Logg inn | Opprett brukerkonto

Bursdager 12. april

Andy Garcia
Nils Gaup
Claire Danes
Ed O'Neill
André Pollack
Ann Miller
Lee H. Katzin
Lelio Luttazzi

Forum

De 5 nyeste trådene (se alle)

The Book of Eli
Film generelt
Av: Montecristo, 9. april 08:14

Remember Me
Film generelt
Av: Montecristo, 8. april 08:24

Dogtooth
Film generelt
Av: Montecristo, 7. april 07:49

Clash of the Titans
Film generelt
Av: Montecristo, 6. april 08:10

An Education
Film generelt
Av: Montecristo, 2. april 11:22

Vanilla Sky (2001)

Originaltittel: Vanilla Sky

Produsent: Tom Cruise
Regi: Cameron Crowe
Manus: Cameron Crowe
Sjanger: drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2 timer, 17 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 3
Dagbladet: Terningkast 2
VG: Terningkast 1

Rollebesetning

Tom Cruise
David Aames
Penélope Cruz
Sofia Serrano
Cameron Diaz
Julie Gianni
Kurt Russell
McCabe
Jason Lee
Brian Shelby
Noah Taylor
Edmund Ventura
Timothy Spall
Thomas Tipp
Tilda Swinton
Rebecca Dearborn
Alicia Witt
Libby
Johnny Galecki
Peter Brown
Michael Shannon
Aaron

Han er kjekk, rik og karismatisk, og vellykket direktør i et forlag. Selv om alt går på skinner, kan det synes som om noe mangler. Akkurat som små, små prikker danner en helhet i et impresjonistisk landskap, kan et liv gi et helt annet inntrykk om man ser nøye på det.

I løpet av en kveld klarer David både å finne kvinnen i sine drømmer - og - miste henne - på grunn av et lite feilskjær. Han blir uventet kastet på berg-og-dal-bane av romantikk, komedie, mistenksomhet, kjærlighet, sex og drømmer. Han befinner seg på en selvransakende søken etter sin sjel og opplever flyktig den dyrebare verdien av ekte kjærlighet. Underveis oppdager han sannheter om kjærligheten, om verden og om seg selv. Og han lærer hva det koster å være nonchalant med andre menneskers følelser.

Omtale

Etter Almost Famous var det ikke rart at det ble stilt store forventninger til Cameron Crowes nestefilm. Ikke minst med Tom Cruise og Penelope Cruz i hovedrollene. Resultatet er fascinerende, men ikke vellykket. Filmen er en remake av den spanske filmen Abre los Ojos fra 1997. Tom Cruise har rollen som mediemagnaten og playboyen David Ames, som finner sin kjærlighet i Sofia - spilt av Penelope Cruz. En rolle hun også hadde i originalfilmen. Før det har han imidlertid innledet et forhold til den sexy blondinen Julie (Cameron Diaz). Han innleder en slags seksuell lek med henne. Samtidig stjeler han venninnen til sin beste venn, i Penelope Cruz' skikkelse. En venn han for øvrig behandler mer som en tjener. Han er med andre ord det de fleste vil kalle en overlegen og bortskjemt drittsekk. Hans lek med andres liv og følelser får etter hvert konsekvenser. Hva som er virkelig og hva som er fantasier er til tider vanskelig å si. Mye av handlingen foregår i hovedpersonens hode (en slags American Psycho light) og ikke i virkeligheten. Til tider fører den hovedpersonen inn i en marerittaktig odyssé. Marerittet begynner når den Fatal Attraction-aktige blondinen Julie forsøker å drepe både seg selv og Cruise i en vanvittig bilferd. For hvis ikke hun kan få ham, skal ingen få ham. Hun blir drept, men Cruise overlever kjøreturen, med det resultatet at han er avhengig av psykolog for å takle hverdagen. Den spanske originalfilmen lot tingene henge i luften og overlot mye til publikums fantasi. Den ble et provoserende psykologisk mysterium. Her ligger mye av problemet til Cameron Crowes remake, eller muligens Hollywoods problem; alt må forklares til minste detalj, i stedet for å stole på publikum. Derfor roter det hele seg til dessverre. Da hjelper det ikke at Tom Cruise leverer solid vare som skuespiller.

