Logg inn | Opprett brukerkonto

Zoolander (2001)

Originaltittel: Zoolander

Produsent: Rudin
Regi: Ben Stiller
Manus: Drake Sather
Sjanger: komedie
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 29 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 2
Dagbladet: Terningkast 3
VG: Terningkast 3

Rollebesetning

Ben Stiller
Derek Zoolander
Owen Wilson
Hansel
Will Ferrell
Mugatu
Christine Taylor
Matilda Jeffries
Milla Jovovich
Katinka
Jerry Stiller
Maury Ballstein
Jon Voight
Larry Zoolander
David Duchovny
JP Prewitt
Judah Friedlander
Scrappy Zoolander
Jennifer Coolidge
American designer
Vis alle roller

Derek Zoolanders verden bryter totalt sammen når han ikke drar i land sin fjerde tittel på rad i "Årets mannlige modell" konkurransen. Derek var så sikker på å vinne at han allerede var på vei for å motta prisen når årets vinner blir ropt opp - den heite nykommeren Hansel.

Når han innser at han ikke lenger er verdens mest ettertraktede supermodell, søker han tilbake til sine røtter for å finne meningen med livet. Han setter kursen mot sin hjemby for å jobbe i kullgruvene med sin far og sine brødre. Dessverre er ikke Dereks far overstadig begeistret for å få sønnen hjem igjen, han er heller pinlig berørt og skamfull over Dereks lite macho yrkesvalg.

Etter å ha blitt avvist hos familien, reiser han tilbake til Manhattan hvor den ufordragelig Hansel er mer enn han kan takle. De to modellene konkurrerer i en "walk off" for å avgjøre en gang for alle hvem som er kongen av catwalken. En gryende gjensidig respekt viser seg og de to nærmer seg noe man kan kalle vennskap.

Dereks karriere er på en opptur når han får sin første jobb på lenge. Han skal være frontfiguren for den nye kolleksjonen til den ultraeksentriske designeren, Mugatu. Men det Derek ikke vet, er at jobben bare er et dekke for den virkelige oppgaven; han skal hjernevaskes for å ta livet at statsministeren i Malaysia. Underverdenen i motebransjen har inngått en ond sammensvergelse, og Derek er deres middel til målet.
Derek Zoolander har ristet av seg tusenvis av standhaftige paparazzier og forsvart sin tittel som "årets mannlige modell" tre ganger på rad uten at et hårstrå ligger skjevt på hans hode. Men nå må verdens mest berømte supermodell bevise at han ikke bare er en helt vanlig utrolig lekker fyr i slangeskinn, men at han er en kar å regne med når han står alene mot den onde fienden. Millioner av hylende fans skal få anledning til å hylle ham.

Omtale

Derek Zoolander har vært et ess i moteverdenen i flere år, men plutselig oppdages et talent og en utfordrer til hans posisjon som mannlig modell. Zoolander forsøker å finne noen verdier i livet før han vender tilbake til Manhattans sus og dus, men hans gjeninntreden som modell innebærer tøffe konspirasjoner i motebransjen.

Film & Kino nr. 9 - 2001


Den hjernedøde modellen Derek Zoolander startet som en sketsj på Saturday Night Live, og har nå utviklet seg til en hel spillefilm. Ben Stiller er mannen bak figuren, og da vet alle at dette dreier seg om ren parodi. Derek er nominert til den prestisjetunge Male Model of the Year. Han forventer å vinne for fjerde året på rad, men prisen går i stedet til nykommeren Hansel. Derek bestemmer seg for å legge opp, men i siste liten får han et oppdrag fra moteguruen Mugatu. Lite vet Derek at Mugatu planlegger å drepe Malaysias president som nå vil forby barnearbeidere som syr moteklærne. Og han vil hypnotisere Derek til å gjøre det! Det skjer mye rart i Zoolander, og vitsen er ikke å dvele for lenge ved det. Det er meningen at vi skal le av det faktum at motebransjen bruker små barn til å sy deres kolleksjoner. Vi skal le av tåpelige attentatsforsøk og neddopa modeller. Filmen er til tider morsom, for Stiller trekker spøken svært langt. Men filmen er samtidig helt hjernedød, og blottet for sjarm. Jeg har ingenting imot Stiller, verken senior eller junior, men det blir fort for krampeaktig når de to entrer scenen. Som en bifigur kunne Derek vært morsom, men som en hel spillefilm? Neppe.

2 Linda Lorentzen

FilmMagasinet nr. 8 - 2001


"Jeg er ganske sikker på at det er mer ved livet enn å være skikkelig, utrolig dødspen, og jeg har planer om å finne ut hva det er."

Derek Zoolanders (Ben Stiller) verden bryter totalt sammen når han ikke drar i land sin fjerde tittel på rad i "Årets mannlige modell" konkurransen. Derek var så sikker på å vinne at han allerede var på vei for å motta prisen når årets vinner blir ropt opp - den heite nykommeren Hansel (Owen Wilson).

