtcheff
Book Store Manager
Louise Lemoine Torres
Journalist
Rodolphe Pauly
Journalist
Mariane Plasteig
Waitress
Diabolo
Philippe
Albert Delpy
Man at Grill
Marie Pillet
Woman in Courtyard

Ethan Hawke og Julie Delpy tar opp rollene fra Før Soloppgang, Jesse og Celine, ni år senere. Da Jesse og Celine først møttes på midten av 90-tallet, endret de få spontane timene de hadde sammen i Wien deres liv.

Nå møtes de uventet i Pars, og har bare en liten ettermiddag på seg til å bestemme om de skal gå fremtiden i møte sammen.

Omtale

For 9 år siden tilbrakte de en kveld sammen i Wien. Nå møtes de igjen i Paris og de har bare noen få timer sammen.

Filmtilsynet


DVD-utgivelsen Har du noen du aldri har glemt - noen som får deg til å lure på hva som kunne ha blitt?

Ethan Hawke og Julie Delpy skaper magi igjen. På ny spiller de rollene fra Før Soloppgang, som Jesse og Celine, og gjenforenes med regissør Richard Linklater (School of Rock) i denne engasjerende historien om kjærlighet og fornyelse. Da Jesse og Celine først møttes på midten av 90-tallet, endret de få spontane timene de hadde sammen i Wien deres liv. Ni år senere, slår lynet ned på nytt. De møtes uventet i Paris…og har bare en liten ettermiddag på seg til å bestemme om de skal gå fremtiden i møte sammen. Smart, vittig, ekte og med en handling som stort sett utfolder seg i faktisk tempo for å høyne dens umiddelbarhet, gløder Før Solnedgang av øyeblikkene som er ethvert hjertes største eventyr.

SMN


Franske Celines og amerikanske Jesses tilfeldige møte i Wien sommeren 1994 (i Før soloppgang), og romansen som oppsto av det, får sin videreføring i Før solnedgang. På en lanseringsturné for sin nye bok er Jesse kommet til Paris. Han snakker med pressen, og det er åpenbart at boken handler om hans flyktige møte med Celine ni år tidligere. Og plutselig står hun der. To timer før Jesse skal returnere hjem til kone og barn i USA treffer han igjen den jenta han forelsket seg hodestups i, og som han skulle møtt igjen på samme sted i Wien seks måneder senere. Ingen av dem møtte opp, og ikke utvekslet de telefonnumre heller. Nå står de på nytt sammen, nervøse begge to. Men de finner snart tonen og beveger seg ut i Paris’ gater for å oppleve denne korte gjenforeningen. Som tilskuere blir vi med i deres liv og tanker gjennom disse ni årene: på kafé, i en park, i en båt på Seinen, i Jesses limousine og i Celines leilighet. Hva gjør Jesse når det er på tide å dra til flyplassen?

Before Sunset The French Celine and the American Jesse met by chance in Vienna during the summer of 1994 (in Before Sunrise) and had a brief romance. Their story continues in Before Sunset. Jesse arrives in Paris on a promotion tour for his new book. He talks to the press and it is evident that the book is about his brief encounter with Celine nine years earlier. And suddenly she reappears. Two hours before Jesse’s flight back to his wife and child in the US, he once again meets the girl he so suddenly fell in love with. He was supposed to meet her again at the same place in Vienna six months later. But neither of them showed up, and they didn’t even exchange phone numbers. Now they’re suddenly together again, both nervous. But they soon hit it off, and walk the streets of Paris during their brief reunion. As spectators we are brought up to date on their lives and thoughts during the last nine years: at a café, in a park, on a boat on the river Seine, in Jesse’s limousine and in Celine’s apartment. What does Jesse do when it’s time to leave for the airport? <>

Richard Linklater (f.1960) fra Houston, Texas, er et selvlært barn av sin tid; kjent for å være en uavhengig filmskaper og for å oppdage nye skuespillertalenter. Før han startet sin filmkarriere mottok han en særlig æresbevisning for opprettelsen av Austin Film Society. Han spillefilmdebuterte med Slacker i 1991, en historie som kretser rundt 24 timer av hundre karakterers liv, og han hadde da allerede laget mange kortfilmer. Slacker ble en stor suksees ved Sundance festivalen, og kanskje like kjent er kultklassikeren Daced and Confused fra 1993. I 1995 mottok Linklater en Sølvbjørn i Berlin for Før soloppgang, forløperen til Før solnedgang. Øvrig filmografi: SubUrbia (1997), The Newton Boys (1998), Waking Lives (2001), Tape (2001), School of Rock (2003).

