Logg inn | Opprett brukerkonto

Swordfish (2001)

Originaltittel: Swordfish

Produsent: Joel Silver
Regi: Dominic Sena
Manus: Skip Woods
Sjanger: action, thriller
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 39 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 2
Dagsavisen: Terningkast 4
Dagbladet: Terningkast 3
VG: Terningkast 2

Rollebesetning

John Travolta
Gabriel Shear
Hugh Jackman
Stanley Jobson
Halle Berry
Ginger
Don Cheadle
Agent Roberts
Vinnie Jones
Marco
Sam Shepard
Senator Reisman
Drea de Matteo
Melissa
Rudolf Martin
Axl Torvalds
Zach Grenier
A.D
Camryn Grimes
Holly
Vis alle roller

Stanley Jobson er en av de beste hackerne i verden. Nå har han gitt opp karrieren for å unngå fengsel. Så får han et tilbud som betyr store penger og en mulighet til å se igjen datteren Holly. Men i Operasjon Swordfish er det livsfarlig å stole på førsteinntrykket ...

Stanley Jobson er blakk. Den straffedømte hackeren bor i en campingvogn og har kjørt seg fast i en ussel jobb. Så kommer skjønnheten Ginger på besøk. Hun vet å overtale et pengelens datageni: Hjelp Gabriel Shear med å rive brannveggene og knekke kodene i et sikkerhetssystem som skjuler milliarder av dollar. Lykkes det, kan Stanley få millioner på kontoen. Penger er hans eneste håp for å gjenforenes med datteren Holly.

Stanley imponerer Gabriel. Hackeren blir avgjørende for tidenes mest avanserte bankran. Men jo lengre inn i Gabriels verden Stanley beveger seg, jo mindre skjønner han. For sent oppdager han at bankranet er en fasade som skjuler en livsfarlig sannhet ...

Omtale

Bruk en PC - og du blir fengslet. Dette er forutsetningene for Stanley Jobson sin tilværelse i frihet. Med et desperat pengebehov blir fristelsen til å tjene 10 millioner skattefrie dollar imidlertid for stor for superhackeren. Han blir lokket av den vakre Ginger til å delta i et vågalt elektronisk ran av et stort statlig fond.

John Travolta er hjernen bak det hele, Hugh Jackman er hackeren, og Halle Berry og Don Cheadle har andre ledende roller i denne actionfylte og høyteknologiske thrilleren. Med bruk av unike kamerateknikker utviklet for innspillingen av The Matrix, samt en utrolig fluktscene hvor en busslast med gisler henger fra et helikopter ble dette raskt en kinosuksess. Logg deg på, klikk inn og sett deg tilbake og nyt spenning og action fra Dominic Sena (Gone in 60 Seconds) som har regien og Joel Silver (The Matrix) og Jonathan Crane (Face/Off) som er produsenter. Husk passord. Spenningens passord er Swordfish!

Warner Bros Entertainment


Swordfish Det finnes en verden bortenfor cyberspace. Med store penger og dype hemmeligheter - Swordfish ... Stanley Jobson er en av de beste hackerne i verden. Nå har han gitt opp karrieren for å unngå fengsel. Så får han et tilbud som betyr store penger og en mulighet til å se igjen datteren Holly. Men i Operasjon Swordfish er det livsfarlig å stole på førsteinntrykket ...

Stanley Jobson er blakk. Den straffedømte hackeren bor i en campingvogn og har kjørt seg fast i en ussel jobb. Så kommer skjønnheten Ginger på besøk. Hun vet å overtale et pengelens datageni: Hjelp Gabriel Shear med å rive brannveggene og knekke kodene i et sikkerhetssystem som skjuler milliarder av dollar. Lykkes det, kan Stanley få millioner på kontoen. Penger er hans eneste håp for å gjenforenes med datteren Holly.

Stanley imponerer Gabriel. Hackeren blir avgjørende for tidenes mest avanserte bankran. Men jo lengre inn i Gabriels verden Stanley beveger seg, jo mindre skjønner han. For sent oppdager han at bankranet er en fasade som skjuler en livsfarlig sannhet ...

