Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

På TV i kveld: Dark Horse (2005)

Off-beat komedie om døgenikten Daniel.

Hele saken (226 ord)

På TV i kveld: Confessions Of A Dangerous Mind

TV-produsent om dagen, snikmorder for CIA om natten!

Hele saken (927 ord)

På TV i kveld: Troja (2004)

En sivilisasjon skal gå til grunne for kjærlighet. Sendes i kveld 21:45 på SVT1.

Hele saken (746 ord)

Pride and Glory

Edward Norton og Colin Farrell spiller hovedrollene i "Pride and Glory". Premieredato: 17.04.09

Hele saken (151 ord)

Mammut

Alle ønsker et bedre liv, men er de villig til å betale prisen for å få det? Regi av Lukas Moodysson

Hele saken (550 ord)

Mystic River (2003)

Originaltittel: Mystic River

Et mord maner frem minner fra fortiden for tre barndomsvenner som har drevet fra hverandre. Når den enes datter blir drept, kan viser det seg at traumene fra gamle dager kan knyttes til forbrytelsen.

Sean er nå mordetterforsker, og blir satt på saken. Han må jobbe raskt, for en sørgende Jimmy driver sin egen private etterforskning sammen med noen hardhendte venner. På underlig vis blir den tredje vennen, Dave, knyttet til det brutale drapet.

Omtale

DVD-utgivelsen Jimmy. Dave. Sean. De er venner som vokste opp sammen i Bostons arbeiderklasse, for så å gli fra hverandre etter en forferdelig tragedie. Mange år senere bringer brutale hendelser dem sammen igjen. Jimmys 19 år gamle datter blir kaldblodig myrdet. Dave er mistenkt. Og Sean, nå i politiet, prøver febrilsk å løse saken før den opprørske Jimmy tar loven i egne hender. Med utgangspunkt i Brian Helgelands bearbeidelse av Dennis Lehanes roman, former regissør Clint Eastwood et mesterverk; en grublende thriller bygget rundt familie, venner og tapt uskyld. Sean Penn, Tim Robbins og Kevin Bacon spiller det sentrale trekløveret og sammen med Laurence Fishburne, Marcia Gay Harden og Laura Linney danner de et av de sterkeste skuespillerensemblene på flere år. Elven har mange dybder. La den skylle over deg..

SMN


En ødelagt barndom blir nøkkelen til å oppklare et mord.

Et mord maner frem minner fra fortiden for tre barndomsvenner som har drevet fra hverandre. Når den enes datter blir drept, kan ingen forestille seg at traumene fra gamle dager kan knyttes til forbrytelsen. Sammenhengen blir tydeligere, og enda en tragedie truer.

Det var en vanlig dag i en røff del av storbyen Boston. Jimmy Markum (Sean Penn), Dave Boyle (Tim Robbins) og Sean Devine (Kevin Bacon) spilte med ball på gaten og risset bokstaver i fersk sement på fortauet. Så stoppet en bil. Ut kom en brysk mann som så ut til å være politibetjent. Han ba guttene holde opp med hærverket, og deretter måtte Dave bli med på en kjøretur. Dave ble borte i flere dager. Hendelsen skulle prege guttene for livet og føre dem fra hverandre.

25 år senere skjer en tragedie som fører dem sammen igjen. Jimmys 19 år gamle datter blir funnet drept. Sean er nå mordetterforsker, og blir satt på saken med partneren Whitey Powers (Laurence Fishburne). De må jobbe raskt, for en sørgende Jimmy driver sin egen private etterforskning sammen med noen hardhendte venner.

På underlig vis blir Dave knyttet til det brutale drapet. De tre tidligere vennene må gjenoppleve en fortid de helst vil glemme. Det får tragiske følger ...

Clint Eastwood (regissør, medprodusent) Mannen som fornyet western- og politigenren debuterte i 1955, og har spilt i nesten 100 filmer, hvorav flere dokumentarer om filmbransjen. Han har produsert 20 og regissert 24 filmer. Eastwoods mest prisbelønte film er "Nådeløse menn" (1992), en revisjonistisk western der han kaster vrak på sine mange tidligere rollefigurer ved å vise at vold har fysiske og psykiske konsekvenser, et sjeldent studium i Hollywood. Filmen ble nominert til ni Oscarpriser, og vant for beste film, regi, birolle og klipping.

Clinton Eastwood Jr. ble født 31. mai 1930 i San Francisco. Han startet filmkarrieren som kontraktsskuespiller i 11 filmer for Universal Pictures. Gjennombruddet kom på TV-skjermen via westernserien "Rawhide" (1958). Deretter fulgte "For en neve dollars" (1964), "For en neve dollars mer" (1965) og "Den gode, den onde og den grusomme" (1966). Begrepet "spagettiwestern" ble født.

Eastwoods regidebut var "Misty - mørkets melodi" (1971), fulgt av "Dirty Harry" samme år. De fem filmene om den egenrådige etterforskeren Harry Callahan satte en ny standard for politigenren, og ble omstridt for sine voldsscener og påståtte mangel på moral.

Jazz har preget en rekke av Eastwoods filmer, og han har sagt at musikken ville blitt levevei om ikke filmkarrieren hadde fungert. Kjærligheten til jazzen var mest fremtredende i "Bird" (1988), et portrett av jazzlegenden Charlie Parker. Filmen vant Oscar for beste lyd, og hovedrolleinnehaver Forest Whitaker ble kåret til beste skuespiller under Cannesfestivalen i 1988.

Eastwoods forrige film på norske kinoer var "Blodspor" (2002), en thriller der han både regisserte og spilte hovedrollen.

