Logg inn | Opprett brukerkonto

Assassination of Richard Nixon (2004)

Originaltittel: The Assassination of Richard Nixon

Produsent: Alfonso Cuarón
Regi: Niels Mueller
Manus: Mueller
Sjanger: politisk, drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 35 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 3
Dagsavisen: Terningkast 5
Dagbladet: Terningkast 5
VG: Terningkast 4

Rollebesetning

Sean Penn
Samuel Bicke
Don Cheadle
Bonny Simmons
Jack Thompson
Jack Jones
Michael Wincott
Julius Bicke
Mykelti Williamson
Harold Mann
Naomi Watts
Marie Bicke
Nick Searcy
Tom Ford
Brad Henke
Martin Jones
Tracy Lynn Middendorf
Businesswoman
Lily Knight
Receptionist
April Grace
Mae Simmons
Jared Dorrance
Sammy Jr

Det er vinteren 1974, en tid med store politiske brytninger. Samuel J. Bicke er en 44 år gammel mann med et brennende ønske om å tro på noe - hva som helst. Han er separert fra sin kone Marie, som nekter så mye som å vurdere gjenforeningen han så desperat ønsker seg. Forholdet til broren, en forretningsmann hvis suksess og velstand håner Bickes ubrutte strøm av profesjonelle feilskjær, er mildt sagt kjølig.
Med privatlivet i slik uorden, strever Bicke også med å klamre seg til atter en jobb han er grunnleggende uegnet for. Han er en idealist av natur, og forakter enhver form for løgn. Følgelig er han ikke særlig egnet som selger av kontorrekvisita, en stilling som rutinemessig krever at han er uærlig, opportunistisk og bedragersk.

Omtale

Det er vinteren 1974 i USA, en tid med store politiske brytninger, og Samuel J. Bicke er en 44 år gammel mann med et brennende ønske om å tro på noe. Han bestemmer seg for at den eneste måten han kan vinne tilbake sitt ubetydelige liv på, er å utføre en storslått, historisk gest som vil bidra til at hans nærvær merkes.

Medietilsynet


Det er vinteren 1974, en tid med store politiske brytninger, og Samuel J. Bicke er en 44 år gammel mann med et brennende ønske om å tro på noe - hva som helst. Men stadig undermineres hans tro, både på seg selv og verden rundt seg. Han er separert fra sin kone Marie, som nekter så mye som å vurdere den gjenforeningen han så desperat ønsker seg. Forholdet til broren, en forretningsmann hvis suksess og velstand håner Bickes ubrutte strøm av profesjonelle feilskjær, er mildt sagt kjølig. Og med privatlivet i slik uorden, strever han også med å klamre seg til atter en jobb han er fundamentalt uegnet for. Han er en idealist av natur, og forakter enhver form for løgn. Følgelig er han ikke særlig egnet som selger av kontorrekvisita, en stilling som rutinemessig krever at han er uærlig, opportunistisk og bedragersk.

Det eneste lyspunktet i Bickes liv er hans drøm om å starte en dør-til-dør dekkreparasjonsvirksomhet sammen med vennen Bonny som er en dyktig mekaniker. Forretningsplanen deres krever et beskjedent banklån, og Bicke venter nervøst i den tiden det tar å behandle lånesøknaden. Han er på tuppa hele tiden fordi utfallet - hans eneste håp om en meningsfull fremtid - er så viktig for ham. Ettersom engstelsen stiger, begynner Bicke å miste grepet, og i hans sårbare tilstand ser han urettferdighet og hykleri overalt. Han synes det er forferdelig at Marie som jobber i bar for å forsørge deres tre barn, skal gå i korte skjørt for å få mer tips. Eller at Bonnys kunder ved verkstedet der han jobber skal slippe unna med å være ufordragelige fordi han er svart.

Bicke vil slå ned på alle som forbryter seg mot anstendighetssansen hans, men det er for mange drager å bekjempe. Det er imidlertid én skurk som rager over de andre. For Bicke er Richard Nixon, beskrevet av Bickes sjef som historiens beste selger fordi han har bedratt det amerikanske folket to ganger, innbegrepet av alt som er galt med verden.

Når Bicke opplever en rekke ulykksalige hendelser - lånesøknaden avvises, eks-kona og broren svikter ham, og drømmen om å starte sin egen virksomhet dør urealisert - bestemmer han seg for at den eneste måten han kan vinne tilbake sitt ubetydelige liv på, er å utføre en storslått, historisk gest som vil bidra til at hans nærvær merkes. På dette punktet glir drømmer over til å bli vrangforestillinger. En ny Samuel Bicke, ukarakteristisk bestemt og ressurssterk, setter ut på et iskaldt korstog for å rette opp i verdens feilsteg. Han har en avtale med historien.

