Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Collateral (2004)

Originaltittel: Collateral

Max har vært taxisjåfør i Los Angeles i 12 år, og har sett ansiktene i speilet komme og gå. Denne turen kommer han neppe til å glemme. Vincent er leiemorder. Et narkokartell er i ferd med å bli nøstet opp av påtalemyndighetene, og må finne og drepe nøkkelvitnene i saken.

Vincent kidnapper Max´ taxi og bruker Max som ´collateral´ - garanti, byttemiddel og gissel. Før kvelden er omme skal han drepe fem mennesker.

Omtale

En taxisjåfør blir ufrivillig dratt inn i et stort drapsoppdrag, i det leiemorderen Vincents kaprer bilen hans.

Filmtilsynet


Max (Jamie Foxx) har vært taxisjåfør i L.A. i 12 år, og har sett ansiktene i speilet komme og gå i endeløse strømmer. En ny kunde inn, og den forrige turen er glemt på et øyeblikk. Men denne turen kommer han neppe til å glemme

Vincent (Tom Cruise) er leiemorder. Et stort utenlandsk narkotikakartell er i ferd med å bli nøstet opp av påtalemyndighetene, og som en brutal løsning må de finne og drepe nøkkelvitnene mot dem. Siste fase i operasjonen er i ferd med å gjennomføres-Vincent ankommer L.A., og før kvelden er omme skal han drepe fem mennesker.

Vincent kidnapper Max' taxi og bruker Max som 'collateral'-en garanti, et byttemiddel og gissel som han kan drepe i det øyeblikk han ikke trenger ham mer, en uheldig taxisjåfør som helt tilfeldig var på feil sted til feil tid. Max blir tvunget til å kjøre Vincent fra sted til sted mens Vincent tar ut vitnene én etter én. FBI og LAPD er på halsløs jakt etter de to, og Max og Vincent blir avhengige av hverandre for å overleve, på en måte ingen av dem hadde forutsett.

Collateral er regissert av actionmesteren Michael Mann, som også tidligere har skildret Los Angeles, "englenes by", på en mesterlig måte. Blant øvrige rolleinnehavere finner vi Jada Pinkett som statsadvokat Annie Farrell, og Peter Berg fra bl.a. "Chicago Hope".

Tom Cruise (Vincent) skulle egentlig bli prest, og gikk som 14-åring i et fransiskanerkloster. Siden droppet han sine geistlige vyer (og skolen for øvrig) og ble interessert i drama. Han landet sin første lille rolle i "Endless Love" (1981), og siden har rollene bare blitt større. 1986 var Cruises magiske år, med hovedroller i "Top Gun" og "Color of Money" samtidig. I 1988 var han i både "Rain Man" og "Født 4. juli", og ble nominert til Oscar for sistnevnte. Det ble han også for "Jerry Maguire" (1996), og en tredje gang for "Magnolia" (1999). Cruise har spilt i noen av de aller største filmene det siste tiåret, deriblant "Mission: Impossible"-filmene og Steven Spielbergs "Minority Report" (2002). Cruise eier og driver produksjonsselskapet Cruise/Wagner, som har produsert en rekke filmen siden starten i 1993.

Jamie Foxx (Max) var opprinelig stand up-komiker og TV-skuespiller før han begynte med film. Han jobbet med Wayans-brødrene og Jim Carrey på sketsj-showet "In Living Color" på starten av 90-tallet. Han hadde også sitt eget program, "The Jamie Foxx Show", før han i 1999 slo gjennom som filmskuespiller i Oliver Stones "Any Given Sunday", med Al Pacino og LL Cool J. Siden fikk han rollen som Muhammad Alis støttespiller i Michael Manns/Will Smiths "Ali" (2001). Etter dét gikk han til jobben som programleder på ærverdige "Saturday Night Live". Han blir snart å se i "Ray", om den avdøde blueslegenden Ray Charles, og siden i actionthrilleren "Stealth".

Jada Pinkett Smith (Annie) debuterte på film i "Menace II Society" (1993). Året etter var hun i tre filmer, deriblant "A Low Down Dirty Shame" med Keenen Ivory Wayans. Siden har hun spilt i "Set It Off" (1996), "Den helskrudde professoren" (1996), "Scream 2" (1997) og Spike Lees "Bamboozled" (2000). I det senere har hun vært i de to seneste "Matrix"-filmene; "Reloaded" (2003) og "Revolutions" (2003), og i "Ali" (2001) med regissør Michael Mann og Jada Pinkett Smiths ektemann Will Smith.

