Logg inn | Opprett brukerkonto

The Matrix 3: The Matrix Revolutions (2003)

Originaltittel: The Matrix Revolutions

Produsent: Grant Hill
Regi: Andy Wachowski
Manus: Andy Wachowski
Sjanger: action, sci-fi, drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2 timer, 12 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 3
Dagsavisen: Terningkast 4
Dagbladet: Terningkast 3
VG: Terningkast 4

Rollebesetning

Keanu Reeves
Neo
Laurence Fishburne
Morpheus
Carrie-Anne Moss
Trinity
Hugo Weaving
Agent Smith
Monica Bellucci
Persefone
Daniel Bernhardt
Agent Johnson
Nona M. Gaye
Zee
Harry J. Lennix
Lock
Matt McColm
Agent Thompson
Sing Ngai
Serahp
Vis alle roller

Neo, Trinity og Morpheus balanserer mellom seier eller tilintetgjørelse i den episke krigen mot maskinene.

Neo må reise dit intet menneske har våget seg – inn i hjertet av Machine City, og inn i en verdensomveltende konfrontasjon med det stadig sterkere virusprogrammet Smith.

Omtale

Neo. Trinity. Morpheus. De og andre helter står på randen til seier eller tilintetgjørelse i den episke krigen mot maskinene i det overveldende siste kapittelet av Matrix-trilogien. For Neo betyr det å reise dit intet menneske har våget seg – inn i hjertet av Machine City og inn i en verdensomveltende konfrontasjon med det mange ganger sterkere forræderprogrammet Smith. For forfatter-regissørene; Wachowski-brødrene, og produsent Joel Silver, betyr det å stige enda høyere og overgå den utrolige visuelle oppfinnsomheten fra de to første filmene. Revolusjonen er nå: The Matrix Revolutions.

Warner Bros Entertainment


DVD-utgivelsen Neo. Trinity. Morpheus. De og andre helter står på randen til seier eller tilintetgjørelse i den episke krigen mot maskinene i det overveldende siste kapittelet av Matrix-trilogien. For Neo betyr det å reise dit intet menneske har våget seg – inn i hjertet av Machine City og inn i en verdensomveltende konfrontasjon med det mange ganger sterkere forræderprogrammet Smith. For forfatter-regissørene; Wachowski-brødrene, og produsent Joel Silver, betyr det å stige enda høyere og overgå den utrolige visuelle oppfinnsomheten fra de to første filmene. Revolusjonen er nå: The Matrix Revolutions.

SMN


The Matrix er en dataillusjon av verden slik vi kjenner den. Den brutale virkeligheten er at menneskene er blitt slaver og energikilder for dette maskinelle nettverket kontrollert av kunstig intelligens. Krigen mellom maskiner og mennesker finner sted i den virkelige verden som altså maskinene har kontroll over. Og i spissen for menneskenes revolt står frihetskjemperen Neo, sammen med sine nærmeste, Trinity og Morpheus.

Mange tror Neo er “Den Ene”, men er han av det stoffet som behøves i forhold til hva The Matrix har å stille opp med? De regjerende maskinene er fast bestemt på å bevare kontrollen, men en revolusjon er i gjære og planeten er på kanten av å eksplodere.

Imens blir menneskenes siste skanse, den underjordiske byen Zion, forsøkt ødelagt av fienden. Det er bare et tidsspørsmål om hvor lenge byen kan holdes. Agent Smith, som opprinnelig er en virtuell del av maskinenes utspekulerte politistyrke, blir en stadig sterkere trussel mot Neo med sin stadig hyppigere virtuelle kloning av seg selv. I tillegg begynner Orakelet å tvile på Neos egenskaper, mens sekundene tikker stadig nærmere mot en endelig utslettelse av menneskeheten slik vi kjenner den. Og er egentlig dette Orakelet et dataprogram, i likhet med den plagsomme Smith? Den samme Smith finner en vei inn til den virkelige verden, og fortsetter kloningen av seg selv i epidemisk fart.

Den revlusjonære krigen foregår for det meste i den virkelige verden, på en svidd jordoverflate herjet av kjernefysisk aktivitet, og i himmelen over den. Det er duket for det endelige slaget mellom maskin og menneske. Neo står foran sin endelige oppgave - er han den virkelige frelseren? Troende Morpheus er i alle fall fortsatt like fast i sin støtte.

Oslo Kinematografer


Alt som har en begynnelse har også en slutt.

