Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Dogville (2003)

Originaltittel: Dogville

Vakre Grace er på flukt fra gangstere. Vi hører skudd før vi ser henne ankomme den lille landsbyen Dogville i USA. Her tas hun hånd om av Tom, en ung mann med et filosofisk og moralsk prosjekt.

Tom får resten av landsbyen med på å skjule Grace. Men etter hvert må hun gjøre tjenester for innbyggerne for at de ikke skal tyste på henne, og snart utnyttes hun grovt.

Omtale

Vi er i 1930-årene. Grace (Nicole Kidman) ankommer den isolerte byen Dogville oppe i The Rocky Mountains. Hun er på flukt fra en forbryterbande. Med støtte fra byens selvoppnevnte talsmann Tom Jr. (Paul Bettany) blir byens innbyggere enige om å skjule Grace. Til gjengjeld lover Grace å jobbe for innbyggerne. Men så fort jakten på Grace blir mer intens forlanger innbyggerne en bedre avtale med Grace for å fortsette å skjule henne.

FilmMagasinet


Vakre Grace er på flukt fra gangstere. Vi hører skudd før vi ser henne ankomme den lille landsbyen Dogville i USA. Her tas hun hånd om av Tom, en ung filosoferende og moralsk opptatt mann. Han får resten av landsbyen med på å skjule Grace. Men etter hvert må hun gjøre tjenester for innbyggerne for at de ikke skal tyste på henne, og snart utnyttes hun grovt. Grace mister troen på det gode i mennesket, for ikke å si hele menneskeheten. Fortellingen er bygget opp i ni deler i tillegg til en prolog. Den utspiller seg kun i et stort studio med markeringer på gulvet der hvor hus og gater er. Noen enkle rekvisitter finnes, men ellers er alt imaginært. Bortsett fra skuespillerne. De er ekte i sine fortolkninger av en hverdagslig og etter hvert uhorvelig ondskap. Trier lykkes igjen å lage drama som provoserer. Denne gangen særlig amerikanere. Men det var neppe USA Bertolt Brecht tenkte spesielt på, da han skrev sangen om Sjørøver-Jenny som Dogville er inspirert av. I dag USA, i morgen...

The beautiful Grace is fleeing from gangsters. We hear shots before we see her arrive in the little town of Dogville, USA. Here she is taken care of by Tom, a young man concerned with philosophy and morality. He gets the rest of the town to agree to hide Grace. But after a while she has to do favours for the inhabitants in order for them not to inform on her, and soon she gets used and abused. Grace loses her faith in the good of the human being, not to speak of the whole humanity. The story is mostly played out in a large studio, with markings on the floor for houses and streets. There are some simple props, but everything else is imaginary. Except for the actors. They are real in their interpretations of an everyday evil that eventually becomes enormous. Trier again succeeds in making a drama that provokes. This time it will especially be the Americans. But it was hardly the USA Bertolt Brecht had in his mind when he wrote the song about Pirate-Jenny that inspired the story of Dogville. Today USA, tomorrow... <>

Haugesund 2003


DOGVILLE er Lars von Triers første film i en planlagt USA trilogi. Dette er i all forstand et nakent drama der interiør og naturelementer er strippet vekk i et tilnærmet sterilt studiolandskap. Klasseskuespillerne, anført av Nicole Kidman og Stellan Skarsgård, entrer uforstyrret den åpne scenen, kun avgrenset av krittstreker på gulvet som illustrerer husveggene i den lille landsbyen ved navn Dogville.

Grace er på flukt fra farlige gangstere, og søker tilflukt i Dogville. En mann ved navn Tom tar seg av henne, og får hele landsbyen med på å skjule den unge kvinnen. Men for ikke å bli tystet på, må Grace betale for vennligheten. Hun må gjøre tjenester for den filosofiske og moralske Tom, og snart utnyttes hun grovt av Dogvilles innbyggere. Som offer for en slik ”godhet” får Grace en alvorlig brist i sin tro på mennesket. Men hun besitter en farlig hemmelighet som kan få det lille samfunnet til å angre sin befatning med denne kvinnen.

Filmen er delt opp i ni deler i tillegg til en prolog. Som inspirasjon oppgir von Trier sangen ”Sjørøver-Jenny” av Berthold Brecht. I Dogville-tapning er budskapet sterkt USA kritisk, men likevel et stykke unna den radikale tyskerens opprinnelige tekst. Von Trier unplugged!

Oslo Kinematografer


Provoserende von Trier "Dogville" er Lars von Triers første film i hans Amerika-trilogi «Land and Opportunities». Stedet er Dogville, en øde småby som klamrer seg til en fjellhylle i Rocky Mountains under depresjonen på 1930-tallet. I hvert fall ifølge synopsis. Lars von Trier har valgt å lage en minimalistisk filmatisering sterkt inspirert av 1960 og -70-tallets fjernsynsteater. Hele innspillingen består egentlig kun av en liten gruppe skuespillere plassert i et stort studio i Trollhättan, noen få rekvisitter og en by og hus tegnet opp med krittstreker på et svart gulv. Hele opplegget krever at man fanges av historien, og at kulissene slik sett får mindre betydning.

"Dogville" handler om den unge og vakre Grace (Nicole Kidman) som ankommer byen med samme navn. Hun er på flukt fra en gangsterbande. I et fellesmøte vedtar innbyggerne i byen å hjelpe og skjule henne. Etter hvert som jakten på henne tiltar, og hun blir stadig mer desperat, begynner innbyggerne én etter én og utnytte henne – hver på sin måte. De tar alle fordel av hennes desperasjon. Hun ender opp som en slave for dem alle, noe som innbyggerne raskt tar som en selvfølge.

Lars von Trier bryter stort sett alt det som er av regler i filmproduksjon. I tillegg til det minimalistiske settet, har han delt opp filmen i kapitler med tekstplakater som forteller om hva som skal skje i neste kapittel. I tillegg benytter han seg også av fortellerstemme. "Dogville" er en nådeløs fremstilling av det amerikanske samfunnet. Et samfunn preget av grådighet og selvtilfredshet og som ikke evner å vise barmhjertighet for den svake.

"Dogville" fungerer utmerket på sine premisser, takket være et usedvanlig sterkt skuespillerensemble. For undertegnede blir likevel den minimalistiske scenografien et forstyrrende element. I Cannes greide von Trier å tirre på seg amerikanske kritikere. Nordmenn kommer også garantert til å bli provosert, ikke på grunn av innhold, men på grunn av filmens form.

Geir Kamsvåg

FilmMagasinet


Kidman i von Trier-film

Kan en film engasjere bare på grunn av fortellingen og skuespillerne, strippet for kulisser? Lars von Trier har satset på det. "Dogville" er Lars von Triers første film i hans Amerika-trilogi «Land and Opportunities». Stedet er Dogville, en øde småby som klamrer seg til en fjellhylle i Rocky Mountains, under depresjonen på 1930-tallet. Lars von Trier har valgt å lage en minimalistisk filmatisering sterkt inspirert av 1960 og -70-tallets fjernsynsteater. Hele innspillingen består egentlig kun av en liten gruppe skuespillere plassert i et stort studio i Trollhättan, noen få rekvisitter, og en by og hus tegnet opp med krittstreker på et svart gulv. Hele opplegget krever at man fanges av historien, og at kulissene slik sett får mindre betydning.

Slave "Dogville" handler om den unge og vakre Grace (Nicole Kidman) som ankommer byen med samme navn. Hun er på flukt fra en gangsterbande. I et fellesmøte vedtar innbyggerne i byen å hjelpe og skjule henne. Etter hvert som jakten på henne tiltar, og hun blir stadig mer desperat, begynner innbyggerne én etter én og utnytte henne - hver på sin måte. De tar alle fordel av hennes desperasjon. Hun ender opp som en slave for dem alle, noe som innbyggerne raskt tar som en selvfølge.

TV2 2006

Alle bilder av Dogville

Dogville (2003)

Produsent: Lars Jönsson
Regi: Lars von Trier
Manus: Lars von Trier
Sjanger: thriller, drama
Nasjonalitet: DNK
Spilletid: 2 timer, 57 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 6
Dagsavisen: Terningkast 6
Dagbladet: Terningkast 5
VG: Terningkast 6

Rollebesetning

Nicole Kidman
Grace
Stellan Skarsgård
Chuck
Siobhan Fallon
Martha
Chloe Sevigny
Liz Henson
Patricia Clarkson
Vera
Jeremy Davies
Bill Henson
Philip Baker Hall
Thomas Sr.
Paul Bettany
Tom Jr.
Lauren Bacall
Ma Ginger
James Caan
Uspesifisert rolle
Vis alle roller
Annette Bening
Annette Bening
Anthony Geary
Anthony Geary
Rupert Everett
Rupert Everett
Bob Hope
Bob Hope
Danny Elfman
Danny Elfman
Helmut Berger
Helmut Berger