Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

28 dager senere (2002)

Originaltittel: 28 Days Later

Et dødelig, raserifremkallende virus utsletter mesteparten av jordens befolkning. 28 dager senere finner en liten gruppe av de som har overlevd, sammen i et tomt og øde London.

Mens gruppen forsøker å sikre seg en fremtid midt i elendigheten, viser det seg at det de bør frykte mest ikke er viruset, men andre som har overlevd.

Omtale

DAGENE ER TALTE...

Intenst grøsserdrama fra manusforfatter Alex Garland (The Beach) og regissør Danny Boyle (Trainspotting, The Beach).

Etter at et dødelig virus utsletter hele jorden, forsøker en gruppe mennesker å forhindre at menneskerasen blir fullstendig utryddet.

Viruset driver de som blir infisert til voldsomt raseri med både mord og vold som resultat, blir ved et uhell sluppet ut fra et britisk laboratorie. Det blir spredt av både dyr og mennesker og sprer seg over hele jorden. Viruset er umulig å nøytralisere.

28 dager senere, finner en liten gruppe av de som har overlevd, hverandre alene i et tomt og øde London. Mens de forsøker å sikre seg en fremtid i elendigheten, viser det seg at det de bør frykte mest ikke er viruset, men andre som har overlevd.

ALEX GARLAND (manusforfatter) er født i London i 1970 og er sønn av tegneserietegneren Nick Garland. I 1987 reiste han til India på en seks uker tur til Kashmir og Ladahk. Etter å ha avsluttet skolen, tilbragte han seks måneder i sørøst Asia og har vendt tilbake hvert år siden den gang. I 1992 mottok Garland en B.A in History of Art fra Manchester Universitetet i Storbritannia. Han startet sin karriere som forfatter som et motangrep på alle hans venner som hadde karrieren tegnet opp i forkant.

I likhet med sin far, startet Alex med tegneserier. Men han ble frustrert over hvor lang tid det tok å fullføre dem og begynte derfor å skrive romaner istedenfor. Via tegneseriene lærte han å fortelle historier enkelt og direkte som han mener også har påvirket hans skrivemåte.

Hans første roman "The Beach" ble umiddelbart et enorm suksess verden over. Boken ble senere filmatisert av regissør Danny Boyle, kjent fra bl.a. Shallow Grave og Trainspotting, med Leonardo Di Caprio i hovedrollen.

FOX


Etter at et dødelig virus utsletter hele jorden, forsøker en gruppe mennesker å forhindre at menneskerasen blir fullstendig utryddet. Viruset, som driver de som blir infisert til voldsomt raseri med både mord og vold som resultat, blir ved et uhell sluppet ut fra et britisk laboratorium. Det blir spredt av både dyr og mennesker, og sprer seg over hele jorden. Viruset er umulig å nøytralisere. 28 dager senere finner noen overlevende hverandre i et tomt og øde London. Mens de forsøker å sikre seg en fremtid i elendigheten, viser det seg viruset ikke er det de bør frykte mest... Filmens manusforfatter, Alex Garland, er kjent for sin suksessroman ”The Beach”, som ble filmatisert av Danny Boyle med Leonardo Di Caprio i hovedrollen.

Tromsø 2003


Grøsser fra regissøren bak Trainspotting og The Beach, Danny Boyle.

Etter at et dødelig virus truer med å utslette alt liv på jorden, forsøker en gruppe overlevende å forhindre at menneskerasen blir fullstendig utryddet. Viruset, som driver de infiserte til voldsomt raseri med både mord og vold som resultat, blir ved et uhell sluppet ut fra et britisk laboratorie. Det blir spredt av både dyr og mennesker og sprer seg over hele jorden. Viruset er umulig å nøytralisere. 28 dager senere, finner en liten gruppe av de som har overlevd, hverandre alene i et tomt og øde London. Mens de forsøker å sikre seg en fremtid i elendigheten, viser det seg at det de bør frykte mest er andre som har overlevd.

Intens grøsser fra manusforfatter Alex Garland (The Beach) og regissør Danny Boyle (Trainspotting, The Beach).

SF Norge


Dette er den første filmen Danny Boyle regisserer etter suksessen The Beach, og noe ganske annet: Etter at et dødelig virus utsletter hele jorden, forsøker en gruppe mennesker å hindre menneskerasen i og bli fullstendig utryddet. 28 dager etter at viruset er sluppet løs fra et laboratorium, legger en liten gruppe overlevende ut på en reise for å finne livet tilbake. Og det er ikke noen liten oppgave de der har tatt på seg.

Symptomene på smitte er voldsomt raseri og innbitt mordlyst, og både mennesker og dyr rammes i et vanvittig tempo. Den lille gruppen som overlever må for all del prøve å holde viruset på avstand, planetens fremtid avhenger av dette. Men det skal vise seg at de står overfor en enda verre trussel; andre overlevende.

28 dager senere er en grøsser av det høyst intense slaget!

Oslo Kinematografer


En gruppe dyrevernsaktivister befrir en flokk sjimpanser fra et britisk laboratorium, og slipper samtidig også intetanende løs et livsfarlig virus over byen. Alle mennesker og dyr som kommer i kontakt med viruset blir smittet, og de syke ender opp i en permanent blodrus. Når Jim våkner på sykehuset 28 dager etter at viruset ble sluppet over London, er byen i ruiner. Noen få mennesker har greid å unngå viruset, og sammen med dem prøver Jim å nå sikkerhet i en tidligere militærleir. Veien dit blir derimot langt fra lett å gå, og det viser seg snart at reisemålet er langt fra den smittefrie utopien de hadde blitt lovet.

Viasat 2006

Alle bilder av 28 dager senere

Trailer

Link til denne traileren

28 dager senere (2002)

Produsent: Andrew Macdonald
Regi: Danny Boyle
Manus: Alex Garland
Sjanger: action og sci-fi
Nasjonalitet: GBR, USA, NLD
Spilletid: 1 time, 52 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 2
Dagsavisen: Terningkast 4
Dagbladet: Terningkast 4
VG: Terningkast 5

Rollebesetning

Cillian Murphy
Jim
Noah Huntley
Mark
Naomie Harris
Selena
Brendan Gleeson
Frank
Megan Burns
Hannah
Christopher Eccleston
Maj. Henry West