Logg inn | Opprett brukerkonto

Neste filmer på TV i dag

Ghost (1990)
20:55 - TV2 Zebra
Blodspor (2002)
21:30 - TV3
The Amateurs (2005)
21:30 - FEM
Mumien vender tilbake (2001)
21:35 - Viasat 4
Ranerne (2004)
21:45 - SVT1
Kill Bill Volume 2 (2004)
22:25 - TV4

TV-program for de nærmeste dagene

Lemony Snicket's En serie uheldige hendelser (2004)

Originaltittel: Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events

Produsent: Albie Hecht
Regi: Brad Silberling
Manus: Robert Gordon
Sjanger: eventyr, familiefilm
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 47 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 3
Dagsavisen: Terningkast 4
Dagbladet: Terningkast 4
VG: Terningkast 2

Rollebesetning

Jim Carrey
Count Olaf
Emily Browning
Violet Baudelaire
Liam Aiken
Klaus Baudelaire
Kara Hoffman
Sunny Baudelaire
Shelby Hoffman
Sunny Baudelaire
Timothy Spall
Mr. Poe
Billy Connolly
Uncle Montague Montague
Meryl Streep
Aunt Josephine
Catherine O'Hara
Justice Strauss
Jude Law
Lemony Snicket (voice)
Vis alle roller

Grev Olaf er en slu skurk med fikse forkledninger, som har bestemt seg for å lure familieformuen fra sine slektninger, de foreldreløse Baudelaire-søskene. Ettersom barna ikke kan få arven utbetalt før den eldste av dem, blir myndig, må de bo hos greven.

Omtale

Tre velstående søsken som har mistet sine foreldre i en brann, får en ny verge som ikke skyr noen midler for å få tak i formuen deres.

Medietilsynet


DVD-utgivelsen

Kjære seer, Dersom du liker filmer med syngende kaniner, eksploderende romskip eller heiagjengledere, så holder du nå fullstendig feil DVD i hånden. Denne filmen er ekstremt uhyggelig, et uttrykk som i dette tilfellet betyr “en spennende sørgelig historie som handler om tre foreldreløse barn og en skurk ved navn grev Olaf som vil slå kloa i deres enorme formue”. Den inneholder en forferdelig brann, nydelig pasta, Jim Carrey, kjøttetende igler, en utrolig dødelig huggorm, Meryl Streep og en bedrager kalt Jude Law. Det eneste som kunne gjøre en silk historie enda mer rystende er “special features”, som for eksempel mine kommentarer eller gledesløse slettede scener og vemmelige filmklipp. Jeg er bundet til å fortsette beskrivelsen av livet til de foreldreløse Baudelaire-barna, men du står selsvagt fritt til å forlyste deg med lettere underholdning, for eksempel en dokumentar om ostefondue, eller noe sånt. Med all min respekt. Lemony Snicket

Universal


Grev Olaf (Jim Carrey) er en slu skurk med fikse forkledninger som har bestemt seg for å lure familieformuen fra de foreldreløse Baudelaire-søskene.

Ettersom barna ikke kan få arven utbetalt før den eldste av dem, Viola, blir myndig, må de bo hos sin fjerne slektning grev Olaf.

Fra brødrene Grimms eventyr og den viktorianske periodens moralske fabler til Roald Dahls gale historier, har vi en lang tradisjon med barnelitteratur der forferdelige ting skjer med veldig snille barn. De elleve bøkene skrevet og fortalt av den mystiske Lemony Snicket tar denne tradisjonen til nye høyder og slipper den fra klippen! Bøkene har solgt over 27 millioner eksemplarer verden over og var de første bøkene som fikk "Harry Potter" vekk fra førsteplassen på New York Times bestselgerliste over barnebøker.

