Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Iron Maiden: Flight 666

Filmen om Iron Maidens verdensturné i 2008 skal vises én kveld på kinoer over hele verden

Hele saken (292 ord)

På TV i kveld: Terminator 3: Rise of the Machines (2003)

Vi avrunder påsken med litt god gammeldags Arnold.

Hele saken (68 ord)

På TV i kveld: Babel (2006)

Cate Blanchett og Brad Pitt har hovedrollene i det storslåtte dramaet Babel fra 2006.

Hele saken (53 ord)

På TV i kveld: Dark Water (2005)

Med Oscar-vinneren Jennifer Connelly i hovedrollen.

Hele saken (63 ord)

På TV i kveld: One Hour Photo (2002)

Robin Williams i en rolle du garantert ikke er vant å se ham i. På TV i kveld.

Hele saken (16 ord)

Apokalypse nå! Redux (2001)

Originaltittel: Apocalypse Now Redux

Utvidet og omklipt 2001-versjon av det amerikanske krigsdramaet fra 1979. I krig har galskapen mange ansikter. Et av dem tilhører oberst Kurtz. Oberst Kurtz har begått drap og bygd sitt eget hovedkvarter utenfor amerikansk militær kontroll mens Vietnamkrigen raser. Kaptein Willard må ta Kurtz av dage. Oppdraget blir et drepende dykk i krigens galskap.

Omtale

APOKALYPSE NÅ! REDUX

Apocalypse Now Redux. Regi: Francis Ford Coppola. USA 2001. Manus: Francis Ford Coppola og John Milius, etter en roman av Joseph Conrad. Foto: Vittorio Storaro. Musikk: Carmine Coppola, Francis Ford Coppola og Mickey Hart. Medv.: Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall, Dennis Hopper, Albert Hall m.fl. Utleie: SMN. 35 mm, farger, 3 t 16 min.

Lukten av napalm er fortsatt ganske liflig om morgenen

"Vi var i jungelen, vi hadde for mye penger, for mye utstyr, og litt etter litt ble vi gale." Med dette utsagnet ønsket Francis Ford Coppola å vise at han med Apokalypse nå! ikke ville lage en film om Vietnamkrigen, men om hvordan amerikanerne ble av oppholdet i Vietnam. Filmen står som en av de beste og mest interessante filmene fra Hollywood på 1970-tallet. Den er løst basert på Joseph Conrads roman "Mørkets hjerte", og skildrer krig som en nedstigning i endeløs galskap.

Apokalypse nå! ble sluppet i 1979 og vant Gullpalmen i Cannes. 22 år senere klippet Coppola en ny versjon som var 50 minutter lengre og fikk tittelen Apokalypse nå! Redux. Ingenting i originalversjonen er borte. Åpningsscenen er fortsatt genial, for raskere kan du ikke etablere dommedagsstemningen: Tonene av The Doors' "The End" dundrer over bildet av Martin Sheens kaptein Willard, der han fordrukket ligger på en seng i Saigon og venter på sitt neste oppdrag - å lede en topphemmelig ekspedisjon gjennom krigsområdene over grensa til Kambodsja for å finne oberst Kurtz. Willard, ser vi umiddelbart, er forlengst fortapt til krigen i strid med sin egen menneskelighet. Med Kurtz er det enda verre. Han var en feiret militær. Nå har han mistet kontroll og forstand, tatt våpen og lov i sine egne hender og må tilintetgjøres. Willard reiser med en militærbåt mot bestemmelsesstedet. Jo lenger han reiser, dess mer virker det som om galskap har blitt normen.

I filmens litterære forelegg er handlingen lagt til Viktoriatidens Afrika. Romanen skildrer hvordan kaptein Marlow en sen natt deler historien om sin reise opp Kongoelven med sine kamerater - han er på leit etter den gale elfenbensjegeren Kurtz. Filmen imiterer romanens rammefortelling i det at den handler om en farefull reise opp en elv, og konfrontasjonen med den gale Kurtz. I både filmen og romanen har reisen i seg selv noen ganger karakter av å være absurd og andre ganger brutal. Apokalypse nå! skildrer en gruppe soldater som ikke vet hvorfor de kjemper eller hvem de bekjemper. Følelsen av forvirring og frykt Conrad får fram i romanen, er godt bevart i filmen.