En busstur som tar av I Hollywood er produsentene av actionfilmer smertelig klar over hvor fort noe blir gammelt nytt: Scener som ga publikum åndenød i fjor, fremkaller likegyldige gjesp i år.

I "Swordfish" har regissør Dominic Sena og scenograf Jeff Mann valgt nye veier å gå for å holde pulsen oppe. Klimakset i filmen inneholder blant annet et helikopter og en buss full av gisler påmontert sprengladninger. Rundt bussen sirkler tungt bevæpnede politistyrker, og John Travoltas rollefigur Gabriel Shear synes å være malt inn i et hjørne.

Men Gabriel er ikke konge i underverdenen uten grunn. Han planlegger en flukt som får "Speed" til å fremstå som en døsig piknik...

John Travolta (Gabriel Shear) John Travolta var en superstjerne på øverste hylle etter "Saturday Night Fever" (1977) og "Grease" (1978). Så fulgte et ujevnt tiår, og med tredje del i "Se, han snakker" i 1993 ble Travolta et navn fra fortiden.

Så kom han tilbake som Vincent Vega i "Pulp Fiction" (1994). Kritikere og publikum jublet om kapp. Det gamle idolet hadde fått en ny vår ved hjelp av Quentin Tarantinos gangsterepos.

Siden har Travolta vær uhyre produktiv, med minst et par filmer i året. Ikke alle har blitt gull. Særlig slaktofferet "Battlefield Earth" skrudde ned markedsverdien en del. Men "Get Shorty" (1995), "Face/Off" (1997) og "Primary Colors" (1998) er nok til å bevise at den fordums discokongen vil sette sitt preg på filmindustrien lenge.

Hugh Jackman (Stanley Jobson) Har jeg ikke sett ham før? spør du kanskje. Jo, men sist gang var Hugh Jackman skjult bak voldsom hårvekst som superhelten Wolverine i science fiction-suksessen "X-men", hans debut i USA.

Australske Jackman har jobbet med både TV, film og musikaler i hjemlandet, og har høstet flere nominasjoner og priser for innsatsen. Også i selveste West End i London har han gjort inntrykk. I musikalen "Oklahoma" ble Jackman nominert til en Olivier-pris for beste skuespiller.

Halle Berry (Ginger) Halle Berry har, i likhet med Hugh Jackman, brukt superkrefter i "X-Men". På kritikerne gjorde hun imidlertid mest inntrykk i "Introducing Dorothy Dandridge", en TV-film som ga henne blant annet Golden Globe- og Emmy-pris.

Tidligere har hun utmerket seg i Warren Beattys politiske komedie "Bulworth", Spike Lees "Jungle Fever" og "Losing Isaiah" mot Jessica Lange.

SMN


Verdens farligste spion ansettes av CIA for å overtale en nylig løslatt "hacker" til å stjele 6 milliarder dollar...'

