Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

På TV i kveld: Faster Pussycat! Kill! Kill! (1966)

Myke bryster og knivskarpe kinnben – gjør deg klar til å bli forført!

Hele saken (449 ord)

The Boat That Rocked

Piratradioen spilte rock og pop fra havet 24 timer i døgnet, og 25 millioner lyttet til piratene hver eneste dag.

Hele saken (1321 ord)

På TV i kveld: Dark Horse (2005)

Off-beat komedie om døgenikten Daniel.

Hele saken (226 ord)

På TV i kveld: Confessions Of A Dangerous Mind

TV-produsent om dagen, snikmorder for CIA om natten!

Hele saken (927 ord)

På TV i kveld: Troja (2004)

En sivilisasjon skal gå til grunne for kjærlighet. Sendes i kveld 21:45 på SVT1.

Hele saken (746 ord)

Prozac Nation (2001)

Originaltittel: Prozac Nation

Lizzie har sitt første år på Harvard. Hun finner ut at det er vanskelig å unnslippe frykt, ensomhet og fortvilelse - og båndene til moren.

Lizzie støter vekk alle rundt seg, inkludert romkameraten Ruby og to kjærester i rask rekkefølge. En psykiater klarer å stabilisere Lizzies følelser, men det har følger som hun ikke vet om hun er villig til å leve med.

Omtale

Det er en stor dag for Elisabeths mor den dagen Elisabeth begynner sine journalistikkstudier på Harvard. For moren markerer det starten på datterens lysende karriere. For Elisabeth er det begynnelsen på bekymringer, prestasjonsangst og depresjoner. Erik Skjoldbjærgs filmatisering av Elisabeth Wurtzels bestselgende selvbiografi er en dypt foruroligende og subjektiv skildring av en ung jentes møte med tung depresjon. Vi blir plassert inn i hennes paranoide og forstyrrede virkelighetsoppfatning. Her er alle potensielle fiender, og veien mellom hysterisk avhengighet og hatefull aversjon er uhyre kort. Filmen har en svært løs og nesten rotete dramatisk struktur, der den følger hovedpersonens kronglete vei gjennom de første årene på Harvard. REGISSØREN Tromsøværingen Erik Skjoldbjærg (f. 1964) er utdannet ved den prestisjetunge National Film and Television School i London. Hans spillefilmdebut INSOMNIA (1997) vakte internasjonal oppmerksomhet og ble svært godt mottatt under Filmfestivalen i Cannes. PROZAC NATION (2001) var Skjoldbjærgs internasjonale debut og befestet hans posisjon som en av Norges mest spennende regissører.

Tromsø 2005


Det er en stor dag for Elisabeths mor den dagen Elisabeth begynner sine journalistikkstudier på Harvard. For moren markerer det starten på datterens lysende karriere. For Elisabeth er det begynnelsen på bekymringer, prestasjonsangst og depresjoner. Erik Skjoldbjærgs filmatisering av Elisabeth Wurtzels bestselgende selvbiografi er en dypt foruroligende og subjektiv skildring av en ung jentes møte med tung depresjon. Vi blir plassert inn i hennes paranoide og forstyrrede virkelighetsoppfatning. Her er alle potensielle fiender, og veien mellom hysterisk avhengighet og hatefull aversjon er uhyre kort. Filmen har en svært løs og nesten rotete dramatisk struktur, der den følger hovedpersonens kronglete vei gjennom de første årene på Harvard. På en sjeldent intens måte makter Skjoldbjærg å gi oss innsikt i hvordan psykiske lidelser oppleves og hvilke konsekvenser de har for omgivelsene rundt.

The day Elisabeth starts her journalism studies at Harvard is a great day for Elisabeth’s mother. For her it marks the start of her daughter’s brilliant career. For Elizabeth it is the beginning of worries, fear of failure and depressions. Erik Skjoldbjærg’s film, based on Elisabeth Wurtzel’s bestseller autobiography, is a deeply disturbing and subjective description of a young girl’s meeting with a severe depression. We are placed inside her paranoid and disturbed sense of reality. Here everyone is a potential enemy, and the distance between hysterical dependence and hateful aversion is very short. The film has a very loose and almost fuzzy dramatic structure, where we follow the main character’s thorny road during the first years at Harvard. In an extremely intense way, Skjoldbjærg manages to give us an insight into how it feels to suffer from psychological disorders, and what consequences they have for those close to the afflicted. <>

Haugesund 2003


Det er en fryd å se flere nordmenn i utlandet! Prozac Nation er basert på den selvbiografiske romanen med samme tittel skrevet av Elizabeth Wurtzel. I begynnelsen av filmen pakker Elizabeth (Christina Ricci) sakene sine og blir kjørt til sitt første år på Harvard av moren sin (Jessica Lange).

Elizabeth er et begavet skrivetalent som raskt blir venner med romkameraten sin Ruby, spilt av Michelle Williams fra Dawson’s Creek. De har sex med gutter og drikker seg fulle og fæle som alle andre på Blindern studenthjem. Elizabeth får til og med småjobber som musikkanmelder for magasinet Rolling Stone, men hun har det ikke lett. Hun er skilsmissebarn, moren er overbeskyttende og faren stiller sjelden opp. Elizabeth blir alvorlig deprimert og skyver alle vennene sine vekk fra seg. Hun må ha hjelp. Det får hun i form av legen sin (Anne Heche) og av medikamentet Prozac.

Filmen er bra nettopp fordi Ricci passer perfekt som en deppa tenåring som har det kjipt. Så var det også hun som dro i gang hele greia. Hun viser dybde som skuespiller og mot i den mye omtalte nakenscenen. Jessica Lange i rollen som den halvnevrotiske moren er som alltid fantastisk. Men Anne Heche spiller legerollen sin med det samme intense glassaktige blikket i alle scenene sine og tror at det holder. Kanskje det var bruddet med Ellen Degernes som ødela konsentrasjonen? Fordi filmen ble innspilt på det tidspunktet, i 2001.

En skuespiller som overrasker er Jason Biggs. Gutten viser at han ikke bare liker mors hjemmelagde når han spiller den sympatiske Rafe, kjæresten til Elizabeth.

Filmen er underholdende og har et par lysglimt mellom Elizabeth sine tunge stunder. Filmen begynner svært lovende, men slutter altfor brått. Jeg følte meg litt snytt etterpå. Men Prozac Nation handler om depresjon som ikke akkurat er et fjærlett tema å prøve seg på. Skjoldbjærg har laget nok en solid film om et sært tema. Og denne gang i Hollywood.

Trine Lise Hedemann

FilmMagasinet


Prozac Nation bygger på Elizabeth Wurtzels bestselgende roman ved samme navn. Dette er norske Erik Skjolbjærgs (Insomnia) første Hollywood-regisserte film. Som hovedrolleinnehaver og co-produsent finner vi Christina Ricci, i dette som ligger i mellom grenselandet svart komedie og rendyrket drama.

Elizabeth Wurtzel, også kalt Lizzie, er i sitt første år på Harvard. Lizzie sliter med depresjoner, og med mørke tanker som påvirker hvert enkelt menneskelig forhold hun er involvert i. Selv på Harvard klarer hun ikke å unnslippe frykt, ensomhet og fortvilelse. Hun ødelegger forholdet til sin romvenninne, Ruby. Kjærlighetsforholdet til Rafe overlever heller ikke Lizzies turbulente psyke. Forholdet til moren er også en kilde til emosjonell turbulens. Faren ga opp Lizzie tidlig i barndommen, noe som spiller en viktig rolle med hensyn til hennes store vansker med å stole på menn samt frykten for å miste dem.

Problemene fører til at Lizzie støter vekk alle rundt seg, noe som slår hardt tilbake på henne selv. Tilværelsen kan på sett og vis stabiliseres ved hjelp av medisiner eller dop, men kunstige stimuli som for eksempel lykkepiller er som kjent ikke helt uten bivirkninger.

Oslo Kinematografer


Vi følger Lizzie gjennom hennes første år på Harvard. Ivrig etter å flykte fra et vanskelig forhold til moren finner Lizzie en slags frihet på universitetet. Men hun låser seg fast i et enda vanskeligere forhold til seg selv og støter vekk alle rundt seg, inkludert venninnen Ruby og kjæresten Rafe. Til slutt kommer sammenbruddet. Psykiateren klarer etter hvert å stabilisere Lizzies følelser, men med konsekvenser som hun ikke vet om hun kan leve med.

TV2 Zebra 2005


Christina Ricci spiller hovedrollen i norske Erik Skjoldbjærgs Hollywood-debut. Det er en stor dag for Elizabeths (Christina Ricci) mor (Jessica Lange) den dagen Elizabeth begynner sine journalistikkstudier på Harvard. For moren markerer det starten på datterens lysende karriere. For Elizabeth er det begynnelsen på bekymringer, prestasjonsangst og depresjoner.

Ivrig etter å flykte fra et vanskelig forhold til moren finner hun først en slags frihet på universitetet. Men hun låser seg fast i et enda vanskeligere forhold til seg selv og støter vekk alle rundt seg, inkludert venninnen Ruby (Michelle Williams) og kjæresten Rafe (Jason Biggs).

Til slutt kommer sammenbruddet. Psykiateren klarer etter hvert å stabilisere Lizzies følelser, men med konsekvenser som hun ikke vet om hun kan leve med.

Norske Erik Skjoldbjærgs filmatisering av Elisabeth Wurtzels bestselgende selvbiografi er en dypt foruroligende og subjektiv skildring av en ung jentes møte med tung depresjon. "Prozac Nation" var Skjoldbjærgs internasjonale debut og befestet hans posisjon som en av Norges mest spennende regissører.

TV2 2006

Alle bilder av Prozac Nation

Trailer

Link til denne traileren

Prozac Nation (2001)

Produsent: Galt Niederhoffer
Regi: Erik Skjoldbjærg
Manus: Galt Niederhoffer
Sjanger: drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 39 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 2
Dagsavisen: Terningkast 1
Dagbladet: Terningkast 5
VG: Terningkast 3

Rollebesetning

Christina Ricci
Elizabeth Wurtzel
Jason Biggs
Rafe
Anne Heche
Dr. Diana Sterling
Michelle Williams
Ruby
Jonathan Rhys Meyers
Noah
Jessica Lange
Sarah
Nicholas Campbell
Donald
Lou Reed
Himself
Sheila Patterson
Grandmother
Zoe Miller
Lizzie at 11
Paulina Porizkova
Paulina Porizkova
Cynthia Nixon
Cynthia Nixon
Dennis Quaid
Dennis Quaid
Jim Bannon
Jim Bannon
John Raymond
John Raymond
Keshia Knight Pulliam
Keshia Knight Pulliam
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid