Logg inn | Opprett brukerkonto

Neste filmer på TV i dag

Harry Munter (1969)
14:20 - SVT1
Skorpionens konge (2002)
21:35 - Viasat 4
Alexander (2004)
23:00 - SVT1
En pike i suppen (1970)
23:15 - NRK1
White Noise (2005)
02:15 - TV3
Kinsey (2004)
02:45 - SVT1

TV-program for de nærmeste dagene

Bursdager 12. januar

Kirstie Alley
Joe Frazier
Joseph Gershenson
Lewis D. Collins
Liliana Cavani
Anthony Andrews
Luise Rainer
Marie Dubois

Forum

De 5 nyeste trådene (se alle)

Casanegra
Film generelt
Av: Montecristo, 11. januar 08:17

Up in the Air
Film generelt
Av: Montecristo, 6. januar 23:33

Menn som stirrer på geiter
Film generelt
Av: Montecristo, 5. januar 22:54

Tomme tønner
Film generelt
Av: Montecristo, 5. januar 10:11

Polytechnique
Film generelt
Av: Montecristo, 4. januar 10:25

Et vakkert sinn (2001)

Originaltittel: A Beautiful Mind

Produsent: Brian Grazer
Regi: Ron Howard
Manus: Akiva Goldsman
Sjanger: drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2 timer, 14 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 4
Dagsavisen: Terningkast 5
Dagbladet: Terningkast 5
VG: Terningkast 5

Rollebesetning

Russell Crowe
John Nash
Ed Harris
William Parcher
Jennifer Connelly
Alicia Larde Nash
Paul Bettany
Charles Herman
Adam Goldberg
Sol
Judd Hirsch
Helinger
Josh Lucas
Hansen
Anthony Rapp
Bender
Christopher Plummer
Dr. Rosen
Austin Pendleton
Thomas King
Jason Gray-Stanford
Ainsley
Vivien Cardone
Marcee

Historien om John Forbes Nash Jr. er en utrolig historie. Russell Crowe har rollen har rollen som den briljante, men svært så arrogante, professoren som ser ut til å ha en rosenrød fremtid etter å ha giftet seg med vakre Alicia. Men han betaler en høy pris for sitt matematiske geni. Når Nash opplever seg selv som kodeknuser for CIA under ledelse av Ed Harris, mister han mer og mer grepet og kontakten med virkeligheten og glir inn i en paranoid schizofreni. Hele livet sitt må både han kjempe med sykdommen, medisineringen og slit. Til tross for sin mentale helse oppnår han likevel å få Nobelprisen i økonomi i 1994.

Omtale

"Et vakkert sinn" er inspirert av hendelser i livet til matematikeren John Forbes Nash, Jr. og delvis basert på biografien "A Beautiful Mind" av Sylvia Nasar.Året er 1947, og John Forbes Nash, Jr. har ankommet Princeton for å studere matematikk. Det mystiske geniet fra vest-Virginia har intet medlemskap i gutteklubben fra grunnskolen, heller ei har han gamle penger eller fine familiebånd å slo i bordet med. Han ankommer eliteuniversitetet uten puter sydd under armene, og det er bare samholdet i Princetons mest prestisjefylte studentforening som viser at han virkelig hører hjemme der.Det er ikke enkelt, verken for Nash eller for universitetet. Sosial intelligens er ikke hans sterkeste side, og han ser ingen vits i å følge undervisningen. Han er besatt av en eneste ting: å finne den ekte, sanne og originale idé, og er overbevist om at han bare på den måten kan bety noe.

Filmweb


"Et vakkert sinn" er inspirert av hendelser i livet til matematikeren John Forbes Nash, Jr. og delvis basert på biografien "A Beautiful Mind" av Sylvia Nasar.

Året er 1947, og John Forbes Nash, Jr. har ankommet Princeton for å studere matematikk. Det mystiske geniet fra vest-Virginia har intet medlemskap i gutteklubben fra grunnskolen, heller ei har han gamle penger eller fine familiebånd å slo i bordet med. Han ankommer eliteuniversitetet uten puter sydd under armene, og det er bare samholdet i Princetons mest prestisjefylte studentforening som viser at han virkelig hører hjemme der.

Det er ikke enkelt, verken for Nash eller for universitetet. Sosial intelligens er ikke hans sterkeste side, og han ser ingen vits i å følge undervisningen. Han er besatt av en eneste ting; å finne den ekte, sanne og originale idé, og er overbevist om at han bare på den måten kan bety noe.

