Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

The Man Who Wasn't There (2001)

Originaltittel: The Man Who Wasn't There

Vi befinner oss i 1949, og hovedpersonen Ed (Billy Bob Thornton) er frisør i sin svogers salong.

Den konstant røykende frisøren Ed Crane er i ferd med å forsvinne bak sin egen røyksky. Hans kone Doris (Frances McDorman) drikker, og Ed mistenker henne for å ha et forhold til sin sjef (James Gandolfini). En dag dukker en fremmed opp (Jon Polito), og han tilbyr god fortjeneste for dem som investerer i en ny oppfinnelse: tørrensing.

Ed bestemmer seg for å presse sjefen til Doris for penger slik at han kan slå seg opp i tørrensing-bransjen, og samtidig hevne seg på kona og elskeren. Men planen går fryktelig galt. Ved et uhell begår han et mord som Doris får skylden for. Hun ender opp i fengsel, mens Ed befinner seg i hendene på en advokat fra byen, Freddy Riedenschneider (Tony Shalhoub).

Omtale

THE MAN WHO WASN'T THERE

The Man Who Wasn't There. Regi: Joel Coen. USA 2001. Manus: Joel Coen og Ethan Coen. Foto: Roger Deakins. Musikk: Carter Burwell. Medv.: Billy Bob Thornton, Frances McDormand, Michael Badalucco, James Gandolfini, Scarlett Johansson m.fl. Utleie: Scanbox. 35 mm, s/hv, 1 t 56 min.

Renseribransjens mørke hemmeligheter

Bak tidenes kanskje minst sexy filmtittel skjuler det seg en liten juvel av en film. I The Man Who Wasn't There fortsetter Coen-brødrene å lage lekne pastisjer over ulike sjangre. Denne gangen er turen kommet til noir-filmen. Året er 1949. Den konstant røykende frisøren Ed Crane er i ferd med å forsvinne bak sin egen røyksky. Hans kone drikker og har en affære med sjefen, og Ed bestemmer seg for å presse sjefen for penger slik at han kan slå seg opp i fremtidens bransje - tørrensing. Og som vanlig er i Coen-brødrenes filmer ligger det mer under overflaten enn man aner. Ideen til filmen fikk brødrene under innspillingen av Det store spranget (se egen omtale). Da de filmet en scene i en frisørsalong fant de en plakat med oversikt over 40-talls frisyrer, og begynte å jobbe med historien om den hemmelighetsfulle frisøren.

Gjennom en lang og drivende god karriere har Coen-brødrene satt sin signatur på filmer innenfor de fleste sjangre. Brødrene er langt mer filmhistorisk bevisste enn normen er innenfor profesjonen. Blikket for hva som preger en filmsjanger kommer likevel ikke i veien for deres distinkte egenart, og en Coen-film er alltid lett gjenkjennbar. Selv om noen kanskje vil mene at de med sine seneste filmer begynner å slippe opp for ideer, er rekken av filmer til og med The Man Who Wasn`t There nesten utelukkende av høy klasse.

Med smått legendariske Roger Deakins bak kameraet presenteres filmen i kjølig svart-hvitt. Filmen ble først filmet i farger, men senere overført til svart-hvitt film. I tråd med film noir-prinsipper presenteres et skyggespill av de sjeldne. Ironien og humoren fra 40- og 50-tallets kriminalromaner er opprettholdt, og klassiske ingredienser som løgn, uforutsette konsekvenser og drap er med.

The Man Who Wasn`t There delte den høyt anerkjente regiprisen ved Cannes-festivalen i 2001 med David Lynchs Mulholland Drive. Også på skuespillersiden er filmen fremragende. Billy Bob Thornton glitrer i rollen som frisøren, en rolle han sa ja til før han hadde sett manuset, og Joels kone Frances McDormand er sjeldent sexy i rollen som frisørens frue.

Kort: Den konstant røykende frisøren Ed Crane er i ferd med å forsvinne bak sin egen røyksky. Hans kone drikker og har en affære med sjefen, og Ed bestemmer seg for å presse sjefen for penger slik at han kan slå seg opp i fremtidens bransje - tørrensing. The Man Who Wasn't There delte den høyt anerkjente regiprisen ved Cannes-festivalen i 2001 med David Lynch' Mulholland Drive.

Bergen filmklubb


Innhold: Santa Rosa 1949; Billy Bob Thornton spiller en frisør som utpresser sin kones elsker. Billy Bob Thornton, Frances McDormand og James Gandolfini spiller hovedrollene. >> Grunn til å glede seg: Hvis du er en Coen-fan. >> Grunn til å grue seg: Hvis du ikke liker Coen-brødrenes merkverdige humor.