Tiden renner ut. De fryktede "sentinels" borer ubønnhørlig ned mot menneskebyen Zion. Klemt mellom den virtuelle og virkelige verden må Neo samle nye krefter for å få en slutt på krigen mot maskinene. Men han har ikke regnet med Agent Smith

Heltene er trøtte, men kan ikke hvile. De uslitelige "sentinels" er på vei mot Zion for å gjøre slutt på menneskenes eneste fristed utenfor "the matrix". Sannheten om hvordan illusjonen virker går gradvis opp for Neo, men den mentale jakten tapper ham for krefter. Han er på villspor i et grenseland mellom "the matrix" og den virkelige verden. Trinity våker over kroppen hans mens Morpheus forsøker å forstå hvordan "the one" bare er nok en innretning for kontroll skapt av de ansiktsløse arkitektene bak "the matrix". Hæren i Zion tar frem det tyngste artilleriet for å møte et ukjent antall "sentinels" som vil bryte gjennom den siste skansen om få timer. Imens har en stadig farligere Agent Smith infiltrert et besetningsmedlem på et av krigsskipene. Selv maskinene har mistet kontrollen over den løpske agenten, som truer med å ødelegge verden - både den virkelige og den innbilte. Oraklet gir Neo flere råd. Han tar dem til seg med skepsis, vel vitende om at hun som et maskinskapt program kan være enda et verktøy for løgn. Med hjelp av Niobe velger Neo og Trinity å reise lengre enn noe menneske har våget før: langs den ruinerte jordoverflaten, til hjertet av Maskinbyen. Her inngår Neo en avtale med den største kraften i maskinenes verden. Krigen vil ende i natt. To verdener venter på utfallet av den avgjørende kampen - mellom Neo og Agent Smith.

SMN


Tredje og forhåpentligvis siste Matrix-filmen viser så aldeles tydelig at brødrene Wachowski burde ha latt det bli med den første. Vi hadde kanskje håpet at det skulle ta seg opp mot slutten etter den nokså middelmådige "Reloaded", men selvfølgelig var dette kun enfoldig utslag av den mest naive optimisme. "Reloaded" er faktisk mer underholdende enn denne.

Dialogen (yodapjattet) og hendelsesforløpet er noe mer fokusert denne gangen, det gjelder jo å få handlingen i mål uten å gå seg helt bort i tåka. Problemet er selvfølgelig at alt jo har dreid seg om å ”avsløre” noe som allerede var avslørt og sluttpoenget i den første filmen, det at Neo er en slags Tekno-Messias og kan redde Zion og menneskeheten fra maskinenes vold. Var det noen som virkelig trodde han skulle bli avslørt som noe annet? I så fall, hva da? Elvis?

Så var det actionen, det er tross alt derfor vi ser dette. Det hele starter med et aldeles pinlig forsøk på å gjenta lobby-skytescenen fra første filmen. Så aldeles middelmådig er dette utført at man begynner å lure på brødrenes evner som action regissører. For ikke å snakke om deres tydelig totalt manglende innsikt i hva som gjorde den første filmen bra. Hvor er kreativiteten og elegansen, var alt bare tilfeldigheter i den første? Det skal virkelig mer til enn å snu et par karakterer på hodet.

Så følger en lang sekvens der maskinene (endelig) angriper Zion. Dette er langt på vei ganske heftige saker, men man kan le seg skakk av de påfallende mange elementene i denne sekvensen som er hentet fra James Camerons "Aliens". Større, langt mer ståkete og selvfølgelig satt sammen på annet vis, men fortsatt så skingrende uoriginalt som det kan bli.

Til slutt er det Neos og agent Smiths store oppgjør. Det er en smule vaier-fu involvert, men først og fremst er det snakk om datagenererte superhelt-effekter. Ingen særlig koreografi å snakke om, kun å slenge hverandre igjennom bygninger. Gjesp!

Poenget er og blir at "The Matrix" var slik en unik perle av en actionfilm. Den så ekstraordinært godt ut, den introduserte et vestlig mainstream-publikum for elegant vaier-fu, den brukte data- og sine unike ”bullet time”- effekter på mest utsøkte vis, samt at den hadde et velskrevet manus med et genuint mysterie å avsløre. Dette derimot, er kun overmarkedsført søl som i tillegg tillater seg å være pompøst gravalvorlig og selvhøytidelig på grensen til det kalkunske. Da foretrekkes faktisk tullefilmen "T3" eller den ærlig uoriginale og langt mer underholdende "Underworld".

Atle H. Boysen

FilmMagasinet


Det er en dyster tid for menneskeheten. Neo holdes fange i ingenmannslandet mellom ”the Matrix” og den virkelige verden. Zion, menneskehetens eneste gjenværende tilholdssted, står på randen av tilintetgjørelse i den episke krigen mot maskinene. Bare én mann kan redde verden: Neo! Han må reise dit intet menneske har våget seg – inn i hjertet av Machine City og inn i en verdensomveltende konfrontasjon med det mange ganger sterkere forræderprogrammet Smith. Gå ikke glipp av dette overveldende siste kapittelet av Matrix-triologien!

Viasat 2007


Neo, Trinity, Morpheus og de andre heltene står på randen til seier eller tilintetgjørelse i krigen mot maskinene i det siste kapittelet av Matrix-triologien. For Neo betyr det å reise dit intet menneske har våget seg - inn i hjertet av Machine City og inn i en verdensomveltende konfrontasjon med det mange ganger sterkere forræderprogrammet Smith.

TVN 2009

Alle bilder av The Matrix 3: The Matrix Revolutions

Trailer

Link til denne traileren
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid - Utviklingsversjon