Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Småspioner (2001)

Originaltittel: Spy Kids

Alle tror de tidligere internasjonale toppspionene Gregorio og Ingrid Cortez har trukket seg tilbake fra aktiv tjeneste for å leve et fredelig familieliv. Men de har tatt et nytt oppdrag - bare for å bli kidnappet av fienden. Samtidig er også sju andre toppspioner savnet. Man mistenker tekno-geniet Fegan Floop for å være involvert i forsvinningene, og at han har tatt i bruk ukjente metoder for å omdanne mennesker til andre merkelige skapninger.

Skjebnen til Gregorio og Ingrid Cortez - og kanskje hele verdens - ser ut til å være avhengig av to unge menneskers mot og handlekraft; deres barna Carmen og Juni Cortez, uten trening i spionarbeid, men med god erfaring fra videospill. Utstyr som står til deres rådighet omfatter jetpakker, ultralette fly, undervannsbåter og elektrosjokk-tyggegummi. Men aller viktigst er deres oppfinnsomhet og kjærlighet til foreldrene.

Vi kan bare håpe på at store helter kommer i små innpakninger.

Omtale

En herlig blanding av 007, Austin Powers og superheltfilmer. En film for barn i alle aldre, i stor grad basert på Robert Rodriguez’ egne fantasier og tegninger fra barndommen. Juni og Carmen aner ikke at foreldrene har en fortid som spionfiender. De forelsket seg og lever et normalt familieliv helt til de tar på seg oppgaven å redde en gruppe kidnappede spioner. Men under oppdraget blir de fanget av skurker som selvfølgelig er ute etter å overta verdensherredømmet. Vennen Felix hjelper barna å unnslippe skurkene, og våre unge helter prøver deretter å redde foreldrene. Ved hjelp av utrolige flygende innretninger, våpen og andre effektive duppeditter skal oppdraget utføres. Men overraskelsen blir stor når de oppdager at TV helten deres, Floop, er en av skurkene. Eller?

Spy Kids This is a hilarious mixture of 007, Austin Powers and other superhero movies. A film for children of all ages, largely inspired by Robert Rodriguez’ childhood fantasies and drawings. Juni and Carmen are oblivious about the fact that their parents once were secret agents. The family leads a normal life until their parents are lured out of retirement in order to save a group of kidnapped spies. During this mission, however, they are captured and held prisonersby villains who seek world domination. Felix, a friend, helps the children to escape, and the young heroes attempt to rescue their parents. Making use of a huge arsenal of creative gadgets, they are ready to complete their mission. However, the children are surprised when they discover that their TV-hero Floop is among the villains. Or? <>

Robert Rodriguez (f.1968)er mannen bak en av Hollywoods mest spektakulære karrierehistorier. Som 23-åring laget han superlavkostfilmen El Mariachi (1992)for knapper og glansbilder. Filmen fikk distribusjon gjennom Columbia Pictures og sopte inn millioner av dollar på kinoer verden over. Texanerens første studiofilm Desperado (1995)var en blanding av remake og oppfølger av hans debutfilm og brakte ham inn i miljøet rundt Quentin Tarantino. Sammen laget de episodefilmen Four Rooms (1995)og vampyrfilmen From Dusk till Dawn (1996). Øvrig filmografi:The Faculty (1998)

Haugesund 2001 (Hovedprogrammet)


Smågodt for hele familien

Gregorio og Ingrid Cortez, spilt av henholdsvis Antonio Banderas og Carla Gugino, er verdens beste spioner. Det vil si, de var de suverent beste da de var på topp for ni år siden. I dag er de foreldre til to barn og strever med å oppdra sin familie. Helt til de to superspionene må ut på nytt oppdrag. Gamle kunster viser seg å være nettopp det; gamle. Hvilket betyr at spionekteparet blir tatt til fange av fienden, Fegan Floop, en barne-TV-vert som transformerer verdens fremste spioner til fargerike og fantasifulle figurer kalt FoOglies. Men den egentlige planen er mye mer omfattende og svært så ondskapsfull; han kloner nemlig barna til kjente og prominente personer i USA, og ved å få kloa i en hjerne som Gregorio Cortez utviklet før han pensjonerte seg som spion, kan disse små barna gjøre svært mye skade i verdenssamfunnet.

