Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Austin Powers in Goldmember - mannen med det gyldne lem (2002)

Originaltittel: Austin Powers in Goldmember

Dette er altså den tredje filmen i rekken om den internasjonale spionene Austin Powers, som spilles av Mike Myers og regisseres av Jay Roach. Kvinnene i disse filmene står sterkt og vi husker først Elizabeth Hurley som Vanessa Kensington fra Austin Powers: International man of Mystery i 1997 og to år senere Heather Graham i rollen som Ms. Felicity Shagwell i "Austin Powers: The Spy Who Shagged Me".
Nå i "Austin Powers in Goldmember" møter vi den populære r&b-sangerinnen fra gruppen "Destiny´s Child", Beyonce Knowles. Her spiller hun den vakre og førførende detektiven Foxxy Cleopatra.

Omtale

Den onde mr. Evil har fått en partner fra en annen tid: Goldmember er en flassende nederlender med et sykelig gullbehov som herjer i underverdenen på 70-tallet. I kompaniskap har de kidnappet faren til Austin Powers og bruker ham som lokkemat for å få has på den alltid like velkledde superspionen. Austin reiser tilbake til 1975 for å finne faren, et tiår han ikke har særlige problemer med å gli inn i. Selv om han ikke klarer å befri sitt opphav, møter han en gammel venn, Foxxy Cleopatra. Sammen drar de tilbake til nåtiden for å hanskes med superskurkene. Handlingen er på ingen måte viktig i Austin Powers-filmene. Det er referansene, karakterene, de flaue ordspillene og de sketsjaktige scenene som gjør det hele så merkelig severdig. Og denne gangen holder det bedre enn noensinne. Det er vanskelig ikke å bli sjarmert av Mike Myers’ opplagte og sympatiske humor, og både Beyonce Knowles (fra Destiny’s Child) og Michael Caine gjør strålende innsatser som henholdsvis blaxploitationheltinne og Austins selvopptatte, neglisjerende far.

Mr. Evil has a companion from a different time: Goldmember is Dutch and is obsessed with gold. He is the king of the underworld during the 1970s. Together, they have kidnapped Austin Powers’ father and they use him as bait to catch the super spy himself. Austin returns to 1975 to find his father, a decade he does not have a hard time slipping into. He’s unable to liberate his father, but meets an old friend, Foxxy Cleopatra. Together they travel to the present to deal with the crooks. The action is insignificant in the Austin Powers movies. It is the references, the characters, the embarrassing dialogue and the hilarious sketches that make these movies worth watching. <>

Jay Roach (f.1957) er utdannet ved Stanford University og har i tillegg en Master i filmproduksjon fra University of Southern California der studentproduksjonen hans Asleep at the Wheel ble nominert til en filmpris. Roach spillefilmdebuterte med Austin Powers: Agenten som kom ut av fryseren... i 1997, den første filmen om den populære retro-agenten. Oppfølgeren Austin Powers - Spionen som spermet meg ble en enda større hit enn den første, med sin kombinasjon av glamouren fra James Bond-filmene og dumhetene til Peter Sellers. Roach har også regissert selveste Robert DeNiro i Meet the Parents (2000) og lager i disse dager en oppfølger til denne, foreløpig kalt Meet the Fockers. Austin Powers in Goldmember er den tredje filmen om den opptinte hemmelige agenten. Øvrig filmografi: Mystery, Alaska (1999)

Haugesund 2002


Austin Powers-filmene er i utgangspunktet Mike Myers´ personlige hyllest til sin britiske far og hans humor. Det var festlig første gang, annen gang og jammen flirer vi ikke av tredje film også. Men nå holder det.

For å ta kortversjonen; "Austin Powers - Mannen med det gyldne lem" handler om en kidnappet far, enorme afroer, en tidsreise tilbake til 1975, en kjeltring med forgyllet lem og psoriasis, herskesyke menn og små kloninger. Akkurat hva som skjer i filmen er ikke så viktig, det komiske aspektet står helt i førersetet her. Myers spiller hele fire karakterer og beviser med dette at han er popkomikkens mester. Festligst er han sammen med Verne “Mini-Me” Troyer. For et radarpar! Mer Benny Hill enn James Bond, klarer Myers å ta popkulturen på kornet. Filmen har en herlig åpningsscene med en rekke kjente fjes i rollene, og stadig vekk er det referanser og hyllester til andre kjendiser. Beyoncé Knowles debuterer her på det store lerretet som Foxxy Cleopatra, en herlig yngre versjon av Pam Grier. Nykommeren gjør slett ingen dårlig jobb, men har svært lite å gjøre. Michael Cain spiller Powers dametørste far, og ham har vi sett bedre.

Spør hvilken som helst filmregissør og skuespiller og alle vil svare at det er vanskelig å lage en virkelig god komedie. Først og fremst fordi alt handler om personlig smak. Austin Powers vil ikke få alle til å le, med sine stadige referanser til underlivet og sine til tider billige triks. Likevel er denne filmen en av de bedre komediene som har kommet det siste året. Det kan si like mye om sjangeren som filmens kvalitet.