Filmen åpner med en superkul sekvens hvor Travoltas rollefigur Gabriel forklarer to menn om hva som er problemet med dagens Hollywood. "The make shit". Vi kan ikke vær mer enig, men regissør Sena burde ha skjønt at det ville sette ham under enormt press å lage en virkelig god film. Han lykkes ikke helt. Travolta spiller Gabriel, en noe difus person som enten er en spion, en patriot eller rett og slett en gærning. Gabriel vil stjele DEAs narkopenger som har blitt satt inn på en sperret konto. Han hevder at han er patriot og med pengene kan han stoppe verdens terrorister. Problemet er bare at kontoen har en rekke sikkerhetsnett og kun en hacker av beste kaliber kan knekke koden. Her kommer Stanley inn i bildet. Superhacker til fingerspissene, med en dom bak seg og et havarert ekteskap. Om han nærmer seg en datamaskin blir han buret inne. Men ti millioner dollar frister for mye. Herfra vrir og vender handlingen seg, og uten å avsløre for mye kan jeg nevne at ingenting er slik som det ser ut til å være. Travolta er som alltid kul, men dog litt fraværende og snøvlende, som om han til stadighet gomler på ett eller annet. Vi har sett ham bedre, men også langt verre. Iført svart dress, langt hår og sigar er han superstilig og superkul. Hugh Jackman fra X-Men spiller Stanley og viser at han virkelig kan håndtere store Hollywoodfilmer. Men de fleste vil nok ha øynene festet på smellvakre Halle Berry, som spiller Ginger, Gabriels assistent og høyre hånd. Ikke bare er hun sexy, men også intelligent. En sjelden kombinasjon i actionfilmer. Sena og produsent Joel Silver har laget en spennende actionfilm med alt man trenger for å bli underholdt. Filmen er hardpakket action fra ende til annen og inneholder en biljakt, en enorm eksplosjon (glimrende filmet i 360 graders vinkel) en buss/helikopterjakt og selvsagt et par nakne bryster, masse kuler og krutt og en og annen dynamittkule. I tillegg har filmen faktisk et interessant plot - når man endelig forstår den. Filmen vikler seg nemlig så langt inn i sitt eget fiskenett at det til tider er vanskelig å følge med. Man vet ikke hvem man kan stole på, hvem som er den de sier de er og hva som er virkelig eller illusjon. Det er greit at rollefigurene er forvirret, men et forvirret publikum er ikke bra.

Linda Lorentzen

FilmMagasinet nr. 5 - 2001


Dypt inne i cyberspace ligger USAs mørkeste hemmeligheter og flere milliarder dollar gjemt vekk. De er beskyttet av et av verdens mest sofistikerte datasikkerhetssystemer, men agenten Gabriel Shear planlegger å finansiere sin egen hensynsløse patriotisme ved å hacke seg inn i denne virtuelle utgaven av Fort Knox. Problemet er bare at han ikke selv har kunnskap nok til å bryte seg inn. Den nylig løslatte dataeksperten Stanley Jobson er den eneste mannen som kan greie å komme seg forbi alle lagene med brannmurer og krypterte passord. Shear og hans partner Ginger gjør derfor alt de kan for å få Jobson med på det største datakuppet noensinne. Men når Jobson kommer inn i deres hemmelighetsfulle verden, går det sakte, men sikkert opp for ham at han kun er en brikke i et spill som er langt mer kynisk enn det han noen gang kunne forestilt seg.

Viasat 2004


Stanley Jobson er blakk. Den straffedømte hackeren bor i en campingvogn og har kjørt seg fast i en ussel jobb. Så kommer skjønnheten Ginger på besøk. Hun vet å overtale et pengelens datageni: Hjelp Gabriel Shear med å rive brannveggene og knekke kodene i et sikkerhetssystem som skjuler milliarder av dollar. Lykkes det, kan Stanley få millioner på kontoen. Men i Operasjon Swordfish er det livsfarlig å stole på førsteinntrykket...

TVN 2005


Fanget i nettet

Dypt inne i cyberspace befinner det seg noen av USAs mørkeste hemmeligheter – og milliarder av dollar. Alt ligger og venter på at en som er smart nok klarer å trenge inn igjennom alle lagene av sikkerhetssystemer.

Gabriel Shear er en karismatisk og farlig spion som ønsker å finansiere sin egen spesielle form for patriotisme. Midlene er alle milliardene som ligger og lurer inne i ”Swordfish”. Men for å få slå kloa i pengene trenger han en superhacker – Stanley Jobson..

Jobson har akkurat blitt løslatt på prøve etter å ha sonet en dom for å ha hacket seg inn på et av FBIs overvåkningssystemer. Nå bor han på en falleferdig campingplass, pengelens og uten den som betyr mest for ham her i verden: datteren Holly.

Gabriel og hans vakre partner Ginger klarer å lure Jobson inn i sitt farlige nett ved å love ham at han skal få oppleve det uoppnåelige: nemlig å være sammen med Holly.

NRK1 2007

Alle bilder av Swordfish

Trailer

Link til denne traileren
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid - Utviklingsversjon