SEAN PENN er Oscar-nominert hele fire ganger som beste skuespiller, for Dead Man Walking, Sweet And Lowdown, I Am Sam og senest Mystic River, der han endelig vant en statuett. Penn spillefilmdebuterte i Taps i 1981, og siden den gang har han blant annet spilt i Fast Times At Ridgemont High, The Falcon And The Snowman, At Close Range, Colors, Casualties Of War, We're No Angels, State Of Grace, Carlito's Way, U-Turn, The Thin Red Line, She's So Lovely, Hurlyburly og 21 Grams. Han har også regissert tre filmer, Indian Runner (1991), The Crossing Guard (1995) og The Pledge (2001).

NAOMI WATTS spilte mot Penn i 21 Grams og ble Oscar-nominert for innsatsen. Hun har også spilt i Mulholland Drive, I Heart Huckabees, The Ring, Le Divorce, Ned Kelly og mange andre filmer. Hun vil også ha den kvinnelige hovedrollen i Peter Jacksons nyinnspilling av King Kong.

DON CHEADLE har blant annet spilt i Ocean's Eleven og Ocean's Twelve i tillegg til et par andre Steven Soderbergh-filmer, Out Of Sight og Traffic. Han har også spilt i en betydelig rekke andre filmer, blant dem Hamburger Hill, Devil In A Blue Dress, Colors, Boogie Nights, The Family Man, Rush Hour 2, A Lesson Before Dying, Rosewood, Swordfish, Bulworth, Mission To Mars, Volcano, Things To Do In Denver og flere andre, og var nylig aktuell i After The Sunset og Hotel Rwanda. Han prøver for tiden å få regissert sin første film, en filmatisering av Elmore Leonard-romanen Tishomingo Blues.

Australske JACK THOMPSON er en veteran med mer enn 35 år som skuespiller på baken. Blant hans mange filmer kan vi nevne Breaker Morant, The Sum Of Us, The Man From Snowy River, Merry Christmas, Mr. Lawrence, Bad Blood, Flesh And Blood, Midnight In The Garden Of Good And Evil, The Last Dance, Star Wars Episode II: Attack Of The Clones, Excess Baggage og Broken Arrow.

MICHAEL WINCOTT har spilt i blant annet The Crow, 1492: Conquest Of Paradise, Alien Resurrection, Romeo Is Bleeding, Born On The Fourth Of July, Talk Radio, Dead Man, Strange Days, Basquiat, Metro, Along Came A Spider og Before Night Falls.

Dette er regissør NIELS MUELLERs første film. Han har tidligere vært med på manussiden på filmene Tadpole og Sweet Nothing.

Oslo Kinematografer


Lovende regidebut basert på virkelige hendelser. Dette er historien om det i utgangspunktet nokså ordinære `hverdagsmennesket` Sam Bicke (Penn), en fyr som endte med å bli en av USAs mange helt hjemmelagde terrorister. Året er 1973/74 og alt har gått på tverke i Sams liv, hans kone (Watts) har forlatt ham, han har måttet begynne å jobbe i en møbelforretning hvor den kvalmeste selgerkultur regjerer og hans planer om å starte egen forretning ser ut til å falle i grus, grunnet bank og distributørers rasistiske holdning til hans venn og partner Bonnie (Cheadle). Samtidig surrer president Nixons løgner og manipulasjoner over tv-skjermen.

Alt dette treffer Sam hardt, han ønsker intet mer en den enkleste utgaven av The American Dream, med familie og jobb i en verden hvor løgner, rasisme og krig ikke preger dagsordenen. Og etter hvert som hans personlige liv detter sammen blir han mer og mer sikker på at Nixon er roten til alt ondt. Mullers regi er stø og lite spektakulær. Hans lureste grep har vært å ansette Sean Penn, som selvfølgelig bærer det hele med glans. Han er slik en ekstraordinær skuespiller som evner å vedlikeholde vår sympati for en karakter som lett kunne vært fremstilt som lite annet enn irriterende sutrete og gal. En høyst relevant historie som minner oss om at terrorisme kan være så mangt.

Atle H. Boysen

FilmMagasinet

Alle bilder av Assassination of Richard Nixon

Trailer

Link til denne traileren
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid - Utviklingsversjon