Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

American Psycho (2000)

Originaltittel: American Psycho

Patrick Bateman er en slags inkarnasjon av den nyrike mannen og hans verdier på 1980-tallet. En mann som alltid er velkledd og opptatt av merkevarer, besøker de rette caféer og restauranter, barer og klubber, samt benytter tiden i helsestudio for å holde kroppen i god skikk. Han tjener sine penger på aksjer, og investerer sin velstand i kjøp av produkter til sin eksklusive leilighet som svarer til det helhetlige bilde av hans perfeksjon. Men under den kalde og pene overflaten lurer et monster.

Bret Easton Ellis' roman var svært kontroversiell da den kom, ikke minst pga. sine detaljerte beskrivelser av voldsepisoder. Mary Harron har fokusert på å gi et tilsvarende bilde av Bateman. Harron laget for fire år siden dramadokumentaren I Shot Andy Warhol.

Omtale

Patrick Bateman er en slags inkarnasjon av den nyrike mannen og hans verdier på 1980-tallet. En mann som alltid er velkledd og opptatt av merkevarer, besøker de rette caféer og restauranter, barer og klubber, samt benytter tiden i helsestudio for å holde kroppen i god skikk. Han tjener sine penger på aksjer, og investerer sin velstand i kjøp av produkter til sin eksklusive leilighet som svarer til det helhetlige bilde av hans perfeksjon. Men under den kalde og pene overflaten lurer et monster. Bret Easton Ellis' roman var svært kontroversiell da den kom, ikke minst pga. sine detaljerte beskrivelser av voldsepisoder. Mary Harron har fokusert på å gi et tilsvarende bilde av Bateman. Harron laget for fire år siden dramadokumentaren I Shot Andy Warhol.

Film & Kino Nr. 1 - 2000


Hva sa pressen?

Filmatisering av Bret Easton Ellis' beryktede bok om den statusfikserte seriemorderen Patrick Bateman og 80-tallets jappetid. "- en elegant dramathriller av en roman beryktet for sine detaljerte voldsbeskrivelser. " (L.J. Dagbl. 4) "Christian Bale er uovertruffen i rollen som Patrick Bateman." (Ø.D.V. DN) "Filmen er, tro det eller ei, temmelig kjedelig." (J.S. VG 3) "- en effektiv, men filmatisk sett ikke svært original eller interessant "svart satire" over sjelløse, statusfikserte Wall Street-yuppies." (H.K. Dagsav.) "- en i bunn og grunn poengløs film. Dersom man da ikke synes om striglede grøssere med satire. Samt pene unge menn i diskret hanekamp." (P.H. Aft.)

Film & Kino nr. 3 2000


RAMPEGUTT I ARMANI

Bret Easton Ellis´ dystre satire over USA på åttitallet var en av åttittallets mest omdiskuterte bøker. Ikke rart det har vært store forventninger til Mary Harrons filmatisering med Christian Bale i hovedrollen.

Patrick Bateman (Christian Bale), sønn til en rik finansmann, gjør karriere i farens firma. Han er prototypen på en japp, besatt av penger, mote, stil og dyre ting. Han er i det hele tatt bildet på den vellykkede jappen; alltid solariumsbrun, pen kjæreste, vennlig og sjarmerende.

Men utenfor jobben har han en annen karriere - han voldtar, mishandler og dreper fremmede helt uten grunn. Samtidig er han både vennlig og sjarmerende; den fødte psykopat. Han lever i en verden hvor alt telles i penger, bekjentskapene er overfladiske og ingen kjenner hverandre egentlig. Slik sett er han både den amerikanske drømmen og marerittet. Mary Harron har laget en film som er godt i tråd med bokens intensjoner, men uten å overdrive det voldelige. Isteden har hun gitt filmen et feministisk preg. Det finnes ikke mange sympatiske menn i American Psycho. Filmen er velregissert, og Mary Harron holder hele tiden publikum i spenning. Christian Bale er fremragende som den psykopatiske jappen, som etter hvert glir over i det psykotiske og ikke greier å skille mellom fantasi og virkelighet. American Psycho er både vellaget og velspilt og står som en bauta over en fallert jappetid.

5 poeng Geir Kamsvåg

FilmMagasinet Nr. 4 2000


Patrick Bateman er ung, vakker og en svært suksessfull børsmegler på New Yorks hektiske Wall Street. Han er veltrent og solariumbrun, har en flott leilighet, vakker kjæreste, fast bord på de mest fancy restauranter og ikke minst et utsøkt designet visittkort. Han er vennlig og imøtekommende, priviligert, beundret og ikke minst begjært. På overflaten en perfekt mann med et perfekt liv. Men Patrick Bateman er også en følelsesløs, psykotisk seriemorder. Og i en verden der ingen egentlig kjenner hverandre, der venners verdi måles i penger og kokain og det ytre er alt som teller, er han det perfekte monster. Han er både den amerikanske drøm og det amerikanske mareritt i en og samme person.

Romanen "American Psycho" av Bret Easton Ellis ble allerede før utgivelsen i 1991 utropt til siste tiårs mest kontroversielle roman, en "status" den ikke hadde problemer med å opprettholde inn i det nye milleniumet. Ellis´ forlag nektet å utgi romanen, men lot ham beholde forskuddet som lå i millionklassen. Dermed solgte Ellis boken en gang til, mot en ny svimlende sum, men også det nye forlaget nølte, og endte til slutt med å gi den ut direkte som pocketbok. Ropene om forbud nådde også Norge da den ble utgitt her noen år senere. Noen kalte den spekulativ voldspornografi uten forsonende trekk, mens andre roste den som en satire over jappe-tiåret.

Manusforfatter og regissør Mary Harron har, selv om det fortsatt er en brutal historie, lagt mindre vekt på volden og ser heller med et kullsort, til sider svært humoristisk blikk på miljøet Bateman lever i. Når vi ser tilbake på 80-tallets jappekultur fra starten av et nytt millennium, innser vi at filmen opererer på et metaforisk nivå, og at innholdet ikke er så følelsesmessig ladet eller så bokstavelig som det en gang syntes. I dag er det enklere for oss å se American Psycho som en stadig sjokkerende, men like fullt bevisst satire. "Hadde vi gjort dette på gal måte, kunne manuset blitt til en spekulativ slasher-film", sier Harron. - "Det var det siste vi ville. I stedet er det blitt slik at det man ikke ser, er langt mer rystende."

Manusforfatter og regissør MARY HARRON debuterte i 1996 med den kritikerroste og prisbelønte I Shot Andy Warhol. Harron startet sin filmkarriere som dokumentarskaper for britisk fjernsyn, men lenge før den tid hadde den kanadiskfødte kvinnen markert seg som rockjournalist og var sentral i punkmiljøet i London, der hun blant annet skrev for New Musikal Express og Melody Maker, og gjorde det første intervjuet med Sex Pistols for en amerikansk publikasjon.

"American Psycho" var forfatteren BRET EASTON ELLIS´ tredje roman, og Ellis hadde alt med sin debut, "Less Than Zero", gjort seg kraftig bemerket som en oppegående ung forfatter med noe på hjertet. Filmatiseringen av "Less Than Zero" ga et dystert speilbilde av 1980-årenes mange "rosenrøde" ungdomsfilmer. Han har også skrevet bøkene "The Rules Of Attraction", "The Informers" og "Glamorama". I sistnevnte gjør faktisk romanfiguren Patrick Bateman en gjesteopptreden.

CHRISTIAN BALE har fått den krevende rollen som Patrick Bateman. Blant hans nyere filmroller kan vi nevne Velvet Goldmine, Metroland, og En midtsommernatts drøm. Hans neste film blir nyinnspillingen av Shaft. Han debuterte alt som 13-åring med hovedrollen i Steven Spielbergs Solens rike, og har siden vært å se blant annet i Henry V, Swing Kids, Little Women, og Portrett av en dame.

WILLEM DAFOE er vetaranen i dette skuespillerlaget, og spiller etterforskeren av Batemans herjinger. Dafoe skulle være velkjent for de fleste, med roller i blant annet Wild At Heart, Jesu siste fristelse, Mississippi i flammer, Platoon, Født 4. juli, og Overhengende fare.

JARED LETO ble kjent gjennom den populære TV-serien "Angela" der han spilte mot Claire Danes, og har spilt i filmer som Fight Club, The Thin Red Line, How To Make An American Quilt, Switchback, Urban Legend og nå sist mot Winona Ryder i Stjålne år.

REESE WITHERSPOON har tidligere vært med i filmer som Twilight, Fear, Freeway, Jack The Bear, S.F.W. og A Far Off Place. Hun har også spilt i flere TV-filmer og TV-serier, blant annet Lonesome Dove. Witherspoon er en av Hollywoods mest lovende unge skuespillerinner, og markerte seg for det kresne publikummet i fjor med hovedrollen i den Oscarnominerte svarte komedien Election, mens unge fans så henne mot ektemannen Ryan Philippe i Et farlig spill.

SAMANTHA MATHIS er en "ung veteran", som har spilt i en lang rekke filmer, blant annet That Thing Called Love, Little Women, Pump Up The Volume, Jack And Sarah, Den amerikanske presidenten, John Woo´s Broken Arrow, og This Is My Life.

CHLOE SEVIGNY debuterte i den kontroversielle ungdomsfilmen Kids, og har siden utviklet seg til å bli en slag "independent-queen", gjennom sine foretrukne roller i filmer som Steve Buscemis Trees Lounge, Whit Stillmans The Last Days Of Disco, A Map Of The World, og nå sist sin Oscarnominerte rolle i Boys Don´t Cry.