Sean Penn (Jimmy Markum) Sean Penn regnes som en av de beste skuespillerne i sin generasjon, med Oscar-nominerte prestasjoner i Jessie Nelsons "I Am Sam" (2001) Tim Robbins' "Dead Man Walking" (1995) og Woody Allens "Tekkelig og tarvelig". Likevel har Penn hatt større dragning mot den andre siden av kameraet, og han har regissert personlige filmer som "The Indian Runner" og "The Crossing Guard".

I 2001 lagde han den stemningsmettede thrilleren "Mistanken", med Jack Nicholson i en kritikerrost hovedrolle.

Tim Robbins (Dave Boyle) Tim Robbins har kombinert politisk engasjement med kunstnerisk suksess. I 1995 ble han Oscar-nominert for beste regi med "Dead Man Walking", et kraftfullt innlegg om dødsstraff. Robbins' regidebut var den politiske satiren "Bob Roberts" (1992), samme året som han ble kåret til beste mannlige skuespiller ved filmfestivalen i Cannes for Robert Altmans Hollywood-satire "The Player".

Robbins er også kjent for Altmans "Short Cuts" (1993), Coen-brødrenes "Det store spranget" (1994) og sju ganger Oscar-nominerte "Frihetens regn" (1994).

Kevin Bacon (Sean Devine) Kevin Bacon ble et idol i 1984 som dansende rebell i "Footloose". Klokt nok lot han ikke stjernestatusen skygge for faget. Bacon har ikke minst blitt verdsatt i biroller. Han var utrettelig ond i Curtis Hansons "The River Wild" (1994, Golden Globe-nominert), likevektig astronaut i Ron Howards "Apollo 13" (1995) og sadistisk fangevokter i Barry Levinsons "Sleepers" (1996).

Bacon er sist sett på norske kinoer som usynlig vitenskapsmann i Paul Verhoevens "Hollow Man" (2000).

Laurence Fishburne (Whitey Powers) Laurence Fishburne er i dag verdensberømt som frihetskjemperen Morpehus i "Matrix"-trilogien. Men Fishburne begynte å spille allerede som tiåring, og han var bare 15 da Francis Ford Coppola valgte ham til rollen i krigsklassikeren "Apokalypse nå" (1979). Samarbeidet med Coppola omfattet senere "Rumble Fish" (1983), "The Cotton Club" (1984) og "Gardens of Stone" (1987).

Fishburne er ellers kjent for blant annet Steven Spielbergs "The Color Purple" (1985), Spike Lees "School Daze" (1988), John Singletons "Boyz 'N the Hood" (1991) og "What's Love Got to Do with It" (1993, Oscar-nominert), dramaet om Tina Turners liv.

SMN


Noe skurrer De tre barndomsvennene Jimmy (Penn), Dave (Robbins) og Sean (Bacon) møtes igjen under tragiske omstendigheter. Jimmys datter er blitt drept av en ukjent gjerningsmann, Sean er politimannen som utreder drapet og Dave er en av de siste som så Jimmys datter i live.

Dave ble bortført og mishandlet av to pedofile som utgav seg for å være politimenn. En episode som på hvert sitt hvis har preget deres liv. I utgangspunktet er dette et stykke lovende drama/thriller. Brian Helgelands manus (basert på en roman av Dennis Lehane) bygger sakte men sikkert opp, og de tre hovedrolleinnehavere gjør sterke og totalt engasjerende roller. Da spesielt Penn som er og blir slik en ekstraordinært karismatisk skuespiller. Men det er noe som skurrer. Til tross for stemningsfull regi og solid rolleliste, ramler det hele sammen. Clinter´n og Helgeland prøver ganske enkelt å favne for mye; barndomstraumer, organisert og uorganisert kriminalitet, sorg, familierelasjoner, hevn, ære og absolutt alt mulig annet synes å skulle i detalj bli stappet inn på en og samme gang. Og omstendighetene som til slutt gir alt sin dystre forløsning blir for søkte og kunstige. Dessverre, for dette er utvilsomt et rederlig forsøk på å lage en kompleks og noe annerledes thriller.

Atle H. Boysen

FilmMagasinet


Jimmy, Dave og Sean vokste opp sammen i Bostons arbeiderklasse, men etter en forferdelig hendelse glir de tre vennene fra hverandre. Mange år sender bringer forferdelige nyheter dem sammen igjen. Jimmys 19 år gamle datter har blitt brutalt myrdet, og Dave er mistenkt for å ha stått bak det kaldblodige mordet. Sean er nå i politiet, og gjør alt han kan for å løse saken før den opprørte Jimmy tar loven i egne hender.

Viasat 2007

Alle bilder av Mystic River

Trailer

Link til denne traileren

Mystic River (2003)

Produsent: Clint Eastwood
Regi: Clint Eastwood
Manus: Brian Helgeland
Sjanger: thriller, drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2 timer, 17 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 5
Dagsavisen: Terningkast 3
Dagbladet: Terningkast 5
VG: Terningkast 5

Rollebesetning

Sean Penn
Jimmy
Laurence Fishburne
Uspesifisert rolle
Tim Robbins
Dave
Kevin Bacon
Sean
Laura Linney
Uspesifisert rolle
Marcia Gay Harden
Uspesifisert rolle
Emmy Rossum
Katie
Cayden Boyd
Michael
Ed O'Keefe
Priest
Lori Heuring
Lori Heuring
Michael Rooker
Michael Rooker
Zach Braff
Zach Braff
André Previn
André Previn
John Ratzenberger
John Ratzenberger
Joi Lansing
Joi Lansing
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid