Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Harry Potter og ildbegeret (2005)

Originaltittel: Harry Potter and The Goblet of Fire

Harry Potter skal snart tilbake på skolen og starte sitt fjerde år med trollmannsstudier på Galtvort. Familien Wiltersen dukker uanmeldt opp og tar ham med til verdensmesterskapet i rumpeldunk.

Under mesterskapet kommer truende tegn som tyder på at fyrst Voldemort kan være i anmarsj. Hva mer er, dette året arrangeres det en konkurranse på Galtvort som ikke er holdt på hundre år.

Omtale

Harry Potter skal snart tilbake på skolen og starte sitt fjerde år med trollmannsstudier på Galtvort. Familien Wiltersen dukker uanmeldt opp og tar ham med til verdensmesterskapet i rumpeldunk. Under mesterskapet kommer truende tegn som tyder på at mektige fyrst Voldemort kan være i anmarsj igjen. Dette året arrangeres det en konkurranse på Galtvort som ikke er holdt på hundre år.

Medietilsynet


Når Harry Potters navn trekkes fra ildbegeret, må han delta i en tøff kamp om ære mellom tre trollmannsskoler – tretrollmannsturneringen. Men siden han aldri meldte seg på turneringen selv, hvem var det da som gjorde det? Nå må Harry kjempe mot en fryktinngytende drage, olme vanndemoner og en forhekset labyrint, bare for å oppdage at han befinner seg i fyrst Voldemorts jerngrep. I denne fjerde filmatiseringen av J. K. Rowlings Harry Potter-serie endrer alt seg da Harry, Ronny og Hermine forlater barndommen for godt og møter utfordringer som er større enn hva de noensinne kunne ha forestilt seg.

Warner


Harry er klar for sitt fjerde år ved Galtvort. Alle på skolen står på hodet for å forberede den tradisjonsrike tretrollmannsturneringen. Harry skal overraskende delta, selv om han er for ung. Idet mesterskapet nærmer seg, begynner tilværelsen hans å rakne.

Harry skal snart tilbake på skolen og starte sitt fjerde år med trollmannsstudier. Familien Wiltersen dukker uanmeldt opp og tar ham med til verdensmesterskapet i rumpeldunk. Harry og Ronny får storøyd se hvor profesjonelt dette spillet kan være. Fremst av alle utøverne står bulgarske Viktor Krum. Under mesterskapet kommer truende tegn som tyder på at mektige fyrst Voldemort kan være i anmarsj igjen. På Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom har alle nok med å forberede tretrollmannsturneringen, en farefull konkurranse som krever mot og kløkt. En utvalgt elev fra Galtvort og to andre store magiskoler skal kjempe om å få en prestisjetung pokal. Overraskende blir Harry med som fjerde deltaker. Det får følger. Gamle vennskap er truet, og Harry vet ikke om han kan stole på sin nye venn, Alastor "Galøye" Bister. Og hva pønsker Voldemort på?

Daniel Radcliffe (Harry Potter) Daniel Radcliffe tolker Harry Potter for fjerde gang. Daniel konkurrerte med flere tusen andre håpefulle gutter om å få rollen i den første filmen. Idet han møtte opp til prøvespilling var det ingen tvil: Han var født til å spille Harry, mente Chris Columbus, regissør for "Harry Potter og de vises stein" og "Harry Potter og mysteriekammeret". Daniel dukket første gang opp i BBCs versjon av "David Copperfield" (1999), Charles Dickens' udødelig historie om gutten som lykkes mot alle odds. Der spilte Daniel mot blant andre Dame Maggie Smith, som også er Minerva McSnurp, inspektør og leder for Griffinghuset på Galtvort.

Rupert Grint (Ronny Wiltersen) Rupert Grint er Harrys beste venn og den yngste av de rødhårete Wiltersenguttene. Den første filmen om Harry var Ruperts debut som skuespiller. Etterpå har han rukket å spille mot Simon Callow og Stephen Fry i Peter Howitts "Thunderpants" (2002). Før han ble Ronny Wiltersen, spilte Rupert i en rekke skoleoppsetninger og lokale teaterstykker.

Emma Watson (Hermine Grang) I likhet med Rupert Grint var også Emma Watson filmdebutant i den første Harry Potter-filmen. Hun fikk god mottakelse som den kunnskapsrike, snusfornuftige venninnen til Harry og Ronny. Emma har ikke mye til felles med rollefiguren sin, og bruker mer tid på idrett enn bøker.

Ralph Fiennes (Fyrst Voldemort) Ralph Fiennes er Oscar-nominert for henholdsvis beste mannlige birolle og hovedrolle. Han ga en grøssende tolkning av en nazioffiser i Steven Spielbergs "Schindlers liste" (1993). I Anthony Minghellas "Den engelske pasienten" (1996), som vant ni Oscar-priser, spilte Fiennes grev Almásy, en forulykket mann med en tragisk forhistorie. Fiennes er også kjent fra blant annet Robert Redfords "Quiz Show" (1994), Neil Jordans "Slutten på et forhold" (1999) og Brett Ratners "Red Dragon" (2002). Han er aktuell i "The Constant Gardener" (2005), basert på John le Carrés roman.

Brendan Gleeson (Alastor "Galøye" Bister) Irske Brendan Gleeson kom sent, men godt inn i skuespilleryrket. Gjennombruddet fikk han i Mel Gibsons Oscar-vinner "Braveheart" (1995). Han har siden vært med i blat annet "Mission: Impossible II" (2000), John Boormans "Skredderen fra Panama" (2001), Steven Spielbergs "A.I.: Artificial Intelligence" (2001) og Martin Scorseses "Gangs of New York" (2002).

Michael Gambon (Albus Humlesnurr) Michael Gambon er den vise rektoren på Galtvort. Han overtok rollen i forrige film etter Richard Harris, veteranen som døde i 2002. Gambon er en av Englands mest anerkjente teaterskuespillere, med over 40 års erfaring på de skrå bredder. På filmduken er han kjent fra Peter Greenaways "Kokken, tyven, hans kone og hennes elsker" (1989), Stephen Frears' "Mary Reilly" (1996), Tim Burtons "Sleepy Hollow" (1999) og Robert Altmans Oscar-vinner "Gosford Park" (2001).

Oslo Kinematografer

Alle bilder av Harry Potter og ildbegeret

Trailer

Link til denne traileren

Harry Potter og ildbegeret (2005)

Produsent: David Barron
Regi: Mike Newell
Manus: Steven Kloves
Sjanger: eventyr, familiefilm, thriller
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2 timer, 37 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 4
Dagsavisen: Terningkast 5
Dagbladet: Terningkast 5
VG: Terningkast 5

Rollebesetning

Daniel Radcliffe
Harry Potter
Emma Watson
Hermione Granger
Rupert Grint
Ron Weasley
Shefali Chowdhury
Parvati Patil
Jarvis Cocker
Weird Sisters Band Member
Robbie Coltrane
Rubeus Hagrid
Warwick Davis
Professor Flitwick
Frances de la Tour
Madame Maxime
Louis Doyle
Ernie McMillan
Alfred Enoch
Dean Thomas
Vis alle roller
Joachim Holst-Jensen
Joachim Holst-Jensen
John Young
John Young
Kaare Keilhau
Kaare Keilhau
Ann Carter
Ann Carter
Abram Room
Abram Room
Laurie Metcalf
Laurie Metcalf