Logg inn | Opprett brukerkonto

Uno (2004)

Originaltittel: Uno

Produsent: Jørgen Storm Rosenberg
Regi: Aksel Hennie
Manus: Aksel Hennie
Sjanger: drama
Nasjonalitet: NOR
Spilletid: 1 time, 42 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 4
Dagsavisen: Terningkast 5
Dagbladet: Terningkast 5
VG: Terningkast 5

Rollebesetning

Aksel Hennie
David
Nicolai Cleve Broch
Morten
Bjørn Floberg
Jarle
Espen Juul Kristiansen
Kjetil
Martin Skaug
Lars
Lars Ahmed Seian
Khuram
Liv Bernhoft Osa
Mona

David har trøbbel. Politiet har funnet forbudte stoffer i garderoben på treningsstudioet hvor han vanker. Samtidig ligger faren på dødsleiet.

David tvinges til å tyste på kompisene sine for å få tatt et siste farvel med faren. Men han kommer for sent. Med familien i oppløsning og de tidligere vennene ute etter blodhevn må David kjempe for livet.

Omtale

Budsjett: 9,4 millioner kr. Støtte: 5,5 millioner kr. Kinobesøk: Billettinntekter: Antall solgte DVD/VHS: Inntekter fra DVD/VHS:

Innhold: David har trøbbel. Politiet har funnet forbudte stoffer i garderoben på treningsstudioet hvor han vanker. Samtidig ligger faren på dødsleiet. David tvinges til å tyste på kompisene sine for å få tatt et siste farvel med faren. Men han kommer for sent. Med familien i oppløsning og de tidligere vennene ute etter blodhevn må David kjempe for livet. (Fra programheftet)

Kritikker: Dagsavisen (22. august 2004, Mode Steinkjer): På stramt vis skildres både kroppsbyggermiljøet og et kriminelt pakistansk miljø der vold er svaret på alt, også i forhold til egen families ære. Her kan man si at filmen balanserer på kanten til å underbygge fordommer, men samtidig ligger filmens styrke i at manus nettopp fokuserer så stramt på historien, uten å forsøke å oppveie negative framstillinger ved å bringe inn positive elementer for balansens skyld.

Aftenposten (22. august 2004, Per Haddal): Men svakhetene er også påfallende. Regien blir litt for rund og hensynsfull. Bare i sluttsekvensen ser vi de helt farlige kanter og et samlende grep som varer. Så ser vi også at flere er kreditert som medregissører. Det er sjelden den beste løsningen.

David tvinges til å tyste på en av sine småkriminelle venner på treningsstudioet for å rekke og ta farvel med sin far på dødsleiet. Valget han tar endrer hans liv.

Filmtilsynet


David har trøbbel. Politiet har funnet forbudte stoffer i garderoben på treningsstudioet hvor han vanker. Samtidig ligger faren på dødsleiet. David tvinges til å tyste på kompisene sine for å få tatt et siste farvel med faren. Men han kommer for sent. Med familien i oppløsning og de tidligere vennene ute etter blodhevn må David kjempe for livet.

SMN


DVD-utgivelsen Aksel Hennie og resten av gjengen bak UNO jobber på spreng med å få ferdig materiale til UNO DVD’en. De sitter på så mye materiale at det rett og slett ikke får plass på en disk. Tordenfilm og Sandrew Metronome har derfor bestemt seg for at utgivelsen blir en Dobbel DVD. Aksel Hennie har tidligere sagt ”Jeg vil at DVD-en skal bli unik og være den mest spesielle og beste norske DVD-utgivelse noensinne” .

UNO har DTS lyd (i tillegg til Dolby Digital), og blir en av de første (kanskje den aller første) norske spillefilmen med DTS lyd.

SMN


David er kroppsbyggeren som vil holde seg hederlig i et råttent miljø. På grunn av problemer i familien tyr David til en fortvilet løsning når politiet finner forbudte stoffer i treningsstudioet. Snart står han alene. David må overvinne sin verste fiende - frykten.

David er en gutteaktig 25-åring som bor sammen med familien sin sentralt i Oslo. Moren Mona hakker alltid på David fordi hun synes han er lat. Lillebroren Kjetil har Downs syndrom. Faren er dødssyk og sengeliggende hjemme.

