Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

På TV i kveld: Terminator 3: Rise of the Machines (2003)

Vi avrunder påsken med litt god gammeldags Arnold.

Hele saken (68 ord)

På TV i kveld: Babel (2006)

Cate Blanchett og Brad Pitt har hovedrollene i det storslåtte dramaet Babel fra 2006.

Hele saken (53 ord)

På TV i kveld: Dark Water (2005)

Med Oscar-vinneren Jennifer Connelly i hovedrollen.

Hele saken (63 ord)

På TV i kveld: One Hour Photo (2002)

Robin Williams i en rolle du garantert ikke er vant å se ham i. På TV i kveld.

Hele saken (16 ord)

På TV i kveld: Million Dollar Baby (2004)

Nominert til fem Golden Globe-priser inkl. beste film i 2005.

Hele saken (294 ord)

One Hour Photo (2002)

Originaltittel: One Hour Photo

Sy Parrish er en middelaldrende mann som driver i fotobransjen med fremkalling av bilder. Han er perfeksjonist til fingertuppene og tilbyr førsteklasses service til alle som bor i lokalområdet. Men han lever et ensomt liv utenom jobben. Han spiser middag på den lokale kafeen hver dag og etterpå går han hjem til en naken og tom leilighet. Imidlertid, Sy har en hemmelig fantasi. I mange år har han fremkalt bildene til familien Yorkin, og i løpet av denne tiden har han overbevist seg selv om at han er en del av familien, rettere sagt "onkel" Sy. I Sys fantasi kjøper han leker til barna og venter spent på hjemkomsten når de har vært på ferie. Etter hvert begynner Sy å blande virkelighet og fantasi, og familien Yorkin går den store katastrofen i møte.

Omtale

"EN AV DE BESTE FILMENE I ÅR - ELLER NOE ANNET ÅR!" (Boston Metro) "Gir heretter samme effekt på feriebilder, som 'Psycho' ga til dusjen." (Vanity Fair) "Veldig, veldig skremmende!" (Rolling Stone Magasine) "Du vil aldri se på mannen i fotobutikken på samme måte igjen..." (The Atlanta Journal-Constitution) "En kompakt thriller som både er skremmende og kunstnerisk utført." (The New York Observer) "En glimrende rolleprestasjon av Williams." (Chicago Tribune) "When we look through our photo albums, we are seeing a record of only the happy moments in our lives...No one ever takes a photograph of something they want to forget..."

Robin Williams i en rolle du garantert ikke er vant å se ham i.

En ordinær kunde på det lokale supermarkedet legger kanskje ikke merke til mannen ved fotobutikken. Kan hende de t.o.m. ikke ser ham. Han er som en del av inventaret. Nina Yorkin (Connie Nielsen fra "Gladiatoren") legger derimot merke til ham. Hun hilser ham med et smil og legger - med tillitt - igjen filmruller med dyrebare minner til fremkalling hos mannen. Sy Parrish (Robin Williams) har lenge vært vitne til kjærligheten Nina og hennes ektemann Will (Michael Vartan) deler. Han har vært vitne til hver eneste ferie og høytidsdag de har opplevd sammen. Han har fulgt med på at sønnen deres Jake har vokst seg fra spedbarn til en moden 9-åring.

Bildefremkalling er en oppgave Sy tar alvorlig. Han pleier hver fremkalling med stor omsorg og er forsiktig slik at hvert bilde nøyaktig gjengir det øyeblikk i livet man ønsker å forevige. Et menneskes liv er tross alt ikke mer enn en rekke øyeblikk fra fødsel til død. Disse øyeblikkene er det viktig å bevare - jo flere minner, desto bedre. Og her kommer Sy inn. Han er mannen som bevarer disse minnene for deg. Enkelte ganger verdsetter ham dem mer enn den du kanskje selv gjør. Hvis noe eller noen skulle komme til å forstyrre eller ødelegge hans oppfatning av det "picture-perfect" familielivet som han føler seg en del av - gjør han hva som er i hans makt for å fjerne dette forstyrrende elementet. Like mye som han føler seg ansvarlig for å bevare de perfekte øyeblikk, føler han seg tvunget til å korrigere de mislykkede.

Regissør og manusforfatter Mark Romanek har tidligere regissert musikkvideoer for bl.a. Madonna, Michael Jackson, Beck, Lenny Kravitz, David Bowie, m.fl. og har blitt hedret med en rekke priser for sitt arbeid. Han har bl.a. mottatt et dusin MTV Awards, to Grammy og tre Billboard Music Awards. To av Romaneks musikkvideoer, madonnas "Bedtime Stories" og Nine Inch Nails "Closer" har blitt en del av den permanente utstillingen til New Yorks Museum of Modern Art. Romanek har også regissert reklamefilmer for Calvin Klein, Nike, Philips og Circque Du Soleil.

FOX


Bildefremkalling er en oppgave Sy tar alvorlig. Han er den pliktoppfyllende mannen i fotobutikken som fremkaller familiebildene dine med stor omsorg, som smiler og er hyggelig til alle kundene, men som få egentlig kjenner godt. Han, derimot, kjenner alle som har levert bilder svært godt…nesten som om de er hans egen familie...

