Logg inn | Opprett brukerkonto

Training Day (2001)

Originaltittel: Training Day

Produsent: Jeffrey Silver
Regi: Antoine Fuqua
Manus: David Ayer
Sjanger: action, thriller, drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2 timer, 0 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 4
Dagsavisen: Terningkast 5
Dagbladet: Terningkast 4
VG: Terningkast 2

Rollebesetning

Denzel Washington
Alonzo Harris
Ethan Hawke
Jake Hoyt
Scott Glenn
Roger
Tom Berenger
Stan Gursky
Harris Yulin
Doug Rosselli
Raymond J. Barry
Lou Jacobs
Cliff Curtis
Smiley
Dr. Dre
Paul
Snoop Dogg
Blue
Macy Gray
Sandman's Wife
Vis alle roller

Alonzo Harris har jobbet lenge i narkotikapolitiet, flere år på gata. Et slikt liv påvirker et menneske. Hans opplevelser påvirker ham selv, han blir destruktiv og ond.

Handlingen utspiller seg i løpet av et døgn der Harris skal lede den mye yngre politimannen Hoyt på sitt første alvorlige oppdrag. Hoyt skal drives inn i arbeidet, metodene, i denne ikke videre glamorøse jobben. Hoyt er et lam i denne sammenhengen, men bør bli en ulv. For Harris er det ikke nok å være ulv i fåreklær heller, man skal utvikles til å bli en ulv som regjerer sitt territorium.

Omtale

Den ferske politimannen Jake Hoyt ønsker fremfor alt å arrestere kjeltringer – ikke å bli en selv. Det viser seg imidlertid at det å holde seg på den rette siden av loven er langt vanskeligere enn han trodde. Grunnen til dette er Alonzo Harris, en erfaren politimann med sitt eget syn på rett og galt. Han er Hoyts partner de neste 24 timene.

Denzel Washington er kjent fra forskjellige helteroller, men her spiller han den uortodokse Harris. Mens han tråler gatene legger han planer for hvordan han kan håndheve sine egne lover, for egen vinning. Hoyt ser både det positive og det negative i en slik praksis, men ser også at partneren er i ferd med å skli over på feil side av loven. Ethan Hawke spiller den ferske politimannen Hoyt. Antoine Fuqua (The Replacement Killers, Bait) instruerer blant andre Dr. Dre, Macy Gray og Snoop Dogg, og bygger døgnets uvissheter opp mot det kritiske høydepunkt; Training Day – oppgjørets time.

Warner Bros Entertainment


Alonzo Harris har jobbet lenge i narkotikapolitiet, flere år på gata. Et slikt liv påvirker et menneske. Hans opplevelser påvirker ham selv, han blir destruktiv og ond. Handlingen utspiller seg i løpet av et døgn der Harris skal lede den mye yngre politimannen Hoyt på sitt første alvorlige oppdrag. Hoyt skal drives inn i arbeidet, metodene, i denne ikke videre glamorøse jobben. Hoyt er et lam i denne sammenhengen, men bør bli en ulv. For Harris er det ikke nok å være ulv i fåreklær heller, man skal utvikles til å bli en ulv som regjerer sitt territorium.

Film & Kino nr. 8 - 2001


Vanligvis er actionfilmer forutsigbar underholdning som man kan se på uten å følge særlig med, men hvor man likevel får med seg alt. Men i det siste har trenden snudd, og moderne actionfilmer skal nå være fullstappet av plott, underplott, tvists og turns. Og noen vil til og med ha et politisk motiv. Mye kan skje i løpet av 24 timer i Los Angeles. Det får rekrutten Jake oppleve på sin første dag som narkopurk. Han får den erfarne Alonzo som partner, og oppdager at han jobber med særdeles uortodokse medtoder. Hans metode for å ta "ulvene" er å være ulv selv. På noen få timer har Jake vært med på et brutalt narkobeslag, røyka PCP og sett Alonzo banke livsskitten utav noen junkere. Alt før lunsj. Det går aggressivt unna i Training Day. Det skjer kanskje litt for mye på 24 timer, for ikke å snakke om de to timene filmen varer. Et annet svakt punkt i filmen er også at det finnes en del lette løsninger. Selvsagt kan det hende at Jake har flaks når han tidligere på dagen har reddet kusinen til han som nå vil drepe ham. Men i virkeligheten hadde nok ikke Jake vært like heldig. Mange vil nok være en smule forvirret etter filmen, spesielt de siste femten minuttene som kan virke ekstreme. Men regissør Antoine Fuqua har vært flink til å droppe hint gjennom hele filmen, så det gjelder bare å følge med. Denzel Washington elsker tydeligvis rollen som den intense purken Alonzo, han er mer ekstrem og tøff i trynet enn på lenge. Til tider nesten for tøff. Hans rolle minner mye om John Travoltas i Swordfish. Du kan ikke helt plassere ham, er han purk eller skurk? Ethan Hawke spiller den unge rekrutten, og med bart og det hele er han selve glansbildet på en ung politimann. Kjemien mellom de to er god, og de skaper balanse seg imellom. Filmen har en rekke klare paralleller til tidligere saker hvor Los Angeles-politiet har vært involvert, som for eksempel O.J. Simpson- og Rodney King-saken, og regissør Fuqua har vel prøvd å spre litt propaganda både her og der. Som film er det uansett underholdende og blir en god actionfilm. Politikken overlater jeg til andre.