Angrepet på den Vietcong-kontrollerte landsbyen ledet av oberstløytnant Kilgore og hans helikopterkavaleri, ledsaget av tonene fra Wagners "Valkyrierittet", er et av filmhistoriens høydepunkt. Et annet høydepunkt er Robert Duvalls karakter. Det er han som kommer med den opprømte replikken "Jeg elsker lukten av napalm om morgenen. Det lukter seier."

Filmatisk er Coppolas film fortsatt enestående. Stanken av napalm etser seg fortsatt gjennom filmlerretet.

Bergen filmklubb


The horror, the horror

Redux betyr ”tilbake til helsen”. Oftest betyr en relansering av en filmklassiker at regissøren endelig får lov til å inkludere alle de scenene som det slemme produksjonsselskapet kuttet bort. Det er ikke tilfellet her. Med lanseringen av Apokalypse Nå! - Redux inkluderer Francis Ford Coppola over førti ekstra minutter som han selv valgte å klippe bort da filmen ble lansert. Coppola var redd for at filmen ville få et for utilgjengelig uttrykk, med for svak kommersiell appell. Derfor fjernet han en del scener som han mente ville senke tempoet i filmen unødvendig mye.

Den opprinnelige Apokalypse nå! hadde et renere krigsfilmpreg enn den nye versjonen. Apokalypse nå! – Redux har flere drømmeaktige sekvenser, og Vietnamkrigen blir i større grad en ramme for galskapen som etter hvert gjør seg mer og mer gjeldende i hovedpersonene. De scenene som er lagt til, bidrar i hovedsak i å utdype karakteren Willard. Vi får også se mer av den rabiate Oberst Kilgore, som utsletter en landsby for å surfe, og ikke minst ytrer de udødelige ordene: ”I love the smell of napalm in the morning.”

I filmen følger vi kaptein Willard, som blir sendt på hemmelig oppdrag til Saigon for å finne og drepe desertøren Oberst Kurtz. Kurtz har opprettet et makabert regime dypt inne i jungelen, og desertert fra det amerikanske forsvaret, til tross for at han var utpekt til å bli en av hærens kommende ledere i Pentagon. På turen opp Nam-elva studerer kaptein Willard ivrig alt tilgjengelig materiale om Kurtz, og blir mer og mer fascinert av ham jo nærmere målet han kommer. Jungelen lukker seg bak ham, og han innser krigens absurditet og mister selv gradvis grepet.

Bergen filmklubb


I krig har galskapen mange ansikter. Et av dem tilhører oberst Kurtz. Oberst Kurtz har begått drap og bygd sitt eget hovedkvarter utenfor amerikansk militær kontroll mens Vietnamkrigen raser. Kaptein Willard må ta Kurtz av dage. Oppdraget blir et drepende dypdykk i krigens galskap.

Kaptein Benjamin Willard glir inn og ut av søvnen på et lummert hotellrom i Saigon. Minnene fra krigen ligger som et filter foran fornuften. Ingen ting betyr noe lenger for den skilte kapteinen som har sett alt av menneskelig nedrighet i den vietnamesiske jungelen.

Så må han ut i tjeneste igjen. Oppdraget er spesielt, selv for krigsvante Willard. Høyt dekorerte oberst Kurtz i den amerikanske hæren må myrdes av sine egne på grunn av krigsforbrytelser.

Kurtz har med blodige bokstaver bedt sine overordnede dra til helvete. Han vil selv råde over liv og død i en krig som er ute av kontroll.

Med en kanonbåt setter kaptein Willard kursen for Kurtz rett over grensen til Kambodsja. Det blir en reise gjennom krigens galskap som ender i et møte med frykten personlig - Kurtz...

