Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

På kollisjonskurs (2002)

Originaltittel: Changing Lanes

En liten kollisjon på motorveien i rushtiden ville normalt ikke ha satt i gang en kjede av forandringer for de to involverte og deres nærmeste.

Men på denne dagen og dette sekundet gjør en bulk støtfanger mot støtfanger to fremmede til svorne fiender. Fra hver sin fil møtes de på midten. Advokaten Gavin Banek (Ben Affleck) er på vei til et viktig rettsmøte og baner seg vei i den tette trafikken. I den andre filen er Doyle Gipson (Samuel L. Jackson), en far på vei til en annen rettsal for å argumentere sin rett til å se sine to sønner for en dommer med full timeplan.

På overflaten er Banek og Gipson to veldig ulike menn; den ene klatrer for å nå toppen av sin karriere, den andre kjemper for å holde hodet over vannet. De har det samme endelige målet, selv om ulike midler blir tatt i bruk. Begge er på randen av selvutslettelse og det eneste som føles viktig er å frarøve den andre noe verdifullt for på den måten å kreve kompensasjon for det han selv har mistet.

Omtale

Dette er historien om hva som skjer en dag i New York når en ung advokat og en forretningsmann er med i en mindre bilulykke. De bruker kanskje forskjellige metoder for å ødelegge hverandre, men når alt kommer til alt er hensikten den samme; å systematatisk prøve å ødelegge livet til den andre.

Paramount


Den glattpolerte forretningsadvokaten Gavin Banek (Ben Affleck)er sent ute til et rettsmøte når han kolliderer med forsikringsselgeren Doyle Gipson (Samuel L. Jackson) som selv skal møte i en barnefordelingssak mot sin ekskone. I kaoset som oppstår etter sammenstøtet, mister Banek en kontrakt som er et viktig bevismateriale i saken han prosederer. Gipson på sin side kommer for sent til tinghuset og mister retten til å se sine barn. Når de to møtes igjen,starter en eskalerende spiral av personlige vendettaer dem i mellom som har klare komiske paralleller til MAD-tegneserien Spy vs Spy og Warner Bros’ Looney Tunes-karakterer Wild E. Coyote og Road Runner. Men regissør Roger Michell har valgt å tone ned komedie- og actionpotensialet i konfliktene, for i stedet å bringe inn seriøse problemstillinger knyttet til etiske valg, klassetilhørighet og rase. For i motsetning til karakterene i et tegnet univers, kan verken Banek eller Gipson reise seg uskadet og børste støvet av frakken etter et angrep. I den virkelige verden blir de tvunget til å ta konsekvensene av sine egne velkalkulerte hevnaksjoner.

Changing Lanes Late for court, the car of the high-powered attorney Gavin Banek (Ben Affleck) crashes into that of the insurance salesman Doyle Gipson (Samuel L. Jackson) who is on his way to a custody case against his ex-wife. In the chaos after the crash, Banek looses a file folder which is crucial evidence in the case he is litigating. Gipson, on the other hand, arrives too late at the courthouse and looses the right to meet his children. When the two men meet again, an escalating spiral of personal vendettas starts which has several comic parallels to the MAD-comic Spy vs Spy and Warner Bros' Looney Tunes-characters Wild E. Coyote and Road Runner. However, director Roger Michell has chosen to diminish the potential for comedy and action in the conflicts. Instead, he presents several serious issues such as class, race and ethical choices. In contrast to the characters in the drawn universe, neither Banek nor Gipson may stand up unharmed and brush the dust of their coats after an attack. In the real world they are forced to face the consequences of their own actions. <>

Roger Michell (f.1957)debuterer som Hollywood-regissør med Changing Lanes. Som nyutdannet teaterinstruktør fra Cambridge figurerte Michell nederst på plakatene til de mest prominente West End-teatrene samt The Royal Shakespeare Company før han tok et kurs i fjernsynsregi hos BBC i 1990. I kjølvannet lagde han flere BBC-serier på begynnelsen av 90-tallet, blant annet en filmatisering av Hanif Kureishis bok "The Buddha of Suburbia". Hans første spillefilm, Jane Austen-filmatiseringen Persuation, var i utgangspunktet også en tv-produksjon for BBC, men var så vellykket at den fikk kinodistribusjon blant annet i USA. Mest kjent er nok likevel Michell for den romantiske komedien Notting Hill (1999). Øvrig filmografi: Titanic Town (1998)

Haugesund 2002


Den glattpolerte forretningsadvokaten Gavin Banek er sent ute til et rettsmøte når han kolliderer med forsikringsselgeren Doyle Gipson. Gipson er på vei til en barnefordelingssak mot sin ekskone. Dette tilfeldige sammenstøtet og kaoset som oppstår etterpå, er starten på en eskalerende spiral av personlige vendettaer dem imellom.

På overflaten er Banek og Gipson to veldig ulike menn; den ene klatrer for å nå toppen av sin karriere, den andre kjemper for å holde hodet over vannet. Men de har det samme endelige målet, selv om ulike midler blir tatt i bruk. Begge er på randen av selvutslettelse og det eneste som føles viktig er å frarøve den andre noe verdifullt, for på den måten å kreve kompensasjon for det man selv har mistet: I tumultene etter kollisjonen mister Banek en kontrakt som er et viktig bevismateriale i saken han prosederer. Gipson på sin side kommer for sent til tinghuset og mister retten til å se sine barn.