Hvem skal komme de to store spionene til unnsetning? Deres to barn, Carmen (Alexa Vega) og Juni (Daryl Sabara) naturligvis. Som det viser seg etter hvert er det verken plass eller nødvendig med en James Bond. De to småspionene Carmen og Juni ordner det meste, og selv om de mangler Bonds støtteapparat i form av eksempelvis Q, er det duket for en eksplosiv, actionfylt eventyrreise med to unge spioner som virkelig har utstyr og gadgets i orden. De to småspionene gjør sine saker så bra at de faktisk overgår sine voksne kolleger, spilt av Banderas og Gugino. Ikke for det, Banderas i en hittil uvant rolle som den litt klønete og ukule familiefaren, à la Scwarzenegger i "Sanne løgner" trenger slett ikke være flau over sin innsats. Kona, spilt av en relativ ukjent Gugino ("Snake Eyes" og gjesterolle som Mikes kjæreste i tidligere årganger av sitcomserien "Spin City") spiller en like troverdig hjemmeværende og omsorgsfull mamma som hun gjør rollen som sexy og sprek spion. Denne dama er sprek, gutter! Det vi blir vitne til er et actionfylt eventyr full av artige effekter som vil få barn og unge i ekstatisk lykkerus i kinosalen. Men dette er også en film for de voksne; som igjen gjør Småspioner til en familiefilm til glede for både barn og voksne med barnet godt bevart i seg. Regissør Robert Rodriguez, mannen bak hardcore action som Desperado og From Dusk Till Dawn, har virkelig vist en ny side av seg selv og til og med ilagt filmen en flott moral, som gjør filmen enda mer barnevennlig. Dette er action og moro fra begynnelse til slutt, kjemisk fri for vold, så det skulle ikke forundre meg om dette blir en av årets høydare for hele familien. Vi ser frem til nye eventyr neste år i Småspioner 2.

Pål Grandal

FilmMagasinet


De tidligere internasjonale toppspionene Gregori og Ingrid Cortez har trukket seg tilbake for å leve et rolig familieliv sammen med barna Carmen og Juni. Men så blir syv av deres kolleger meldt savnet, og de må tilbake på jobb. Alt går imidlertid veldig galt, og de havner i fiendens hender. Den mistenkte er det teknologiske geniet Fegan Floop, mannen som også er mistenkt for å ha tatt i bruk ukjente metoder for å gjøre mennesker om til merkelige vesener. Det er derfor ingen tid å miste, noe som fører Carmen og Juni ut på deres første spionoppdrag. Med jetpakker, ultrafiolette fly, undervannsbåter og elektrosjokk-tyggis til rådighet, må de redde foreldrene og muligens resten av verden fra den onde mannen.

Viasat 2006

Alle bilder av Småspioner

Småspioner (2001)

Produsent: Robert Rodriguez
Regi: Robert Rodriguez
Manus: Robert Rodriguez
Sjanger: familiefilm, komedie, thriller
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 28 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 4
Dagsavisen: Terningkast 4
Dagbladet: Terningkast 4
VG: Terningkast 5

Rollebesetning

Antonio Banderas
Gregorio Cortez
Carla Gugino
Ingrid Cortez
Alexa Vega
Carmen Cortez
Daryl Sabara
Juni Cortez
Alan Cumming
Fegan Floop
Tony Shalhoub
Alexander Minion
Teri Hatcher
Ms. Gradenko
Cheech Marin
Felix Gumm
Robert Patrick
Mr. Lisp
Danny Trejo
Machete
Vis alle roller