Haugesund 2004


For ni år siden møttes Jesse og Celine i 14 timer og følte at de passet perfekt sammen. De lovte hverandre å treffes igjen etter seks måneder, men løftet ble brutt. Ni år senere får de en ny sjanse. Kan den gamle dragningen utvikle seg til kjærlighet?

Jesse er i ferd med å avrunde lanseringen av sin siste bok. Han møter pressen på en liten bokhandel i Paris. Bakerst i rommet står noen og ser på ham. Jesse kommer ut av fatning, for det er Celine, jenta han fikk så god kontakt med for ni år siden på en togtur som endte i Wien. Siden har de ikke sett hverandre, til tross for lovnader om å møtes bare seks måneder senere. Jesse bor nå i New York, Celine i Paris. Etter den første gjensynsgleden går de gatelangs i Paris og merker at tiden nok en gang står stille. Samtalen flyter like lett og inderlig som for ni år siden. Jesse skal tilbake til New York samme kveld, men utsetter avreisen så lenge han kan. De bruker hvert minutt på å gjenoppdage hverandre og kaste lys over perioden med adskillelse. Jesse må til slutt bestemme seg. Skal han miste fotfestet i Paris med Celine eller vende tilbake til familielivet i New York?

Fra soloppgang til solnedgang Det dialogdrevne kammerspillet i "Før solnedgang" er i stil og innhold en naturlig oppfølger til "Før soloppgang" fra 1995. Den fikk godord fra kritikerne for sin konsekvente, klisjéfrie håndtering av et møte mellom to ungdommer som faller for hverandre og snakker om alt og ingenting under stjernene. Regissør Richard Linklater omtaler "Før soloppgang" som en "anti-Hollywood-romanse". - På en enkel måte var det en romanse for realister. Vi prøvde å formidle noe som er realistisk, noe som er tettere opptil noe som kan skje i ditt eget liv enn på film. Jeg tror folk som føler en tilknytning til filmen har det på samme måte som oss, og det er derfor vi fortsetter å utforske disse to karakterene, sier Linklater. Ethan Hawke (Jesse) sier det handler om å "lage drama ut av livet i sin alminnelighet". Både Linklater, Hawke og Julie Delpy (Celine) ønsket allerede i arbeidet med "Før soloppgang" å føre historien videre for å se hvordan livet hadde artet seg for Jesse og Celine. Delpy synes det ufullendte løftet mellom hovedpersonene i den første filmen etterlot seg noe uavklart også i hennes eget liv. I årene etter den første filmen fortsatte Jesse og Celine å leve i hodet på de involverte. Hver gang de møttes diskuterte de muligheter for å realisere et nytt kapittel i historien. Etter hvert kom de frem til ideen om lage en film i sanntid, 90 minutter i livet til Jesse og Celine. De begynte å utbrodere ideer til dialog, og det endelige manuset er signert Hawke og Delpy like mye som Linklater.

Richard Linklater (regissør/manusforfatter) Richard Linklater er kjent for å lage filmer som har et independent-preg, og for å ha oppdaget talenter som i dag er blant filmbransjens mest anerkjente aktører. Hans første langfilm var "Slacker" (1991), som fortalte historier om et stort persongalleri gjennom et døgn. "Dazed and Confused" (1993) spente opp et mindre lerret, og fokuserte på en flokk studenter i ferd med å avslutte skoleåret i mai 1976. "Før soloppgang" (1995) ga Linklater en Sølvbjørn for beste regi under filmfestivalen i Berlin. Hans hittil største kommersielle suksess er komedien "School of Rock" (2003).

Ethan Hawke (Jesse/manusforfatter) "Før solnedgang" er den femte filmen Ethan Hawke har laget sammen med Richard Linklater. De fire andre er "Før soloppgang" (1995), "The Newton Boys" (1998), "Tape" (2001) og den animerte "Waking Life" (2001). Hawke debuterte på lerretet i 1985, men ble for alvor oppdaget i Peter Weirs gripende Oscar-vinner "Dagen er din" (1989). Siden har vi sett ham i blant annet "Reality Bites" (1994), "Gattaca" (1997) og "Training Day" (2001). For sistnevnte ble han Oscar-nominert for beste mannlige birolle.