Michael Mann (regissør/produsent) var mannen bak den legendariske politiserien "Miami Vice" med Don Johnson i den ene hovedrollen. Det er kanskje vanskelig å ta "Miami Vice" seriøst i dag, men den var utvilsomt meget innflytelsesrik i sin tid. Manns første kortfilm vant flere priser i 1970, et merkeår for Mann. Det var det året han begynte å skrive manus for nok en legendarisk politiserie, "Starsky and Hutch". Manns første helaftens film var "Thief" (1980). Michael Mann var den første som bragte seriemorderen Hannibal Lecter til liv på skjermen, i "Manhunter" (1986). Men det var først på 1990-tallet at Mann ble en virkelig stor regissør. "Den siste mohikaner" (1991), "Heat" (1995) og "The Insider" (1999) var tre av de beste filmene fra det tiåret. I "Heat" skildrer Mann Los Angeles mye på samme måte som i "Collateral", i byens egne blå- og gultoner. Den filmen var faktisk en ganske nøyaktig remake av Manns egen TV-film "L.A. Takedown" fra 1989. "Heat" er også en av bare to filmer med legendene Al Pacino og Robert De Niro på skjermen samtidig. "The Insider" er Manns portrett av tobakksindustrien, med Russell Crowe i hovedrollen. I 2001 kom Mann ut med "Ali", om bokseren Muhammad Ali. Michael Manns neste film blir "The Few", om slaget om Storbritannia under 2. Verdenskrig, med Tom Cruise i hovedrollen.

UIP


Nervepirrende Det er en helt annen Tom Cruise enn sexsymbolet med samme navn som opptrer i "Collateral". Denne gangen er han den kaldblodige, gråhårede leiemorderen Vincent som lukter blod på flere kilometers avstand. Den middelaldrende leiemorderen reiser rundt med sin stresskoffert, inneholdende en bærbar med detaljene for neste jobb – og arbeidsredskapet – en pistol.

Jamie Foxx spiller drosjesjåføren som uvillig får oppdraget med å kjøre Vincent fra den ene jobben til den neste. Det hele fremragende iscenesatt og regissert av Michael Mann.

Tom Cruise er strålende som den blodtørstige leiemorderen som tar taxi gjennom Los Angeles’ gater på jakt etter neste offer.

"Collateral" er likevel først og fremst regissøren Michael Manns film. Han tar oss tilbake til de samme gatene hvor Heat foregikk i 1995. La gå at man kan stille seg undrende til hvorfor den narsistiske sosiopaten Vincent absolutt skal ta taxi til «jobbene» sine, men dramaturgisk virker det effektivt og gjør hele handlingen enda mer skremmende. Michael Mann makter hele tiden å holde spenningen oppe. Ikke et øyeblikk mister han konsentrasjonen. Resultatet er en nervepirrende og blodig opplevelse som absolutt ikke er for sarte sjeler.

"Collateral" er så skremmende og har spenning nok til å holde deg søvnløs etter å ha sett filmen.

FilmMagasinet

Geir Kamsvåg


Med sikkerhet i egen sjåfør.

Den kaldblodige, gråhårede leiemorderen Vincent reiser rundt med en stresskoffert med detaljene for neste jobb - og arbeidsredskapet - en pistol. Fem personer er nøkkelvitner i en sak mot et stort utenlandsk narkotikakartell som er i ferd med å bli nøstet opp av påtalemyndighetene. Den brutale løsningen på problemet er å finne og drepe de fem, og det er her leiemorderen Vincent (Tom Cruise) kommer inn i bildet.

Vincent kidnapper taxien til Max (Jamie Foxx) og bruker ham som 'collateral' -en garanti og et byttemiddel. Han blir et gissel som Vinvent kan drepe i det øyeblikk han ikke trenger ham mer. Den uheldige taxisjåføren blir tvunget til å kjøre Vincent fra sted til sted mens Vincent tar ut vitnene én etter én. FBI og LAPD er på halsløs jakt etter de to, og Max og Vincent blir avhengige av hverandre for å overleve, på en måte ingen av dem hadde forutsett.

TV2 zebra 2007

Alle bilder av Collateral

Collateral (2004)

Produsent: Julie Richardson og Michael Mann
Regi: Michael Mann
Manus: Stuart Beattie
Sjanger: action og thriller
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2 timer, 0 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 4
Dagsavisen: Terningkast 5
Dagbladet: Terningkast 4
VG: Terningkast 4

Rollebesetning

Tom Cruise
Vincent
Jamie Foxx
Max
Jada Pinkett Smith
Annie
Mark Ruffalo
Fanning
Peter Berg
Richard Weidner
Bruce McGill
Pedrosa
Irma P. Hall
Ida
Barry Shabaka Henley
Daniel
Richard T. Jones
Traffic Cop
Klea Scott
Fed
Vis alle roller