Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Den siste samurai (2003)

Originaltittel: The Last Samurai

En gang i tiden risikerte kaptein Nathan Algren liv og helse for ære og fedreland. For hvert slag ble illusjonene færre og marerittene flere. Nå er krigen et fjernt drønn. Mot og offervilje har veket plassen for alkohol og egeninteresse.

Algren blir hyret inn som instruktør for den japanske keiserens famlende, ferske styrker. Det første møtet med samuraiene ender i fordervelse for Algrens tropper, og selv blir han Katsumotos fange. En lang vinter i fangenskap endrer Algrens holdning til det stolte krigerfolket, og hans egen æresfølelse våkner fra den spritholdige dvalen.

Omtale

Tom Cruise spiller borgerkrigshelten kaptein Nathan Algren, som kommer til Japan for å slåss mot samuraiene og ender opp med å kjempe for deres sak. Ken Watanabe (Oscarnominert for rollen) spiller Katsumoto, en samuraileder som står ovenfor en utdøende livsstil, og hvis skjebne flettes sammen med den amerikanske kapteinens. Edward Zwick (vinner av The National Board of Reviews pris for Beste Regissør) regisserer denne dramatiske og følelsesladde episke fortellingen om det moderne Japans fødsel.

Warner Bros Entertainment


DVD-utgivelsen Tom Cruise spiller borgerkrigshelten kaptein Nathan Algren, som kommer til Japan for å slåss mot samuraiene og ender opp med å kjempe for deres sak. Ken Watanabe (Oscar®nominert for rollen) spiller Katsumoto, en samuraileder som står ovenfor en utdøende livsstil, og hvis skjebne flettes sammen med den amerikanske kapteinens. Edward Zwick (vinner av The National Board of Reviews pris for Beste Regissør) regisserer denne dramatiske og følelsesladde episke fortellingen om det moderne Japans fødsel.

SMN


A Civil War veteran, turned Winchester guns spokeman, the captain Woodrow Algren, arrives Japan in the late 1870s to train the troops of the emperor Meiji, as a part of break away from the long-held tradition of relying on employed samurai warriors to protect territories, as Meiji´s new army prepares to wipe out the remaining samurais. When Algren is injuried and captured by the samurai, learns about their warrior honor code from Katsumoto, the samurai´s leader and decide which side of the conflict he wants to be on...

<>


Han er en soldat som prøver å drikke vekk minnene om all djevelskapen han har sett på slagmarken. Så får han et tilbud om å trene opp en japansk hær. Møtet med fremmede tradisjoner og stridigheter blir en livsfarlig oppvåkning for den amerikanske kapteinen.

En gang i tiden risikerte kaptein Nathan Algren liv og helse for ære og fedreland. For hvert slag ble illusjonene færre og marerittene flere. Nå er krigen et fjernt drønn. Mot og offervilje har veket plassen for alkohol og egeninteresse. I en annen kultur langt unna ser en annen soldat livsstilen sin gå til grunne. Katsumoto er den siste lederen for de sagnomsuste samuraiene. Slik de amerikanske indianerne måtte vike for den hvite manns erobringer, må samuraiene underkaste seg et Japan på vei mot moderne tider. Men Katsumoto vil ikke legge ned sverdet frivillig. For å tvinge samuraiene i kne blir Nathan Algren hyret inn som instruktør for den japanske keiserens famlende, ferske styrker. Det første møtet med samuraiene ender i fordervelse for Algrens tropper, og selv blir han Katsumotos fange. En lang vinter i fangenskap gjør noe med Algrens holdning til det stolte krigerfolket, og hans egen æresfølelse våkner fra den spritholdige dvalen. Men hvilken side i konflikten skal han sverge troskap til?

Oslo Kinematografer


Imponerende Den siste samurai er en film utenom det vanlige. Godt nok finnes det mange storslåtte historisk baserte filmer, men i motsetning til de fleste evnet Den siste samurai noe – å gi oss et innblikk i en annen verden og kulturforståelse. En verden med andre verdier og æreskodekser enn våre egne.

Tom Cruise spiller Nathan Algren, en offiser som har hatt krigen som yrke. Han har kjempet både mot indianerne og i den amerikanske borgerkrigen, men har ikke taklet freden. Det er først når han blir hyret inn for å hjelpe til med å modernisere den japanske hæren at livet igjen får mening. Japan har åpnet seg mot Vesten, og vil også bli en moderne krigsmakt. Landet har vært herjet av indre stridigheter, og de som gjennom hundrevis av år har forsvart landet – samuraiene – blir plutselig overflødige, og representerer en forgangen tid for den modernistiske keiseren.

Når Algren blir tatt til fange av samuraiene etter et slag, gjennomgår han et slags Stockholmsyndrom. Han får sympati for de som har tatt ham som fange. For Algren representerer samurailederen Katsumoto en verden med verdier som samsvarer mer med hans egne æreskodekser. Algren velger å slutte seg til dem. Han vet det er en tapt sak han kjemper og at de representerer fortiden.

Edward Zwicks film er et strålende epos, velregissert og godt fortalt. Tom Cruise gjør en av sine beste roller noensinne i rollen som den fordrukne offiseren Nathan Algren, men den som virkelig imponerer er Ken Watanabe i rollen som samurailederen Katsumoto. Han har en tilstedeværelse og utstråling som gjør at han stjeler all oppmerksomhet når han er i bildet. Watanabe ble for sikkerhetsskyld nominert til beste mannlige birolle av Screen Actors Guild for sin innsats i Den siste samurai.

Den siste samurai er et imponerende stykke film!

Geir Kamsvåg

FilmMagasinet


Kaptein Nathan Algren sliter med minnene om all djevelskapen han har sett på slagmarken i løpet av den amerkanske borgerkrigen. Så får han et tilbud om å trene opp en japansk hær. Møtet med fremmede tradisjoner og stridigheter blir en livsfarlig oppvåkning for den amerikanske kapteinen.

TVN 2007

Alle bilder av Den siste samurai

Trailer

Link til denne traileren

Den siste samurai (2003)

Produsent: Tom Cruise
Regi: Edward Zwick
Manus: John Logan
Sjanger: action, eventyr, krigsfilm, drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2 timer, 34 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 5
Dagsavisen: Terningkast 4
Dagbladet: Terningkast 5
VG: Terningkast 5

Rollebesetning

Ken Watanabe
Katsumoto
Tom Cruise
Nathan Algren
William Atherton
Winchester Rep
Chad Lindberg
Winchester Rep Assistant
Ray Godshall Sr.
Convention Hall Attendee
Billy Connolly
Zebulon Gant
Tony Goldwyn
Colonel Bagley
Masato Harada
Omura
Masashi Odate
Omura's Companion
John Koyama
Omura's Bodyguard
Vis alle roller
Joachim Holst-Jensen
Joachim Holst-Jensen
John Young
John Young
Kaare Keilhau
Kaare Keilhau
Ann Carter
Ann Carter
Abram Room
Abram Room
Laurie Metcalf
Laurie Metcalf