Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Night at the Golden Eagle (2002)

Originaltittel: Night at the Golden Eagle

Tommy og Mick er kjeltringer som har gått ut på dato. Tommy har nettopp sluppet ut av fengselet, og Mick har planlagt en ny tilværelse på rett side av loven. En natt på hotellet The Golden Eagle forandrer alt.

Omtale

Tommy og Mick er kjeltringer gått ut på dato. Tommy har nettopp sluppet ut av fengselet og kompisen Mick har planlagt en ny tilværelse på rett side av loven. Men en natt på hotellet The Golden Eagle forandrer alt.

Dette er en film som tar oss med til skyggesiden av englenes by, Los Angeles, der persongalleriet består av horer og halliker, alkoholikere og narkomane samt en håndfull av dem som bare falt utenfor samfunnets sikkerhetsnett. Småkjeltringen Mick har nettopp plukket opp sin løslatte barndomsvenn Tommy fra fengsel og akter å starte den begynnende alderdommen på rett side av loven i Las Vegas. Men en natt gjenstår før bussen går og på hotellet der de bor, The Golden Eagle, skjer det hendelser som kanskje kan forpurre Micks planer om en ny sjanse for seg selv og kameraten.

ORO


Velkommen til skyggesiden av englenes by, Los Angeles! I vrimmelen av horer, halliker, alkoholikere, narkomane og all slags lovbrytere prøver to typer å komme på rett side av loven. Men det meget slitne hotellet The Golden Eagle er ikke rette sted å starte et nytt og bedre liv.

Tommy og Mick er ikke to av mors beste barn. Tommy har nettopp sonet ferdig en dom, mens kompisen Mick plutselig har kommet på nye og bedre tanker om hva fremtiden kan bringe. Gutta, som opprinnelig er fra Brooklyn, er begge i sekstiårene og fysisk modne for en rolig tilbaketrekning. Mens Tommy satt i buret har Mick lagt planene klare for en pensjonisttilværelse i Las Vegas. Men temperamentsfulle Tommy forkludrer hele opplegget siste natten ved å ta livet av ei hore på hotellrommet. Dermed er de støkk på The Golden Eagle med et lik de bare må bli kvitt.

Klarer de å løse oppgaven? Det bør de om de fortsatt skal ha noen mulighet til et liv i frihet. Bussen til Vegas går om noen få timer.

Oslo Kinematografer


Når den middelaldrende Tommy (Montemarano) slipper ut etter sitt tredje fengselsopphold venter kumpanen Mick (Argiro) utenfor. Han har en plan og den er at de fra nå skal holde seg på den rette siden av loven og dra til Las Vegas for å bli Black Jack-dealere. Mick har siden Tommy ble arrestert spart penger med dette for øye.

Bussen til Vegas går neste morgen og de trenger bare å vente noen timer i Micks rom på det nedslitte Golden Eagle Hotel. Men når Mick er ute for å hente lønn han har til gode, inviterer Tommy den prostituerte Amber (Lyonne) opp på rommet. Tommy er ingen stø og selvbehersket fyr, så besøket ender med tragedie. Amber blir drept og dermed står Micks planer i fare for å falle i grus. Dette er nok ikke første gang Tommys gjerninger har sabotert Micks planer.

Samtidig er denne historien også om en rekke av hotellets andre gjester hvis skjebner synes like uungåelig grimme som Tommy, Mick og Ambers. Blant dem tenåringen Loriann (Jacobs) som brutalt blir introdusert til prostitusjonens verden av halliken Rodan (Jones).

Lekkert fotografert i rødbrune toner har filmen en unik stemning og særegent nærmest teateraktig uttrykk. Golden Eagle Hotel virker litt på siden av virkeligheten til tross for at det som skjer der er den grimmeste realisme. En slags mytisk endestasjon for samfunnets absolutte tapere.

Manusforfatter og regissør Rifkin har en ujevn karriere bak seg hvis høydepunkt klart har vært hans mørkt komiske merkverdighet The Dark Backward (1991). Night at the Golden Eagle er en mer realistisk troverdig eksersis inntil det punkt hvor hans sans for absurditeter tar et lett overtak og torpederer filmen en smule. Ikke skal jeg gå i detalj utover det at det blir et øyeblikk et lik for mye og dermed blir også filmens univers for ekstremt. Den allerede teatralske setting blir for overbefolket av kvinnemordere. Alt i alt burde Rifkin ha konsentrert seg om kun en av sine mange historier om mennesker på livets skyggeside. Det virker nesten som om han fort ble lei sine hovedpersoner Mick og Tommy og begynte å spekulere på statistenes liv i stedet.

Men selv om man kunne ønsket seg "dypere" karakterbeskrivelser har filmen likevel mange severdige kvaliteter. Da først og fremst når det gjelder skuespillerne som alle er utsøkte. Rollelisten består og av pussige kultpersonligheter som de tidligere pornostjerner Ron Jeremy og Kitten Natvidad.

Ikke fullkommen, men høyst severdig.

Atle H. Boysen

FilmMagasinet

Alle bilder av Night at the Golden Eagle

Night at the Golden Eagle (2002)

Produsent: Steve Bing
Regi: Adam Rifkin
Manus: Adam Rifkin
Sjanger: drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 31 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 2
Dagsavisen: Terningkast 4
Dagbladet: Terningkast 5
VG: Terningkast 4

Rollebesetning

Vinny Argiro
Mick
Donnie Montemarano
Tommy
Vinnie Jones
Rodan
Natasha Lyonne
Amber
Ann Magnuson
Sally
Nicole Jacobs
Loreli
James Caan
Warden
Fayard Nicholas
Mr. Maynard
Sam Moore
Sylvester
Kitten Natividad
Ruby
Miles Dougal
Desk Clerk
Badja Djola
Gabriel