Apokalypse da... Innspillingen av Francis Ford Coppolas episke krigsskildring levde opp til filmtittelen på foruroligende vis. 17 ukers planlagt innspilling på Filippinene ble til 16 måneder.

Martin Sheen ble så preget av rollen og omstendighetene at han pådro seg et hjerteinfarkt. Tropiske tyfoner ødela de ambisøse filmsettene. Coppola pantsatte hus og hjem og levde med ettervirkningene i årevis. Legenden Marlon Brando møtte opp til innspillingen overvektig, uforberedt og med avtale om ublu betaling.

Ingen ting tilsa at filmen - hvis den noen gang ble ferdig - skulle bli et mesterverk, en film som i dag rangeres på linje med Coppolas "Gudfaren" og "Gudfaren II", klassikere med fet skrift i filmregnskapet for det 20. århundre.

"Apocalypse Nå!" sprang ut av Joseph Conrads "Mørkets hjerte", en roman fra 1902 som skildrer opplevelsene til Marlow, en mann som på vegne av et elfenbensfirma må finne en strandet fraktebåt i dypeste Belgisk Kongo.

På slutten av reisen konfronterer han Mr. Kurtz, selskapets fremste mann. Kurtz har stirret den brutale imperialismen i hvitøyet og blitt sinssyk av synet.

Coppola og medforfatter John Milius brukte Vietnamkrigen som bakteppe for en historie Coppola mener ikke bare er et innlegg mot krig, men særlig mot løgn. Han ville spenne opp det brede lerretet og granske mytologien rundt en krig.

Ambisjonene vek plass for angst etter som innspillingen tæret på kreftene og økonomien. Hva om filmen ble for lang, for merkelig og ikke endte i et klassisk oppgjør? Pressen spurte: "Apokalypse Når?" Coppola og hans hardt pressede stab trimmet og formet filmen til den fikk en fasong de mente kunne passe datidens brede publikum.

Kritikerne var avmålte, men filmen fant sitt publikum, vant Gullpalmen i Cannes (delt med "Blikktrommen") og to Oscarpriser (lyd og foto) etter hele åtte nominasjoner.

...og nå Over 20 år senere så Coppola filmen på TV. Han ble slått av hvordan den krevende, merkelige og eventyrlige prosessen fra den gang hadde endt i en film som nå virket forholdsvis tam.

Dette inntrykket, og påtrykk fra folk som hadde sett en opprinnelig råversjon på over fire timer, ga støtet til å lage "Apocalypse Now Redux".

Willards mareritt i Vietnam anno 2001 er 53 minutter lengre, har fått et nytt lydspor og enda bedre bildekvalitet.

For teknisk interesserte: Nyversjonen er restaurert med såkalt dye transfer print, en prosess fra Technicolor brukt fra "Snøhvit" i 1939 til "Gudfaren II" (1974). Prosessen minner om produksjonen av trykksaker. Primærfargene gul, cyan og magenta er på separate filmstriper. Hver av dem gnis mot selve filmen for å oppnå rikere, mettere farger og en print som gir bedre fargekontroll og lengre levetid.

De nye scenene er spredt ut gjennom hele filmen, med høydepunkter som en lang sekvens fra en fransk plantasje (aldri tidligere vist) og en utvidet sekvens med Playboy-damene. Flere av de opprinnelige scenene er også lengre og gir økt innsikt i psyken til karakterer som oberst Kilgore og særlig Kurtz.

Regissør Coppola oppsummerer nyversjonen slik: - Min hensikt med "Apocalypse Now Redux" var å oppnå en rikere, mer fullendt og sammensatt filmopplevelse som lar publikum føle hvordan Vietnam var: det umiddelbare, sinnssyke, begeistrede, fryktelige, sensuelle og moralske dilemma i USAs mest surrealistiske og marerittaktige krig.

Francis Ford Coppola (regi, manus, medproduksjon) Coppolas ettermæle vil særlig være knyttet til "Apocalypse Now", "Gudfaren" (1972) og "Gudfaren II" (1974). Disse avstøpningene av ulike amerikanske epoker hadde universell appell og tilhører det forrige århundres ypperste filmkunst.