FilmMagasinet nr. 7 - 2001


Ved fjorårets filmfestival i Cannes kjempet Joel Coen og David Lynch om prisen for beste regi for The Man Who wasn't There og Mulholland Drive. Til tross for sin mildt sagt lite publikumsvennlige tittel er The Man Who wasn't There en fremragende film både regi-, skuespiller- og fortellermessig - inkludert fremragende sort/hvitt-filmet. Ikke minst er Billy Bob Thornton en opplevelse i hovedrollen. Rollen har allerede gjort Billy Bob Thornton til en av favorittene ved årets Oscar-utdeling for sin rolle som frisør i en liten søvnløs by i det nordlige California i 1949. Livet hans er småbykjedelig, men han har sine problemer. Hans kone (Frances McDormand) har en elskerinne. Thornton bestemmer seg for å penge-utpresse elskeren for å få penger til å skyte inn i "fremtidens business" - renseribransjen. Coen-brødrene er eksperter på dypdykking i vanlige menneskers liv og oppdager de mest forunderlige ting. Og denne gangen snur de opp-ned på dine forestillinger. Det skal de ha brødrene, de kjeder aldri publikum. Noe som går igjen i alle Coen-filmene er også fremragende skuespill, og dette er ikke noe unntak. Thornton viser seg noen ganger som den skuespillermessige kameleon - og er som skapt som frisøren som går og bærer på sine hemmeligheter. Som vanlig i Coen-filmer, er det langt mer under overflaten enn du som publikum er klar over. Vi så nettopp Coen i Bandits på kino, og ble du imponert her, blir du ikke mindre imponert over rollen hans denne gangen. The Man Who wasn't There er skuespiller-film, og den skyldes ikke bare Thornton, men også Frances McDormand, som er transformert til en sexy og forførende kvinne som har langt større mål og ønsker enn sin frisørmann, Thornton, kan gi henne. Svaret for henne er den lokale rikingen i Soprano-sjefen James Gandolfinis skikkelse. Det slående med Coen-brødrene er at de aldri har laget en dårlig film, og The Man Who wasn't There hører hjemme på pallen. Du får garantert ikke sett bedre film enn dette i løpet av det kommende året.

6 Geir Kamsvåg

FilmMagasinet nr. 2 - 2002


Det var en gang en barberer i Santa Rosa, California. Året var 1949, kjederøykende og fåmælte Ed Crane klipper hår, kona drikker og har sannsynligvis en affære på gang med sjefen. Finnes det ikke noe mer spennende der ute?

Dette er svart/hvitt, eller snarere helgrått, det er film noir! Et slags lys ser barbereren når det dukker opp en plan som forhåpentligvis vil føre til økt velstand. I kjent brødrene-Coen-stil går det selvfølgelig ikke etter boka. Det finnes alltid hindre som grådighet, mørke hemmeligheter, mord og tvilsom moral. Ingen er til å stole på, og selv om intensjonene er såpass ærverdige som å åpne et renseri, følger heller ikke barbereren loven til punkt og prikke. Nærmere bestemt bruker pengeutpressing som kjent å være ulovlig, men når det gjelder denne sjefen må det vel gå an å tøye strikken litt??

Bli med på en vill og ustø kjøretur med saftige skuespillerprestasjoner rundt hver sving! Det vil med andre ord si, nok en cineastisk spøk fra brødrene Coen.

Scanbox


Filmjuvel av Joel og Ethan Coen

Bak den noe anonyme tittelen skjuler det seg en liten juvel av en film. I ”The Man Who Wasn’t There” fortsetter Coen-brødrene å leke seg med ulike sjangre. Denne gangen er det film noir det gjelder. Vi befinner oss i 1949, og hovedpersonen Ed (Billy Bob Thornton) er frisør i sin svogers salong.

Den konstant røykende frisøren Ed Crane er i ferd med å forsvinne bak sin egen røyksky. Hans kone Doris (Frances McDorman) drikker, og Ed mistenker henne for å ha et forhold til sin sjef (James Gandolfini). En dag dukker en fremmed opp (Jon Polito), og han tilbyr god fortjeneste for dem som investerer i en ny oppfinnelse: tørrensing.

Ed bestemmer seg for å presse sjefen til Doris for penger slik at han kan slå seg opp i tørrensing-bransjen, og samtidig hevne seg på kona og elskeren. Men planen går fryktelig galt. Ved et uhell begår han et mord som Doris får skylden for. Hun ender opp i fengsel, mens Ed befinner seg i hendene på en advokat fra byen, Freddy Riedenschneider (Tony Shalhoub).

Om filmen Gjennom en lang og drivende god karriere har Coen-brødrene vært innom de fleste sjangre, og rekken av filmer som er kommet fra deres hånd, er nesten utelukkende av høy klasse.

Filmen ble først laget i farger, men endte opp som sort-hvitt. Også i denne Coen-filmen står Oscar-vinneren Roger Deakins.

”The Man Who Wasn’t There” delte regiprisen ved Filmfestivalen i Cannes i 2001 med David Lynch og filmen ”Mulholland Drive”. Billy Bob Thornton glitrer i rollen som frisøren, en rolle han sa ja til før han hadde sett manuskriptet. Joel Coens kone, Frances McDormand, er sexy i rollen som frisørens kone.

NRK2

Alle bilder av The Man Who Wasn't There

The Man Who Wasn't There (2001)

Produsent: Ethan Coen
Regi: Joel Coen
Manus: Joel Coen
Sjanger: komedie, krim, drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 56 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 5
Dagsavisen: Terningkast 5
Dagbladet: Terningkast 4
VG: Terningkast 5

Rollebesetning

Billy Bob Thornton
Ed Crane
Frances McDormand
Doris Crane
Michael Badalucco
Frank
James Gandolfini
Big Dave
Katherine Borowitz
Ann Nirdlinger
Jon Polito
Creighton Tolliver
Scarlett Johansson
Birdy Abundas
Richard Jenkins
Walter Abundas
Tony Shalhoub
Freddy Riedenschneider
Adam Alexi-Malle
Carcanogues