Linda Lorentzen

FilmMagasinet nr. 7 - 2001


DVD

Mye kan skje i løpet av 24 timer i Los Angeles. Det får rekrutten Jake oppleve på sin første dag som narkopurk. Han får den erfarne Alonzo som partner, og oppdager at han jobber med særdeles uortodokse medtoder. Hans metode for å ta "ulvene" er å være ulv selv. På noen få timer har Jake vært med på et brutalt narkobeslag, røyka PCP og sett Alonzo banke livsskitten ut av noen junkere. Alt før lunsj. Mange vil nok være en smule forvirret etter filmen, spesielt de siste femten minutter som kan virke ekstreme. Men regissør Antoine Fuqua har vært flink til å droppe hint gjennom hele filmen, så det gjelder bare å følge med. Denzel Washington elsker ty-deligvis rollen som den intense purken Alonzo, han er mer ekstrem og tøff i trynet enn på lenge. Du kan ikke helt plassere ham, er han purk eller skurk? Ethan Hawke spiller den unge rekrutten og med bart og det hele er han selve glansbildet på en ung politimann. Kjemien mellom de to er god, og de skaper balanse seg i mellom. Filmen har en rekke klare paralleller til tidligere saker hvor Los Angeles-politiet har vært involvert, som for eksempel O.J. Simpson- og Rodney King-saken, og regissør Fuqua har vel prøvd å spre litt propaganda både her og der. Som film er det uansett underholdene og blir en god actionfilm.

Extra goodies: Veldig bra. Her er det jobbet for å gi kjøperen noe mer en basic. Eget kommentatorspor fra regissøren. Bak kameradokumentar, ekstra scener, alternativ slutt og to musikkvideoer.

Film 4 Extra 5 Geir Kamsvåg

FilmMagasinet nr. 4 - 2002


Mye kan skje i løpet av 24 timer i Los Angeles. Det får rekrutten Jake Hoyt oppleve på sin første dag som narkopurk. Han får den erfarne Alonzo Harris som partner, og oppdager at han jobber med særdeles uortodokse metoder. Hans metode for å ta "ulvene" er å være ulv selv. På noen få timer har Jake vært med på et brutalt narkobeslag, røyka PCP og sett Alonzo banke opp noen junkere. Alt før lunsj.

TVN 2005


Undercover-agentens hverdag Hver dag raser en krig mellom narkolangere og politiet på gatene i USAs indre bykjerner. Politibetjenten Alonzo Harris i narkotikaavsnittet i Los Angeles har hatt jobben i 13 år. Metodene hans er omdiskuterte når det gjelder balansen mellom lovlig og korrupt. Nå skal Jake Hoyt ut på oppdrag med Alonzo.

Jake har bare 24 timer på seg til å bevise hvor dyktig han er, og utover dagen går det opp for Jake at hans læremester har visket ut grensen mellom rett og galt på alarmerende vis. Dette gjør imidlertid at Jakes egen etikk og rettferdighetssans blir styrket.

Mens han kjemper med sin samvittighet, forstår Jake at han ikke er under opplæring i det hele tatt. Han er ufrivillig med i et komplott som syndebukk i en nøye utarbeidet plan.

Om filmen Denzel Washington gjør en nyansert og kraftfull prestasjon som agenten Alonzo. Han ble da også belønnet med Oscar for rollen i 2001. Motspilleren Ethan Hawke som Jake Hoyt ble nominert i kategorien ”Beste mannlige birolle”.

NRK1 2006

Alle bilder av Training Day
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid - Utviklingsversjon