Coppola har selvfølgelig andre solide filmer å vise til. Innimellom Gudfaren-filmene lanserte han "Avlyttingen" (1974), som tok den paranoide Watergate-epoken på pulsen. Den ble nominert til tre Oscar-priser og vant Gullpalmen i Cannes. På 80- og 90-tallet sto han for blant annet "Rumble Fish", "Peggy Sue Got Married", "Gudfaren III", "Bram Stoker´s Dracula" og "Regnmakeren".

Marlon Brando (Oberst Kurtz) Denne gåtefulle mannen er av mange regnet som USAs beste skuespiller noensinne, og har vært et ikon siden 50-tallet, da han etset seg inn i publikums bevissthet med "En sporvogn til begjær", "The Wild One" og særlig "Storbyhavn", som ga Brando hans første Oscar.

60-tallet var adskillig mer ujevnt for metodeskuespilleren som har inspirert størrelser som Robert De Niro og Paul Newman.

"Gudfaren" gjenopprettet gammel glans, men Brandos uforutsigbare lynne var intakt: Han ville ikke møte opp og motta Oscar-prisen for beste skuespiller, og sendte en kvinne i indianerkostyme til utdelingen for å takke nei til prisen. Årsaken var Brandos harme over behandlingen av den amerikanske urbefolkningen.

Året etter ble han enda en gang nominert til Oscar for beste hovedrolle - for den dristige "Siste tango i Paris". Siden har han arbeidet med ujevne mellomrom. Rasedramaet "En tørr, hvit årstid" (1989) ble belønnet med nok en Oscar-nominasjon, og året etter karikerte Brando sin udødelige Vito Corleone i komedien "Mafiaens læregutt". For tiden er 77-åringen aktuell i "The Score" med Robert De Niro og Edward Norton.

Martin Sheen (Kaptein Willard) Martin Sheen har vært en adskillig flittigere skuespiller enn Marlon Brando. Siden debuten i 1956 har han medvirket i nærmere 160 filmer og TV-serier.

En lang rekke av filmene har vært lagd direkte for TV, men blant kinofilmene er han kjent for Terrence Malicks "Badlands" (1973), Oliver Stones "Wall Street" (1987) og Rob Reiners "Den amerikanske presidenten" (1995). I sistnevnte var han presidentens stabssjef.

I 1999 ble Martin Sheen selv den sterke mann, i den kritikerroste serien "Presidenten", vist på NRK1. Sheen har fire skuespillerbarn, de to mest kjente er Charlie Sheen og Emilio Estevez. Og for dere som lurer: Martin Sheen heter opprinnelig Ramon Estevez.

Robert Duvall (Oberst Kilgore) Robert Duvall har aldri blitt stjerne i Hollywoods betydning av ordet, men han er en solid karakterskuespiller med en imponerende rekke filmer bak seg. Han er Oscar-nominert flere ganger ("Gudfaren", "Apocalypse Now", "Den store Santini"), men vant ikke før i 1983, som fallert countryartist i "Tender Mercies".

Duvall er også kjent for blant annet "MASH", "Rambling Rose", "Falling Down" og "Apostelen". Hans ferskeste innsats på norske lerreter var som vitenskapsmann i "Den sjette dagen".

SMN


Løst basert på romanen "Heart of Darkness" av Joseph Conrad er Apokalypse Nå! historien om den amerikanske kaptein Willard, som midt i Vietnamkrigens hete, får et hemmelig oppdrag: å reise oppover Mekong-floden inn i Kambodsja på jakt etter en soldat som har hoppet av fra amerikanernes side og blitt sinnssyk. Reisen blir et møte med mennesker som alle befinner seg i en absurd situasjon og som alle er smittet av galskapen som råder rundt dem. På årets Cannes-festival relanserte Coppola sitt krigsepos fra Vietnamkrigen, og med dette gjøres filmhistoriens største ragnarok nok en gang tilgjengelig for kinopublikum.

-Våren 1979 var vi redde for at filmen var for lang, for merkelig og at den ikke løste seg selv i et klassisk slag på slutten. Vi var truet med økonomisk ruin. Og pressen spurte: -Apokalypse Når?, forklarer Coppola om prosessen som førte til et kunstnerisk og kommersielt kompromiss. Han ønsket derfor å relansere filmen: nå i en 53 minutter lengre versjon.

Apocalypse Now Redux An uncredited adaptation of Joseph Conrad’s novel ‘Heart of Darkness’, Apocalypse Now!is the story about the American Captain Willard who during the Vietnam war is sent on a secret mission into Cambodia to find a soldier who has gone insane. His journey is an encounter with people in absurd situations who are more or less infected by the insanity surrounding them. At this year’s Cannes festival, Coppola re-released his Vietnam War epic, thus again making the biggest apocalypse in film history available to the public. As Coppola states: -By the Spring of 1979, we were terrified that the film was too long, too strange and didn’t resolve itself in a kind of classic big battle at the end. We were threatened with financial disaster and the press kept asking: -Apocalypse When? Compromising at the time, the director desired to re-release the film. This version adds 53 minutes of footage to the 1979 release.

<> Francis Ford Coppola (f.1939) er en av veteranene i Hollywood der han arbeider både som produsent, manusforfatter og regissør. Han har filmutdannelse fra UCLA og begynte karrieren som delvis ukreditert regissør for diverse B-filmer der hovedingrediensene var mord og lettkledde jenter. I 1969, dannet Coppola og George Lucas det uavhengige produksjonsselskapet American Zoetrope. Coppola står bak Gudfaren-trilogien (1972, 1974, 1990), og for disse filmene har han vunnet fire Oscar-statuetter. For Apokalypse Nå! fikk han 2 av de 8 Oscarene filmen var nominert til, samt Gullpalmen i Cannes.

Haugesund 2001 (Spesialvisninger)


Francis Coppola hadde sin kvote med problemer da han filmet Apokalypse nå! I tillegg til forferdelige værforhold, sleit han også med skuespillerne (Harvey Keitel ble sparket etter to ukers innspilling og erstattet med Martin Sheen som fikk hjerteattakk midt under innspillingen). Budsjettet kom raskt ut av kontroll; kostnadene økte fra 10 til 30 millioner dollar. Problemene hans var ikke over da han kom til klipperommet. Han laget uendelige versjoner før han endte opp med en versjon på 2 timer og 23 minutter som fikk kino-premiere i 1979. 22 år senere går Coppola tilbake til materialet og skaper Apokalypse nå! Redux - en utvidet og omklippet versjon som er utvidet med 53 minutter. Da originalversjonen av filmen kom i 1979, fikk den en meget blandet mottagelse hos kritikerne. Hovedkritikken var at den var for lang. Så hvordan kan en film som var for lang i 1979 bli et mesterstykke 22 år senere når den er blitt 53 minutter lengre? Først og fremst fordi filmen den gangen var omgitt av rykter og sladder om den katastrofale innspillingen og budsjettsprekker. Også Coppola ble nok påvirket av dette; og mye av det som var med i både manus og opptak ble skrellet bort. I tillegg var Vietnamkrigen mer enn bare et minne, det var også et åpent sår i det amerikanske samfunnet. I dag ville det være enkelt å latterliggjøre tidligere anmeldelser, men faktum er at Redux står frem som en helt ny film på omtrent alle områder. Lyden er atskillig bedre. Rytmisk er filmen blitt bedre ved at Coppola har utvidet enkelte scener. Robert Duvalls rolle er bedre utbygd blant annet. I tillegg har han utvidet filmen med to store scener som Coppola valgte å ikke ta med i den første versjonen; et møte i jungelen mellom Willard (Martin Sheen) og hans folk med en strandet trio Playboy-modeller, i tillegg til et stopp på en fransk plantasje. Mens problemet med de fleste filmer er at de er for lange, og ville ha tjent på å bli klippet ned - står Apokalypse nå! Redux frem som en mer fullkommen film enn den filmen som i 1979 fikk Gullplamen i Cannes. Dette er den ultimate Vietnam-filmen og en viktig del av filmhistorien.