Davids bestevenn er Morten. Begge trener på studioet Jarles Gym, der David også arbeider. Innehaveren er den kyniske småkjeltringen Jarle. Sønnen Lars på 19 år har kontakt med et kriminelt pakistansk miljø ledet av Khuram, en truende mann på cirka 30 år. På bursdagsfest for Lars får David og Morten høre at Lars ikke har holdt en avtale om salg av ulovlige stoffer til Khuram. Når Khuram dukker opp og vil ha varene, må David lyve og si at Lars ikke er til stede, men at Khuram vil få varene senere.

Davids hverdag blir fullkomment kaotisk når faren ligger på dødsleiet og politiet samtidig utfører en razzia på Jarles Gym. Sammen med Jarle, Morten og Lars blir David tatt inn til avhør etter at politiet har funnet en pistol og narkotiske stoffer. David prøver å si at faren hans er døende, men politiet presser ham bare hardere istedenfor å løslate ham. Han sier ingenting og må tilbringe natten på enecelle. Dagen etter bestemmer han seg for å tyste på vennene sine for å kunne ta farvel med faren. Han kommer for sent. Faren er allerede død. David rekker ikke å ta sorgen innover seg. Han må ordne med begravelsen, reparere ødelagte vennskap og holde Khurams truende bande på avstand. David innser til slutt at han ikke kan bli fri før frykten er jagd på flukt.

Aksel Hennie (regi, manus, David) Aksel Hennie var en av de mest profilerte norske skuespillerne i 2003. Han hadde en av hovedrollene i Morten Tyldums "Buddy" og tittelrollen i Jens Liens muntre blikk på Bygde-Norge, "Jonny Vang". Hennie var i februar såkalt "Shooting Star" ved den internasjonale filmfestivalen i Berlin sammen med talenter fra en rekke andre land. Aksel er utdannet fra Teaterhøgskolen 1998-2001. Han var ansatt ved Teatret Vårt i Molde 2001-2002. Han har hatt hovedrollen i "Flammefjes" og en av de to hovedrollene i "Stones in his Pockets" ("Lomman full av stein"). Aksel er ansatt på Oslo Nye Teater fra høsten 2002. Han har blant annet hatt hovedrollen i kortfilmen "Fort Forover" i regi av Morten Tyldum, en stor birolle i novellefilmen "Spenn" av Jens Lien, hovedrollen i "Anolitt", en novellefilm av Stefan Faldbakken, og en mindre rolle i "Ulvesommer". Aksel var bygdebølla Arnt-Olaf i Karin Julsruds "1732 Høtten - marerittet har et postnummer".

John Andreas Andersen (fotograf/ co-regi) En av fjorårets vinnere på norske kinoer, "Buddy", var den første norske spillefilmen John Andreas Andersen signerte som fotograf, etter en rekke kort-, novelle- og reklamefilmer, hvorav flere i samarbeid med regissør Morten Tyldum. Andersen har BFA-utdannelse fra American Film Institute (AFI) i Los Angeles, med spesialisering i filmfoto. Han synes det er morsomt å arbeide i det amerikanske markedet, "med noen av verdens beste fagmennesker innen sitt felt". Likevel byr også et mindre, norsk filmsett på interessante oppgaver. Andersen startet å lage kortfilmer som svært ung. Han vant Amandusprisen to år på rad. Etter utdanningen i USA har han fotografert hundrevis av reklamefilmer i inn- og utland for klienter som Budweiser, Mercedes, Nokia, Coca-Cola Co. og Volkswagen. Han vant i 1998 Gullsvanen for Beste skandinaviske reklamefilmfoto.

Nicolai Cleve Broch (medforfatter, regiassistent, Morten) Nicolai Cleve Broch hadde i 2003 hovedrollen i "Buddy". Nicolai er utdannet fra Teaterhøgskolen 1996-1999, og har vært ansatt ved Oslo Nye Teater. Han debuterte som Hjalmar i "Hjalmar og Frode", spilte sønnen i "Sa Mor" og har ellers spilt i blant annet "Tater", "Rocky Horror Show", "Vest for Eden" og "Amadeus". Nicolai spilte i "Hvem er redd for Virginia Woolf?" høsten 2003. Han hadde hovedrollen i TV-serien "Lekestue", som ble sendt på NRK1 våren 2002. Serien mottok Gullruten for Beste drama, og Nicolai ble nominert til Beste mannlige skuespiller. Serien ble også nominert til Amanda i 2002. Nicolai er nå ansatt ved Det Norske Teatret.

