Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Wimbledon (2004)

Originaltittel: Wimbledon

Peter Colt er en uheldig fyr, både profesjonelt og privat. Han ligger på bunnen av den offisielle tennisrankingen, men klarer allikevel å få et såkalt "wild card" som gir ham muligheten til å spille i den prestisjefylte Wimbledon-turneringen.

Der møter han, og forelsker seg i den amerikanske tennisstjernen Lizzie Bradbury. Med nyfunnet flaks nærmer Peter seg sin livslange drøm, å vinne mennenes singleturnering, men da må lykken stå ham bi hele veien.

Omtale

En proff tennisspiller har mistet gløden og falt ned til 157. plass i verden. Heldigvis for ham, møter han en ung kvinnelig tennisspiller som hjelper ham å få fokus tilbake på tennisen og Wimbledon-turneringen som er like om hjørnet.

Filmtilsynet


Peter Colt (Paul Bettany) var engang ranket som den 11. beste tennisspilleren i verden. Han har aldri helt fått innfridd sine drømmer og forhåpninger i tennissporten, og nå går det mot slutten av karrieren for briten, som er nede på 119. plass på verdensrankingen. Selvsikkerheten har sunket i takt med rankingen. Der han engang spilte mot verdens aller ypperste, går alt nå i retning av en monoton og anonym tilværelse som tennisinstruktør for rike, gamle damer.

Tingene står ganske annerledes for amerikanske Lizzie Bradbury (Kirsten Dunst), som fremdeles stiger på tennisens stjernehimmel. Hun er noe av en 'femme fatale' innen tennis, ung og lovende og på vei til sin første Wimbledon-turnering med store forhåpninger. Alt peker mot at hun skal bli det nye tennisesset, og hun lar ingenting komme i hennes vei mot toppen-i hvert fall ikke en ubetydelig romanse med amerikansk mester Jake Hammond (Austin Nichols). Lizzie er oppsatt på å ta sin første Grand Slam-seier på Wimbledon.

Tilfeldighetene gjør at den dalende (eks-)stjernen Colt møter den oppadgående stjernen Bradbury på legendariske All England Lawn Tennis and Croquet Club's Wimbledon Championships. Noe oppstår mellom de to, og Colt-som kom til Wimbledon på et 'wild card'-vinner helt overraskende sin første kamp i turneringen. Hellet har snudd for Peter Colt, både i spill og kjærlighet, og han arbeider seg oppover på rankinglistene mens forholdet til Lizzie utvikler seg. Det store spørsmålet blir da: Hvor lenge kan det holde, for en spiller som allerede var stemplet som "gått ut på dato", og for en ung tennisstjerne som aldri, aldri lar romansen få prioritet over spillet?

Wimbledon er en klassisk blanding av sportsfilm og romantisk komedie, med alle elementene vi kjenner fra de to sjangrene: Underdogs som får en uventet sjanse, ambisiøse trenere og overbeskyttende foreldre (i dette tilfellet i én og samme person, Lizzies far Dennis, spilt av Sam Neill), intense kamper og selvsagt en god porsjon flaks for de involverte-både i spill og i kjærlighet. Wimbledon kommer fra selskapet Working Title Films, som har stått bak de største britisk-amerikanske komediene som "Fire bryllup og en gravferd" (1994) og "Notting Hill" (1999). 80-tallets store tennisprofiler John McEnroe og Chris Evert er å se i filmen, og Pat Cash, som vant Wimbledon-turneringen i 1987, har vært konsulent for tennisscenene. Filmen er for øvrig filmet delvis under den ekte Wimbledon-turneringen i 2003, som en sjelden gest fra arrangøren The All England Lawn Tennis and Croquet Club. Det er med andre ord det ekte Wimbledon vi får oppleve, ikke en gjenskapelse i studio.

UIP


Romantisk komedie som utspiller seg under tennisturneringen i Wimbledon. Peter Colt er en uheldig fyr - både profesjonelt og privat. Han er rangert nær bunnen på den offisielle tennisrankingen, men klarer allikevel å få et såkalt "wild card" som gir ham muligheten til å spille i den prestisjefylte Wimbledon-turneringen. Der møter han, og forelsker seg i, Lizzie Bradbury - en amerikansk tennisstjerne.

Med en blanding av flaks, nyfunnet kjærlighet og dyktighet på banen som brennstoff, jobber Peter seg oppover på turneringsrankingen. Han nærmer seg sin livslange drøm; å vinne mennenes "single", men da må lykken stå ham bi hele veien.

Med den australske Wimbledon-mesteren Pat Cash som tennisrådgiver fikk skaperne av filmen "Wimbledon" tilgang av The All England Lawn Tennis and Croquet Club (AELTCC) til å filme under dette års tennisturnering.

Oslo Kinematografer


Game, set & match Aller enkleste variant av gutt-møter-pike lettkomedie om tennisspillerne (Dunst og Bettany) som forelsker seg under Wimbledon-turneringen.

Denne klarer å heve seg noe over standarden satt av Hollywood for slikt, ved ganske enkelt å ikke være så veldig anstrengt i sitt publikumsfrieri. Sympatiskt uglamorøse karakterer, en effektiv og usentimental fortellerstil, et veldig fint hus i et tre samt en velregissert tennismatch som handlingens høydepunkt. Alt i alt en florlett men trivelig tidtrøyte. Virkelig ikke mer å si om denne.

Atle H. Boysen

FilmMagasinet


Fra filmskaperne bak "Love Actually" og "Bridget Jones' Dagbok" kommer en sjarmerende og morsom historie om romantikk over nettet. Peter Colt (Paul Bettany) nærmer seg raskt slutten på en glansløs tenniskarriere. Idet han er på nippet til å trekke seg tilbake, får han en "jokersjanse" til å spille i den prestisjefylte Wimbledon-turneringen, hans eneste og siste. Lizzie Bradbury (Kirsten Dunst) derimot, er på topp med sitt spill, fokusert og har bare et mål for øyet - å vinne. Et tilfeldig møte gjør at det oppstår en ubestridelig tiltrekning mellom de to, og det helt utenkelige hender. Peter finner igjen formen og vinner sin første match, mens Lizzie begynner å oppdage at det finnes andre ting i livet enn bare det å vinne turneringer. Med så mange hindringer på veien, kan Peter fortsette og vinne, og kan Lizzie kombinere sitt engasjement til tennis med en romanse?

Viasat 2007

Alle bilder av Wimbledon

Wimbledon (2004)

Produsent: Tim Bevan
Regi: Richard Loncraine
Manus: Adam Brooks
Sjanger: komedie, romantikk, drama
Nasjonalitet: GBR
Spilletid: 1 time, 38 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 2
Dagsavisen: Terningkast 3
Dagbladet: Terningkast 3
VG: Terningkast 4

Rollebesetning

Kirsten Dunst
Lizzie Bradbury
Paul Bettany
Peter Colt
Sam Neill
Dennis Bradbury
Jon Favreau
Ron Roth
Bernard Hill
Edward Colt
Eleanor Bron
Augusta Colt
Nikolaj Coster Waldau
Dieter Prohl
Austin Nichols
Jake Hammond
Robert Lindsay
Ian Frazier
James McAvoy
Carl Colt
Annette Bening
Annette Bening
Anthony Geary
Anthony Geary
Rupert Everett
Rupert Everett
Bob Hope
Bob Hope
Danny Elfman
Danny Elfman
Helmut Berger
Helmut Berger