Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Catch Me If You Can (2002)

Originaltittel: Catch Me If You Can

Frank Abagnale har rukket å bli praktiserende lege, advokat og pilot for et større flyselskap – alt før sin nittende bursdag. Han er svindler til fingerspissene, med forfalskning av sjekker som spesialitet.

FBI-agenten Carl Hanratty får snusen av Abagnale, og planlegger å sette en stopper for virksomheten. Abagnale ligger imidlertid hele tiden ett steg foran sin forfølger, og setter stor pris på å leke katt og mus med myndighetene.

Omtale

Leonardo DiCaprio og Tom Hanks spiller hovedrollene i en katt og mus lek i historien om Frank Abagnale Jr., den yngste noensinne på FBI-s "Most Wanted List". Steven Spielberg regisserer. Frank W. Abagnale jobbet som lege, advokat, co-pilot og professor - alt før sin 21. fødselsdag. Han er en mester i illusjon og en begavet bedrager som lurer seg 2,5 millioner dollar med falske sjekker. Og Frank er ennå i high-school!FBI-agenten Carl Hanratty har gjort det til sin hovedoppgave å arrestere den unge forbryteren og stille ham for retten, men Frank ligger alltid et skritt foran og lokker ham til å fortsette jakten.

Filmweb


Leonardo DiCaprio og Tom Hanks spiller hovedrollene i en katt og mus lek i historien om Frank Abagnale Jr., den yngste noensinne på FBI's "Most Wanted List". Steven Spielberg regisserer.

Frank W. Abagnale (Leonardo DiCaprio) jobbet som lege, advokat, co-pilot og professor - alt før sin 21. fødselsdag. Han er en mester i illusjon og en begavet bedrager som lurer seg 2,5 millioner dollar med falske sjekker. Og Frank er ennå i high-school!

FBI-agenten Carl Hanratty (Tom Hanks) har gjort det til sin hovedoppgave å arrestere den unge forbryteren og stille ham for retten, men Frank ligger alltid et skritt foran og lokker ham til å fortsette jakten.

Leonardo DiCaprio (Frank Abagnale Jr.) er født i Hollywood og begynte å opptre allerede mens han gikk på barneskolen. Hans første spillefilm var "This Boy's Life" i rollen som Tobias Wolff med Robert De Niro og Ellen Barkin, og DiCaprio fikk lovord for sin overbevisende rolletolkning. Hans neste film var "Hva er i veien med Gilbert Grape?" og han ble både Oscar- og Golden Globe-nominert for rollen som den psykiske handikappete unge mannen. I 1996 medvirket han blant annet i Baz Luhrmanns oppdaterte versjon av "William Shakespeares Romeo og Julie" med Claire Danes. I 1997 møtte vi ham i kassasuksessen "Titanic" med Kate Winslet. Andre av hans filmer inkluderer "The Beach", "Mannen med jernmasken" og senest "Gangs of New York".

Tom Hanks (Carl Hanratty) mottok lovord både fra kritikere og publikum for sitt portrett av gangsteren Michael Sullivan i Sam Mendes' "Road to Perdition". Hanks er en av to mannlige skuespillere som har vunnet Oscar for beste hovedrolle to år på rad. I 1994 vant han prisen for rollen i "Philadelphia" og året etter for tittelrollen i "Forrest Gump". I hans lange merittliste finner vi blant annet "Redd menig Ryan", "Søvnløs i Seattle", "Cast Away" og "Du har m[email protected]". Hanks' suksess på det store lerretet har også ført til det samme på den lille skjermen. Han har skrevet manus, regissert og produsert flere prisbelønnede TV-serier.

Steven Spielberg (regissør/produsent) har regissert, produsert eller vært executive produsent for 8 av av de 30 mest innbringende filmene gjennom historien, blant annet "Jurassic Park" og "E.T.". Spielberg har vunnet tre Oscar-priser; beste regi og beste film for "Schindlers liste" og beste regi for "Redd menig Ryan". I 1984 dannet han sitt eget produksjonsselskap; Amblin Entertainment, og gjennom dette har han medvirket i filmer som "Back to the Future I, II og III", "Gremlins", "Men in Black" og "Men in Black 2". I 1994 dannet han filmstudioet DreamWorks SKG sammen med Jeffrey Katzenberg og David Geffen. Tre av deres filmer; "American Beauty", "Gladiator" og "Et vakkert sinn" vant Oscar som beste film - tre år på rad.

UIP


Frank W. Abagnale har rukket å bli praktiserende lege, advokat og pilot for et større flyselskap – alt før sin nittende bursdag. I ly av sin bemerkelsesverdige karriere er han imidlertid en svindler til fingerspissene, med forfalskning av sjekker som spesialitet. Denne aktiviteten har allerede brakt ham millioner av dollar, da FBI-agent Carl Hanratti får snusen av svindleren og planlegger å sette en stopper for virksomheten. Abagnale er imidlertid hele tiden ett steg foran sin forfølger, og setter tilsvarende mer pris på å leke katt og mus med myndighetene. Jakten, som er basert på en sann historie, tar oss gjennom 26 land.