Geir Kamsvåg

FilmMagasinet nr. 7 - 2001


Forlenget krigsdrama

Francis Ford Coppolas store krigsepos fra Vietnamkrigen, "Apokalypse nå!", hadde premiere i 1979. 22 år senere vendte regissøren tilbake til filmmaterialet, og skapte "Apokalypse nå! Redux", en utvidet og omredigert versjon av filmen.

Coppola hadde flere vanskeligheter under den opprinnelige innspillingen. Det var store problemer med været, Harvey Keitel fikk sparken etter mindre enn to uker av innspillingen og ble erstattet med Martin Sheen som fikk et hjerteattakk midtveis i produksjonen. Produksjonsplanen og budsjettet kom hurtig ut av kontroll. Budsjettet lød på 10 millioner dollar, mens filmens endelige kostnader var på 30 millioner dollar.

Regissørens problemer fortsatte i redigeringsrommet, hvor han vaklet mellom flere forskjellige strukturer og avslutninger før han endte på den 153 minutter lange versjonen som hadde premiere i 1979.

Den nye versjonen I 2001 la Francis Ford Coppola til 53 minutter, blant annet en sekvens som han valgte ikke å ta med i 1979 – møtet i jungelen mellom Willard (Martin Sheen), mannskapssjefen (Albert Hall), Clean (Larry Fishburne), Chef (Frederic Forrest), Lance (Sam Bottoms) og tre strandede Playboy-modeller på turné for amerikanske tropper.

I den nye versjonen får vi også se et besøk på en plantasje drevet av de franske kolonistene De Marais (Christian Marquand) og Roxanne (Aurore Clement).

"Apokalypse nå! Redux" ble godt mottatt på filmfestivalen i Cannes i 2001, 22 år etter at originalversjonen fikk Gullpalmen samme sted.

NRK2 2006


Omredigert krigsdama

Utvidet og omklippet versjon av Francis Ford Coppolas store krigsepos fra Vietnamkrigen, «Apokalypse nå!» fra 1979. Oftest betyr en relansering av en filmklassiker at regissøren endelig får lov til å inkludere alle de scenene som opprinelig ble kuttet bort. Det er ikke tilfellet her. I den relanserte versjonen inkluderer Francis Ford Coppola over femti ekstra minutter som han selv valgte å klippe bort da filmen ble lansert. Den opprinnelige versjonen fra 1979 hadde et renere krigsfilmpreg enn den nye versjonen. Apokalypse nå! - Redux har flere drømmeaktige sekvenser, og Vietnamkrigen blir i større grad en ramme for galskapen som etter hvert gjør seg mer og mer gjeldende i hovedpersonene. De scenene som er lagt til, bidrar i hovedsak i å utdype karakteren Willard. Vi får også se mer av den rabiate Oberst Kilgore, som utsletter en landsby for å surfe, og ikke minst ytrer de udødelige ordene: «I love the smell of napalm in the morning».

TV2 Zebra 2009

Alle bilder av Apokalypse nå! Redux

Trailer

Link til denne traileren

Apokalypse nå! Redux (2001)

Regi: Francis Ford Coppola
Sjanger: drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 3 timer, 23 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 6
Dagsavisen: Terningkast 6
Dagbladet: Terningkast 5
VG: Terningkast 6

Rollebesetning

Marlon Brando
Colonel Kurtz
Robert Duvall
Lt. Colonel Kilgore
Martin Sheen
Captain Willard
Frederic Forrest
Chef
Albert Hall
Chief
Sam Bottoms
Lance
Laurence Fishburne
Clean
Dennis Hopper
Photo-journalist
G.D. Spradlin
General
Harrison Ford
Colonel
Vis alle roller
Rod Steiger
Rod Steiger
Sarah Michelle Gellar
Sarah Michelle Gellar
Adrien Brody
Adrien Brody
Joan Darling
Joan Darling
John Gielgud
John Gielgud
John Howard
John Howard
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid