Logg inn | Opprett brukerkonto

50 First Dates (2004)

Originaltittel: 50 First Dates

Produsent: Jack Giarraputo
Regi: Peter Segal
Manus: George Wing
Sjanger: komedie, romantikk
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 39 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 3
Dagsavisen: Terningkast 4
Dagbladet: Terningkast 3
VG: Terningkast 3

Rollebesetning

Adam Sandler
Henry Roth
Drew Barrymore
Lucy Whitmore
Sean Astin
Doug
Rob Schneider
Ula
Kent Avenido
Cook's Helper/Busboy
Pomaika'i Brown
Nick
Glen Chin
Cafe Regular
Blake Clark
Marlin
Lynn Collins
Donna
Allen Covert
10 Second Tom
Vis alle roller

Kvinnebedåreren Henry møter kunstlæreren Lucy. Hun har en nevrologisk feilkobling som gjør at hukommelsen hennes viskes ut hver natt.

Omtale

Filmen skildrer de komiske situasjonene som oppstår når en mann forelsker seg i en kvinne som mangler korttidshukommelse.

Filmtilsynet


50 First Dates er en uforglemmelig romantisk komedie med Adam Sandler som kvinnebedåreren Henry, og Drew Barrymore som kunstlæreren Lucy. Hun har en helt spesiell nevrologisk feilkobling som forårsaker at hukommelsen hennes viskes ut over natten - hver natt!

Havdyrveterinæren Henry Roth har fremtidskursen staket ut. Når han ikke tar seg av sjødyr ved en underholdningspark på Hawaii, benytter han tiden til å knuse hjertene til de mange turistene som er på leting etter en ferieromanse. Et langvarig forhold er helt uaktuelt for Henry. Noe slikt vil torpedere hans ti år gamle drøm om å seile til Alaska for å studere sjøløvenes tilværelse under havoverflaten.

Henry er ikke langt unna å få drømmen oppfylt når skonnerten hans, The Sea Serpent, er ute for et mindre uhell under et treningstokt og han ender opp på Hukilau Kafé der stamgjestene skuler misbilligende på ham når han får øye på den unge og vakre Lucy Whitmore.

Henry blir hodestups forelsket i Lucy som sitter for seg selv og spiser frokost. Han fascineres av den målbevisste og konsentrerte måten hun dissekerer vaflene sine og bygger en perfekt tipi av de ulike delene, og han vender tilbake til kafeen neste dag. Igjen sitter Lucy alene med vaflene sine, men denne gangen lager hun en perfekt laftet hytte. Når døren til hytta ikke vil forbli lukket, ser Henry sitt snitt til å komme over og lukke døren med en tannpirker som dørhengsel.

Praten går om vafler og havdyr, og Henry blir bare mer og mer interessert i Lucy. Han lar sin egen regel om ikke å date lokale jenter gå i glemmeboken og gjør en avtale om å møte henne til frokost neste dag. Men når han kommer og refererer til deres forrige samtale, tror Lucy at han er en gærning og roper på hjelp.

Lucy aner ikke hvem han er, og Henry innser at om han vil vinne hennes gunst, må han starte fra bunnen av hver eneste dag, resten av livet.

Det er andre gang Adam Sandler og Drew Barrymore spiller mot hverandre. Første gang var i gigantsuksessen The Wedding Singer i 1998.

ADAM SANDLER har bakgrunn fra det kjente TV-showet Saturday Night Live. Filmdebuten skjedde i Coneheads, og med årene har han, ved siden av The Wedding Singer, spilt i en rekke store suksesser som Anger Management, Punch-Drunk Love, Happy Gilmore, Big Daddy, Billy Madison, The Waterboy og Little Nicky.

DREW BARRYMORE filmdebuterte som de fleste vet i E.T., en suksess som var usunn for et lite barn, noe som ble veldokumentert av tabloidpressen i årevis etterpå. Men etter år med problemer har Drew Barrymore kjempet seg opp til å bli en både dyktig og svært anerkjent og ettertraktet skuespiller, og vi har sett henne i en lang rekke filmer. Blant disse er Charlie's Angels 1 og 2, Confessions Of A Dangerous Mind, Riding In Cars With Boys, Donnie Darko, Never Been Kissed, Ever After, Home Fries, Everyone Says I Love You, Scream, Bad Girls, Gun Crazy, Boys On The Side, Mad Love og Batman Forever.

