Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Open Range (2003)

Originaltittel: Open Range

Boss og Charley driver kveg over de åpne viddene og lever som "fribeitere". Etter et voldsomt regnvær sender de assistenten til nærmeste by etter forsyninger, men han kommer ikke tilbake - og når de finner ham, har han fått juling av lokale ranchere.

Det viser seg at byen styres av en korrupt sheriff og en tyrannisk kvegbaron, som ikke tolererer fribeitere. Boss og Charley må gripe til sine ferdigheter som tidligere pistolmenn og forsvare sin frihet og livsstil.

Omtale

DVD-utgivelsen Boss og Charley driver kveg over de åpne viddene og lever som " fribeitere". Etter et voldsomt regnvær sender de assistenten til nærmeste by etter forsyninger, men han kommer ikke tilbake - og når de finner ham, har han fått juling av lokale ranchere. Det viser seg at byen styres hardt og brutalt av en korrupt sheriff og en tyrannisk kvegbaron, som ikke tolererer "fribeitere". Boss og Charley må gripe til sine ferdigheter som tidligere pistolmenn og forsvare både sin egen frihet og livsstilen de representerer. Regien og hovedrollen som Charley er i hendene på Oscar-vinner Kevin Costner (Danser med ulver), mens legendariske Robert Duvall (Gudfaren, Den sjette dagen, Gone In Sixty Seconds) briljerer som Boss. Dessuten medvirker flotte Annette Bening, James Russo og Michael Gambon. En storslått film som forener nådeløse menns brutalitet med et urokkelig og sympatisk æresbegrep - den ultimate drømmen om frihet for enhver pris.

NF


Kevin Costner regisserer og spiller i westernfilm igjen, for første gang siden Oscar-suksessen Danser med ulver. Han og Robert Duvall spiller to frie sjeler i et ville vesten som blir stadig mer temmet, men ikke mer enn at det stadig finnes de som tror de kan ta seg til rette og heve seg over lov og orden.

Charley Waite og Boss Spearman er såkalte "freerangers" som driver sin egen lille kvegflokk fra sted til sted over prærien. De driver kveget der det er friskt gress og fortsetter når det er tid for det. Det er en tilværelse som står for fall, og de vet det, men klamrer seg fast til ideen om et fritt liv under Guds åpne himmel.

De befinner seg i et område kontrollert av den hensynsløse og stormannsgale kvegbaronen Denton Baxter som nekter å sitte stille og se på at "hans" gress går til andres kveg. Han ser på seg selv både som entreprenør og erobrer, har all lokal makt i sin hånd, inkludert sheriffen. Men selv om Baxter og hans menn er fryktet av omgivelsene og innbyggerne i den vesle byen ved foten av Rocky Mountains, skal det vise seg at de ikke har den fulle kontrollen.

Mose Harrison (Abraham Benrubi), en av de to medhjelperne til Boss Spearman og Charley, blir slått helseløs av Baxters menn inne i byen, og når de omsider får ham løs fra den korrupte sheriffens fengselscelle bringer de ham til den lokale legen, Doc Barlow (Dean McDermott). Barlow får lappet sammen Mose etter beste evne, men Charley faller samtidig pladask for Barlows søster Sue.

Når de kommer tilbake til leiren med den skadde Mose blir de tatt i mot av minstemann i gjengen, "Button" som forteller at en gruppe ukjente ryttere har vært og tatt kveget i øyesyn. Når de dukker opp på nytt, tyder alt på at dette er menn sendt ut av Baxter og at de slett ikke har godt i sinne. Den påfølgende natts hendelser etterlater både døde og sårede, og Charley og Boss Spearman har dermed en gjeld å betale. Med bly.

Ingen av dem har fortalt hverandre stort om seg selv. De har ridd sammen i ti år, og underveis unngått all vold, men det er først nå de føres sammen for alvor. Og det er også slik at folk i området er luta lei av at Baxter tar seg til rette og stiller seg på samme side som de to hevnlystne kvegeierne.

Oslo Kinematografer


Kevin Costner rider igjen For første gang siden suksessen "Danser med ulver" sitter Kevin Costner på hesteryggen igjen. Han holder også tømmene når det gjelder regien i denne filmen om de siste frie sjeler på den amerikanske prærien.

Den ville vesten er temmet, og de store ranch-eierne har overtatt beitemarkene. Plassen blir trangere og trangere for de som ikke eier land og som driver sine kvegflokker nomadisk. Kevin Costner og Robert Duvall spiller to slike fri sjeler. Deres bruk av prærien tolereres ikke av de mektige landeierne. Kevin Costner bruker den første halvtimen av filmen til å gjøre publikum familiær med livet til disse siste frie kvegdriverne, før det hele eksploderer når de blir angrepet av ranch-eierens innleide revolvermenn. Det hele utvikler seg til en klassisk westernkonflikt – den store mot den lille mann, hevn og ære, men også kjærlighet dras inn slik det skal i en klassisk western.