Når de to møtes igjen er atmosfæren langt ifra vennlig. Det blir faktisk nesten som to tegneseriefigurer som stadig går løs på hverandre med nye og raffinerte metoder. Men regissør Roger Michell (”Notting Hill”, ”Persuasion”) har valgt å tone ned komedien og action-potensialet i konfliktene, for i stedet å bringe inn seriøse problemstillinger knyttet til etiske valg, klassetilhørighet og rase. For i motsetning til karakterene i et tegnet univers, kan verken Banek eller Gipson reise seg uskadet og børste støvet av frakken etter et angrep. I den virkelige verden blir de tvunget til å ta konsekvensene av sine velkalkulerte hevnaksjoner.

Oslo Kinematografer


På kollisjonskurs kan best betegnes som en blanding av Falling Down og The Firm. Samuel L. Jackson spiller en mann som opplever at familien forlater ham og at hans verden er i ferd med å rase sammen. Problemene tårner seg opp - han er tørket alkoholiker og fristelsen ligger der hele tiden som en flukt fra problemene. Han har et sinne og anger over for alt og alle i samfunnet ikke ulik Michael Douglas i Falling Down. Det andre hovedrollen spilles av Ben Affleck som er advokat og typisk japp i et stor advokatfirma hvor lov og rett for det meste er teoretiske faktorer. Svært like de advokatene vi møtte i The Firm. Sydney Pollack som regisserte The Firm har for øvrig en mindre rolle i På kollisjonskurs. Filmen er velregissert og velspilt. Fra Samuel L. Jackson forventer du ikke noe annet. Ben Affleck gjør faktisk en bemerkelsesverdig god figur. Noe som tyder på at regissør Roger Michell har gitt ham den personregien han trenger for å kunne yte sitt som skuespiller. Vanligvis er han jo som en tømmerstokk på lerretet. Også birollene er fremragende og Sydney Pollack viser at han for tiden er en bedre skuespiller enn regissør. På kollisjonskurs er et godt bevis på at du trenger ikke bomber, granater, terrorister og spioner for å lage en spenningsfilm. I stedet for å benytte seg av effekter har Roger Michell latt et velskrevet manus og skuespillerne gjøre jobben. Slett ikke helt vanlig i dagens actionHollywood. På kollisjonskurs er rett og slett historien om hvordan tilsynelatende en rekke små feil etter hver kan bygge seg opp til en potensielt dødelig konfrontasjon mellom to menn. Det hele starter med en kollisjon på motorveien, men bygger seg etter hvert opp til et helvete for dem begge.

Geir Kamsvåg

FilmMagasinet


To sinte menn i bilkollisjon En liten bilkollisjon er utgangspunktet for at to menn starter en karusell av hevnaksjoner for å ødelegge hverandre. Den glattpolerte forretningsadvokaten Gavin Banek (Ben Affleck)er sent ute til et rettsmøte når han kolliderer med den alkoholiserte forsikringsselgeren Doyle Gipson (Samuel L. Jackson), som selv skal møte i en barnefordelingssak mot sin ekskone.

Hevnaksjoner

På overflaten er Banek og Gipson to veldig ulike menn; den ene klatrer for å nå toppen av sin karriere, den andre kjemper for å holde hodet over vannet. Men de har det samme endelige målet, selv om ulike midler blir tatt i bruk. Begge er på randen av selvutslettelse, og det eneste som føles viktig er å frarøve den andre noe verdifullt. På den måten å kreve kompensasjon for det man selv har mistet: I tumultene etter kollisjonen mister Banek en kontrakt som er et viktig bevismateriale i saken han prosederer. Gipson på sin side kommer for sent til tinghuset og mister retten til å se sine barn.

Når de to møtes igjen, starter en eskalerende spiral av personlige vendettaer dem i mellom. Regissør Roger Michell setter søkelyset på problemstillinger knyttet til etiske valg, klassetilhørighet og rase. Og dette er det virkelige liv. De to må ta konsekvensene av sine egne velkalkulerte hevnaksjoner, og begynner å tenke.

Notting Hill-regissør

Roger Michell (f.1957)debuterer som Hollywood-regissør med Changing Lanes. Som nyutdannet teaterinstruktør fra Cambridge figurerte Michell nederst på plakatene til de mest prominente West End-teatrene samt The Royal Shakespeare Company før han tok et kurs i fjernsynsregi hos BBC i 1990. I kjølvannet laget han flere BBC-serier på begynnelsen av 90-tallet, blant annet en filmatisering av Hanif Kureishis bok "The Buddha of Suburbia". Hans første spillefilm, Jane Austen-filmatiseringen Persuation, var i utgangspunktet også en tv-produksjon for BBC, men var så vellykket at den fikk kinodistribusjon blant annet i USA. Mest kjent er nok likevel Michell for den romantiske komedien "Notting Hill" (1999).

TV2 2005

Alle bilder av På kollisjonskurs

Trailer

Link til denne traileren

På kollisjonskurs (2002)

Produsent: Scott Rudin
Regi: Roger Mitchell
Manus: Chap Taylor
Sjanger: thriller, drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 38 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 4
Dagsavisen: Terningkast 5
Dagbladet: Terningkast 4
VG: Terningkast 4

Rollebesetning

Ben Affleck
Gavin Banek
Samuel L. Jackson
Doyle Gipson
Toni Collette
Michelle
Sydney Pollack
Delano
William Hurt
Sponsor
Amanda Peet
Cynthia Banek
Richard Jenkins
Walter Arnell
Kim Staunton
Valerie Gipson
John Benjamin Hickey
Carlyle
Jennifer Dundas Lowe
Mina Dunne
Dylan Baker
Finch
Matt Malloy
Ron Cabot
Joachim Holst-Jensen
Joachim Holst-Jensen
John Young
John Young
Kaare Keilhau
Kaare Keilhau
Ann Carter
Ann Carter
Abram Room
Abram Room
Laurie Metcalf
Laurie Metcalf