Oslo Kinematografer


David er en gutteaktig 25-åring som fortsatt bor hjemme. Lillebroren har Downs syndrom, faren er dødssyk og sengeliggende, og moren anklager ham alltid for å være lat. Derfor oppholder David seg mest på Jarles Gym, i arbeid og trening med bestevennen. Innehaveren er en kynisk småkjeltring, og sønnen hans prøver å svindle et kriminelt pakistansk miljø for et parti narkotika. Banden ledes av den truende Khuram. David kjenner til svindelforsøket, og da politiet finner en pistol og narkotika i en razzia på gym’en, blir David tatt inn til avhør. Han prøver å si at faren er døende, men politiet løslater ham ikke. Dagen etter bestemmer David seg for å tyste på vennene sine for å kunne ta farvel med faren. Men han kommer for sent; faren er allerede død. Nå eksploderer alt rundt David, og sorgen forblir ubearbeidet. Han må på samme tid ta ansvar for begravelsen og for broren, forsøke å redde et ødelagt vennskap og holde Khurams bande fra livet. Men nettopp i denne uløselige floken innser David hva han er i ferd med å miste, og at han ikke kan bli fri før han får gjort opp med sin egen frykt.

UNO David is a boyish 25-year-old still living with his parents. His younger brother has Down’s Syndrome, his father is confined to bed with a fatal illness, and his mother constantly accuses him of being lazy. Consequently, David spends most of his time at Jarle’s Gym, working and working out with his best friend. The proprietor is a cynical small-time crook, and his son plans to cheat a drugs delivery from a Pakistani criminal gang, led by the menacing Khuram. David is aware of the plan, and when the police find a gun and some drugs during a raid on the gym, they take him in for interrogation. He tries to tell them that his father is dying, but they refuse to let him go. The next day David decides to inform on his friends, to get out for a last farewell with his father. But he’s too late; his father is already dead. Now the whole world seems to explode around David, and his grief stays unresolved. Simultaneously, he must now take responsibility for the funeral as well as his brother, try to save a ruined friendship and keep away from Khuram’s gang. But right in the middle of this insolvable mess, David realises what he is about to lose, and that he cannot be free unless he comes to terms with his own fear. <>

Aksel Hennie (f. 1975) var en av Norges mest fremtredende skuespillere i 2003. Han hadde en av hovedrollene i Morten Tyldums Buddy, en birolle i Peder Norlunds Ulvesommer og tittelrollen i Jens Liens Jonny Vang. Hennie var, sammen med en rekke europeiske talenter, Shooting Star ved årets Berlinale. Han er utdannet ved Teaterhøyskolen (1998-2001), og jobbet på Teateret Vårt i Molde fra 2001-2002. Hennie har vært ansatt ved Det Norske Teatret siden 2002, og har hatt roller i en rekke kortfilmer. Uno er Aksel Hennies regidebut, og både han og filmen er nominert til Canal+’ nordiske debutant-Amanda.

Haugesund 2004


Først når du mister alt - har du noe å leve for. Ved å miste alt, kan David begynne sitt liv på nytt. I "Uno" møter vi David som har oppdaget at kroppsbygger-miljøet han vanker i ikke er sunt, men heller destruktivt. Likevel blir han værende i et slags limbo-land fordi det er det enkleste å gjøre. Men David kommer opp i en situasjon der han må velge å bryte en regel som er hellig i miljøet og vennene ikke bare vender ham ryggen, men går til relativt voldsomme straffetiltak. "Uno" er en historie om å bryte med et fellesskap og miste et vennskap, om å finne kjærligheten i det som betyr noe, om å finne troen på seg selv, og om å ta ansvar for eget liv. "Uno" er Davids kamp for å overvinne frykten for ensomhet og hans vei mot å tørre å stå alene.

Axel Hennie er vel kjent som skuespiller. Han debuterer med dette som manusforfatter og regissør. Han har inngått et helt spesielt samarbeid og samspill med fotograf Jon Andreas Andersen ("Buddy", "Den som frykter ulven") der de begge har et ønske om å utforske og utfordre den tradisjonelle regissør/fotograf konstellasjonen. I "Uno" vil Hennie primært ha ansvar for instruksjon av medskuespillere (han spiller selv hovedrollen) og fotografen ha den billedmessige regien. Filmen produseres av Tordenfilm AS ved Jørgen Storm Rosenberg, som er nyutdannet fra Filmskolen i Lillehammer. "Uno" er støttet med kr. 5.500.000 fra filmfondet og har en totalkalkyle på kr. 9.350.000.