Open Range er en western i beste John Wayne stil. Western-myten er genre som Kevin Costner behersker, og det er et mysterium at han ikke tidligere har gjort mer her i stedet for å rote seg bort i Waterworld og andre håpløse prosjekter.

Både Kevin Costner og Robert Duvall gir troverdighet til stillfarne og rakryggede kvegdriverne som ikke er villig til å gå på akkord med prinsipper. Ikke minst er Robert Duvall en åpenbaring i sin rolle. Forhåpentligvis gir "Open Range" western-filmen en ny vår.

FilmMagasinet


Episk western signert Kevin Costner

Charley Waite er en stillfaren mann med en mørk fortid. Sammen med Mose og unggutten Button utgjør han mannskapet til den gretne men velvillige kvegeieren Boss Spearman. Men så en dag oppdager Charley at det kanskje finnes andre ting i livet enn et ensomt liv på prærien.

Jobben til de fire består i å passe kveg som gresser fritt over hele det enorme beitelandskapet i vest. Det er et hardt liv, med bare hverandre som selskap, så lojaliteten og respekten dem i mellom er det viktigste for dem.

Så oppstår det bråk, i en bitteliten by regjert av Baxter, en ransjeier som hater alle kvegeiere som har bølinger som gresser fritt. Han har den lokale sheriffen i lomma, og innbyggerne i byen er altfor redde for ham til å opponere mot noe som helst. Bare den lokale doktoren og en dame han bor sammen med og som de tror er hans kone, viser vilje til å trosse den brutale ransjeieren.

En fatal feilvurdering Baxter er helt bestemt på å jage Boss og mennene hans vekk fra området da de slår leir en times ridetur fra byen. Charley og de andre merker at de blir iakttatt. Skal de bli værende og ta opp kampen eller flykte?

Charley og Boss omringer Baxters menn og ydmyker dem, bare for å oppdage at de har kalkulert helt feil - når de kommer tilbake til leiren, finner de Moss drept og Button hardt såret.

Button trenger legehjelp umiddelbart, og de må returnere til byen. Legen er ikke til stede, så det blir kvinnen han bor sammen med som behandler Button. Hennes opptreden gjør et dypt inntrykk på Charley, men sivilisert atferd og kjærlighet har ingen plass i hans liv. Allikevel blir han på en forunderlig måte veldig glad da han får vite at hun ikke er legens kone, men søsteren hans.

Men Charleys fortid er for voldelig og skammelig til at han kan involvere seg med andre, han må leve sitt ensomme liv. Bare Boss vet at han for lenge siden drepte for å beskytte familien sin, og som følge av dette livnærte seg som leiemorder i mange år. Og nå er det på tide å drepe igjen - Baxter og gjengen hans må uskadeliggjøres en gang for alle.

Om filmen Bakgrunnen for filmen er konflikten mellom kvegeiere og ransjeiere som var på sitt verste mot slutten av 18-hundretallet i Amerikas ville vest. Ransjeierne satte opp piggtrådgjerder for å beskytte beitemarkene sine og forhindre kvegeierne i å flytte bølingene sine fritt. Kvegeierne hevdet retten til vann og gress over hele prærien. Filmen er en episk western, og minner om Kevin Costners tidligere episke film, “Danser med ulver” (1990).

NRK1 2008

Alle bilder av Open Range

Open Range (2003)

Produsent: David Valdes
Regi: Kevin Costner
Manus: Craig Storper
Sjanger: action, western, drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2 timer, 19 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 5
Dagsavisen: Terningkast 4
Dagbladet: Terningkast 4
VG: Terningkast 5

Rollebesetning

Robert Duvall
Boss Spearman
Kevin Costner
Charley Waite
Annette Bening
Sue Barlow
Michael Gambon
Denton Baxter
Michael Jeter
Percy
Diego Luna
Button
James Russo
Sheriff Poole
Abraham Benrubi
Mose
Dean McDermott
Doc Barlow
Kim Coates
Butler
Vis alle roller
Andy Griffith
Andy Griffith
Jonathan Pryce
Jonathan Pryce
Marilyn Monroe
Marilyn Monroe
Melissa Sagemiller
Melissa Sagemiller
Morgan Freeman
Morgan Freeman
René Auberjonois
René Auberjonois