ROB SCHNEIDER møtte Adam Sandler under Saturday Night Live-tiden og har spilt med ham i The Waterboy, Big Daddy, Little Nicky og Mr. Deeds. Blant hans øvrige filmer kan vi nevne Deuce Bigalow: Male Gigolo som han også var med på å skrive manus til, ditto The Animal, og han har også spilt i filmer som The Hot Chick, Muppets From Space, Home Alone 2, Down Persicope, Judge Dredd, Demolition Man, The Beverly Hillbillies og The Adventures Of Pinocchio.

SEAN ASTIN har sikret sitt ettermæle med rollen som hobitten Sam Gamgee i de tre Ringenes herre-filmene. Han har spilt i en lang rekke filmer siden han debuterte i 1981, blant annet i The Goonies, Memphis Belle, Like Father Like Son, The War Of The Roses, Where The Day Takes You, Encino Man, Courage Under Fire og Bulworth.

DAN AYKROYD er også kjent fra Saturday Night Live, men har bak seg en nærmest endeløs rekke filmroller. Han har blant annet spilt i The Blues Brothers og The Blues Brothers 2000, Deltagjengen, Spies Like Us, Driving Miss Daisy, Coneheads, My Fellow Americans, Tommy Boy, Rollebyttet, Ghostbusters 1 og 2, Dragnet, Nothing But Trouble, Grosse Pointe Blank, Feeling Minnesota, Sgt. Bilko, Getting Away With Murder, North, Exit To Eden, Chaplin, My Girl, Sneakers og Pearl Harbour.

Regissør PETER SEGALs forrige film var Anger Management der han instruerte Adam Sandler første gang, da mot Jack Nicholson og Marisa Tomei. Segal debuterte som regissør i 1994 med Naked Gun 33 1/3: The Final Insult. Hans øvrige filmer er Tommy Boy, My Fellow Americans og Nutty Professor II: The Klumps.

CTN


Forelsket – igjen og igjen Adam Sandler er en skuespiller man enten elsker eller hater, det samme gjelder rollefiguren hans i denne filmen hvor han spiller mot Drew Barrymore.

Sandler er den eplekjekke kvinnesjarmøren Henry som har spesialisert seg på on-night-stands. Han jobber som veterinær på Hawaii og nyter fritiden sammen med kvinnelige turister som han sjekker opp.

Livet hans forandres når han møter lærerinnen Lucy (Drew Barrymore) på en lokal kafé. Han stormforelskes i henne og sjekker henne opp, bare for å oppleve at hun har glemt ham dagen etter. Det hele har sin naturlige forklaring – hun har mistet korttidshukommelsen etter en ulykke. Men Henry er forelsket, og hver dag forsøker han å sjekke henne opp igjen – siden hun ikke husker ham – for hun er kvinnen i hans liv og han vil ikke gi slipp på henne.

50 First Dates har sine gode sider, og til tider sjarmeres man av Adam Sandler i hans erobringsforsøk. Problemet med Sandler er at han har et alt for lite repertoar å spille på som skuespiller. Han går gjennom filmen med det samme stive Colgate-gliset, og det blir Drew Barrymore som må bære filmen alene. Det blir en litt for tung jobb med et litt for forutsigbart manus. Filmen har likevel sine sjarmerende sider og er slik sett streit underholdning for nyforelskede par.

Geir Kamsvåg

Filmmagasinet


Marinbiologen Henry Roth lever herrens glade dager på Hawaii. Han bruker all sin firtid på å nedlegge kvinnelige turister på utkikk etter en ferieromanse. Det er et sorgløst liv uten ansvar og forpliktelser – helt til han en dag møter Lucy på en frokostkafé. Tross i regelen hans om ikke å legge an på lokale jenter, sjarmerer han henne i senk med historier om vafler og sjødyr, men når de treffes igjen neste dag oppfører Lucy seg som om hun ikke kjenner ham. Sannheten er at Lucy lider av korttidshukommelsestap etter en bilulykke, så hun kan ikke huske en eneste ting fra dagen før. Henry er likevel fortapt, og han setter alle krefter til for å vinne hjertet hennes på nytt, og på nytt, og på nytt.

Viasat 2007

Alle bilder av 50 First Dates

Trailer

Link til denne traileren
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid - Utviklingsversjon