ECT


Patrick Bateman er en ung, vakker og en svært suksessfull børsmegler på Wall Street. Han er veltrent og solariumsbrun, har en flott leilighet, vakker kjæreste, fast bord på de mest fancy restaurantene og ikke minst et utsøkt designet visittkort. Han er vennlig og imøtekommende, priviligert, beundret og ikke minst begjært. På overflaten en tilsynelatende perfekt mann med et perfekt liv. Men Patrick Bateman er også en følelsesløs psykotisk seriemorder. Og i en verden der ingen egentlig kjenner hverandre, der venners verdi måles i penger og kokain, og det ytre er alt som teller, er han det perfekte monster. Han er både den amerikanske drøm og det amerikanske mareritt i en og samme person. Med Christian Bale i hovedrollen, og Willem Dafoe og Reese Witherspoon i øvrige sentrale roller.

Release Nr. 6 - 2000


Seriemorder i Armani

Patrick Bateman (Christian Bale) er en ung, vakker og svært suksessfull børsmegler på New Yorks hektiske Wall Street. Han er veltrent og solariumbrun, har en flott leilighet, vakker kjæreste og ikke minst et utsøkt designet visittkort. Men under den kalde og pene overflaten lurer et psykopatisk monster.

Patrick Bateman er er vennlig og imøtekommende, priviligert, beundret og ikke minst begjært. Men utenfor jobben har han en helt annen karriere - han mishandler og dreper fremmede helt uten grunn. Han er den fødte psykopat, og lever i en verden hvor alt telles i penger, bekjentskapene er overfladiske og ingen egentlig kjenner hverandre. Bateman er både den amerikanske drømmen og marerittet i en og samme person.

Kontroversiell satire

Bret Easton Ellis´ dystre satire over USA på åttitallet, romanen "American Psycho", ble allerede før utgivelsen i 1991 utropt til siste tiårs mest kontroversielle roman, en "status" den ikke hadde problemer med å opprettholde inn i det nye milleniumet. Kontroversielle "American Psycho" har ellers stjerner som Willem Dafoe, Reese Witherspoon, Chloe Sevigny og Jared Leto i rollene.

TV2 2005


Når overflaten betyr alt

Børsmegleren Patrick Bateman er veltrent og solariumbrun, har en flott leilighet og en vakker kjæreste. Han har fast bord på de mest fancy restaurantene og ikke minst et utsøkt designet visittkort. Han er vennlig og imøtekommende, privilegert og begjært.

På overflaten en perfekt mann med et perfekt liv. Men Patrick er også morder, en hensynsløs og følelseskald sådan. Og i en verden der ingen egentlig kjenner hverandre, der venners verdi måles i penger og kokain og det ytre er alt som teller, er han det perfekte monster. Han er både den amerikanske drøm og det amerikanske mareritt i én og samme person.

Omstridt roman Romanen ”American Psycho” av Bret Easton Ellis ble allerede før utgivelsen i 1991 utropt til siste tiårs mest kontroversielle roman, noe den ikke hadde problemer med å forbli inn i det nye millenniumet. Ellis’ forlag nektet å utgi romanen, men lot ham beholde forskuddet som lå i millionklassen. Dermed solgte Ellis boken en gang til, mot en ny svimlende sum, men også det nye forlaget nølte, og endte til slutt med å gi den ut direkte som pocketbok.

Ropene om forbud nådde også Norge da den ble utgitt her noen år senere. Noen kalte den spekulativ voldspornografi med forsonende trekk, mens andre roste den som en satire over jappetiåret.

Om filmen Manusforfatter og regissør Mary Herron har, selv om det fortsatt er en brutal historie, lagt mindre vekt på volden og ser heller med kullsort humoristisk blikk på miljøet Bateman lever i.

NRK2 2006

Alle bilder av American Psycho

American Psycho (2000)

Produsent: Chris Hanley
Regi: Mary Harron
Manus: Mary Harron
Sjanger: thriller, drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 42 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 2
Dagsavisen: Terningkast 4
Dagbladet: Terningkast 4
VG: Terningkast 3

Rollebesetning

Christian Bale
Patrick Bateman
Willem Dafoe
Donald Kimball
Jared Leto
Paul Allen
Reese Witherspoon
Evelyn Williams
Samantha Mathis
Courtney Rawlinson
Chloe Sevigny
Jean
Justin Theroux
Timothy Bryce
Josh Lucas
Craig McDermott
Guinevere Turner
Elizabeth
Matt Ross
Luis Carruthers
Bill Sage
David Van Patten
Cara Seymour
Christie
Judy Campbell
Judy Campbell
Lea Thompson
Lea Thompson
Sharon Gless
Sharon Gless
Tom Berenger
Tom Berenger
Brooke Shields
Brooke Shields
Clint Eastwood
Clint Eastwood