Norsk filmfond

25062003


Ikke akkurat "Buddy 2" David jobber på Jarles Gym og der har han også alle vennene sine, bl.a. bestekompisen Morten. Faren til David har kreft, og den dagen han ligger for døden finner politiet dop og en pistol på gymmen. Alle blir huket inn og i desperasjon for å nå tilbake til sykehuset før faren dør, bestemmer David seg for å tyste. Som ved et trylleslag mister han alle vennen sine og må stå mutters alene og takle både trusler om hevn og en narkogjeld på 40 000 han blir gjort ansvarlig for.

"Uno" er så langt fra lett sommerunderholdning som du kan komme. Den er en ubehagelig og til tider rystende opplevelse. Men "Uno" blir aldri kjedelig og den nekter seeren å forholde seg likegyldig. Selv om de fleste av oss kanskje ikke har hatt så mye befatning med småkriminelle kroppsbyggermiljøer, vil alle kunne kjenne seg igjen i temaene som ligger til grunn; vennskap, lojalitet, svik og ikke minst ensomheten. Aksel Hennie gjør en formidabel jobb som både manusforfatter, regissør og hovedrolleinnehaver. Nicolai Cleve Broch er rent ugjenkjennelig som den etter hvert virkelig usympatiske Morten, og Bjørn Floberg er bare ekkel og fryktinngytende som Jarle. Uno er en film som går rett inn i hjertet ditt. Du dras med i handlingen og den slipper ikke taket før lenge etter at du har forlatt kinosalen. Jeg har sjelden vært så sint etter å ha sett en film før, og den kan til tider virke unødvendig dyster og urettferdig.

Men filmen er ikke helt uten lyspunkter. Vi følger også det gryende vennskapet mellom David og den funksjonshemmede broren hans, men dette forsvinner mye i alt det kjipe. En virkelig sterk debutfilm fra Aksel Hennie her. En film du tenker på lenge etter at den er ferdig.

Linn Madsen

FilmMagasinet


Kroppsbyggere og dop

Politiet finner ulovlige stoffer i treningsstudioet, David står plutselig alene med ansvaret. David (Aksel Hennie) er kroppsbyggeren som vil holde seg hederlig i et råttent miljø. På grunn av problemer i familien tyr David til en fortvilet løsning når politiet finner forbudte stoffer i treningsstudioet. Snart står han alene. David må overvinne sin verste fiende - frykten.

Lillebror med Downs David er en gutteaktig 25-åring som bor sammen med familien sin sentralt i Oslo. Moren Mona (Liv Bernhoft Osa) hakker alltid på David fordi hun synes han er lat. Lillebroren Kjetil (Espen Juul Kristiansen) har Downs syndrom. Faren er dødssyk og sengeliggende hjemme.

Kynisk småkjeltring Davids bestevenn er Morten. Begge trener på studioet Jarles Gym, der David også arbeider. Innehaveren er den kyniske småkjeltringen Jarle (Bjørn Floberg). Sønnen Lars på 19 år har kontakt med et kriminelt pakistansk miljø ledet av Khuram, en truende mann på cirka 30 år.

Må lyve På bursdagsfest for Lars får David og Morten høre at Lars ikke har holdt en avtale om salg av ulovlige stoffer til Khuram. Når Khuram dukker opp og vil ha varene, må David lyve og si at Lars ikke er til stede, men at Khuram vil få varene senere.

Davids hverdag blir fullkomment kaotisk når faren ligger på dødsleiet og politiet samtidig utfører en razzia på Jarles Gym. Sammen med Jarle, Morten og Lars, blir David tatt inn til avhør etter at politiet har funnet en pistol og narkotiske stoffer.

Politiet presser David prøver å si at faren hans er døende, men politiet presser ham bare hardere istedenfor å løslate ham. Han sier ingenting og må tilbringe natten på enecelle. Dagen etter bestemmer han seg for å tyste på vennene sine for å kunne ta farvel med faren.

Allerede død Han kommer for sent. Faren er allerede død. David rekker ikke å ta sorgen innover seg. Han må ordne med begravelsen, reparere ødelagte vennskap og holde Khurams truende bande på avstand. David innser til slutt at han ikke kan bli fri før frykten er jagd på flukt.

TV2 2007

Alle bilder av Uno

Trailer

Link til denne traileren
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid - Utviklingsversjon