Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Antitrust (2001)

Originaltittel: Anti Trust

I den mest revolusjonerende, globalt viktige og kanskje mest hensynsløse bransjen verden har sett - data-industrien - kommer de mektigste krefter for å gamble, og vinne for enhver pris. I den oppjagede og opphetede bransjen kan millionærer skapes på nanosekunder, og formuer vinnes og tapes like hurtig. Private kriger utkjempes hver dag. Kriger som kan komme til å avgjøre hvem som vil kontrollere vår felles fremtid.
Det er med dette lyssky univers som bakteppe vi møter den nyutdannede dataprogrammereren Milo, en av de få med talent nok til å komme seg helt til topps i en bransje hvor konkurransen er uten sidestykke. Sammen med to likesinnede kamerater er han i ferd med å starte et lite firma fokusert på teknologien som en rekke store multinasjonale selskaper kniver om å løse best og mest effektivt: Digital konvergens, å sammenføre alle former for global digital kommunikasjon så som fjernsyn, telefon, computere og trådløst, i en enkel digital superhighway. Milo ønsker å bli historisk, han drømmer om å skape teknologien som vil forandre hvordan vi skal leve i fremtiden.
Men en som er fullt klar over Milos ekstraordinære talent, er Gary Winston, en gang selv en datanerd som så mange andre, nå multi-milliardær, eier og leder av software-selskapet N.U.R.V. Han vil rekruttere Milo til å hjelpe å løse de mange problemene som fremdeles plager hans satelittbaserte globale kommunikasjonssystem SYNAPS, som snart skal lanseres. Deadline for lanseringen kommer stadig nærmere, og Winston trenger alle briljante hjerner han kan få fatt i. Selv om Milo har svært blandede følelser overfor gigantselskaper generelt, og ikke minst Winston, alle hackeres hatobjekt, spesielt. Men N.U.R.V. kan by på muligheter ingen andre kan matche, og Milo føler at han bare ikke kan si nei.

Omtale

I den mest revolusjonerende, globalt viktige og kanskje mest hensynsløse bransjen verden har sett - data-industrien - kommer de mektigste krefter for å gamble, og vinne for enhver pris. I den oppjagede og opphetede bransjen kan millionærer skapes på nanosekunder, og formuer vinnes og tapes like hurtig. Private kriger utkjempes hver dag. Kriger som kan komme til å avgjøre hvem som vil kontrollere vår felles fremtid.

Det er med dette lyssky univers som bakteppe vi møter den nyutdannede dataprogrammereren Milo (Phillippe), en av de få med talent nok til å komme seg helt til topps i en bransje hvor konkurransen er uten sidestykke. Sammen med to likesinnede kamerater er han i ferd med å starte et lite firma fokusert på teknologien som en rekke store multinasjonale selskaper kniver om å løse best og mest effektivt: Digital konvergens, å sammenføre alle former for global digital kommunikasjon så som fjernsyn, telefon, computere og trådløst, i en enkel digital superhighway. Milo ønsker å bli historisk, han drømmer om å skape teknologien som vil forandre hvordan vi skal leve i fremtiden.

Men en som er fullt klar over Milos ekstraordinære talent, er Gary Winston (Robbins), en gang selv en datanerd som så mange andre, nå multi-milliardær, eier og leder av software-selskapet N.U.R.V. Han vil rekruttere Milo til å hjelpe å løse de mange problemene som fremdeles plager hans satelittbaserte globale kommunikasjonssystem SYNAPS, som snart skal lanseres. Deadline for lanseringen kommer stadig nærmere, og Winston trenger alle briljante hjerner han kan få fatt i. Selv om Milo har svært blandede følelser overfor gigantselskaper generelt, og ikke minst Winston, alle hackeres hatobjekt, spesielt. Men N.U.R.V. kan by på muligheter ingen andre kan matche, og Milo føler at han bare ikke kan si nei.

Så Milo og kjæresten Alice (Forlani) flytter til Portland, Oregon, hvor N.U.R.V. har sin hovedbase, og han stortrives i jobben. Hver gang han står fast, dukker Winston opp for å gi ham det nødvendige dytt videre. Winston kommer stadig opp med nye løsninger og muligheter, så ofte og så revolusjonerende at det hele virker mer enn litt mistenkelig.

Og mistenksomheten til sine kolleger og sjefer blir til frykt da en av hans studiekamerater blir brutalt drept, angivelig i et rasistisk motivert overfall. Er Milo ikke mer enn en brikke i Winstons spill? Er hans sjef villig til å gå til hvilke ekstremer som helst for å vinne? Da Milo diskret begynner å undersøke om hans mistanker kan være riktige, oppdager han konturene av en sammensvergelse så stor og avansert at den meget vel kan være ufeilbar. Jo mer han graver frem, jo mer forstår Milo hvor farlig han er, og derfor hvor stor fare han selv er i. Nå står Milos eget liv på spill, hvis han ikke er i stand til å spille ut motstanderen, en insdustrigigant hvis makt, paranoia og grådighet er fullstendig uten grenser.

RYAN PHILLIPPE slo gjennom i rollen som en av ofrene i tenårings-grøsseren Fryktens sommer. Han har også spilt i Gregg Arakis frenetiske Nowhere, Tony Scotts Crimson Tide, Ridley Scotts sjødrama White Squall, og flere andre, blant annet i filmen om det legendariske New York-diskoteket Studio 54. Han gjorde sist stor suksess i sin hovedrolle i Et farlig spill, regissør Roger Kumbles oppdatering av teaterstykket "Les Liaisons Dangereuse". Hans siste film før Antitrust var kriminaldramaet The Way of The Gun, med Benicio del Toro, regissert av Christopher McQuarrie, oscarvinner med De mistenkte.

