Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Scary Movie (2000)

Originaltittel: Scary Movie

En gruppe voksne tenåringer (for de spilles vanligvis av 20-30-åringer) deler en mørk hemmelighet: en natt kom de uheldigvis til å kjøre ned og drepe en fotgjenger, selv om han i utgangspunktet ikke ble særlig skadet ved påkjørselen. Nå hjemsøkes de av en tilsynelatende hevngjerrig morder iført en maske som kan være til forveksling lik den fra Skrik-filmene, og som andre ganger kan være ... nei, glem det. Referansene i denne sprelske parodien er mage, selv om den særlig konsentrerer seg om tenåringsskrekkfilmen. Ikke så rart, kanskje, når de har hatt arbeidstitler som "Last Summer I Screamed Because Halloween Fell on Friday the 13th" og "Scream If You Know What I Did Last Summer".

Omtale

En gruppe voksne tenåringer (for de spilles vanligvis av 20-30-åringer) deler en mørk hemmelighet: en natt kom de uheldigvis til å kjøre ned og drepe en fotgjenger, selv om han i utgangspunktet ikke ble særlig skadet ved påkjørselen. Nå hjemsøkes de av en tilsynelatende hevngjerrig morder iført en maske som kan være til forveksling lik den fra Skrik-filmene, og som andre ganger kan være ... nei, glem det. Referansene i denne sprelske parodien er mage, selv om den særlig konsentrerer seg om tenåringsskrekkfilmen. Ikke så rart, kanskje, når de har hatt arbeidstitler som "Last Summer I Screamed Because Halloween Fell on Friday the 13th" og "Scream If You Know What I Did Last Summer". Det er en film i tradisjon med hva Mel Brokks lekte seg med på 70-tallet, og med rekken av filmer i seriene Airplane og Naked Gun. Flere av fjorårets suksesser som American Pie, The Matrix, Den sjette sansen og The Blair Witch Project får gjennomgå i det som lang tid fremover kommer til å bli stående som den ultimate metafilmen.

Festivalkatalogen Haugesund 2000


Hva sa pressen?

En parodi på de siste årenes tenåringsskrekkfilmer. "- skaperne av Scary Movie har verken nok vidd eller tilstrekkelig med vitser til å fylle en hel kinofilm." (O.K. Dagsav.) " - dette er humor med symptomer på løs mave." (P.H. Aft.) "Det skal godt gjøres å holde koken på topp tvers gjennom en hylende orkan som dette." (L.J. Dagbl. 4) "- dårlig spøk." (E.M.S. VG 2)

Film & Kino Nr. 6 2000


SOM FORVENTET

Egentlig er det nærmest meningsløst å anmelde en film som dette, da den i utgangspunktet er ment å ha kortere holdbarhetsdato enn det digget du legger i deg mens du ser den. Vi snakker her om en film i samme tradisjon som Airplane og Naked Gun-filmene. Man tager en tidsriktig og populær sjanger (skrekk) og/eller film (Scream) og så parodierer man hemningsløst. Noen vitser er morsomme, mange er ikke fullt så morsomme og ikke så rent få er teite og platte. Man kan lett tro at manuset ble slengt sammen under et aldeles så overstadig fuktig vorspiel, og sannsynligvis er filmen morsomst hvis den ses under tilsvarende omstendigheter. Ikke det at vi på noen måte oppfordrer folk til å besøke vår nasjons ærverdige kinoer i beruset tilstand. Derfor er vel også den logiske konklusjon at dette er en film man like så godt kan se på video, på vorspiel.

Handlingen er stort sett den samme som den første Scream, men med «morsomme» vrier. Nå har vel muligens familien Wayans glemt at den første Scream-filmen (hvis arbeidstittel faktisk var Scary Movie) var å regne som en parodi i seg selv, og at det å parodiere parodier er en vanskelig (og kanskje nokså unødvendig) oppgave. Om filmen er morsom er dermed et spørsmål om smak og behag (og muligens hva slags tilstand man er i). Men finner du platte homsevitser og uhemmet dildovifting hysterisk festlig er det ingen tvil, dette er filmen for deg.

3 poeng Atle H. Boysen

FilmMagasinet Nr. 7 2000


En parodi på tenåringsskrekkfilmen, som har hatt arbeidstitler som "Last Summer I Screamed Because Halloween Fell on Friday the 13th" og "Scream If You Know What I Did Last Summer". Med andre ord er dette en film i tradisjon med hva Mel Brooks lekte seg med på 70-tallet i filmer som Blazing Saddles, Young Frankenstein og Silent Movie, eller rekken av filmer i serien Airplane og Naked Gun. Filmen hadde sin markedspremiere i Cannes og skal være såpass oppdatert at også fjorårets suksesser The Matrix, Den sjette sansen og The Blair Witch Project får gjennomgå. Regissøren har tidligere vært produsent for ghetto-parodien Don't Be a Menace to South Central While Drinking Your Juice in the Hood.

Film & Kino nr. 3 2000


Hvis du er en av dem som ikke orker tanken på å se nok en bloddryppende skrekkfilm oppfølger så er dette filmen for deg. En ny parodi av de grusomste proporsjoner tar her på minst mulig seriøse vis tak i alle de mest suksessfulle skrekkfilmer de senere årene, rister dem godt, tilsetter generøse porsjoner humor og ender opp med en miks av alle mordere, ofre og drapsmetoder som vi etter hvert kjenner så altfor godt.

Sist Halloween ble Cindy Campbell og vennene hennes jaktet på av en gal, maskert morder... og endte opp med å drepe ham i stedet. Året etter får Cindy en advarsel; noen vet hva hun gjorde sist Halloween. Og her er det den gode smak tar slutt, og bruk av nyslipte våpen og lattermuskler tar over...

ECT


Scream if you know what I did last Halloween! En gruppe ungdommer. En grusom forbrytelse. Et taushetsløfte. En fasade som er i ferd med å sprekke når en hensynsløs, maskert morder bokstavelig talt plukker ungdomsgjengen fra hverandre samtidig som han terroriserer dem via telefon og brev. Men hvem er det som vet hva de gjorde sist Halloween? Hvem er det som i sort kappe, maske og en kolossal kniv er etter dem? Når slår han til neste gang? Hvorfor gjør han det? Hvem vil overleve? Og hvor har du sett dette før?

Svaret på det siste spørsmålet er i hvert fall "Skrik", "Fryktens Sommer", "Halloween" og en haug andre skrekkfilmer hvor dustete tenåringer spilt av skuespillere i slutten av tyveårene hakkes i filler en etter en i film etter film.

Og hvis noen filmsjanger er moden for en saftig parodi, så må det være denne. Så derfor, her er SCARY MOVIE.

Det hele starter med det groteske drapet på en vakker high school-pike, noe som gjør vennegjengen klar over at det er en morder blant dem. Vår heltinne er den kjernesunne jomfruen Cindy Campbell, og sammen med kompisene Buffy, Brenda, Bobby, Greg, Shorty og Ray, må hun finne ut hvem morderen er før hun selv blir neste offer.....eller noe sånt. Og som om ikke den maskerte psykopaten er terror nok, så plages de også av den PR-kåte TV-journalisten Gail Hailstorm desperat etter å gjøre karriere over ungdommenes varme lik, og den ikke helt smarte politiassistenten Doofy.

Så er det klar for en halsbrekkende (bokstavelig talt!) harselas med nåtidens ungdomskultur, spesielt den som kommer fra Hollywood. Ingen skrekkfilm, high-school sexkomedie eller actionfilm levnes mye ære i en film som setter seg fore å bryte all god smak, enhver grense og ethvert tabu... SCARY MOVIE bryter gjennom halvannen time bortimot alle grenser for god smak, enhver grense og ethvert tabu i sin parodi på kjente scener, situasjoner og klisjeer fra Skrik-filmene, Fryktens Sommer, The Matrix, Blair Witch Project, Den Sjette Sansen, American Pie og en masse andre filmer.

SCARY MOVIE er regissert av Keenen Ivory Wayans, eldstebror i en familie som har opplevd stor suksess både i fjernsyn og film. Med seg foran kamera har han brødrene Shawn og Marlon, begge veteraner fra bl.a. TV-serien "In Living Color" (som introduserte Amerika for Jim Carrey) samt en rekke filmer. Videre finner vi Baywatch-babe Carmen Electra, Shannon Elizabeth, som mange husker som utvekslingsstudenten i American Pie, Saturday Night Live- veteran Cheri Oteri, Jon Abrahams, Lochlyn Munro, Regina Hall og debutant Anna Faris i hovedrollen som den jagede Cindy Campbell.

Keenen Ivory Wayans er ikke ukjent med ville parodier, og har tidligere tatt for seg 70-tallets "blacksploitation" i I´m Gonna Git You Sucka og Don´t Be a Menace to South Central While Drinking Your Juice in the Hood, som parodierte de mange urbane, svarte voldsdrama som fulgte i kjølvannet av suksessen Boyz´N´The Hood. Keenen har ellers skrevet og regissert A Low Down Dirty Shame, og har hatt sitt eget talkshow på amerikansk TV.

ECT


Skrekk-komedie med Wayansbrødrene

En gruppe tenåringer kjører uheldigvis ned og dreper en fotgjenger. Nå forfølges de av en hevngjerrig morder. Scary Movie hadde egentlig tittelen "Scream If You Know What I Did Last Halloween", og er en helsprø parodi på alle tenkelige skrekkfilmer. En gruppe tenåringer deler en mørk hemmelighet; en natt kom de uheldigvis til å kjøre ned og drepe en fotgjenger. Nå hjemsøkes de av en tilsynelatende hevngjerrig morder - iført en maske som tilfeldigvis er svært lik den berømte masken fra Skrik-filmene.

Hvem er det som vet hva de gjorde sist Halloween? Hvem er det som forfølger dem? Dette må ungdomgjengen finne ut av, og det litt fort - ellers kan det være en av dem som blir neste mann.

Kjente skuespillere

Scary Movie setter seg fore å bryte all god smak, og det er klart for en halsbrekkende (bokstavelig talt!) harselas med tidenes mest suksessfulle skrekkfilmer og tenåringsfilmer.

Wayans brødrene Shawn og Marlon er begge kjent fra blant annet TV-serien "In living color". I andre roller møter vi Baywatch-baben Carmen Electra og Shannon Elizabeth, som mange sikkert husker som utvekslingsstudent i American Pie.

TV2 2003


En parodi på tenåringsskrekkfilmer som Fredag den 13. og Fryktens sommer. Filmen starter med at en vakker high school-elev blir myrdet. En gjeng tenåringer innser at morderen finnes blant dem. Den kvinnelige heltinnen Cindy Campbell og hennes mer eller mindre begavede venner forsøker å komme unna morderen, men også den irriterende reporteren Gail Hailstrom.

Viasat 2007

Alle bilder av Scary Movie

Trailer

Link til denne traileren

Scary Movie (2000)

Produsent: Eric L. Gold
Regi: Keenen Ivory Wayans
Manus: Shawn Wayans
Sjanger: komedie, skrekk
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 28 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 3
Dagsavisen: Terningkast 3
Dagbladet: Terningkast 4
VG: Terningkast 2

Rollebesetning

Shawn Wayans
Ray
Marlon Wayans
Shorty
Cheri Oteri
Gail Hailstorm
Shannon Elizabeth
Buffy
Anna Faris
Cindy Campbell
Jon Abrahams
Bobby
Lochlyn Munro
Greg
Regina Hall
Brenda
Dave Sheridan
Doofy
Dan Joffre
Kenny
Vis alle roller
Joachim Holst-Jensen
Joachim Holst-Jensen
John Young
John Young
Kaare Keilhau
Kaare Keilhau
Ann Carter
Ann Carter
Abram Room
Abram Room
Laurie Metcalf
Laurie Metcalf