Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Aksjon skyskraper (1988)

Originaltittel: Die Hard

Bruce Willis spiller politimannen som blir blandet opp i århundrets terror-aksjon. Han stikker tilfeldig innom i juleselskap hos sin forhenværende kones firma. Mens han befinner seg på toalettet trenger en terrorbande seg inn i bygningen, overtar den og hele det pene selskap. Den eneste fri mann i bygningen er Willis. Gjennom filmen prøver han desperat å tilkalle hjelp utenfra mens han samtidig lammer bandittene ved å ta knekken på en for en.

Omtale

Høyt over byen L.A. har en gruppe terrorister okkupert en bygning, tatt gisler og erklært krig. Men én mann har greid å unngå å bli oppdaget... en politimann på ferie. Han er alene...trøtt...og den eneste mulige sjansen de har. Bruce Willis spiller detektiven John McClane fra New York City, som nettopp har ankommet L.A for å tilbringe juleferien sammen med sin eks-kone (Bonnie Bedelia). Men mens McClane venter på at konas juleavslutning på kontoret skal bli ferdig, overtar terroristene kontrollen over bygningen. Mens terroristlederen Hans Gruber (Alan Rickman) og hans nådeløse høyrehånd (Alexander Godunov) samler sammen gislene, slipper McClane usett unna. Kun bevæpnet med en tjenesterevolver og sin egen kløkt, starter McClane sin private enmannskrig. En gnistrende triller fra ende til annen, DIE HARD er en eksplosjon av åndeløs spenning.

SF Norge


Die Hard - Special Edition

Bruce Willis. En skyskraper. En bøling europeiske terrorister ledet av Alan Rickman. Og en actionfilm uten sidestykke! Selv om det meste i Die Hard har blitt klisjeer gjentatt i utallige b-filmer, er originalen så energisk, sjarmis og heftig at den tåler gjentatte gjennomkjøringer. Die Hard har tidligere blitt sluppet på DVD i en ordinær versjon, men denne spesialutgaven er den ultimate å måten å se filmen på. Bilde og lyd er perfekt, og ekstramaterialet, det er virkelig noe å rope "Jippi ki-yeah mo-fo" for! SF har også sluppet de to oppfølgerene på DVD, sammen med mye ekstra stæsj - men de kan ikke måle seg med eneren...

Kommentarer: 1) et veloverveid, men rimelig teknisk lydspor med regissør McTiernan og produksjonsdesigner Jackson DeGovia, som er spilt inn hver for seg. 2) effektboss Richard Edlund kommenterer 10 scener. 3) ikke et lydspor, men en undertekst der store deler av teamet forteller om innspillingen. Ganske poengløst, og vanskelig å lese sammen med filmen - men originalt, om ikke annet.

Extra Goodies: Skal vi se, på første skive har vi muligheten til å se filmen med en ekstra scene kalt "Power Shut off" (3:13), som også befinner seg på disk 2 - pluss DVD-ROM-greier. På disk dos: "From the Vault" gir oss filmtabber, bortklipte og alternative scener (5 min.), samt "Ny-hetssendingene" fra filmen i sin helhet (7:40) og to lengre artikler om innspillingen. "The Cutting Room" er en liten filmskole som gir oss muligheten til å klippe om tre scener fra filmen selv - og så mikse lyden. Ganske gøy. En "Multi Angle Workshop" viser hvordan tre scener blir filmet med flere kameraer samtidig, og man får også en rask innføring i filmsjargong. "Interactive Slideshow" består av et stort fotogalleri med sporadiske filmklipp. Så finner vi filmens manus, trailers, og en kort "featurette". Lite ferskvare, men mer enn nok

Filmen 6 DVD-ekstra 5 Espen Svenningsen Rambøl

FilmMagasinet nr. 2 - 2002


New York-politimannen John McClave drar til L.A. for å gjøre det godt igjen med sin kone, men havner istedet midt i et inferno av terrorister. Over 35 etasjer i en skyskraper får han for alvor vist sin styrke, sitt mot og utholdenhet.

(Filmtilsynet)


Bruce Willis spiller politimannen som blir blandet opp i århundrets terror-aksjon. Han stikker tilfeldig innom i juleselskap hos sin forhenværende kones firma. Mens han befinner seg på toalettet trenger en terrorbande seg inn i bygningen, overtar den og hele det pene selskap. Den eneste fri mann i bygningen er Willis. Gjennom filmen prøver han desperat å tilkalle hjelp utenfra mens han samtidig lammer bandittene ved å ta knekken på en for en. Full klaff i action-genren mener Screen (666-88) som også har mye til overs for Willis, en action-stjerne med mye arv fra Steve McQueen.

NKFF


Action for alle pengene Den fleipete politimannen John McClane (Bruce Willis) har en lei tendens til å skaffe seg trøbbel. Denne gangen havner han på en flyplass der flere tusen mennesker blir holdt som gisler av internasjonale terrorister. "Die Hard"-filmene er blant Hollywoods største action-suksesser. TV 2 viser nå film nummer to - den kanskje aller mest fartsfylte av samtlige tre "Die Hard"-filmer. Ekspolitimannen John McClane (Bruce Willis) er en helt som bruker kløkt mer enn muskler. Han er tøff nok når det gjelder, men det er evnen hans til å fleipe selv når farene er som størst som gjør ham til en sjarmerende action-helt.

Gisseldrama på julekvelden

Det er julekveld. På hovedstaden Washingtons internasjonale flyplass venter McClane på at kona Holly skal komme hjem til jul. Flyplassen sitrer av spenning, og journalister virrer rundt overalt. Men det har helt andre årsaker. En søramerikansk diktator vad navn Esperanza er nemlig på vei inn til denne flyplassen. Han skal stilles for amerikansk rett etter å ha drevet narkosmugling i den helt store stilen.

McClane aner at noe er galt. Flyplassen er nemlig ikke halvparten så godt bemannet med sikkerhetsvakter som den burde være i en slik situasjon. Og ganske riktig. En internasjonal terroristgjeng har satt hele lufthavnens sikkerhetstjeneste ut av funksjon, og er klar til sette den sør-amerikanske diktatoren fri. Nå er det bare én mann som kan stoppe de hensynsløse terroristene, og samtidig sørge for at lufthavnens reisende kommer seg hjem til jul. Mannen heter John McClane, og han må ta opp kampen alene. Men mellom ham og målet står også en brutal leiesodat ved navn Stuart (William Sadler).

Superstjerne etter "Die Hard"

Tv-serien "Bøllen og blondinen" gjorde Bruce Willis kjent, men det var "Die Hard"-filmene som gjorde ham til superstjerne. Siden har blant annet filmer som "Pulp Fiction", "Armageddon", "Det femte element", "Den sjette sansen" og "Unbreakable" gjort sitt for å holde ham på toppen.

Til å holde orden på forrykende actionsekvenser og spesialeffekter i "Die Hard 2", finner vi den finske regissøren Renny Harlin. Med "Die Hard 2" lagde Harlin 1990s store kinosuksess, en bedrift han blant annet har gjentatt med Sylvester

TV2 2004


Et kontorbygg i New York blir overtatt av terrorister og politmannen John McClane ender midt i dramaet. Alle i bygningen, inkludert McClanes kone, blir holdt under tvang mens terroristene legger frem sine krav. F.B.I er i ferd med å få oversikt over situasjonen, men John McClane har egne planer for terroristene...

Viasat 2005

Alle bilder av Aksjon skyskraper

Trailer

Link til denne traileren

Aksjon skyskraper (1988)

Produsent: Lawrence Gordon
Regi: John McTiernan
Manus: Jeb Stuart
Sjanger: action
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2 timer, 12 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 4
Arbeiderbladet: Terningkast 4
Dagsavisen: Terningkast 4
Dagbladet: Terningkast 4
VG: Terningkast 4

Rollebesetning

Bruce Willis
Uspesifisert rolle
Bonnie Bedelia
Uspesifisert rolle
Reginald Vel Johnson
Uspesifisert rolle
Paul Gleason
Uspesifisert rolle
De'Veloreaux White
Uspesifisert rolle
William Atherton
Uspesifisert rolle
Hart Bochner
Uspesifisert rolle
James Shigeta
Uspesifisert rolle
Alan Rickman
Uspesifisert rolle
Alexander Godunov
Uspesifisert rolle
Joachim Holst-Jensen
Joachim Holst-Jensen
John Young
John Young
Kaare Keilhau
Kaare Keilhau
Ann Carter
Ann Carter
Abram Room
Abram Room
Laurie Metcalf
Laurie Metcalf