Frank W. Abagnale har aldri studert medisin, juss eller tatt flytimer. Det er derfor temmelig utrolig at han har papirer på dette alt før han er ferdig med high gold. Men det meste er mulig for en litt trist og ensom tenåring med kjempetalent innen forfalskning og andre former for falsknerier. Han lurer alle, bortsett fra faren og FBI agenten som jakter ham, og det er hans naturlige fremførsel som gang på gang redder ham. Frank erverver seg både respekt og damenes gunst, samt ikke minst penger. For folk stoler stort sett på hverandre med mindre et eller annet tilsier noe annet, og Frank Abagnale er en mester i å skape falsk tillit.

Hvorfor har Frank W. Abagnale blitt som han har blitt? Er det fordi moren en gang bedro hans far for deretter å forsvinne? Eller er det fordi han ikke kan la være når han ser hvor enkelt det er å skaffe seg status? Spørsmålet forblir mer eller mindre ubesvart, i en verden uendelig full av fristelser. I Steven Spielbergs drivende regi og med Leonardo DiCaprio som forførende forfalsker er dette filmflukt på sitt aller beste.

Oslo Kinematografer


Underholdende Dette er den aldeles underholdende og nesten sanne historien om Frank Abagnale Jr. (DiCaprio) som på 1960 og 70 tallet svindlet til seg millioner av dollar ved å utgi seg for å være blant annet pilot, jurist og doktor. I en tid hvor folk mer enn nå trodde på at titler og uniform var ensbetydende med redelighet og ærverdige hensikter bløffet han seg til de utroligste ting. Ansporet av sin skattesnytende og småskurkete far (Walken) startet han allerede i tenårene og klarte i årevis å unngå FBI agent Carl Hanrattys (Hanks) intense jakt.

Lett og ledig fortalt, og nesten fri for pompøsitet og svulmende sentimentalitet, er dette en unik film fra den godeste Spielberg. Man merker nærmest ikke hans tilstedeværelse i det hele tatt, og det er fint for denne historien er mer enn fantastisk nok i seg selv. Hanks spiller sin vanlige godlynte karakter, mens DiCaprio glimrer i en rolle som for en gangs skyld ikke kun er til for å få småpikene til å dåne.

Manuskriptet er basert på en bok av Stan Redding og Frank Abagnale Jr. som nå er en samfunnsnyttig borger. Hva og hvordan det har seg er like merkverdig som resten av historien. Se filmen og finn ut.

Atle H. Boysen

FilmMagasinet


Frank W. Abagnale (Leonardo DiCaprio) jobbet som lege, advokat, co-pilot og professor - alt før sin 19. fødselsdag. Han var en mester i illusjon og en begavet bedrager som lurte til seg over 2,5 millioner dollar med falske sjekker. Og Frank gikk fortsatt på high school! FBI-agenten Carl Hanratty (Tom Hanks) gjorde det til sin hovedoppgave å arrestere den unge forbryteren og stille ham for retten, men Frank lå alltid et skritt foran og lokket ham til å fortsette jakten. En jakt som førte gjennom hele 26 forskjellige land!

TVN 2005


Katt- og muslek fra virkeligheten Steven Spielberg har laget denne historien om den virkelige personen Frank William Abagnale jr. som drev svindel i stor skala på slutten av 60-tallet. Før han fyller 18 år utgir han seg for å være både pilot, overlege og advokat, og bedriver samtidig sjekksvindel på flere millioner dollar over hele verden.

Men i hælene har han FBI-etterforskeren Carl Hanratty som kommer stadig nærmere i katt- og musleken.

Frank kommer fra et skilsmissehjem. Faren er forretningsmann på forgjeves jakt etter suksess. Moren er fransk spesialimport, misfornøyd med den levestandarden mannen kan tilby. Det gjelder for sønnen å komme fort til penger, glede moren og gjøre faren stolt. Men bankran er ikke noe for ham. I stedet lurer han storselskaper og banker – aldri den lille mann.

Underveis utvikler han ekspertise på dokumentsvindel, en ekspertise som gjør ham interessant for FBI.

Om filmen Abagnale jr. en skurk som fortjener sin straff, men samtidig er han så sjarmerende og sympatisk i Leonardo DiCaprios skikkelse at vi håper han skal slippe å havne i fengsel. Tom Hanks er godmodig som FBI-etterforskeren, som egentlig ikke vil Abagnale noe vondt.

NRK1 2007

Alle bilder av Catch Me If You Can

Catch Me If You Can (2002)

Produsent: Walter F. Parkes
Regi: Steven Spielberg
Manus: Jeff Nathanson
Sjanger: krim, thriller og drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2 timer, 20 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 5
Dagsavisen: Terningkast 5
Dagbladet: Terningkast 5
VG: Terningkast 4

Rollebesetning

Leonardo DiCaprio
Frank Abagnale Jr.
Tom Hanks
Carl Hanratty
Christopher Walken
Frank Abagnale, Sr.
Martin Sheen
Roger Strong
Nathalie Baye
Paula Abagnale
Amy Adams
Brenda Strong
James Brolin
Jack Barnes
Brian Howe
Earl Amdursky
Frank John Hughes
Tom Fox
Steve Eastin
Paul Morgan
Vis alle roller