Filmen bygger på temaet at voksne ofte ikke hører på barn når de skal, og historien er derfor først og fremst om overlevelse og standhaftighet. Den styrker makten barn kan ha når de stoler på sin egen kløkt og oppfinnsomhet - spesielt i en verden som kan være ukjent, slem og full av kløende klær! Filmen er basert på de tre bøkene "Bad Beginning", "The Reptile Room" og "The Wide Window" - på norsk "En grufull begynnelse", "Krypdyrkammeret" og "Iglene i innsjøen".

Jim Carrey (Grev Olaf) ble født i Ontario i 1962 og visste at han måtte jobbe i showbusiness allerede i ung alder. Han startet som stand-up komiker og jobbet seg oppover til små tv- og filmroller. Det var ikke før 1994 at han fikk det store gjennombruddet med "Ace Ventura". Deretter gikk det slag i slag med filmer som "Masken" og "Dum og dummere". I 1995 spilte han selveste Gåten i kassasukssesen "Batman Forever" for deretter å spille inn en ny Ace Ventura-film ("Naturen kaller") og i tillegg "Lystløgneren". Carreys første dramatiske rolle var i filmen "The Truman Show" (1999). Vi så ham sist mot Kate Winslet i "Evig solskinn i et plettfritt sinn" (2004).

Meryl Streep (Josephine) spiller Baudelaire-søsknenes overnervøse tante Josephine i "Lemony Snickets: En serie uheldige hendelser". Streep har fått Oscar to ganger og vært nominert hele 13 ganger (Oscar-rekord!). Hennes andre film var i den Oscar-belønnede filmen "Hjortejegeren" mot Robert DeNiro og Christopher Walken. Hun har senere spilt i Woody Allens "Manhattan" og vært Oscar-nominert for filmen "Kramer vs. Kramer". I de siste årene har vi sett henne i filmene "The Hours", "Adaptation" og "The Manchurian Candidate" mot Denzel Washington.

Jude Law (Lemony Snicket) har stemmen til Lemony Snicket og kan derfor ikke ses, men bare høres i denne filmen. Law er den hotteste mannen på filmfronten nå og er to ganger Oscar-nominert. I fjor var han å se i filmen "Cold Mountain" der han ble både Oscar- og Golden Globe-nominert for sin hovedrolle som Inman. Første gangen Law ble nominert var for filmen "Den talentfulle Mr. Ripley" der han spilte mot Matt Damon. Denne filmen fikk han en BAFTA Award for. Han har også vært Golden Globe nominert for en rolle han gjorde i Steven Spielbergs "A.I. Kunstig intelligens". Hans amerikanske filmdebut var mot Uma Thurman og Ethan Hawke i den futuristiske "Gattaca". 14. januar vil han være å se som "Alfie" mot blant andre Susan Sarandon.

UIP


Basert på de populære Lemony Snicket-bøkene, er dette et gjønete og barnevennlig gys satt i et univers som er en blanding av victoriatid og britisk 50-tall. Filmen har en ganske gjennomført gothic/skrekkfilm-estetikk, tydelig inspirert av Charles Addams og Tim Burton. Barna Violet (Browning), Klaus (Aiken) & Sunny (Kara & Shelby Hoffman) Baudelaire blir foreldreløse og deres høyst eksentriske skuespilleronkel grev Olaf (Carrey, i full tegnefilmmodus) blir satt som verge. Olaf prøver øyeblikkelig å myrde barna i håp om å få fatt i arven etter deres foreldre. De stakkars foreldreløse blir derfor sendt videre til den trivelige onkel Monty (Connolly), som samler på slanger. Men Olaf gir seg ikke så lett...

Denne starter friskt og bra med sin vennligsinnede svarte humor og en energisk Jim Carrey. Rundt omkring halvveis blir handlingen brått monoton og humoren repeterende. Det skjer aldri noe nytt, man mister engasjementet og slutten blir lang og masete. Men den som liker denne typen mørke eventyr skal på ingen måte unngå denne totalt, for her finnes gode ideer og detaljer.

Atle H. Boysen

FilmMagasinet

Alle bilder av Lemony Snicket's En serie uheldige hendelser
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid - Utviklingsversjon