Sy har dedikert livet sitt til jobben, og er forsiktig slik at hvert bilde nøyaktig gjengir det øyeblikk i livet man ønsker å forevige. Et menneskes liv er tross alt ikke mer enn en rekke øyeblikk fra fødsel til død. Disse øyeblikkene er det viktig å bevare - jo flere minner, desto bedre. Og her kommer Sy inn. Han er mannen som bevarer disse minnene for deg. Enkelte ganger verdsetter ham dem mer enn den du kanskje selv gjør. Hvis noe eller noen skulle komme til å forstyrre eller ødelegge hans oppfatning av det "picture-perfect" familielivet som han føler seg en del av - gjør han hva som er i hans makt for å fjerne dette forstyrrende elementet. Like mye som han føler seg ansvarlig for å bevare de perfekte øyeblikk, føler han seg tvunget til å korrigere de mislykkede. Kundene opplever han som hyggelig og interessert og det er spesielt én familie vår mann har lagt sin elsk på. Han har nærmest adoptert denne familien som sin egen og har en spesiell måte å uttrykke dette på. Når han en dag oppdager et skår i gleden i den lille familien, kan ikke Robin Williams annet enn å sjekke saken nøyere og ta affære på en noe uortodoks måte!

Dette er en ganske sår og vemodig og ikke minst ”creepy” thriller som samtidig er kunstnerisk elegant utført. En glimrende Robin Williams spiller en utypisk rolle som garantert vil sende frysninger nedover ryggen din. og som vil nok føre til at du tenker deg om to ganger før du leverer bilder til fremkalling neste gang!

Oslo Kinematografer


Stille terror Robin Williams spiller en hyggelig psykopat man lett får medlidenhet for. One Hour Photo handler om fototeknikkeren Sy som jobber på en fotobutikk i lavpriskjeden SavMart. Sy er en ensom mann uten familie eller venner, men et hyggelig vesen som gjør at hans kunde rkommer igjen og igjen. En av hans faste kunde er vakre Nina Yorken og hennes sønn Jake. Hun leverer flotte bilder av hennes tilsynelatende vellykkende familie. I sitt stille sinn - og hjem - har Sy adoptert familien Yorkin. Han har tapetsert sitt sterile hjem med familiebidler Yorkin har tatt opp gjennom årene, og Sy ser på de mens han drømmer om å være familiens gode onkel. Men da Sy en dag ser bilder av Will Yorkin i het omfavnelse med en annen av sine kunder, mister han det litte vett han hadde fra før.

Det er morsomt å se Williams som den nedtonede og bleke Sy. Han er perfekt i rollen som den hyggelige psykopaten, og er svært troverdig. Danske Connie Nielsen spiller den vakre Nina Yorkin og hennes aksent er knapt merkbar. Hun passer til den typiske amerikanske “clean cut” moderne kvinne som hun spiller her.

Mark Romanek har både skrevet manus og regissert filmen, som er en stille og rolig psykisk thriller. På grunn av Sys karakter, når filmen aldri et voldskomt klimaks. Handlingen smyger seg isteden av sted. Det er synd å si det, men i dagens samfunn hvor vi blir påvirket av raske reklamer og musikkvideoer, kan tempoet i denne filmen bli litt på den sløveste siden.Enkelte scener, som når Nina og Will krangler, virker undøvendige og konstruert, mens andre scener er rett og slett vakre. Alt i alt er one Hour Photo en psykologoisk thriller som først setter inn etter du har forlatt kinosalen, og skal kjøpe en cola av en ytterst hyggelig ekspeditør.

Linda Lorentzen

FilmMagasinet nr. 8 - 2002


Sy Parrish er en middelaldrende mann som driver i fotobransjen med fremkalling av bilder. Han er perfeksjonist til fingertuppene og tilbyr førsteklasses service til alle som bor i lokalområdet. Men han lever et ensomt liv utenom jobben. Han spiser middag på den lokale kafeen hver dag og etterpå går han hjem til en naken og tom leilighet. Imidlertid, Sy har en hemmelig fantasi. I mange år har han fremkalt bildene til familien Yorkin, og i løpet av denne tiden har han overbevist seg selv om at han er en del av familien, rettere sagt "onkel" Sy. I Sys fantasi kjøper han leker til barna og venter spent på hjemkomsten når de har vært på ferie. Etter hvert begynner Sy å blande virkelighet og fantasi, og familien Yorkin går den store katastrofen i møte.

Viasat 2005

Alle bilder av One Hour Photo

Trailer

Link til denne traileren

One Hour Photo (2002)

Produsent: Christine Vachon
Regi: Mark Romanek
Sjanger: thriller
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 35 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 4
Dagsavisen: Terningkast 5
Dagbladet: Terningkast 5
VG: Terningkast 4

Rollebesetning

Robin Williams
Seymour "Sy" Parrish
Connie Nielsen
Nina Yorkin
Michael Vartan
Will Yorkin
Gary Cole
Bill Owens
Dylan Smith
Jake Yorkin
Eriq LaSalle
Detective Van Der Zee
Erin Daniels
Maya Burson
Paul Sorvino
Paul Sorvino
Rick Schroder
Rick Schroder
Ron Perlman
Ron Perlman
Jessie Wessel
Jessie Wessel
Jonathan Brandis
Jonathan Brandis
Kai Rasch
Kai Rasch
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid