Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

På TV i kveld: Troja (2004)

En sivilisasjon skal gå til grunne for kjærlighet. Sendes i kveld 21:45 på SVT1.

Hele saken (746 ord)

Pride and Glory

Edward Norton og Colin Farrell spiller hovedrollene i "Pride and Glory". Premieredato: 17.04.09

Hele saken (151 ord)

Mammut

Alle ønsker et bedre liv, men er de villig til å betale prisen for å få det? Regi av Lukas Moodysson

Hele saken (550 ord)

Vin i vrangstrupen

Basert på en inspirerende historie fra 1976 og med stjerner som Alan Rickman og Bill Pullman.

Hele saken (172 ord)

Skjult

Norsk grøsser med Kristoffer Joner og Karin Park. Premieredato: 03.04.09

Hele saken (866 ord)

We Were Soldiers (2002)

Originaltittel: We Were Soldiers

Dette er den sanne historien om 450 amerikanske soldater som tidlig under Vietnamkrigen blir omringet av 2000 nordvietnamesiske soldater i dalen La Drang. Slaget ved La Drang var det første store i den eskalerende konflikten. Mel Gibson spiller hovedrollen som obersten Harold Moore og hans viktigste motspiller er Barry Pepper (The Green Mile) som spiller reporteren Joseph Galloway.

Filmen er basert på boken We Were Soldiers Once... And Young: La Drang: The Battle That Changed The War In Vietnam av generalen Harold G. Moore. Regi og manus er ved Randall Wallace, som tidligere har skrevet manus til filmer som Pearl Harbor, Braveheart og Mannen med jernmasken som han også regisserte. Andre roller spilles av Sam Elliott, Greg Kinnear, Denis Leary og Madeleine Stowe.

Omtale

Innhold: Krigsdrama med Mel Gibson satt un-der Vietnamkrigen. >> Grunn til å glede seg: Jippi! Nok et krigsdrama! >> Grunn til å grue seg: La det amerikanske flagget vaie høyt!

FilmMagasinet nr. 2 - 2002


"Vi er på vei inn i dødsskyggens dal der du vokter ryggen til mannen ved siden av deg, slik han vokter din, og du tar ikke hensyn til hvilken hudfarge han har, eller ved hvilket navn han kaller Gud. Vi skal i kamp mot en tøff og målbevisst fiende. Jeg kan ikke love at jeg vil bringe dere alle hjem i live. Men én ting sverger jeg... når vi går i kamp, blir jeg den første ut på slagmarken og den siste til å forlate den. Og jeg etterlater ingen... døde eller levende. Vi skal alle reise hjem sammen."

Med disse ordene, dagen før han skulle føre sine menn ut i krigen, talte oberstløytnant Harold G. Moore til sine soldater og deres familier. Foran ham sto unge menn, fremdeles uskyldsrene overfor krigen, side ved side med eldre menn arrete og dekorerte i andre kriger. Blant dem satt også Moores egen kone Julie og hørte sin manns ord. Hun hadde sett ham sitte oppe langt på natt, lent over historiske bøker om forskjellige massakrer, i håp om å være istand til å føre sine menn trygt hjem. Men han hadde historien mot seg. Moore kommanderte det syvende kavaleriets første bataljon, det samme regimentet som nesten hundre år tidligere hadde tilhørt General George Armstrong Custer, og som ble utslettet av en indianerhær ledet av Sitting Bull ved Little Big Horn.

Søndag 14. november 1965, kl. 10.48, ble oberstløytnant Moore og hans menn sluppet fra helikoptrene - "kavaleriets nye hester" - på Landing Zone X-Ray i Ia Drang-dalen, et sted i Vietnam kjent som "dødens dal". Tro mot sitt ord var Moore førstemann til å sette sin fot på slagmarken, der han plutselig og nesten uten forvarsel fant seg selv og sine i overkant av 400 menn omringet av 2000 nordvietnamesiske soldater. Slaget som fulgte var et av de blodigste i amerikansk historie, og den første større trefningen mellom soldater fra Nord-Vietnam og Amerika.

Selv om Vietnamkrigen for lengst var i gang var det slaget i Ia Drang-dalen som en gang for alle gjorde verden oppmerksom på hva som foregikk i Sørøst-Asia. På amerikansk side hadde dødstallene så langt vært beskjedne, med en eller to døde i tilfeldige trefninger. Slaget i Ia Drang-dalen endret det for alltid.

Selve Ia Drang-slaget varte i hele 34 dager, fra 23. oktober til 26. november 1965. Hal Moore var kommandør gjennom konflikten, og sammen med reporteren Joseph Galloway har han skrevet boken "We Were Soldiers Once... and Young: Ia Drang - The Battle That Changed The War In Vietnam", en av de sterkeste førstehåndsskildringene fra hele den lange konflikten.