Julie Delpy (Celine/manusforfatter) Julie Delpy har i en karriere bestående av mer enn 40 filmer arbeidet med noen av Europas fremste regissører. Blant dem er Jean-Luc Godard ("King Lear", 1987), Bertrand Tavernier ("La Passion Béatrice", 1987), Carlos Saura ("The Dark Night", 1989), Volker Schlöndorff ("Homo Faber", 1991) og Krzysztof Kieslowski ("Hvit", 1994). I likhet med Ethan Hawke lånte Delpy stemme til den animerte "Waking Life".

Sandrew Metronome


I 1995 dukket kammerspillet Før soloppgang opp på kino. For en sjelden gangs skyld fikk vi en klisjéfri håndtering av et møte mellom to ungdommer som faller for hverandre, og snakker om alt og ingenting under stjernene. En amerikaner og en fransese møtes under en togreise, og i løpet av noen nattetimer oppnår de en sjeldent sterk kontakt. De skilles i Wien med løfte om å møtes seks måneder senere. Det skal gå ni år...

før Jesse og Celine møtes igjen, denne gang i Paris, på den andre siden av døgnet. Jesse har tatt turen fra New York for å lansere sin siste bok, og har i denne forbindelse et møte med pressen i en liten bokhandel. Bakerst i rommet er Celine. Det er som tiden har stått stille, gjensynsgleden er stor og de to er igjen raskt på bølgelengde. Jesse har en familie ventende hjemme i New York, og skal tilbake samme kveld. Men jo mer tid han tilbringer med Celine, jo sterkere knyttes de sammen. De snakker lett - gjerne om dype viktige ting.

Som vi forstår beveger situasjonen seg mot det uungåelige, VALGET. Kan Jesse forlate denne kvinnen for andre gang? Hva med dem der hjemme?

Som Jesse og Celine skildrer Ethan Hawke og Julie Delphy to unge mennesker som kommuniserer så totalt at signalene umulig kan ignoreres. Nysgjerrighet, romantikk, forelskelse og kjærlighet er følelser som her tas på alvor, i den grad at alle med et romantisk gen i kroppen gladelig lar seg smitte. Ta deg tid til denne, som ballast mot en lang mørk vinter foran oss!

Oslo Kinematografer


Strålende gjensyn For ni år siden var "Før soloppgang" en av årets beste filmer. Når gjentar Richard Linklater suksessen med oppfølgeren Før solnedgang som fremstår som enda bedre enn den forrige filmen. Det sier ikke lite.

"Før soloppgang" hadde i sin tid en flott slutt. Filmen handlet om romansen mellom den unge amerikaneren Jesse (Ethan Hawke) og den franske studenten Celine (Julie Delpy) som treffes på et tog og tilbringer en magisk natt sammen. De skilles med et løfte til hverandre om å treffes i Wien om seks måneder. Men ville de? Det overlot Richard Linklater til publikum.

I "Før solnedgang" er det gått ni år, og det gjøres klart for publikum at de to ikke traff hverandre i Wien. Jesse har skrevet en roman om møtet. Nå har han vendt tilbake til Paris som celeber forfatter og skal lese fra boken sin hos en bokhandler. Celine dukker opp der.

Filmen følger de to gjennom 80 minutter – fra han er ferdig og til han skal reise igjen. 80 minutter de to bruker for å gjenoppfriske forholdet. På samme måte som i den første filmen er også denne helt dialogdrevet og gir et bilde av hvordan de ti årene har forandret dem som personer – fra drømmene de hadde og ting de angret at de ikke har gjort.

Jesse og Celine er personer alle kan kjenne seg igjen i, og det er filmens store styrke. Ethan Hawke og Julie Delpy gir nok en gang strålende rolletolkninger, og forhåpentligvis går det ikke ni år før vi møter Jesse og Celine igjen.

Geir Kamsvåg

FilmMagasinet


I denne oppfølgeren til ”Før soloppgang” møter Jesse og Celine hverandre igjen, ni år etter at de møttes for første gang og tilbrakte 24 timer sammen. Jesse har skrevet bok om deres første, korte møte, og er nå på bokturné i Paris. Paret gjenforenes og tilbringer en ettermiddag sammen før Jesse må reise tilbake til kone og barn i New York. De rusler rundt i Paris mens de prøver å finne ut om de fortsatt elsker hverandre.

Viasat 2008

Alle bilder av Før solnedgang

Trailer

Link til denne traileren
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid - Utviklingsversjon