Linda Lorentzen

FilmMagasinet


"He's back, baby!" Det har gått tre år siden Austin Powers, den hemmelige internasjonale spionen, ble stilt ansikt til ansikt med sin erkefiende Dr. Evil. Nå har Dr. Evil og hans medhjelper Mini-Me lykkes i å ta seg ut fra det rømningsikre fengselet og Austin på for tredje og siste gang rykke ut.

Dette er altså den tredje filmen i rekken om den internasjonale spionene Austin Powers, som spilles av Mike Myers og regisseres av Jay Roach. Kvinnene i disse filmene står sterkt og vi husker først Elizabeth Hurley som Vanessa Kensington fra Austin Powers: International man of Mystery i 1997 og to år senere Heather Graham i rollen som Ms. Felicity Shagwell i "Austin Powers: The Spy Who Shagged Me". Nå i "Austin Powers in Goldmember" møter vi den populære r&b-sangerinnen fra gruppen "Destiny's Child", Beyonce Knowles. Her spiller hun den vakre og førførende detektiven Foxxy Cleopatra. Vi får også et gjensyn med Ms. Shagwell (Heather Graham) og Basil Exposition (Michael York). I tillegg stiller også en del store stjerner opp som såkalte "cameo"-roller. Vi nevner blant annet Tom Cruise og Danny DeVito. "He's still evil... He's still deadly... and he´s still surrouded by frickin' idiots!"

SF Norge


Mike Myers ganger fire

"Austin Powers - Mannen med det gyldne lem", handler om en kidnappet far, enorme afroer, en tidsreise tilbake til 1975, og en kjeltring med psoriasis og forgyllet lem. Mike Myers spiller fire av rollene. Den onde mr. Evil og hans nye partner, Goldmember, har kidnappet faren til Austin Powers, og bruker ham som lokkemat for å få has på den alltid like velkledde superspionen. Goldmember er en flassende nederlender fra 70-tallets underverden, med et sykelig gullbehov.

Tilbake i tid Austin reiser tilbake til 1975 for å finne faren, et tiår han ikke har særlige problemer med å gli inn i. Selv om han ikke klarer å befri sitt opphav, møter han en gammel venn, Foxxy Cleopatra. Sammen drar de tilbake til nåtiden for å hanskes med superskurkene.

Sterke kvinner Handlingen er på ingen måte viktig i Austin Powers-filmene. Det er referansene, karakterene, de flaue ordspillene og de sketsjaktige scenene som karakteriserer disse filmene. Dette er altså den tredje filmen i rekken om den internasjonale spionen Austin Powers, som spilles av Mike Myers og regisseres av Jay Roach. Kvinnene i disse filmene står sterkt. Elizabeth Hurley og Heather Graham spilte i henholdsvis første og andre film om spionen, nå er det den populære r&b-sangerinnen fra gruppen "Destiny`s Child", Beyonce Knowles, som spiller den vakre og forførende detektiven Foxxy Cleopatra. Vi får også et gjensyn med Ms. Shagwell (Heather Graham) og Basil Exposition (Michael York).

Kjente fjes I tillegg stiller også en del store stjerner opp som såkalte "cameo"-roller. Vi nevner blant annet Tom Cruise, Britney Spears, Stephen Spielberg, John Travolta og Danny DeVito.

Og når Mike Myers, som spiller fire roller (Dr. Evil, Austin Powers, Goldmember og Fat Bastard) skal oppsummeres, kan det kanskje passe med et sitat fra filmen: "He`s still evil... He`s still deadly... and he´s still surrouded by frickin` idiots!"

TV2

Alle bilder av Austin Powers in Goldmember - mannen med det gyldne lem

Austin Powers in Goldmember - mannen med det gyldne lem (2002)

Produsent: John S. Lyons
Regi: Jay Roach
Manus: Mike Myers
Sjanger: komedie
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 34 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 3
Dagsavisen: Terningkast 3
Dagbladet: Terningkast 2
VG: Terningkast 4

Rollebesetning

Mike Myers
Austin Powers, Dr. Evil, Goldmem
Beyoncé Knowles
Foxxy Cleopatra
Michael Caine
Nigel Powers
Seth Green
Scott Evil
Verne Troyer
Mini-Me
Michael York
Basil Exposition
Robert Wagner
Number Two
Mindy Sterling
Frau Farbissina
Fred Savage
Number Three/The Mole
Diane Mizota
Fook Mi
Vis alle roller
Jesse Bradford
Jesse Bradford
Kylie Minogue
Kylie Minogue
Bruce McDonald
Bruce McDonald
Irwin Winkler
Irwin Winkler
Johannes Meyer
Johannes Meyer
John Karlen
John Karlen