Når han innser at han ikke lenger er verdens mest ettertraktede supermodell, søker han tilbake til sine røtter for å finne meningen med livet. Han setter kursen mot sin hjemby for å jobbe i kullgruvene med sin far og sine brødre. Dessverre er ikke Dereks far (Jon Voight) overstadig begeistret for å få sønnen hjem igjen, han er heller pinlig berørt og skamfull over Dereks lite macho yrkesvalg.

Etter å ha blitt avvist hos familien, reiser han tilbake til Manhattan hvor den ufordragelig Hansel er mer enn han kan takle. De to modellene konkurrerer i en "walk off" for å avgjøre en gang for alle hvem som er kongen av catwalken. En gryende gjensidig respekt viser seg og de to nærmer seg noe man kan kalle vennskap.

Dereks karriere er på en opptur når han får sin første jobb på lenge. Han skal være frontfiguren for den nye kolleksjonen til den ultraeksentriske designeren, Mugatu (Will Ferrell). Men det Derek ikke vet, er at jobben bare er et dekke for den virkelige oppgaven; han skal hjernevaskes for å ta livet at statsministeren i Malaysia. Underverdenen i motebransjen har inngått en ond sammensvergelse, og Derek er deres middel til målet.

Derek Zoolander har ristet av seg tusenvis av standhaftige paparazzier og forsvart sin tittel som "årets mannlige modell" tre ganger på rad uten at et hårstrå ligger skjevt på hans hode. Men nå må verdens mest berømte supermodell bevise at han ikke bare er en helt vanlig utrolig lekker fyr i slangeskinn, men at han er en kar å regne med når han står alene mot den onde fienden. Millioner av hylende fans skal få anledning til å hylle ham.

Ben Stiller (Derek Zoolander, regissør, manus, produsent) har etablert seg som en av de største talentene i Hollywood. Han har blitt en veteran på teater, film og TV, og er anerkjent som skuespiller, manusforfatter, regissør og produsent. Stiller medvirket nylig i "Slekten er verst", en rolle som ga ham to priser for beste hovedrolle i en komedie. Han gjorde sin regidebut i 1994 med den kritikerroste "Reality Bites" som han selv spilte i sammen med blant annet Winona Ryder og Ethan Hawke. Stiller er ellers kjent fra "Alle elsker Mary" og "Keeping the Faith".

Stillers nærmeste famlie stiller tallrike på denne rollelisten. Hans kone Christine Taylor spiller journalisten Matilda og både moren Anne Meara og søsteren Amy Stiller har mindre roller. Faren Jerry Stiller, for mange mest kjent som faren til George i "Seinfeld", har rollen som Maury Ballstein, agenten til Derek.

Owen Wilson (Hansel) har høstet anerkjennelse både for sitt skuespill og som manusforfatter. Han var sist å se i "Slekten er verst", også med Ben Stiller, og "Shanghai Noon". Wilson jobbet også med Stiller på "Permanent Midnight" og "The Cable Guy". Han vil neste gang bli å se i "Behind Enemy Lines".

Christine Taylor (Matilda) er kjent fra komedier som "Bryllupssangeren" og de to filmene om "The Brady Bunch" - som Marcia. Hun har medvirket i en rekke uavhengige filmer, og har også hatt gjesteopptreder i TV-serier som "Venner for livet", "Ellen" og "Seinfeld".

UIP


Ben Stiller i fri flyt Zoolander er supermodellen med den blendende utsrålingen, men med få hjerneceller I bruk. Han blir raskt og effektivt hjernevasket av en farlig, kriminell organisasjon som vil ha ham til å drepe. Plutselig må Zoolander tenke fort, noe som er svært uvant for ham. Alle Ben Stiller-fans kan glede seg til ekstrem-komedie fra modellbransjen i filmen om Derek Zoolander. "Her forleden tenkte jeg på å melde meg som frivillig og hjelpe vanskeligstilte barn å lære å lese... Bare det å tenke på det var den mest givende opplevelse i mitt liv!" Sier Zoolander blant annet, og stortrives i rollen som Årets Supermodell, en tittel han regner med å håve inn for fjerde år på rad.

Men Derek Zoolander opplever sitt livs krise da han blir slått av en nykommer, Hansel (Owen Wilson). En gryende mistanke melder seg. Kan det være andre verdier i livet enn det å være fryktelig pen, og tilbringe fire timer foran speilet for å justere en hodebevegelse? Han tenker alvorlig på saken, og på å gjøre noe med den. Men det dramatiske høydepunktet må være da han står med pistol i hånden (og matchende antrekk), i ferd med å bli en kaldblodig morder, og plutselig oppdager den grusomme sannheten om hvorfor ingen mannlige modeller lever etter fylte 30.

Ben Stiller både regisserer og spiller hovedrollen i denne sprø komedien som er en karikatur av modellbransjen. På rollelisten står både hans kone (Christine Taylor), hans mor, far og søster. Karakteren Derek har han skapt sammen med vennen og stand-up komikeren Drake Sather, som tok livet av seg for bare noen måneder siden. Han ble 44 år.

TV2 2004

Alle bilder av Zoolander
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid - Utviklingsversjon