Matematikkfakultetet på Princeton har en brutal konkurranseånd, og noen av klassekameratene til Nash ville nyte å se ham feile. Allikevel tolererer de ham, og det er de som uforvarende ansporer ham til den store oppdagelsen. Nash er sammen med dem en kveld i en lokal bar, når han blir oppmerksom på den reaksjonen de alle får når en lekker blondine kommer inn i lokalet. Mens han observerer hvordan de rivaliserer om den skjønne, faller alt på plass. Resultatet er spillteorien - den matematiske lov om konkurranse. Denne teorien motsier læresetningene til Adam Smith, som er opphavet til det vi kaller moderne økonomi. 150 år med akseptert økonomisk tankegang er med ett utdatert, og livet til John Forbes Nash, Jr. er forandret for alltid.

Nash begynner i en prestisjefylt forsknings- og undervisningsstilling ved MIT, men ønsker større utfordringer. Forskning spilte en stor rolle for USA´s triumf i den 2. verdenskrigen, og nå mens den kalde krigen raser ønsker Nash å spille en rolle i denne nye konflikten. Hans ønske blir oppfylt når den gåtefulle William Parcher (Ed Harris) rekrutterer ham til et topphemmelig oppdrag som kodeløser. Nash blir oppslukt av oppdraget samtidig som han fortsetter i stillingen ved MIT. Det er her han blir utfordret på et nytt og ukjent plan, når den vakre fysikkstudenten Alicia Larde (Jennifer Connelly) introduserer ham for en opplevelse han ikke tidligere har vurdert seriøst - kjærlighet.

Nash og Alicia gifter seg, men han kan ikke betro seg til henne og fortelle om det farlige prosjektet han har tatt på seg. Arbeidet, faremomentet og påkjenningen ved å måtte lyve krever for mye av dem. Nash er hemmelighetsfull, besatt og til sist tapt i en verden bestående av illusjoner. Diagnosen er paranoid schizofreni.

Alicia er knust over å se at mannen hun elsker forsvinner for henne. Det glamorøse paret er borte, og nye skrekkopplevelser venter dem hver eneste dag. Alicia ser av og til glimt av den karismatiske mannen hun forelsket seg i, og det gir brenselet til å holde ut hverdagen. Inspirert av sin kones urokkelige tro og kjærlighet, bestemmer Nash seg for å kjempe mot sykdommen som ikke bare skal være uhelbredelig, men også degenerativ.

Den nye og ydmyke Nash setter seg enklere mål, men de er allikevel vanskeligere å oppnå. Han blir fortsatt hjemsøkt av demoner, og han føler fortsatt det evige kravet om ny matematisk teori. Men nå må han sette sin egen standard for det å være "normal". Gjennom ren viljestyrke fortsetter han sitt arbeid, og i 1994 vinner han Nobelprisen. Hans innsiktsfulle arbeid med spillteorien har blitt en av de mest innflytelsesrike ideene i vår tid. Og Nash kan takke sin kone - for kjærligheten overvinner alt.

UIP


Russell Crowe spiller den paranoide schizofrene matematikeren John Forbes Nash Jr. som i 1994 fikk Nobelprisen i økonomi. Historien om John Forbes Nash Jr. er en utrolig historie. Helt fra han begynner på universitet preges han av sykdommen, likevel mestrer han å få Nobelprisen. Russell Crowe har rollen har rollen som den briljante, men svært så arrogante professoren som ser ut til å ha en rosenrød fremtid etter å ha giftet seg med den vakre Alicia (Jennifer Connolly). En selvoppofrende kvinne som gjennom alle årene står ham last og brast til tross for sykdommens mange vanvittige utslag som er en belastning for både henne og omgivelsene. Et vakkert sinn er historien om et galt geni og en vakker kvinne som ofrer sitt liv til fordel for geniet i ham. Når Nash opplever seg selv som kodeknuser for CIA under ledelse av Ed Harris, mister han mer og mer grepet og kontakten med virkeligheten og glir inn i en paranoid schizofreni. Hele livet sitt må både han og omgivelsene kjempe med sykdommen, medisineringen og slit. Til tross for sin mentale helse oppnår han å få Nobelprisen i økonomi i 1994. Ron Howard har en egen evne til å visualisere og gjøre vanskelige ting forståelige for vanlige mennesker, og greier på en mesterlig måte å visualisere en sykdom som de fleste har hørt. Men nesten ingen skjønner konsekvensen av, samtidig som han gjør kompleks matematikk forståelig. Svakheten er at han har unnlatt negative trekk ved Nash, som er med i boken filmen er basert på. Men Ron Howard får frem spennvidden i mannen som på toppen er et geni som ser løsninger der andre bare ser kaos, men som når sykdommen tar overhånd lukker seg inn i sin mentale konkylie. Ikke minst evner han å snu og vende historien og alt er ikke slik du tror. Jennifer Connolly er fremragende i sin rolle som den selvoppofrende, men likevel sterke kone som kjemper familien gjennom bølgedalene og sin ektemann inn og ut av psykiatriske sykehus, og Ed Harris er en skremmende representant for CIA. Men Et vakkert sinn er først og fremst blitt Russtol Crowes film. Det er han som virkelig løfter filmen. Sist år fikk han Oscar for Gladiator. Borte er macho-mannen vi husker fra i fjor. Innsatsen hans i Et vakkert sinn er et sterkt kandidatur til årets Oscar. Nok en gang viser han hvilken eminent skuespiller han er. Handlingen i filmen foregår over førti år. Det er ikke noe mindre enn mesterlig å oppleve hvordan Russell Crowe gjennomfører denne vanskelige oppgaven med en nesten skremmende overbevisning. Man trenger ikke å være panegyriker for å rose Russell Crowes innsats opp i himmelen; det er årevis mellom hver gang du opplever slikt skuespill!