3 Geir Kamsvåg

FilmMagasinet nr. 1 - 2002


David Aames er en ung, vellykket rik og karismatisk forlagssjef i New York. Han cruiser lett og lekent gjennom livet og tar sjelden andre menneskers følelser på alvor. Helt til dagen han møter "drømmekvinnen". Cameron Crowe gjenforenes med Tom Cruise fra Jerry Maguire og Cruise tar med seg sin nyutkårede frk. Cruz.

Film & Kino


Noen må holde en velsignet hånd over David Aames, der han surfer igjennom livet. Han er kjekk, rik og karismatisk, og vellykket direktør i et forlag. Selv om alt går på skinner, kan det synes som om noe mangler. Akkurat som små, små prikker danner en helhet i et impresjonistisk landskap, kan et liv gi et helt annet inntrykk om man ser nøye på det.

I løpet av en kveld klarer David både å finne kvinnen i sine drømmer og miste henne - på grunn av et lite feilskjær. Han blir uventet kastet på berg-og-dal-bane av romantikk, komedie, mistenksomhet, kjærlighet, sex og drømmer. Han befinner seg på en selvransakende søken etter sin sjel og opplever flyktig den dyrebare verdien av ekte kjærlighet. Underveis oppdager han sannheter om kjærligheten, om verden og om seg selv. Og han lærer hva det koster å være nonchalant med andre menneskers følelser.

Vanilla Sky er en gjenskapning av Alejandro Amenábars spanske romantiske thriller "Abre Los Ojos" fra 1997.

TOM CRUISE (David Aames) gjorde sin filmdebut i 1981 med den kritikerroste "Taps", og viser, etter 20 år i underholdningsbransjen, ingen tegn til å slå ned på farten. I 1983 ble Cruise nominert til Golden Globe for sin rolle i "Frekke forretninger", og fulgte opp med med rollen som Maverick i kassasuksessen "Top Gun" fra 1986. I 1989 ble Cruise Oscarnominert og vant Golden Globe for første gang for rollen som vietnamveteran i "Født 4. juli".

I 1993 dannet Cruise produksjonsselskapet Cruise/Wagner Productions sammen med Paula Wagner. I 1996 lagde de kassasuksessen "Mission: Impossible". Samme året samarbeidet Cruise med Cameron Crowe i den kritikerroste "Jerry Maguire", og ble Oscarnominert og vant Golden Globe for andre gang. Både Cruise og Wagner ble i 1997 hedret med Nova-prisen som "mest lovende produsenter innen spillefilm" av Producer´s Guild of America.

Cruise begynte det nye årtusenet med å både produsere og spille hovedrollen i oppfølgeren "Mission: Impossible 2" som også ble en stor suksess.

Som skuespiller har Cruise etablert seg som en av de beste og skarpeste ved å ha jobbet med eliten av filmskapere; Stanley Kubrick, Martin Scorsese, John Woo, Brian De Palma, Ron Howard, Neil Jordan, Ridley Scott, Sydney Pollack, Oliver Stone og Steven Spielberg. Tom Cruise har laget 24 filmer som tilsammen har blitt nominert til nesten 40 Oscar. Man kan trygt si at han har skapt seg en plass i Hollywoods historie.

PENÉLOPE CRUZ (Sofia Serrano) er allerede en stor stjerne i hjemlandet Spania. Cruz ble presentert for det internasjonale publikum i den spanske filmen "Skinke, skinke" i 1992. I 1998 medvirket hun i sin første engelsktalende film, "The Hi-Lo Country" for regissør Stephen Frears. I 1999 vant hun GOYA-prisen som beste kvinnelige skuespiller for sin rolle i Fernando Truebas "The Girl of Your Dreams".

Andre av hennes filmer inkluderer "All the Pretty Horses", "Woman on Top" og ikke minst Pedro Almovodars "Alt om min mor" som vant både Golden Globe og Oscar i fjor. Cruz medvirket sist i "Kaptein Corellis mandolin" med Nicolas Cage og John Hurt.

Cruz spilte også rollen som Sofia Serrano i Alejandro Amenábars "Abre Los Ojos", og var veldig glad for å få følge rollefiguren videre i "Vanilla Sky".

