Logg inn | Opprett brukerkonto

The Missing - bortført (2003)

Originaltittel: The Missing

Produsent: Aldric La'Auli Porter
Regi: Ron Howard
Manus: Akiva Goldsman
Sjanger: thriller, western, drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2 timer, 16 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 4
Dagsavisen: Terningkast 3
Dagbladet: Terningkast 3
VG: Terningkast 3

Rollebesetning

Tommy Lee Jones
Samuel Jones
Cate Blanchett
Maggie Gilkeson
Eric Schweig
Chidin
Evan Rachel Wood
Lilly Gilkeson
Jenna Boyd
Dot Gilkeson
Simon Baker
Honesco
Sergio Calderon
Emiliano
Aaron Eckhart
Brake Baldwin
Alexandra Elich
Sally
Eddie J. Fernandez
Mex. Slave Trader
Vis alle roller

Historien utspiller seg i det syd-vestlige USA i 1885. Lovløsheten råder. Maggie Gilkeson er en hardtarbeidende ung kvinne, som bruker mesteparten av tiden på å ta hånd om sine barn. Hun livnærer dem med det hun får ut av jorden.

En dag vender Maggies far tilbake, etter å ha forlatt henne som barn og oppholdt seg i tyve år sammen med Apacheindianerne. Maggie avviser ham - til hennes datter blir bortført.

Omtale

Et oppgjør mellom en hvit familie og en gruppe blodtørstige indianere i 1880-årenes New Mexico.

Filmtilsynet


Handlingsfylt drama fra USA på slutten av 1800-tallet med Tommy Lee Jones og Cate Blanchett.

Historien utspiller seg i det syd-vestlige USA i 1885. Lovløsheten råder, og vi se hvordan Maggie Gilkeson (Blanchett) og hennes far Jones (Tommy Lee Jones) gjenforenes, og hvilke katastrofale følger det kan få for dem begge.

Maggie er en hardt arbeidende ung kvinne som bruker mesteparten av sin tid på at ta hånd om sine barn, tenåringen Lilly og hennes yngre søster Dot. Hun livnærer dem med det hun får ut av jorden. En dag vender Maggies far tilbake, etter å ha forlatt henne som barn og oppholdt seg i tyve år sammen med Apacheindianerne. Maggie avviser ham helt til hennes datter blir bortført av Pesh-Chidin, en farlig psykopat og morder med mystiske krefter. Valget er enkelt. Hun må be sin far om hjelp til å finne henne.

Morderen og hans sammensvorne kidnapper tenårings-jenter i det øde landskapet og selger dem videre, som slaver til Mexiko. Død og grusomme hendelser følger i deres fotspor, og i en kamp mot tiden utkjemper Maggie og Jones en kamp for å lære å stole på hverandre. Og for å rekke frem til den meksikanske grensen før kidnapperne, før det er for sent, og Lilly blir borte for alltid.

The Missing er en actionthriller av Oscarbelønnede Ron Howard og Brian Grazer, teamet bak "A Beautiful Mind". I hovedrollene møter vi Tommy Lee Jones og Cate Blanchett.

SF


Western-filmene er kommet til bake med full trøkk det siste året. Det er en genre som er preget av tøffe og ubarberte menn. Ron Howard gir oss kvinneversjonen med denne filmen. Cate Balchett er Maggie - en kvinne som jobber som lege ute i ødemarka. Livet hennes er snudd på hod

et etter et par traumatiske opplevelser. Hennes far (Tommy Lee Jones) dukker opp etter 20 år. Han har skapt seg et nytt liv og identitet blant apache-indianerne. Maggie vil ikke ha noe med ham å gjøre og gir ham skylden for morens død og det tøffe livet hun selv har måtte leve. Samtidig trenger hun hans hjelp fordi tenåringsdatteren hennes er kidnappet av en gruppe desertører fra hæren som har slått seg sammen med en indiansk shaman og hans fanatiske tilhengere. Denne gjengen slakter nybyggere og kidnapper ungjenter får å selge dem til bordeller i Mexico. Shamanen har overnaturlige krefter som han bruker mot sine motstandere.

Cate Blanchetts og Tommy Lee Jones´ jakt etter dem og datteren utvikler seg til en klassisk western-forfølgelse hvor hevnen blir ledestjernen. Slik sett er en den handlingsmessig svært så lik kinoaktuelle "Open Range" med Kevin Costner, men " The Missing ­- Bortført" greier aldri å skape samme atomsfære. Problemet med "The Missing ­ Bortført" er at det blir så altfor forutsigbar. Hadde det ikke vært for Cate Blanchett i rollen som Maggie hadde den vært fort glemt. Hun gjør filmen severdig.

Geir Kamsvåg

FilmMagasinet


Cate Blanchett spiller den unge alenemoren Maggie Gilkeson som bor på en ranch i New Mexico. Hun har to døtre, Lilly som er obsternasig og den veslevoksne Dot. Da Lilly blir kidnappet av en mystisk demon dukker Maggies far plutselig opp, ut av intet, og tilbyr sin hjelp for å få Lilly tilbake. Maggie hater sin far fordi han dro fra henne og moren i barndommen. Tross i hatet innser nå Maggie at hun må svelge både stoltheten og sinnet, og akseptere farens tilbud om hjelp hvis hun vil se datteren igjen. Sammen legger far og datter ut på reisen for å finne Lilly, og det skal vise seg å bli en oppgave som krever tøffe tiltak.

Viasat 2007

Alle bilder av The Missing - bortført

Trailer

Link til denne traileren
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid - Utviklingsversjon