Før innspillingen av filmen startet tilbragte skuespillerne to uker på Fort Benning i Georgia, der Moores luftkavaleri selv trente i 1965. Her fikk de møte mange av de overlevende fra Ia Drang.

MEL GIBSON har spilt helt før, ikke minst i storfilmene Braveheart og Patrioten der han har roller tilsvarende oberstløytnant Hal Moore. Blant Gibsons mange øvrige filmer kan vi nevne fire Dødelig våpen-filmer, tre Mad Max-filmer, What Women Want, Hamlet, Payback, The River, Gallipoli, Mytteriet på Bounty og The Year Of Living Dangerously. Han har regissert og spilt hovedrollen i The Man Without A Face og Braveheart.

MADELEINE STOWE har også bak seg en lang rekke filmer. Vi nevner Short Cuts, Twelve Monkeys, Generalens datter, Den siste mohikaner, Stakeout og Another Stakeout, Bad Girls, Unlawful Entry, The Two Jakes, Revenge og Blink.

GREG KINNEAR er nok aller mest kjent for sin rolle i Livets lyse side der han spiller mot Jack Nicholson, men har også spilt i filmer som Nurse Betty, Sabrina, The Gift, Du har [email protected], Mystery Men og Loser.

SAM ELLIOTT er veteran i bransjen og var første gang å se på film som pokerspiller i Butch Cassidy & The Sundance Kid i 1969. Det er ikke den rollen han huskes best for akkurat. Derimot har han blitt kjent gjennom filmer som Den store Lebowski, The Hi-Lo Country, Tombstone, Mask, Rush, Gettysburg og The Final Cut. Han er også kjent for sine mange TV-roller og har spilt i filmer og serier som Mission: Impossible, Travis McGee, Buffalo Girls og Rough Riders.

CHRIS KLEIN er foreløpig best kjent for sin rolle som "Oz" i de to American Pie-filmene og er i disse dager aktuell i John McTiernans nyinnspilling av kultklassikeren Rollerball. Han var nylig også å se i Say It Isn`t So der han spilte mot Heather Graham og debuterte i den Oscar-nominerte komedien Election med Reese Witherspoon og Matthew Broderick.

We Were Soldiers er RANDALL WALLACE andre regissøroppdrag etter Mannen med jernmasken fra 1998. Han er ingen nybegynner av den grunn, og skrev blant annet manus til Braveheart der han første gang jobbet sammen med Mel Gibson, et manus som fikk flere gjeve nominasjoner og priser. Han har også skrevet manus til Pearl Harbor, Mannen med jernmasken og selvsagt We Were Soldiers.

ECT


Dette er den sanne historien om 450 amerikanske soldater som tidlig under Vietnamkrigen blir omringet av 2000 nordvietnamesiske soldater i dalen La Drang. Slaget ved La Drang var det første store i den eskalerende konflikten. Mel Gibson spiller hovedrollen som obersten Harold Moore og hans viktigste motspiller er Barry Pepper (The Green Mile) som spiller reporteren Joseph Galloway.

FILM & KINO - Filmtreff


Bøttevis med klisjeer

Det ser ut til at amerikanerne elsker krigsfilmer for tiden, og det begynner etter hvert å bli "overkill" i genren fra Hollywoods side. Det som likevel gjør denne filmen til tider interessant er at den tar for seg det første store slaget som amerikanerne deltok i i Vietnam. Slaget blir et bilde på det uføret de havner og det nederlaget amerikanerne fikk både militært og politisk i Vietnam. We Were Soldiers er en brutal, blodig og skremmende film om krigens galskap. Samtidig er det historien om vennskap og mot hos de som kjemper på slagmarken - og da særlig hos de amerikanske soldatene. We Were Soldiers er basert på boken til oberstløytnant Hal Moore og journalisten Joe Galloway (spilt av Redd menig Ryan-skuespilleren Barry Pepper). Mel Gibson har rollen som Moore, en patriotisk og sterkt religiøs fembarnsfar som leder sine tropper inn i kamp mot en fiende som de til de grader har undervurdert. Førstedel av filmen introduserer oss for Moore og hans menn hjemme i USA, mens andre delen av filmen ender i et forferdelig blodbad i Vietnams jungel. Handlingen er lagt til 1965 da president Johnson drar USA inn i uføret. Dessverre har ikke filmskaperne greid å unngå klisjeene. Her er det nok av dem - som når den døende soldaten sier til sine venner "fortell kona mi at jeg elsker henne", og kampscener med slow motion understreket med trommer. Men Randall Wallace skal likevel ha ros for at han har laget en Vietnam-film hvor til og med vietnameserne gis menneskelige trekk og har følelser - i hvert fall i et visst monn. We Were Soldiers er på mange måter en sterk film, og ikke minst svært realistisk. Synd derfor at det hele ødelegges av bøttevis med klisjeer.