CAMERON CROWE (manus/regi) begynte sin karriere innen journalistikk som 15-åring, og skrev for tidsskrifter som Creem, Rolling Stone, Playboy og The Los Angeles Times. Allerede som 16-åring ble han ansatt i Rolling Stone, og ble etterhvert partner og redaktør. Han har profilert mange av musikkens mest innflytelsesrike artister; som Bob Dylan, Eric Clapton, David Bowie og Neil Young. Den kritikerroste "Almost Famous" fra 2000, om tenåringsreporteren som reiser rundt med rockebandet Stillwater, er delvis selvbiografisk. Crowe skrev manus, regisserte og produserte filmen, og ble belønnet med Oscar for beste manus.

Andre av hans filmer inkluderer "Jerry Maguire" med Tom Cruise og Renee Zellweger, "Say Anything" med John Cusack og Ione Skye og "Singles" med Matt Dillon og Bridget Fonda.

UIP


Tom Cruise i drømmeland

Forbered deg på at du ikke er helt ferdig med denne filmen når den er over. Tom Cruise får store utfordringer, på det fysiske, men mest på det psykologiske plan. Handlingen tar uventede og krevende vendinger, også for seeren. Og Tom Cruise? Ja han er i drømmeland og surfer på en vaniljesky. Tom Cruise som har spilt i 24 filmer som er blitt nominert til nærmere 40 Oscar, har ikke selv vunnet Oscar. Men med tre nominasjoner og tre Golden Globe statuetter, er det vel bare et tidsspørsmål. I Vanilla Sky var det Paul McCartney og Penélope Cruz som fikk de heteste nominasjonene. McCartney for tittellåten, Vanilla Sky, Cruz for beste birolle.

Musikken er viktig for den tidligere musikkjournalisten Cameron Crowe. Regissøren som vant Oscar for beste manus til filmen "Almost Famous" fra 2000, hevder at det er 428 referanser til pop-musikk i Vanilla Sky. Pluss en som kom med ved en feiltakelse.

Vanilla Sky er et psykologisk drama, en gjenskapning av Alejandro Amenábars spanske romantiske thriller "Abre Los Ojos" fra 1997. Cruz er den eneste som spiller i begge filmene, i rollen som Sofia Serrano.

Dette er en film uten klare helter og skurker, sånn sett er karakterene ganske menneskelige. Aames er en overflatisk, rik, vellykket og nonchalant fyr, som har alt og får mer. Akkurat som små, små prikker danner en helhet i et impresjonistisk landskap, kan et liv gi et helt annet inntrykk om man ser nøye på det. Og dermed blir dette en film om drømmer som forandrer seg til de verste mareritt. Mannen som hadde alt, og levde et overflatisk liv blir uventet kastet på berg-og-dal-bane av romantikk, komedie, død, mistenksomhet, kjærlighet, sex og drømmer. Den handler også om hva det kan koste å være nonchalant med andre menneskers følelser. For Aames får det dramatiske konsekvenser.

Tidlig i filmen er Tom Cruise helt alene på Times Square, New York. Regissøren forsikrer at det er ikke datamanipulert, han går virkelig der, helt alene. Rett utenfor bildet står politiet og holder tilbake all trafikk. Og nei, Crowe manipulerte ikke bort bildene av tvillingtårnene på grunn av 11. september-tragedien. Tårnene kan sees på flere av oversiktsbildene over New York i denne filmen som hadde premiere i 2002.

TV2 2004


Director Crowe goes existential in this puzzling, surreal thriller, a remake of Alejandro Amenabar's 1997 Spanish film, "Abre los Ojos." Cruise plays David Aames, a publishing magnate and playboy who's got it all except for real love. Just when he thinks he's found it in the form of aspiring dancer Sofia (Cruz, reprising her role from the original), a bitter ex-lover (Diaz) changes the game by inadvertently changing David's pretty face. Fairly straightforward allegory becomes science fiction, where David (and the audience) can't tell dream from reality. Thought-provoking, even deliberately confusing plot may frustrate some. But for those who like to sink their brains into a film, it'll will be rewarding, whether you like the explain-it-all ending or not. Decent acting, dreamy cinematography, and an engaging soundtrack will provide entertainment at the very least.

MovieGoods.com

Alle bilder av Vanilla Sky

Trailer

Link til denne traileren
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid - Utviklingsversjon