RACHAEL LEIGH COOK er fremdeles kun 20 år, men allerede temmelig erfaren i skuespilleyrket. Hun debuterte i The Babysitters Club, og har senere spilt i Richard LaGraveneses regidebut Living Out Loud, The House of Yes, Blow Dry, She´s All That, Get Carter og sist i Josie and The Pussycats.

CLAIRE FORLANI er best kjent for rollen som Brad Pitts utkårede i Møt Joe Black. Debuten kom i en TV-film om Kennedy-familien, JFK...Reckless Youth, fulgt av rollen som Sean Connerys datter i The Rock, og Jean-Michel Basquiats kjæreste i Basquiat. Videre spilte hun i Kevin Smiths Mallrats, superhelt-komedien Mystery Men og i ungdomskomedien Boys and Girls mot Freddie Prinze, jr.

TIM ROBBINS er en av Hollywoods mest allsidige menn. Som både skuespiller, manusforfatter, produsent og regissør har han preget filmbyen både kunstnerisk og politisk de senere årene. Blant hans mest markante filmroller kan vi nevne Robert Altmans Hollywood-satire The Player samt Short Cuts, Frank Darabonts fengselsdrama Frihetens regn, Coen-brødrenes Det store spranget, Adrian Lynes Jacob´s Ladder, samt Ron Sheltons baseball-drama Bull Durham. Under innspillingen av sistnevnte møtte han sin mangeårige samboer og partner Susan Sarandon. Robbins debuterte som manusforfatter og regissør med den politiske satiren Bob Roberts, og fulgte opp med å skrive, produsere og regissere prisvinneren Dead Man Walking. Robbins siste film som regissør var The Cradle Will Rock, som omhandler den sanne historien om Orson Welles meget omstridte produksjon av Mark Blitzsteins musikal av samme navn.

ECT


Innhold: En dataprogrammerer har fått drømmejobben, men oppdager at sjefen planlegger å slippe løs en rekke datavirus.

Grunn til å glede seg: Regissør Howitt er mannen bak Sliding Doors, og vi kan forvente mye av denne filmen her. Grunn til å grue seg: Hvis den ikke innfrir.

FilmMagasinet Nr. 2 2001


Antirust er Bill Gates verste mareritt. Selv om filmen er ren fiction foregår den i Bill Gates verden. Og Tim Robbins er i sin rolle til forveksling lik it-guruen.

Som underholdning er filmen en ren rutine ­ laget helt oppskriftsmessig uten noen overraskelser. Det er først og fremst gode skuespillere som redde filmen. Tim Robbins har rollen som Gates-klonen og Ryan Phillippe er filmens smukke geek-geni som drar filmen i land godt hjulpet av filmens femmes fatales Rachael Leight Cook og Claire Forlani.

Filmens Gates-klone er i ferd med å miste grepet over programvaremarkedet, og er villig til å gå over lik for å holde på makten sin. Dessverre er manuset så lite troverdig med sitt sammensurium av konspirasjonsteorier at det hele tipper etter hvert over til det latterlige. Det er synd, for britiske Peter Howitt er en dyktig regissør med filmer som "Sliding Doors" på merittlisten. Og filmen blir aldri kjedelig nettopp på grunn av hans regi og skuespillerne, men dessverre har manusforfatterveteranen Howard Franklin skrevet manuset på autopilot.

Geir Kamsvåg

FilmMagasinet


Milo er et geni av en dataprogrammerer som starter sitt eget firma med noen kamerater, og sammen ønsker de å revolusjonere den viktige, men hensynsløse databransjen. Med det samme de har fått firmaet registrert, blir Milo kontaktet av direktøren i softwareselskapet N.U.R.V., Gary Winston, som kommer med et jobbtilbud det er umulig å si nei til. Winston er kjent for å hanke inn verdens største datagenier og har skapt seg en formue. Milo flytter til Portland med samboeren for å jobbe og blir svimmel av den flotte muligheten han er gitt. Milo føler seg priviligert som får jobbe med Winston, som er et oppkomme av kreative løsninger på problemer som dukker opp. Men snart begynner Milo å stille spørsmål ved hvor løsningene kommer fra. Og mistenksomheten til sine kolleger og sjefer blir til frykt da en av hans studiekamerater blir brutalt drept, angivelig i et rasistisk motivert overfall. Er Milo ikke mer enn en brikke i Winstons spill? Er hans sjef villig til å gå til hvilke ekstremer som helst for å vinne? Da Milo diskret begynner å undersøke om hans mistanker kan være riktige, oppdager han konturene av en sammensvergelse så stor og avansert at den meget vel kan være ufeilbar. Jo mer han graver frem, jo mer forstår Milo hvor farlig Winston er, og derfor hvor stor fare han selv er i. Nå står Milos eget liv på spill hvis han ikke er i stand til å spille ut motstanderen, en industrigigant hvis makt, paranoia og grådighet er fullstendig uten grenser.

Viasat 2004

Alle bilder av Antitrust

Antitrust (2001)

Produsent: Nick Wechsler
Regi: Peter Howitt
Manus: Howard Franklin
Sjanger: thriller
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 50 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 2
Dagsavisen: Terningkast 3
Dagbladet: Terningkast 3
VG: Terningkast 3

Rollebesetning

Ryan Phillippe
Milo Hoffman
Rachael Leigh Cook
Lisa Calighan
Claire Forlani
Alice Poulson
Tim Robbins
Gary Winston
Douglas McFerran
Bob Shrot
Richard Roundtree
Lyle Barton
Tygh Runyan
Larry Banks
Yee Jee Tso
Teddy Chin
Nate Dushku
Brian Bissel
Ned Bellamy
Phil Grimes
Vis alle roller