5 Geir Karnsvåg

FilMagasinet nr. 2 - 2002


RUSSELL CROWE er endelig ferdig med innspillingen av Flora Plum, sam måtte utsettes på grunn av Crowes skulderskade. Han er nå i gang med innspillingen av dramaet A Beautiful Mind, et drama om matematikkgeniet John Forbes Nash Jr. som led av schizofreni. Han mottok Nobelprisen mange år senere. Filmen fokuserer på Nashs forhold til sin kone, spilt av Jennifer Connelly, og hvordan han til slutt ble frisk. Filmen blir regissert av Ron Howard, som sist truet små barn med å stjele jula, med filmen Grinchen.

FilmMagasinet Nr. 2 2001


Innhold: Basert på en sann historie om vitenskapsmannen John Nash som led av paranoid-schizofreni, og som senere mottok en nobelpris. >> Grunn til å glede seg: Selvskrevet Oscar-kandidat. Blir Russell Crowe nominert for tredje året på rad? >> Grunn til å grue seg: Store forventninger innfrir ikke alltid.

FilmMagasinet nr. 1 - 2002


Historien om John Forbes Nash Jr. er en utrolig historie. Russell Crowe har rollen har rollen som den briljante, men svært så arrogante, professoren som ser ut til å ha en rosenrød fremtid etter å ha giftet seg med vakre Alicia. Men han betaler en høy pris for sitt matematiske geni. Når Nash opplever seg selv som kodeknuser for CIA under ledelse av Ed Harris, mister han mer og mer grepet og kontakten med virkeligheten og glir inn i en paranoid schizofreni. Hele livet sitt må både han kjempe med sykdommen, medisineringen og slit. Til tross for sin mentale helse oppnår han likevel å få Nobelprisen i økonomi i 1994.

TVN 2004


Matematikkgeniet John Forbes Nash Jr. Filmen er Hollywoods ”sanne” fortelling om John Nash, en schizofren matematiker som fikk Nobelprisen for sitt arbeid i 1994. Like sentral er hans kone. Historien starter på universitetet Princeton, hvor den sky og sære studenten John Forbes Nash ankommer for å studere matematikk.

Det er ikke enkelt, verken for Nash eller for universitetet. Sosial intelligens er ikke hans sterkeste side, og han ser ingen vits i å følge undervisningen. Han er besatt av en eneste ting: å finne den ekte, sanne og originale idé, og er overbevist om at han bare på den måten kan bety noe.

Den store oppdagelsen Matematikkfakultetet på Princeton har en brutal konkurranseånd, og noen av klassekameratene til Nash ville nyte å se ham feile. Allikevel tolererer de ham, og det er de som uforvarende ansporer ham til den store oppdagelsen.

Nash er sammen med dem en kveld på en lokal bar da han blir oppmerksom på den reaksjonen alle får når en lekker blondine kommer inn i lokalet. Mens han observerer hvordan de rivaliserer om den skjønne, faller alt på plass. Resultatet er spillteorien – den matematiske lov om konkurranse.

Denne teorien motsier læresetningene til Adam Smith, som er opphavet til det vi kaller moderne økonomi. 150 år med akseptert økonomisk tankegang er med ett utdatert, og livet til John Forbes Nash Jr. er forandret for alltid.

Kjærlighet Han glir inn i et prestisjefylt forskningsmiljø, og det er her han blir utfordret på et nytt og ukjent plan, kjærligheten. Den faller på fysikkstudenten Alicia Larde.

Nash og Alicia gifter seg, men presset på Nash krever sitt og etter hvert glir han inn i en verden bestående av illusjoner. Diagnosen er paranoid schizofreni. Alicia er knust over å se mannen hun elsker forsvinne for henne, men inspirert av sin kones urokkelige tro og kjærlighet bestemmer Nash seg for å kjempe mot sykdommen.

Gjennom ren viljestyrke fortsetter han sitt arbeid, og i 1994 vinner han Nobelprisen. Hans innsiktsfulle arbeid med spillteorien er blitt en av de mest innflytelsesrike ideene i vår tid. Og Nash kan takke sin kone – for kjærligheten overvinner alt.

NRK1 2006

Alle bilder av Et vakkert sinn

Trailer

Link til denne traileren
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid - Utviklingsversjon