Geir Kamsvåg

FilmMagasinet nr. 3 - 2002


Nok en krigsfilm om en amerikansk tragedie og fiasko, denne gang hentet fra Vietnamkrigens tidlige fase, et slag i 1965. Her bygges det opp et tema knyttet til lojalitet blant soldater, samt en pressemann sorg frivillig blir et øyenvitne til blodbadet. Det veives mye Stars and Stripes i denne filmen.

Film & Kino


Mel Gibson i krigsdrama

Kveldens spillefilm "We Were Soldiers" er den sanne historien om 450 amerikanske soldater som tidlig under Vietnam-krigen blir omringet av 2000 nordvietnamesiske soldater i dalen La Drang. Slaget ved La Drang var det første store i den eskalerende konflikten. Mel Gibson spiller hovedrollen som obersten Harold Moore. Søndag 14. november 1965, kl. 10.48, ble oberstløytnant Moore og hans menn sluppet fra helikopter - "kavaleriets nye hester" - på Landing Zone X-Ray i Ia Drang-dalen, et sted i Vietnam kjent som "dødens dal". Moore var førstemann til å sette sin fot på slagmarken, der hans 450 menn uten forvarsel befant seg omringet av 2000 nordvietnamesiske soldater. Slaget som fulgte var et av de blodigste i amerikansk historie, og den første større trefningen mellom soldater fra Nord-Vietnam og Amerika.

Selv om Vietnamkrigen for lengst var i gang, var det slaget i Ia Drang-dalen som en gang for alle gjorde verden oppmerksom på hva som foregikk i Sørøst-Asia. På amerikansk side hadde dødstallene så langt vært beskjedne, med en eller to døde i tilfeldige trefninger. Slaget i Ia Drang-dalen endret dette for alltid.

Basert på førstehåndsskildringer Selve Ia Drang-slaget varte i hele 34 dager, fra 23. oktober til 26. november 1965. Hal Moore var kommandør gjennom konflikten, og sammen med reporteren Joseph Galloway har han skrevet boken "We Were Soldiers Once... and Young: Ia Drang - The Battle That Changed The War In Vietnam", en av de sterkeste førstehåndsskildringene fra hele den lange konflikten.

Før innspillingen av filmen startet tilbragte skuespillerne to uker på Fort Benning i Georgia, der Moores luftkavaleri selv trente i 1965. Her fikk de møte mange av de overlevende fra Ia Drang.

Mel Gibson har rollen som Moore, en patriotisk og sterkt religiøs fembarnsfar som leder sine tropper inn i kamp mot en fiende som de til de grader har undervurdert. Første del av filmen introduserer oss for Moore og hans menn hjemme i USA, mens andre delen av filmen ender i et forferdelig blodbad i Vietnams jungel.

TV2 2005


Søndag 14. november 1965 landet oberstløytnant Hal Moore og hans 450 menn i la Drang Valley, et sted i Vietnam kjent som "dødens dal". Moore stilte seg først til kamp, men kun for å oppdage at de var omringet av 2000 nordvietnamesiske soldater. Det etterfølgende slaget var det blodigste i amerikansk militærhistorie, og det første store sammenstøtet mellom soldater fra Nord-Vietnam og USA.

Viasat 2009

Alle bilder av We Were Soldiers

Trailer

Link til denne traileren

We Were Soldiers (2002)

Produsent: Bruce Davey
Regi: Randall Wallace
Manus: Randall Wallace
Sjanger: krigsfilm, politisk
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2 timer, 17 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 4
Dagbladet: Terningkast 2
VG: Terningkast 1

Rollebesetning

Mel Gibson
Lt. Col. Hal Moore
Madeleine Stowe
Julie Moore
Greg Kinnear
Maj. Bruce Crandall
Sam Elliott
Sgt. Maj. Basil Plumley
Chris Klein
2nd Lt. Jack Geoghegan
Keri Russell
Barbara Geoghegan
Barry Pepper
Joe Galloway
Don Duong
Lt. Col. Nguyen Huu An
Ryan Hurst
Sgt. Ernie Savage
Robert Bagnell
1st Lt. Charlie Hastings
Vis alle roller
Marlon Brando
Marlon Brando
Alec Baldwin
Alec Baldwin
Eddie Murphy
Eddie Murphy
Jennie Garth
Jennie Garth
John Laughlin
John Laughlin
Lino Brocka
Lino Brocka
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid